Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: Jonathan English
Met onder meer: James Purefoy, Paul Giamatti en Kate Mara
Gesproken taal: Deens, Engels, Hongaars en Latijn
Plot Ironclad
"Heavy metal goes medieval."
De rebelse Engelse baronnen in 1215 dwingen Koning John ertoe om zijn koninklijk zegel op de Magna Carta te plaatsen. Later herroept hij deze belofte en vormt een leger aan de zuidkust van Engeland. Met dit leger moet het kasteel 'Rochester Castle' heroverd worden.
Thomas Marshall
Guy
Coteral
Marks
@mar007:
Dank v.d. waarschuwing m.b.t. die scène met de varkens.
(Nog net op tijd)
Voor mij een reden om de film te mijden.
LimeLou
- 2048 berichten
Lekker brute actie en simpel verhaal. Beetje een verstand op nul-film en dat bevalt me zeer zeker. De actie is bruut, de acteurs doen het prima en de cliché's zijn goed verteerbaar door de weinige focus op het oninteressante drama.
Goede testosteron-middeleeuws-actiefilmpje, dus!
AxeCrazy
wat zal ik zeggen
zeker de moeite van het kijken waard als je van het genre houdt.
Beetje ongeloofwaardig her en der, maarja dat hoort er dan ook bij natuurlijk.
frolunda
Vond hem wel redelijk goed,lekker grimmig sfeertje,precies zoals ik me de middeleeuwen voorstel.
benjiq
Vond het een verassend goede film! Een belangrijk onderdeel v/d Engelse geschiedenis; netjes,simpel en bruut uitgewerkt. Visueel sterk, goede soundtracks en prima acteer werk van met name James Purefoy (de Marshal), Brian Cox (baron Albany), Derek Jacobi ( baron Cornhill) en Paul Giamatti ( King John)! Als liefhebber van het historisch genre vond ik dit een van de betere films!
Icer
Een ongeschreven regel uit de middeleeuwen: trek nooit je wapenrusting uit, sjouw er de hele dag in rond en duik er mee in bed. Aanvullende regel voor koningen; de kroon mag niet van het hoofd gescheiden worden
De film zelf vond ik wat overdreven, vooral hakken en maaien. Ongelofelijk dat je na een klap in de regge met een bijl van zo'n 30 kg gewoon verder wandelt, superstrijders...
Flinterdun verhaal vol tegenstellingen, wel praten niet praten, wel sex geen sex, maar al met al toch nog vermakelijk.
schumacher
Steengoeie film,
Lekkere harde en grove film, love it.
Goede acteurs die goed acteerden ook en de aktie scenes zijn alvast niet voor gevoelige kijkers.
Wie zegt het te bloederig is, omg, ik hoop dat dat geen vent is die dit zegt.
Super film, meer van datte.
Metalfist
You are no more a king than the boil on my arse!
Ik heb altijd wel een zekere fascinatie gehad voor ridders. Hoogstwaarschijnlijk is het te danken aan de Vlaamse stripreeks De Rode Ridder die ik erg veel in mijn jeugd (en nu nog altijd) heb gelezen. Daar verschenen regelmatig tempeliers en dergelijke in dus dat was eigenlijk al de eerste reden waarom dit me wel een interessante film leek. De tweede reden was dat het er op leek dat dit een Seven Samurai goes Medieval ging zijn en dat wekt natuurlijk ook wel de interesse.
