• 9.370.978 stemmen

Met onder meer: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval en Barbara Sarafian

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 26 mei 2011

Plot Rundskop

"My whole life I’ve known nothing but animals."

De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen...

Jacky Vanmarsenille

Marc Dekuyper

Christian Fillippini

David Fillippini

Jean Vanmarsenille

Het is in ieder geval wel al een indicatie dat ook het Amerikaanse publiek de film kan waarderen, iets wat bij andere Vlaamse films vaak niet het geval is.

Weet dat de ontvangst op Twitch onder de Amerikanen erg positief was, daarmee vraag ik het. Zou niet willen dat ze Twitch omschrijven als een onbetekenende website, al helemaal niet door iemand van Knack Focus

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Haha, inderdaad, want Knack is natuurlijk een toonaangevend en wereldbekend tijdschrift

Maar ik denk dat de schrijver voornamelijk wil zeggen dat het eigenlijk niet zo veel uitmaakt dat Rundskop goede reviews krijgt op deze sites/blogs, aangezien die toch niks te maken hebben met de oscars.

Dat dit betekent dat het Amerikaanse publiek de film waardeert is natuurlijk wel weer positief (misschien nog belangrijker)

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Pirmais schreef:

En A Seperation wint de oscar voor beste niet-engelstalige film, dus niet Bullhead...

Ja, wrijf het er nog wat in!

(LOL grapje hoor)

avatar van marre123

marre123

Eindelijk heb ik hem eens kunnen bekijken nadat hij wekenlang in de media kwam.

En ik had hoge verwachtingen en die zijn helemaal ingelost, Schoenaerts zet hier echt een rol neer waar nog jaren over gesproken word. Het verhaal was ook enorm goed.

Enig minpuntje is dan weer de opbouw tot het moment van de flashback. Maar het uur er na maakte alles meer dan goed.

Misschien dat bij een tweede keer bekijken het misschien wel nodig was dit lange stuk met soms moeilijk te volgen stukken?

avatar van Metalfist

Metalfist

Vlaams Gezang

Toen ik nog in het middelbaar zat was mijn leraar Nederlands verzot op Carlo. Een kortfilm die op het eerste zicht veel leek weg te hebben van deze Rundskop. Ik legde de link niet meteen maar de naam Roskam bleef maar nazinderen in mijn hoofd en na een vlugge blik op Imdb bleek dat dit van eenzelfde regisseur kwam. Hoewel ik Carlo redelijk vond waren de verwachtingen voor Rundskop vanwege de Oscarnominatie en de vele aandacht in de media toch redelijk hoog.

Ik was dan ook blij dat ze deze in het plaatselijke Cultuurcentrum uitzonden op groot scherm voor zo'n 4 euro. Ik had de film in de Cinema gemist dus dit was een mooie kans maar visueel is de film toch ietwat tegengeslagen. Het ziet er allemaal erg groezelig uit en vooral de donkere scènes zijn amper zichtbaar. Nu ben ik zelf aan het twijfelen of dit misschien niet aan de projector lag (vond de kwaliteit van de print precies niet zo schitterend) maar een herziening op DVD zal ooit wel eens duidelijkheid brengen. Qua verhaal is Rundskop misschien niet zo enorm veel verschillend van eventuele tegenhangers uit Amerika maar Roskam weet het op zich redelijk sterk te brengen. Soms had ik de indruk dat het allemaal nogal fragmentarisch was, de 'relatie' van Diederik en Antony bijvoorbeeld voelt wel erg geforceerd aan, maar het uiteindelijke plaatje klopt toch wel mooi. Vooral omdat Rundskop er in slaagt om van een fragmentarisch aanvoelende film toch een aantal interessante thema's weet aan te brengen. Maar laat ons eerlijk zijn, er is één personage waarvoor iedereen de film ging zien en dat was toch wel Jacky Vanmarsenille die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Dit wordt dan ook prachtig ingevuld door een fantastische Matthias Schoenaerts. Als Belg zijnde was Schoenaerts me niet onbekend maar ik had nooit verwacht dat hij dit zo enorm goed ging spelen. Bij elke blik, bij elke stap voel je de opgekropte woede en krijg je het idee dat hij elk moment uit elkaar kan spatten. Sowieso één van de meest iconische personages uit de Vlaamse film. Ook Jeroen Perceval speelt hier trouwens erg goed. In het begin van de film had ik zowat mijn twijfels maar die laatste momenten waar hij Jacky komt helpen is hij van ongekende hoogte. Wel een waardeloze rol trouwens voor Barbara Sarafian. Ben sowieso al geen echte fan maar waar het dialect er bij iedereen er vanaf spat en getrouw overkomt (ben zelf Antwerpenaar dus dit is toch net iets anders), komt zij erg geforceerd over. Heeft Roskam haar gekozen om wat publiciteit te kunnen strikken? Geen idee maar hij had beter iemand anders voor de rol van Eva gekozen. Erico Salamone en Philippe Grand'Henry als de twee Waalse garagisten vond ik trouwens ook wel erg geslaagd, in tegenstelling tot de meesten hier blijkbaar.

