• 9.374.710 stemmen

Poltergeist II: The Other Side (1986)

Horror / Thriller | 91 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titel: Poltergeist II: Ze Zijn Terug

Geregisseerd door: Brian Gibson

Met onder meer: JoBeth Williams, Craig T. Nelson en Heather O'Rourke

Releasedatum: 21 augustus 1986

Plot Poltergeist II: The Other Side

"They're back."

Het huis van de familie Freeling is verdwenen door de gebeurtenissen rond een klopgeest, maar de verzekering wil niet betalen. Daarom wonen ze nu elders, maar de geesten zijn op zoek naar de familie. Omdat de geesten via de tv naar binnen kwamen, komt er nu geen tv meer in huis. Maar ze hebben het nog steeds op de dochter gemunt. Wat wil 'de andere kant' (het dodenrijk) van haar?

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Vond het wel weer een vermakkelijke film.

Beetje hetzelfde als het eerste deel, maar de bijkomende rol van die Indiaan vond ik wel leuk.

Einde met die effecten vond ik dat toch wel weer erg slecht hoor, maar ja dat is natuurlijk ook de tijd waarin de film gemaakt is.

Al met al gewoon leuk om eens te kijken.

Goed vervolg, beter dan het eerste deel.

Waar daar de mix van ET en Evil Dead mij nog stoorde was het hier beter gedoseerd. Soms waren de gore scenes nog steeds een beetje flauw, maar met monster designs van Giger (het zag er al verdacht gaaf uit) en met een coole draadjes scene.

Leuk hoe alles toch nog redelijk fris en vrolijk gehouden werd. Het creepy effect werd beter in de hand gewerkt door die oude vent, die gewoon ronduit freaky was. Prachtig figuur die er ook echt uitzag als een levende dode.

Vermakelijk filmpje, beter gedoseerd en vermakelijker dan het eerste deel. En die extra 20 minuten hebben ze er deze keer ook wijslijk afgelaten. 3*

avatar van Theunissen

Het eerste deel vond ik zeer goed maar dit vervolg vond ik een aanfluiting. Er zitten een paar goede momenten in maar de film weet totaal niet te boeien en wordt ook nooit spannend.

avatar van 606

Ook na herziening blijft het een goede film

Alleen soms mis je gewoon wat en is het saai

half punt lager

3,5 ster

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zeer middelmatig vervolg op Hooper's film. Vooral dat indianengedoe lag me zwaar op de maag. Echt een zwakke poging om originaliteit in het verhaal te blazen.

De FX zijn lachwekkend met die vliegende kettingzaag en het gezinnetje dat in de hemel zweeft op het einde . Wat hou je nog over? Het dreigende uiterlijk van reverend Kane en dat is het zo wat.

avatar van killerfreak

killerfreak

Nee, deze film doet me niet zo veel als de 1ste, en daarom ook een 'logische' 2,5*. De niet-realiteit van het einde van Poltergeist, wordt hier zomaar verdergezet, en verder dan enkele horrorbeeldjes (ok, sommige zijn best wel angstaanjagend) komen ze niet. Toch staat ook Poltergeist III nog op het menu, maar dat is voor een andere keer

avatar van Spetie

Teleurstellend vervolg dit. Waar deel 1 fris en sfeervol en op sommige momenten zelfs best spannend aanvoelde, heeft dit vervolg daar helaas veels te weinig van.

Het enige echt positieve punt is die oude geest die regelmatig de familie opzoekt en waar je daadwerkelijk de kriebels van krijgt. Ook erg goed gespeeld door die man trouwens. Verder vallen vooral de Sfx in negatieve zin op. Die zien er erg matig uit, zeker in verhouding tot het eerste deel.

Ja ik heb niet direct zin in het derde en laatste deel na dit matige vervolg, maar wie weet valt dat dan wel weer mee.

avatar van scorsese

Matige vervolgfilm met dezelfde cast maar geen Steven Spielberg die over de schouder van de regisseur mee keek. Het verhaal komt maar langzaam op gang en spannend of eng wordt het al helemaal niet. De jaren 80 horror-effecten zijn nostalgisch gezien nog het leukste aan deze film.

avatar van JulesTMNT

JulesTMNT

Lang geleden dat ik het eerste deel gezien heb, maar kan me herinneren dat ik die een tikkeltje beter vond.