Wat direct opvalt is hoe gruwelijk Ironclad bij vlagen is. Lichaamsdelen vliegen in het rond, tongen worden afgesneden, mensen worden in de helft gekapt en Jonathan English brengt het allemaal duidelijk in beeld. Ironclad is dus een film die het vooral van zijn gevechten moet hebben, al zou je dat aan het begin niet zeggen wanneer je zo'n shitload aan droge informatie voorgeschoteld krijgt, en verveelt daardoor geen minuut doordat er altijd wel ergens actie te beleven is. Geen idee of het plot effectief realistisch is (daarvoor ben ik nu eenmaal te onbekend met de bijhorende historie) maar zelfs als dat niet is, dan blijft dit heerlijk popcornvermaak. Sowieso als je wat fan bent van films waarin een kleine selecte groep van verschillende types het opneemt tegen een grote overmacht. Hier en daar is Ironclad wel wat voorspelbaar, zeker wanneer Marks begint te verkondigen dat hij al zoveel heeft overleefd met één van de andere mannen en niet lang daarna dood gaat, maar het stoort niet. Langs de andere kant had ik dan weer niet verwacht dat werkelijk bijna iedereen het loodje uiteindelijk legt. Ik had iets meer overlevenden verwacht.
Paul Giamatti is wel erg goed op dreef als Koning Jan. Een personage dat ik me altijd zal herinneren als de tijger uit de Disney versie van Robin Hood maar Giamatti weet dit beeld goed te verdringen. Heerlijk wanneer hij op het einde echt compleet doordraait. Nog niet zo lang geleden heb ik Solomon Kane gezien waarin de hoofdrol was weggelegd voor James Purefoy. Diezelfde Purefoy speelt hier wederom de hoofdrol in de vorm van Marshal en het is wederom een rol die hem goed afgaat. Hij komt geloofwaardig over als de tempelier en het is dan ook jammer dat de aanwezigheid van Kate Mara (Isabel) zijn personage een tikkeltje verpest. De romance die zich afspeelt tussen beide vond ik niet enorm goed geslaagd en Isabel is sowieso al een personage dat teveel vreemde acties doet. Marshal en de zijnen worden bijgestaan door een handvol huurlingen onder de leiding van Brian Cox. Een acteur die je wel eens vaker tegenkomt in bijrollen maar ook hij doet dit degelijk, net zoals eigenlijk de rest van het groepje. Trouwens nog wel een vermelding geven aan de knappe setting. De Middeleeuwen worden mooi weergegeven en de aanwezigheid van een hele hoop wapentuig uit die tijd (lees katapulten en al die andere dingen waar je iets mee kunt afvuren) geeft de film net dat beetje extra.
Vermakelijke film die duidelijk de mosterd heeft gehaald bij films zoals Seven Samurai of Magnificent Seven, hoewel de ene natuurlijk al een remake van de andere is. In ieder geval is Ironclad een film die gezien mag worden vanwege de bruutheid van de gevechten en de geslaagde aankleding. De romance voelt een tikkeltje geforceerd aan maar het is maar een kleine smet op het geheel.
Lennert
Met James Purefoy, Jason Flemyng en Mackenzie Crook is in ieder geval een gedeelte van de Solomon Kane cast weer bij elkaar. Net zoals bij deze film het geval was, krijgen we een ruwe en grijze film voorgeschoteld waarbij het bloed alle kanten opvliegt en er alles bij elkaar erg weinig te lachen valt. In het geval van Ironclad werkt dit zelfs nog een stuk beter, omdat we hier toch met een bloederig en serieus stukje geschiedenis te maken hebben en meer afgehakte ledematen en ingewanden dit altijd meteen realistischer over laten komen.
Het acteerwerk is over het algemeen erg goed. Ik ben al een fan van Purefoy sinds Rome en ook hier toont hij weer dat hij als het op historische films aankomt een overtuigende krijger kan neerzetten. Het was echter Paul Giamatti die ik nog nooit zo overtuigend heb zien spelen als de woedende en zieke king John. Brian Cox, Derek Jacobi, Flemyng en Crook doen het daarnaast ook prima, al blijft de rol van Kate Mara erg jammer. Niet alleen is het storend dat een film die historisch accuraat probeert over te komen een veel te onrealistisch vrouwelijk personage in de film zet (te vrijgevochten, uitdagend en ook nog ineens in staat een zwaard vast te houden), de romantiek voelde hier weer uitzonderlijk geforceerd aan.
