• 9.373.557 stemmen

Met onder meer: Danny DeVito, Joe Piscopo en Harvey Keitel

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 15 januari 1987

Plot Wise Guys

"What kind of guys gamble with the boss's money, swipe a killer's Cadillac, and party on the mob's credit card?"

Harry Valentini en Moe Dickstein zijn beiden loopjongens voor de maffia. Als ze jammerlijk falen door het geld van hun baas op het verkeerde paard in te zetten, krijgen ze de opdracht elkaar te vermoorden.

Harry Valentini

Aunt Sadie

Grandma Valentini

avatar van mister blonde

mister blonde

gisteren op tcm. ze zenden daar nu ook al films uit van eind jaren tachtig.

aardige film met leuke momenten. grappige verwijzingen naar andere misdaadfilms.

toch is dat niet genoeg. de meeste grappen zie je mijlen ver van te voren aan komen. de loyaliteit die de vito en piscopo voor elkaar hebben, werd zo gebracht dat ik er een beetje misselijk van werd.

2 sterren.

avatar van ®Tc

®Tc

Brian De Palma heeft toch ook heel wat middelmaat gemaakt.

Wise Guys is een aangename film maar de humor is soms veel te mager en voorspelbaar (zie bv. de autobom). Het leukste waren de parodies op andere maffiafilms. Lijkt me ook de enige reden waarom dit gemaakt zou zijn.

avatar van scorsese

Matige gangstercomedie gevuld met de gebruikelijke stereotypes. Een redelijk vermakelijk, maar ook voorspelbaar verhaaltje. Een aantal geslaagde grappen, alleen jammer dat het vaak nogal chaotisch wordt. En daar doet de te sterk aanwezige muziek ook nog eens een schepje bovenop.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Danny DeVito en Joe Piscopo blijken een solide komisch duo te vormen in deze redelijk amusante parodie op maffiafilms. Ze spelen twee loopjongens voor een maffiabaas uit Newark (Dan Hedaya).

Wanneer de gokverslaafde DeVito ervoor zorgt dat Hedaya veel geld verliest bij de paardenraces, besluit Hedaya dat hen simpelweg uit de weg ruimen niet genoeg is. Nee, hij besluit hun loyaliteit voor elkaar te testen door hen de opdracht te geven elkaar te vermoorden.

Dit zet een reeks knotsgekke komische avonturen in gang, die absoluut niet de "bijna complete mislukking" is die deze kijker was voorgespiegeld. Toegegeven, sommige grappen en gags werken beter dan andere, maar regisseur Brian De Palma weet zeker hoe hij met serieuze misdaad- of maffiafilms moet omgaan, en hij toont een goed gevoel voor deze komische benadering van dergelijke verhalen.

Het scenario, geschreven door George Gallo (die twee jaar later een grote hit scoorde met zijn script voor Midnight Run (Film, 1988) , profiteert optimaal van de chemie tussen de twee hoofdrolspelers. De Palma had hen gezien in de maffiaparodie Johnny Dangerously (Film, 1984) uit 1984 en had er zo hard om gelachen dat hij hen graag in deze film wilde gebruiken. Ze worden omringd door een topcast: Harvey Keitel, Ray Sharkey, Patti LuPone, Julie Bovasso, Frank Vincent, enz.. Worstelaar Captain Lou Albano gaat op een hilarische manier volledig over de top als de psychotische spierbundel Frank "The Fixer" Acavano.

Bekijk deze film zelf en je zult zien dat hij wel degelijk voor enkele lachbuien kan zorgen. Hij is in ieder geval energiek en heeft een goed tempo, duurt slechts 92 minuten en biedt een bevredigende ontknoping.

Mooie 7 scoort deze film bij ons.