Wat hier vooral opvalt is het gebrek aan een lekker lopende verhaallijn, het springt allemaal wat van de hak op de tak. Gelukkig is alles niet te ingewikkeld en wel goed te volgen.

Grootste pluspunt van de hele film is de rol van Julian Beck, hij zet een geweldige bad guy neer. Verder is het allemaal vrij vermakelijk maar behalve de scénes met Beck nergens echt heel memorabel, hoewel alles wel sfeervol in beeld wordt gebracht.

Conclusie: zeker vermakelijk, memorabele rol van Julian Beck en sfeervol geschoten, maar verder niet zo heel bijzonder.

Een nipte 7.

avatar van Lennert

Lennert

Zo eng als ik hem al 8-jarige vond was hij nu (gelukkig) lang niet meer, maar ik blijf de Amerikaanse PG-13 rating van deze film nog steeds vreemd vinden. Waren daar serieus geen bezorgde republikeinen die dachten dat een man die een worm uitkotst die daarna uitgroeit tot een rottend lijk dat krijsend over de vloer kruipt, misschien iets teveel van het goede was? Aan de andere kant begrijp ik het ook weer wel, want met uitzondering van wat 'grafische' scenes vallen er geen doden en is er ook weer geen geweld te vinden, maar bij vlagen is het allemaal nog steeds erg creepy.

Dit laatste is voornamelijk te wijten aan Julian Beck, die met recht een van de engste oude mannen in de filmwereld genoemd mag worden. Zijn rol als dominee Kane is fantastisch gespeeld, maar zijn afschrikwekkende gezicht met haaiengebit maken hem een afgrijselijke combinatie van een kinderlokker en een doorgedraaide geestelijke. Hiertegenover staat wel dat ik Zelda Rubinstein toch eigenlijk gewoon een zeer vervelend actrice vind met haar matige manier van teksten opzeggen.

Uiteindelijk zeker geen verkeerd vervolg, alleen mist het toch een beetje de originaliteit van de eerste film om hem even goed te maken. Toch heb ik me wederom uitstekend vermaakt (en ben ik toch echt blij dat ik nu wel normaal heb kunnen slapen, als 8-jarige zijn een aantal scenes toch echt doodeng) door de fijne special effects en het leuke script. Valt me wel steeds meer op dat de Poltergeist reeks toch heel erg als een aantal familiefilms aanvoelt door het kleine laagje suiker en de boodschap van de kracht van het gezin.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Memorabel vanwege de rol van Kane en wat over de top special effects, maar verder veel te druk en weinig sfeervol, helemaal in vergelijking met het origineel.

avatar van Zinema

Shaman op de set.

Het vervolg op de beroemde horrorklassieker is eveneens goed te doen. Iets minder spannend en soms uit de bocht vliegend qua verhaaltje, is dit toch lekker sfeervol eighties-voer wat gemakkelijk bij de kijker naar binnen glijdt. Ondanks de ietwat schmierende Nelson en de vreemde eend in de bijt: indiaan John Whitecloud, die alleen in deze film zou opduiken als acteur. Hij brengt het er echter niet slecht vanaf, maar draagt met zijn eenmalige optreden bij aan het mysterie rond de horror-trilogie. Zo is het nagenoeg onbekend wat er verder met hem gebeurde.

Ook de na deel 1 overleden Dunne en Beck, die overleed na de opnamen van dit deel, deden vele vraagtekens oproepen. Helemaal toen O’Rourke op zeer jonge leeftijd overleed na deel 3, sprak men van een vloek. Feit is dat een aantal van de in de film getoonde skeletten echt waren en de crew, die daar pas halverwege het filmen achter kwam, daarom een shaman eiste. Deze had continue toegang tot de set om eventuele kwaadaardige geesten te verdrijven. Raar maar waar.

