• 9.380.221 stemmen

Geregisseerd door: Dick Maas

Met onder meer: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes en Huub Stapel

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 11 november 2010

• Bioscoop Donderdag 19 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Sint

"December 5 will never be the same..."

St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.

BlueRoses schreef:

Iedereen, positief en negatief is het natuurlijk eens over het meesterlijke uitgangspunt. Een vervloekte SINT die eens in de zoveel jaar dood en verderf komt zaaien in Amsterdam.

In de hoeveel jaar was het ook al weer? Ik heb 32jaar , 23 jaar en 43 jaar voorbij horen komen. Maar goed, aan het uitgangspunt lag het niet.

Het plot is in 1 alinea samen te vatten, maar de vele 'twists & turns' die Maas neemt m.b.t. tot onze rijke Sinterklaastraditie vind ik goed gevonden en geven de sfeer en de legende veel kleur. Ik noem de achtervolging over het dak, de schoorstenen, de schoenen met juwelen voor de piraten, de pieten of het gegeven van de hulp-sinterklaas. Ik geef toe, het enige inzakmoment dreigt in het bootje met Goert & Frank (exposition!), maar de verwijzingen naar schoeners & de bisschop van Myra houden me toch bij de les.

Dat vond ik allemaal van een heel kinderlijk niveau, maar dat is in een dergelijke film misschien ook niet zo erg.

Het einde: Tja.... Is de gevonden oplossing (' Met explosieven de boot om middernacht opblazen?!?!? ') niet gewoon een heel grote knipoog naar het genre?

Een knipoog (als het dat was) is leuk maar het moet niet ten koste gaan van de film, en dat doet het hier zeker. Een dergelijke film hoort een stevig eindgevecht te hebben tussen goed en kwaad.

De Visual Effects, Special Effects, Special Make Up en Stunts zijn eigenlijk allemaal zo goed dat ze eigenlijk allemaal individueel behandeld dienen te worden....

De scenes waar de sint van dak tot dak springt zagen er zo digitaal uit als de pest, daar zie je zo duidelijk het verschil tussen Hollywood en ons eigen land.

. Een tour de force die nergens echt verveeld en die jammer genoeg zo voorbij is. Go Dick!

Hij begon mij na de derde ontsnapping van Frank aan Sint wel enorm te vervelen. De scene in Porsche was nog goed, die in de steeg wel aardig, in de kleine boot totaal niet meer spannend, en in de grote boot zat ik flink te gapen. Maar het einde met die timer op 5 minuten, die ongeveer 7 minuten doorliep was het meest trieste van allemaal.

avatar van Possessed

Possessed

nou, ik vond em te gek! zeker 1 van de betere nederlandse films naar mijn mening.. natuurlijk naast films als Flodder, Amsterdamned en De Lift van Dick Maas.

eindelijk eens een goede Nederlandse slasher. en dat over Sinterklaas. ik moet wel eerlijk bekennen dat ik op sommige momenten de film een klein beetje vond inkakken. maar ik vond de schrikmomenten lekker getimed, en de special effects en alles zag er prima uit! ben benieuwd of er nog een 2e deel van komt trouwens.. het einde is niet bepaald een pure afsluiting maar ik hoop het niet. dit wordt zeker een film die ik vanaf volgend jaar elke pakjesavond ga kijken!

Quentin

Willen de 4* en 4,5* sterren stemmers aub hun recensies als een recensie ('mening') aanmerken met de ster links bovenin het bericht? Dan ontstaat er tenminste een beter beeld van de film op de voorpagina en in het 'mening'-overzicht .

Alsof dat helpt!

Quentin

Tja nu zitten er (nog) onevenredig veel negatieve 'meningen' tussen, het reflecteert niet wat ik hier lees.

Quentin

Overigens al een kleine 20.000 bezoekers getrokken, op een (donder)dag. Beloofd heel veel voor het weekend!

JacoBaco

In het geval van Sint zullen niet veel mensen afgaan op de recensies, want ze hebben op voorhand al een keuze gemaakt of ze de film willen zien ja of nee. De meeste wel in ieder geval en de meeste willen hem (sowieso) wel zien denk.

avatar van Reinbo

Denk dat het gros van de paar honderd duizend bezoekers daar wel op afgaat. Had iedereen dit afgekraakt zou het bezoekersaantal veel lager uitkomen. Ik ga overigens zo naar binnen.

JacoBaco

Quentin en ik hebben het over de Recensies op moviemeter Reinbo. En volgens mij is moviemeter dan niet echt van een enorme invloed en anders mogen ze ons wel is een keer bedanken als een film veel bezoekers trekt dankzij moviemeter.

avatar van The Oceanic Six

Ik hoop er volgende week eens heen te gaan. Dit weekend wordt niks.

Zou tevens de 1e keer zijn dat ik een Nederlandstalige film (buiten nagesynchroniseerde Disney films) in de bioscoop ga bekijken.

avatar van Reinbo

Aha! Ik ga om dat OH 'm hoger gaf dan 1*, is toch een soort vsn aanrader.

JacoBaco

Ja, wat dat betreft is die OH toch nog ergens goed voor.