Ergens ben ik er nog niet uit wat voor een score ik aan de film zou geven. Langs de ene kant zegt mijn gevoel ongeveer een 3.5* maar de fenomenale performance van Schoenaerts (en Perceval ook trouwens) zorgt ervoor dat er toch net dat halfje bijkomt. Zonde dat de Oscarnominatie niet verzilverd is geraakt maar hier mogen we toch weer trots op zijn.

avatar van Pirmais

Pirmais

A.L.I.E.N schreef:

Ja, wrijf het er nog wat in!

(LOL grapje hoor)

Haha, ik vind het ook erg hoor XD

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Het kon me allemaal weinig boeien moet ik eerlijk zeggen. Had natuurlijk de vele positieve verhalen over deze film meegekregen dus was zeer benieuwd geraakt. Daarnaast een kans op een Oscar, iets wat ook niet mis is natuurlijk.

Maar na een minuut of twintig had ik em al hangen. Totaal nikszeggende scenes, erg langzaam, donker en onsamenhangend. Het zal voor sommigen prima te pruimen zijn, maar voor mij werkte het gewoon niet.
Pas na het gebeuren in het verleden begon de film wat op gang te komen. Toch snapte ik weinig van de zogenaamde vleesdeal die gemaakt moest worden. Ook de twee garagehouders vond ik misplaatst in het totale plaatje van de film.

Gelukkig weet Matthias Schoenaerts zich fenomenaal te onderscheiden. Een bijzondere acteerprestatie waarbij iedereen totaal verbleekte. Het einde kon me wel bekoren, het laatste wat Jacky doet is zich als een soort stier/rund zich tot het uiterste te verdedigen, het mocht helaas niet baten.
De muziek had van mij wel weggelaten kunnen worden. Stoorde me er mateloos aan.
Als ik het totale plaatje bekijk zijn er weinig hoogtepunten te noemen wat mij betreft. Enkel een uitstekende Matthias Schoenaerts en een sporadische interessante scene behoeden deze film voor een afgang.

avatar van AC1

AC1

7.90 euro voor de Bluray in MM Antwerpen. Ik zeg het maar.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Enkele boeren doen zaken met elkaar en twee neven van een garage gooien daarbij roet in het eten met hun oplichterij. Het bleef allemaal een beetje hangen en ik bleef op behoorlijke afstand tijdens het kijken. Ook kreeg ik soms het gevoel dat de makers iets teveel indruk probeerden te maken met onder andere de flashback van twintig jaar geleden waarin Jacky het zwaar te verduren krijgt. Ik heb maar weinig noemenswaardigs aangetroffen en er is een gebrek aan originaliteit ondanks alle agrarische settings.

avatar van berre1302

berre1302

Filmklassieker.

Episch.

Eentje die vergeleken kan worden met een Scorcese's Good Fellas of nog beter The Godfather.

Alles klopt in deze film.

Ook zeker letter op alle acteurs naast M Schoenaerts, de hoofdrolspeler : formidabel.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Wat ben ik blij dat rep_robert mij deze film cadeau gaf voor mijn verjaardag. Sinds Black swan ben ik niet meer zo euforisch geweest over een film. En toen kwam Rundskop.......

Wie denkt aan Rundskop een aardige misdaadfilm in de handen gedrukt te hebben, komt bedrogen uit. Deze Vlaamse oscarnominatie blijkt een zwaar drama met een aantal heftige scenes te zijn. Niet alleen Nederland, maar ook Hollywood kan een voorbeeld nemen aan dit type film.

De eerste pakweg 20 minuten heb je het idee een doorgaans standaard maffia-verhaaltje voorgeschoteld te krijgen, maar daar doe je deze film echt tekort mee. Zeker wanneer het drama rondom hoofdpersoon Jacky (fenomenaal gespeeld door Schoenaerts) bekend is. Vanaf dat moment verandert het perspectief van de kijker en krijg je veel meer begrip voor Vanmarsenille. De deal rondom de louche vleesboer functioneert meer als leidraad door de film en meer en meer volg je als kijker de zaken die Jacky onderneemt. Mij greep het allemaal erg aan.