Goed.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ik heb deel 1 nooit gezien, kan dus ook geen vergelijking maken. Focus me dus even alleen op deel 2. Heb me, ondanks de verouderde special effects toch goed vermaakt met deze film. Vind het verhaal op zich niet heel bijzonder en sommige verhaallijnen zijn wat ongeloofwaardig en onsamenhangend (zoals de indiaan en het pad van de krijger die de vader moet afleggen).

Maar gelukkig is daar wel reverend Kane die de show steelt. Wat een glansrol! Geeft de film net even dat beetje extra wat nodig was om mijn cijfer op een voldoende uit te laten komen.

6/10 (IMDB)

avatar van Metalfist

Metalfist

God is in His Holy Temple - Earthly thoughts be silent now

De eerste Poltergeist was één van mijn eerste horrorfilms die ik zelf had gekocht. Via mijn oudere broer kwam ik al wel redelijk snel in aanraking met types zoals Freddy Kruger, maar de DVD van de lotgevallen van de Kane familie was van mij en van mij alleen. Toen vermaakte de film wel, maar het was pas met een herziening ergens in 2012 dat ik de film pas echt wist te waarderen. Hoewel ik altijd al wel benieuwd was geweest naar de sequels, had ik ze nooit ergens op de kop kunnen tikken. Daar kwam een paar maand geleden echter verandering in dus werd het hoog tijd voor een Poltergeist avond!

Al ben ik uiteindelijk maar tot aan deel 2 geraakt en zal het slotstuk voor een andere keer moeten zijn. De eerste film blijft nog altijd mooi overeind en ik moet zeggen dat het me verbaast wat voor een degelijke sequel dit is geworden. De film is 4 jaar later dan zijn voorganger gemaakt (in de film zelf is er maar een jaar gepasseerd) en toch voelt Poltergeist II, die de ietwat teleurstellende subtitel 'The Other Side' meekreeg, aan alsof de films vlak na elkander zijn geschoten. Brian Gibson weet de stijl van Hooper mooi te benaderen, maar slaagt er ook in om de film perfect op zijn eigen poten te laten staan. Aan het verhaal hapert er hier en daar jammer genoeg wel wat. Zo wordt er nooit een uitleg gegeven waarom Dana, de oudste dochter uit de eerste film, hier niet meer bij is. Wat sowieso al niet mogelijk had geweest (Dominique Dunne werd vermoord door haar toenmalige vriend vlak nadat de eerste film in première was gegaan), maar nu voelt het gewoon erg vreemd aan dat er nooit enige melding wordt gemaakt van haar personage. Poltergeist II concentreert zich voor de rest vooral op het hoe en het waarom van de geesten. Een uitleg hadden we al in het eerste deel gekregen, maar de toevoeging van Kane is een gouden zet geweest.

Vooral omdat de invulling van Julian Beck geniaal was. Een acteur die nooit verder was geraakt dan rollen als Dinner Guest of gewoon uncredited bleef, maar die besloot om zijn ziekte (Beck had maagkanker en wist dat hij niet meer lang te leven had) ten voordele van het personage te gebruiken. Hij stierf tijdens het opnemen van de film, maar hij heeft alles uit het personage uitgehaald. De familie komt in zijn geheel terug, minus Dunne natuurlijk, en dat is sowieso een voordeel. Ze blijven van eenzelfde niveau als tijdens de eerste film, al blijft het me verbazen hoe sterk Heather O'Rourke eigenlijk was. Ook Zelda Rubinstein keert weer als de medium Tangina en, hoewel ze minder prominent aanwezig is, blijft ze dezelfde freaky uitstraling behouden. Toch erg leuk dat iedereen zijn rol terug opnieuw heeft opgepakt.

Het niveau van de eerste film wordt nooit ten volle benaderd, maar het komt toch wel erg dichtbij. Dit tweede deel is in ieder geval één van de schoolvoorbeelden dat sequels op horrorfilms niet noodzakelijk slecht moeten zijn. Volgende week me toch eens aan het derde deel wagen.