P.S. Hij geeft hem trouwens een dikke 1,5*

@JacoBaco & Reinbo

Sint (2010) recensies, filmrecensies - Popcornmeter

Interview met Maas in de Spits van vanochtend (pag. 2):

avatar van Prudh

Prudh

De maancyclus wat betreft volle maan op 5 december is overigens niet exact om de X aantal jaar, dus het is logisch dat er verschillende periodes genoemd worden in de film... Check deze link en control+F 'dec 5' maar eens. http://home.hiwaay.net/~krcool/Astro/moon/fullmoon.htm

JacoBaco

Als er al een bepaalde controverse ontstaat door alleen al zo'n stomme poster, dan worden mensen al nieuwsgierig. De film werd al een soort berucht en veel actualiteitenprogramma's besteedden er al aandacht aan. Ruim voor de film in de bioscoop kwam. Ja, de meeste kregen meteen zoiets van, ok die film wil ik gewoon zien. Alleen al door de aandacht.

@Prudh: Oh, ik dacht dat i.v.m. het schrikkeljaar het wel klopte. Maar goed, de film speelt zich blijkbaar af in 2006.

De échte recensies zijn bijna allemaal positief:

Die van mij is ook echt hoor.

avatar van mikey

mikey

Quentin schreef:

Dan ontstaat er tenminste en beter beeld van de film op de voorpagina en in het 'mening'-overzicht .

Aaah nu snap ik het principe en waarom je elke keer dezelfde mensen hebt staan op de hoofdpagina.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Ben het toch wel met Onderhond eens. Erg krakkemikkig horror-filmpje en het is inderdaad wel opvallend dat Dick Maas na bijna dertig jaar als regisseur amper iets heeft opgepikt. Het is allemaal zeer matig gefilmd en zelfs de meest simpele shots voelen gewoon niet helemaal goed. Daarbij is het gewoon cliché na cliché na cliché met wanstaltige dialogen en acteerprestaties een einde waar niks in zit.

avatar van Reinbo

Tegenvaller. Cinematografisch oubollig. Deed me denken aan een aflevering van Baantjer, of hoe ik mijdat voorstel dan. Weinig sfeervol en nergens spannend. Enkel de finale biedt wat fun. Hele krappe 3* voor het idee en een enkele leuke kill.

Nog nooit zo hard gelachen... Volgens mij is er meer geld gestoken in het omkopen van filmcritici dan het maken van de film.

avatar van The Oceanic Six

Reinbo die minder dan 4,5* voor een film geeft. Is deze Sint dan toch echt een tegenvaller?

Reinbo schreef:

Enkel de finale biedt wat fun..

Welke finale?

avatar van Reinbo

Op het eind bij de boot. Vond het overigens allemaal veel meer van The Fog weghebben dan van andere vaker genoemde films.

@JacoBaco & Reinbo

Sint (2010) recensies, filmrecensies - Popcornmeter

Interview met Maas in de Spits van vanochtend (pag. 2):

Van de 'echte' recensies trek ik me. Al 32 jaar niets aan. Het gros daarvan schrijft voor mainstream blaadjes. En Jan en Mien zullen dit inderdaad wel spannend vinden...

avatar van Maartenn

Maartenn

Reinbo schreef:

En Jan en Mien zullen dit inderdaad wel spannend vinden...

Jan en Mien allicht. Maar wat is de mening van Henk en Ingrid?

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

film is geweldig. wat een spektakel en actie.

avatar van Dunder Mifflin

Dunder Mifflin

wimnoot schreef:

Het is dan ook niet eens in de zoveel jaar, maar elke keer als volle maan op 5 december valt, dat is niet regelmatig.

Vond het een vermakelijke film. Tof concept, goede schrikmomenten, leuk om de zwarte pieten als zombies te zien en Amsterdam zag er mooi uit in de film. Jammer dat het acteerwerk niet altijd fantastisch was en het nooit écht spannend werd.

avatar van rishmie

rishmie

Net naar de voorstelling van 19.00 uur geweest..

Niet wat ik ervan verwacht had. Het begon wel aardig, met wat goede schrikeffecten. De opbouw van de spanning was goed gedaan.

Ik had wel een pauze, dus het begon net op gang te komen en toen was het pauze.

Het verhaal is leuk bedacht maar niet erg goed uitgewerkt. Het is vooral leuk als je van bloed houdt.

Ik had wel wat meer actie verwacht van de kant van de politie.. (meer schieten dus ) Als de burgemeester en die ene politieagent wisten wat er aan de hand was, hadden ze dan niet beter terug kunnen vechten? En dan later proberen alles in de doofpot te stoppen..

Door een paar goede schrikeffecten toch 3,5

Quentin

Zag net voor de eerste keer sinds de première Sint weer, nog nooit in zo'n volle zaal gezeten! Drommen mensen, ze zaten zelfs op de trappen en op krukken die ze uit het aangrenzende café mee hadden gebracht!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Onvervalste lollige Dick Maas-film met grappen, grollen en een goede portie horror. Het script en de dubieuze oneliners rammelen aan alle kanten. Menigmaal schoot ik in de lach van onzinnigheden als 'heeft dit bloedbad geen invloed op de betrekkingen met Spanje?' Met de sfx en de schrikmomenten zit het echter in orde hoor. Daar is gelukkig wel genoeg aandacht aan besteed door Dick Maas.