Niet alleen de muziek (soms iets te bombastisch), het gevoel voor drama en de sterke bijrollen van Perceval en (in iets mindere mate) Lammers maken deze film tot een briljant geheel; ook de cameravoering is bij vlagen ijzersterk. Er wordt gespeeld met spiegels, de focus wordt weerlegt en sommige plaatjes van de Vlaamse omgeving zijn heel fraai.

De scene in de lift is daarin misschien wel een hoogtepunt, al vond ik de beleving ernaar toe al heel mooi.

Voor mij één van de beste films van 2011. Maar weinig zullen het met me eens zijn denk ik.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Ik wel hoor

avatar van rep_robert

Rundskop viel voor mij helaas wat tegen. Vooral het eerste half uur á drie kwartier weet de film amper te boeien met het misdaadplotje. Deze dient vooral als kapstop voor het tonen van het persoonlijke drama van de hoofdrolspeler.

Dit drama boeit juist wel weer en Schoenaerts speelt inderdaad de rol van zijn leven zoals Sjoerd al aangeeft. Al vind ik de korte flashbacks in het begin een beetje goedkoop. Daarmee bedoel ik dat ze even vluchtig door de film heen wandelen om achtergrondinformatie over Jacky te geven. Dit kan ook op een andere manier. Gelukkig brengt de tweede helft van de film het eenzame karakter van Jackie erg goed naar voren en weet het op momenten te ontroeren.

Des te minder is het slappe misdaadplotje uit de eerste helft van de film dat als een nachtkaars uitgaat en alle vragen verder onbeantwoord laat in het tweede gedeelte.

avatar van missl

missl

Heerlijk Belgisch filmpje, rauw met heftige scene's en een goed verhaal.

avatar van Bitbyter

Bitbyter

Het eerste half uur is chaotisch, nietszeggend en oninteressant. Hierna wel wat boeiende stukken maar niet genoeg voor een voldoende.

avatar van michelana

michelana

Ja wat moet ik zeggen.

Heel depressief en toch wel een mooie film

avatar van JJ_D

JJ_D

Prachtig gestileerd, maar verhaal is te mager en te doorzichtig (zeker voor wie al wist waar de film om draaide nog voor het begin). Zware ontgoocheling dus, ondanks de sterke acteerprestatie van Matthias Schoenaerts. Rest van de cast is zo Vlaams dat het walgelijk wordt - idem voor scenario en dialogen trouwens...

avatar van MacManneke

MacManneke

Ik heb Rundskop met vier mensen samen bekeken, wij blijven allemaal eerlijk en neutraal over onze bevindingen, met hoge verwachtingen hebben we de film dan ook bekeken door de hype dat hij was genomineerd voor een oscar.

De intro zag er professioneel uit, maar al gauw begon het na de eerste 20 minuten ons te vervelen. De film was ook zeer donker gefilmd en enkele shots waren ook niet helemaal scherp waar ze dit moesten zijn. Buiten de prachtige acteerprestatie van Mathias Schoenaerts en de Oostendenaar was de rest van de cast niet veel soeps en kwam het niet zeer overtuigd over, zelfs de politie scènes niet. De walen in de garage waren eerder gecast voor een film van Louis de funes.

Gelukkig kwam er toch een beetje wending in door de flashback van de scène waar de jonge Jacky onrecht was aangedaan. Daar krijg je als kijker plots compassie voor de lompe Jacky en begrip, plots wordt de stoere Jacky een arme sukkelaar en dat thema geeft gelukkig nog wat sympathie mee in het verhaal. de slotscene in de lift was ook goed. De hormonenhandel komt zelfs totaal niet tot zijn recht want ik heb die woelige periode meegemaakt en dat kon harder.

Voor de rest begrijpen wij niet de hype waar iedereen het over had en de waren scènes zwak voor een film van 2,5 miljoen euro en 75 duizend euro extra voor promotiesteun. De locaties waren simpel en niet duur en de decors gaven geen meerwaarde.

Toch is de film beter dan de doorsnee Vlaamse film en gaat het de goede richting uit. Maar er is nog werk aan de winkel. Er is veel talent in Vlaanderen maar de centen om film te maken eindigen niet altijd bij de juiste talenten , politiek ?

avatar van Zebster

Zebster

u heeft er echt niets van begrepen hoor

avatar van Kiros

Kiros

Zebster schreef:

u heeft er echt niets van begrepen hoor

Hij geeft gewoon een onderbouwde mening waarom zijn waardering voor deze film niet erg hoog uitvalt. Nergens voor nodig dus om te stellen dat de film niet begrepen is.

avatar van Zebster

Zebster

uit de zogenaamde onderbouwde mening blijkt dus duidelijk dat men er niets van begrepen heeft : )

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Wat een onzin Zebster!