Dikke 3.5*

avatar van The Oceanic Six

Matig.

Poltergeist 1 was al geen briljante film, omdat het me iets te kinderlijk was, maar er zaten toch best nog wel goede stukken in. Jammer dat de special effects vrij gaar waren, maar het was vermakelijk. Deel 2 kent eigenlijk dezelfde minpunten, maar dan wel zonder de hoogtepunten. We krijgen een beetje een soortgelijk plot dat wordt herkauwt zonder dat er iets verrassends mee is gedaan. En nogmaals, als je geen budget hebt voor goede special effects, beperk ze dan tot een minimum. Nu zat ik er weer aan te ergeren. Dat deed ik trouwens ook aan te veel te aanwezige, bombastische soundtrack en het constante geschreeuw van die dame in de hoofdrol. Alles bij elkaar mist de film gewoon sfeer en kwaliteit. Ik kijk met weinig vertrouwen uit naar Poltergeist 3.

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Meerdere keren gezien, de dominee Kane is geweldig, wat is ie eng en leuk tegelijk. De rest van de film is erg cliché en stelt niet veel voor , ergerlijk ook die geesten en Tangina daarbij.

avatar van Film Pegasus

Poltergeist 2 doet het zeker niet slecht. Even goed als z'n voorganger met andere accenten. Het script is minder, dat gedoe met de indianen is nogal cliché. Maar de sfeer is wel beter. Dit is veel meer horror dan deel 1. Spielberg komt zich duidelijk niet meer moeien. Je mist wel de strobosfeer van de tv, maar dat wordt goed gemaakt met enge wezens waaronder de dominee. Een mix van beide films had geweldig geweest. Jammer dat Zelda Rubinstein er weer bij is. 2 Razzi nominaties (Poltergeist II en III) zeggen genoeg. En ook het einde is slecht gemaakt.

Zoals gezegd niet beter of slechter dan deel 1. Wat minder was werkt hier goed en andersom.

avatar van baspls

baspls

"They're back."

Poltergeist zag ik een hele tijd geleden en reken ik nog steeds tot een van mijn favoriete horror-films. Alleen maar logisch om het vervolg ook eens te kijken.

De familie woont nu bij hun oma omdat hun huis is verdwenen. De spoken laten hen echter nog steeds niet met rust. Gelukkig is er een mysterieuze Indiaan om hen te helpen.

Acteerwerk was naar mijn idee wat minder als in het eerste deel, maar het eigenlijk te lang geleden om dat te vergelijken. De film introduceert een aantal nieuwe personages en herinnert ons daarna nog even aan het verloop van de eerste film, om vervolgens weer een beetje het zelfde te doen. Het achtergrond verhaal van de spoken wordt wel verder uitgediept, opzich goed gedaan, al is wel het mysterie weg.

Dit tweede deel heeft ook special effects van Richard Edlund en dat is toch wel een van de sterkste punten van de film. De hem kenmerkende wolkenluchten en spook-effecten, maar ook erg gave zombies en vreemde creatures. Wat waren special effects toch geweldig in de 80s, zoveel beter dan die overdreven CGI onzin.

Ook Jerry Goldsmith is teruggekeerd voor de soundtrack. Ditmaal minder memorabel dan de geweldige soundtrack van het eerste deel maar zeker niet slecht.

De Poltergeist-films zouden vervloekt zijn. Dana zat niet in deze film omdat Dominique Dunne vermoord was voordat hij werd opgenomen. Julian Beck - die de creepy dominee met het skeletten gezicht speeld - overleed aan kanker vlak nadat deze film was opgenomen en kind acteur Heather O'Rourke overleed in 1988 op 12-jarige leeftijd...