Nee, Ironclad moet het hebben van de harde slachtpartijen en de spannende belegering van het kasteel met allerlei oorlogstuig en bloederig geweld. Hollywood kan hier qua intensiteit nog wat van leren, omdat de film verder nergens geforceerd kleurrijk of belerend over komt, het is gewoon een grauwe realiteit. Tevens ook de eerste film die ik op Blu-ray heb aangeschaft en gezien, al is dat van iets minder belang voor hoe ik de film puur filmtechnisch gezien heb ervaren.
@mar007:
Dank v.d. waarschuwing m.b.t. die scène met de varkens.
(Nog net op tijd)
Voor mij een reden om de film te mijden.
Gejank om niets. Er is een shot te zien waar de vlammen voor de varkens te zien zijn en je wat gekrijs hoort, maar dat is niets meer dan je in een normale varkensstal zult horen. Geen moment is er sprake van echt dierenleed, dan moet je een film als Cannibal Holocaust of Mountain Of The Cannibal God maar ontwijken.
mar007
gejank om niets?dat is altijd nog jouw mening...jij kan toch niet voor een ander bepalen
wat zielig is of niet?
misschien overdreven maar ik vond het zielig
nou geef ik toe ik ben een enorm watje als het op dieren aankomt dus die scene
had voor mij niet gehoeven,verder een prima film.
Lennert
Sorry, maar als je een erg goede film als Ironclad, waarbij mensen elkaar onthoofden en ledematen er af meppen, niet wil zien omdat er varkens in dood zouden gaan, dan vind ik dat een uitzonderlijk slechte reden om de film te mijden, helemaal als er echt niets te zien is.
mar007
ja@ lennert daar heb jij helemaal gelijk in.
ik zou ook zeker deze film niet om die reden gaan mijden.
zie het maar als een overdreven reactie van mijn kant ik vind wat dieren betreft iets
al heel gauw zielig.
gewoon kijken deze film want het is inderdaad een goeie film.
RuudC
Waargebeurd, maar niet correct weergegeven. Dat neemt niet weg dat Ironclad een heerlijk Middeleeuws knokspektakel is waarin o.a. James Purefoy, Brian Cox, Jason Flemyng eenvoudig kunnen schitteren. Paul Giamatti verrast me enorm door een ongelooflijk gave Jan Zonder Land neer te zetten.
Het verhaal binnen deze historische gebeurtenis is op z’n minst flink aangedikt. Andere zaken, zoals de magna carta, de opstand van de baronnen en de belegering van het kasteel van Rochester hebben daadwerkelijk plaatsgevonden. Ook een aantal minder voor de hand liggende zaken worden niet vergeten. Het afhakken van de handen en voeten is iets wat in die dagen gewoon gebeurde. Het lijkt mij alleen wel dat de veldslagen minder bloederig, maar een klein fort met weinig mannen behouden tegen een overmacht is zeker geen onmogelijke taak. Eerlijk gezegd was ik wel toe aan een glorieus potje middeleeuws bloedvergieten. Dat de hoofden en ledematen sierlijk door het beeld vliegen is natuurlijk overdreven, maar daar kan ik niet wakker van liggen. Allerminst zelfs. Het is alleen wel jammer dat men tegen het einde gaat overdrijven. Het saved by the bell einde had niet gehoeven, maar vrouwen laten meevechten? Dat vond ik dan wel echt weer een afknapper. Hetzelfde geldt voor de romance die vanuit het niets opduikt. Verder is het wel een goede, duistere actiefilm.
Monkey68
Mooie tijd, The Dark Ages..................
_Casper_
Tegenvallende film, film is wel mooi gemaakt en toffe gevechten..
maar t verhaal is vlinterdun en word daardoor nooit echt spannend of meelevend.. waardoor je nooit echt ''in'' de film komt..