MacManneke heeft 'het thema' van de film volgens mij juist wel begrepen, getuige:

Dat betekent niet dat hij de film ook hoog moet beoordelen. En sowieso denk ik dat er in kunstfilm, zoals Rundskop, altijd ruimte is voor persoonlijke interpretatie, in plaats van een 'juiste' interpretatie op basis van auteursintentie.

avatar van Montorsi

Montorsi

Dijk van een film van Vlaamse bodem.

Allereerst prachtig gefilmd, leek soms wat op het camerawerk in The Wrestler. Met name in het begin werd Schoenaerts een aantal keer prachtig sereen op de rug gevolgd of van de voorkant. Deze shots hadden persoonlijk nog langer mogen duren van mij, werd soms wat te vlug afgekapt. Verder ook een mooie omgeving en lichtinvallen die effectief werden gebruikt.

Thematisch ook een erg interessante film, wordt uiteindelijk meer een karakterstudie dan een echte misdaadfilm zoals ik vooraf had gedacht. Prachtige prestatie ook van Schoenaerts, heeft echt een erg goeie uitstraling voor deze rol.

Niet overal even perfect. Een paar bijrollen zoals van die Walen, en van Frank Lammers werken niet helemaal. Ook is er wat te veel niveaucontrast t.o.v. Pereceval qua prestatie, zodat het bijna een one-man show wordt. Maar gelukkig vangt het script met name veel op wat de film tot een bijzonder aangename maakt.

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

MacManneke schreef:

2,5 miljoen (heb niet gecheckt of dit getal klopt) is niet weinig, maar ook niet speciaal veel voor een Vlaamse film... Het is dus niet zo dat ze bij Rundskop veel meer geld te spenderen hadden dan de gemiddelde Vlaamse productie.

Het leeuwendeel van dit geld gaat trouwens steevast naar de loonkosten (cast, crew, postproductie,...), en niet naar locaties of decors...

De 75k voor promotie dient enkel voor promotie en daar maak je dus vanzelfsprekend geen (betere) film mee...

Dat de keuzes in Vlaanderen politiek gestuurd zijn klopt m. i. ook geen snars van. Dat is net het hele punt waarom het VAF (onafhankelijk filmfonds) werd opgericht - er zijn zelden of nooit klachten over partijdigheid bij het VAF sinds de oprichting hiervan.

En die 75k extra voor promotie zal zo ongeveer wel de beste investering ooit zijn die ze Vlaanderen (VAF + minister v Cultuur) hebben gedaan qua kosten en baten. 75k is niets voor de internationale aandacht die het heeft gegenereerd voor de Belgische (Vlaamse) filmsector in zijn geheel.

avatar van puti

puti

Geweldige film met een fantastische hoofdrolspeler. Ik voelde zijn pijn, heel knap neergezet.

Frank lammers was het enige minpuntje, vooral als hij vlaams probeert te praten.

avatar van danny61

danny61

ik vond het maar niks een dikke nul,gaat helemaal niet waarover het zou moeten gaan de hormonen maffia,

avatar van Boenga

Boenga

Waarover het 'zou moeten gaan'... Says who ?

avatar van 93.9

93.9

Totaal overschatte film. Heb veel vlaamse producties gezien en deze steekt er niet bovenuit.

Zonde, want man wat kun je met zo 'n grootste hoofdrolspeler in zijn rol een film maken..

Nu zitten er allemaal randverhalen in van tvserie nivo.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Een prachtig dicht op de huid in beeld gebracht verhaal. Een kijkje in een onderbelichte (onder)wereld. Dit spel met hormonen kent alleen verliezers. Op gruwelijke wijze wordt in beeld gebracht hoe makkelijk een mensenleven in de kindertijd beïnvloed kan worden door onachtzaamheid van volwassenen en een gruwelijk incident. Deze film “ademt” machteloosheid. Het geweld in deze film symboliseert die onmacht.

Frank Lammers excelleert in de schaduw van de hoofdrolspeler Shoenaerts door weer uitstekend zij functie als taal- en accenten- kameleon te vervullen. Shoenaerts draagt de film en draagt alle pijn als een Hulk. Alle vragen die overblijven na het kijken van deze film verstommen na het pijnigende, verstikkende einde.

avatar van jazzzz

jazzzz

Uitgezet na 15 minuten.. Misschien kijk ik m wel ander keertje.