Alles bij elkaar best een redelijk vervolg. Zelf vind ik altijd een beetje vervelend hoe een kwaad gewoon altijd terug blijft komen en heb ik liever dat het verhaal open wordt gelaten als je ooit nog een vervolg gaat maken. Toch is Poltergeist II voor fans van het eerste deel het kijken zeker waard door de special effects.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

De eerste Poltergeist mag weliswaar de 'betere' film zijn, ik heb Poltergeist II altijd meer memorabel gevonden. Mede omdat ik Poltergeist II: The Other Side eerder zag, maar op de voornaamste plaats door het personage van Henry Kane. Het kwaad heeft ditmaal een gezicht en wát voor één. Deze uiterst creepy pastoor werd vertolkt door theateracteur en kunstenaar Julian Beck, die ten tijde van de opnames al ernstig ziek was, en dat is hem ook aan te zien. Er is weinig make-up nodig om Kane tot een angstaanjagend figuur te maken. Zijn ingevallen gezicht, zijn enorme grijns á la Freaky Fred uit Courage: The Cowardly Dog en zijn stemmingswisselingen, waarin hij binnen no-time van extreem vriendelijk naar furieus springt. Een voortreffelijk personage en een fijne toevoeging.

Verder is weinig aan Poltergeist II zo'n duidelijke schot in de roos, maar het zit prima in elkaar. De film borduurt verder op de sympathieke personages uit de eerste film (minus de overleden Dominique Dunne) en de perikelen van dat gezin blijven boeiend. Het script focust zich vooral op het personage van JoBeth Williams, maar helaas moet Williams vooral veel huilen en 'bang zijn'. Het maakt haar echtgenoot Craig T. Nelson tot een veel leuker personage, zeker in combinatie met nieuwkomer Taylor, gespeeld door Will Sampson. Ze zorgen voor wat lucht in een film die vooral veel serieuzer en meer 'horror' is dan zijn voorganger. Maar Poltergeist II heeft allerlei uitschieters, soms is de film ineens mierzoet dramatisch en een seconde later weer doodeng en enorm duister. Rondom de climax gaat de film nogal ver - met een paar wat knullig uitgevoerde sequenties - maar over het geheel gezien bevat Poltergeist II een sterke sfeer met goede soundtrack en hier en daar juist ook hele mooie special effects. Maar geen enkel special effect is zo memorabel als die lijkbleke, magere dominee. 'God is in his holy temple'.

4 sterren.

avatar van jordorientje

jordorientje

Dit was voor mij pure nostalgie. Keek deze filmreeks altijd stiekem met m'n broer op onze kamer als dit soort horrors op tv waren.

Zojuist herzien en ik moet eerlijk bekennen dat ik het nu een echte komedie vind. Wat een andere tijd zeg. Wereld van verschil in wat "eng" zou moeten zijn.

Ik vond het acteerwerk echt lachwekkend en de zogenaamde "geesten" waren nog zelfs lachwekkender. Die dramatische gezichten in combinatie met het overdreven dramatische acteren maakt het nog slapper en grappiger.

Voor dit tijdperk zeker geen aanrader. Als horror dan. Als je gewoon een avondje wilt lachen en iets wilt dat lekker wegkijkt, is het wel een aanrader ?

Na lange tijd herzien op de nieuwe 4K uitgave van ScreamFactory met Dolby Vision en Dolby Atmos. Een mooie transfer, en vooral de Atmos soundtrack was een enorme upgrade, klonk erg goed over de boxen.

Goed vervolg op het origineel en het verhaal gaat verder waar deel 1 eindigt. Het gezin is hun huis kwijt en hebben problemen met de verzekering, omdat het letterlijk van de aardbodem is verdwenen. Ze wonen nu tijdelijk bij de moeder van Diane in huis. Haar oma heeft al snel in de gaten dat Carol Ann over een bepaalde gave beschikt. Dit is precies de reden dat ze opnieuw geteisterd worden door boze geesten, onder leiding van de doodenge Reverent Cane (Julian Beck), die al ernstig ziek was tijdens de opnames. Vandaar ook die creepy look, beste man had echt al een gezicht des doods. Ze krijgen hulp van Tangina (Zelda Rubinstein) aka lady midget en Indiaan Taylor (Wil Sampson), die wel een goede rol neerzet.