Zoek je een film met hersenloos slachten dan is dit miss wat voor jou.. anders zou ik passen en andere films gaan kijken
Malli
Misleid door de cast en het boeiende thema (de Magna Carta) mag ik het zoveelste filmpje dat de middelmaat niet overstijgt aan mijn lijstje toevoegen. Balen.
Klauw
Een tegenvaller.. Je mist niks als je deze film niet hebt gezien (behalve als afgehakte lichaamsdelen voldoende zijn om een film te dragen).
- 19684 berichten
De DVD ligt voor € 2,- bij Bart Smit zag ik vanmiddag.
Ik kon me er zelf echter niet toe brengen 'm te kopen, na alles wat ik erover gehoord heb.
mar007
voor 2 euro altijd doen natuurlijk...
als je van actie/avontuur houdt zou ik toch een poging wagen brix...
beetje hak werk hier en daar...ach
het moet je ding zijn natuurlijk.
Triple G
In eerste instantie leek dit niet veel meer dan een eenvoudig en saai middeleeuws vechtgebeuren te worden. Echter, na verloop van tijd vormt zich iets van een verhaal dat enigszins boeit en vooral emotie komt eindelijk binnen. En dan blijkt de combinatie van gruwel, actie, emotie en verhaal toch kleur te geven aan deze film. Tevens leuke verzameling van bekende gezichten.. Voor 2 euro moet je die niet laten liggen..
j0enne
Waarom vertalen ze Koning John naar Koning Jan?
Dat kwam d'r namelijk de hele tijd te staan.
@j0enne:
Waarschijnlijk omdat die naam in onze geschiedenisboeken ook zo staat.
Jan, bijgenaamd 'Zonder land' .
Aapje81
Ironclad is een grauwe en harde film die heel sfeervol had kunnen zijn als het scenario beter was uitgewerkt en er niet zoveel nadruk was gelegd op onnodig geweld. Ik snap best dat bloederigheid bij deze tijd hoorde maar de historische vertelling op zich vind ik veel boeiender dan de zoveelste perverse slachting.
De acteurs doen het heel aardig en spelen met veel bezieling. Vooral James Purefoy (een van de betere actiehelden van deze tijd) en de met veel zelfspot spelende Paul Giamatti weten te overtuigen.
Het is alleen jammer dat de langdradigheid ergens halverwege de film toeslaat en de overdosis aan geweld op een gegeven moment niet werkt en de film alles bijelkaar nogal kitcherig maakt. Het slotgevecht tussen de vechtmachine van de boefjes en Purefoy is dan weer wel overtuigend maar een groot deel van de film had veel nuttiger besteed mogen worden.
Wat een mooie film had kunnen zijn is ontaard in perverse rommel. Alleen geschikt voor de liefhebbers.
Matig.
Lennert
Dan mag je me toch uitleggen waarom je het woord 'pervers' in deze context hanteert.
Malli
Pervers = verkeerd, verdorven, tegennatuurlijk, morbide. Begrippen die je aan het overdadige geweld kan linken, toch?
Het geweld was er inderdaad over, maar niet het element dat mij het meest stoorde. Het was teleurstellend hoe weinig er met de historische achtergrond gedaan werd. Het was niet meer dan een (klein) kapstokje om een actiefilm pur sang aan op te hangen, en dat is jammer.
Lennert
Juist geweld op een realistische wijze weergegeven (historisch correct omdat er een hoop geslacht werd en op realistische wijze omdat wapens die lichamen raken voor dit soort resultaten zorgen), lijkt mij helemaal niets pervers aan. Van Dale noemt 'pervers' 'tegennatuurlijk of verdorven' inderdaad, in de context van het geweld in deze film lijkt me dat een behoorlijk inaccurate benaming.

Ironclad: Battle for Blood
2014

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Arn - Tempelriddaren

The Debt
Drama / Thriller, 2010

Admiral
Drama / Oorlog, 2008
ambushheldstrijdkasteelslagveldridderduelkoningorder of the templars knight templars13th century