Beste scene is voor mij de confrontatie aan de voordeur met Reverent Cane. Dat is ook de scene die me altijd is bijgebleven sinds mijn jeugd. Jammer van het zwakke einde, had veel beter uitgewerkt kunnen worden.

Qua cast keert bijna iedereen terug behalve Dana (Dominique Dunne), de oudere zus van Carol en Robbie. Dunne werd vlak na de release van deel 1 vermoord door haar vriend, op slecht 22 jarige leeftijd.

Julian Beck stierf tijdens de opnames, enkele teksten werden door iemand anders ingesproken. Beck stierf op 60 jarige leeftijd aan maagkanker, dit was zijn laatste rol.

Heather O'Rourke zien we nog wel terug in deel 3, maar stierf op 12 jarige leeftijd aan complicaties aan haar darmen, heel triest.

Jerry Goldsmith keert ook weer terug voor de muziek, niet zo sterk als het origineel helaas.

Special effects werden verzorgd door H.R Giger en kreeg hier terecht een nominatie voor.

Voor de oplettende kijker kan je een poster van E.T zien hangen in de slaapkamer van Carol Ann.

avatar van ibendb

ibendb

Poltergeist II is een slaapwekkende sequel op een klassieker die me ook al niet echt wist te bekoren. In plaats van een televisie met spoken is het dit keer een telefoon met bovennatuurlijke neigingen. Niet echt spannend want er wordt ook bitterweinig mee gedaan. Dit is vooral een herhaling van zetten met enkele toevoegingen die overbodig en zelfs vervelend zijn. Het hele personage van Kane zint me niet en vond ik een mateloos irritante keuze die allesbehalve angstwekkend werkt. De special effects zijn van erg matige kwaliteit en zorgen voor een onbedoeld grappige finale.

Dit is voornamelijk een halfslachtige poging het succes van zijn voorganger na te bootsen maar faalt in elk opzicht.

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Na deze tweede classic film van Poltergeist opnieuw gezien te hebben op de 4K uitgave.

Met prachtig geupgrade beeld en Dolby Atmos geluid.

Is dit vervolg op de eerste wereld beroemde film.

Komt deze wat betreft uitmuntende kwaliteit met de oude practical effecten dichtbij de eerste film.

Met een sublieme cast.

En blijft dit een spannende film en met ontroerende momenten.

Ook de film muziek is ook heel mooi van deze film.

Blijft nog steeds een grandioze classic griezel film.

avatar van clubsport

clubsport

Wat leverde de jaren 80 toch een schat aan goeie sci-fi en horror films op met bijvoorbeeld namen als Raimi , Spielberg , Hooper , en Carpenter aan het roer .

De oorspronkelijke poltergeist was al goed maar in dit vervolg werd er qua special effects nog een schepje bovenop gedaan , alhoewel niet zo goed als het eerste deel was er nog meer dan genoeg om van te genieten en de effecten waren werkelijk adembenemend goed .

het personage van Henry Kane werd hier geintroduceerd en dat bleek een gouden greep , ik heb nooit geweten dat deze man kanker had en kort daarna overleed .

Toch een degelijk en zeker spectaculair vervolg , 2 jaar later volgde er nog een 3e deel maar toen was de koek ook wel op .

avatar van Shadowed

Shadowed

Inferieur vervolg op de griezelklassieker die een aantal jaar hiervoor uitkwam. In een hoop opzichten is dit project van regisseur Brian Gibson een flinke herhaling van zetten, maar dan met een bedenkelijkere finale. Het gespook blijft niettemin vermakelijk en Julian Beck kent een uitstekende uitstraling als Reverend Kane, maar echt iets brengen doet Poltergeist II niet. Een aantal invloeden zoals de gehele achtergrond die wordt aangepast ogen wat ongecontroleerd en de speciale effecten in de slotfase hebben de tijd duidelijk niet doorstaan, maar er zijn binnen dit genre slechtere vervolgen gemaakt.