• 9.373.056 stemmen

Geregisseerd door: Jonathan English

Met onder meer: James Purefoy, Paul Giamatti en Kate Mara

Gesproken taal: Deens, Engels, Hongaars en Latijn

Plot Ironclad

"Heavy metal goes medieval."

De rebelse Engelse baronnen in 1215 dwingen Koning John ertoe om zijn koninklijk zegel op de Magna Carta te plaatsen. Later herroept hij deze belofte en vormt een leger aan de zuidkust van Engeland. Met dit leger moet het kasteel 'Rochester Castle' heroverd worden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Capablanca

Capablanca

Clichématige berg middeleeuwse onzin. Soort van "Floris en Sindala, The Movie".

avatar van Shadowed

Shadowed

Grof.

Alhoewel deze film bij lange na niet perfect is, was het resultaat helemaal niet zo slecht. Het was dan ook best een film waar ik toch wel naar uitkeek. Vooral over de verhalen dat het er nogal grof en lomp aan toe gaat, en dat gaat het dan ook.

Opvallend lomp gebracht voor een Amerikaanse film. De regisseur gebruikt zijn remmen vaak niet, en dat hebben we af en toe weleens nodig in deze filmwereld. Lekker grof en bloederig gebracht. Wel wat tegengehouden door budgettaire beperkingen, maar toch wel lekker.

Bovendien ook een rauw sfeertje. Lekker middeleeuws. Het mist wel nog die details, want nu is het vooral "we hebben een kasteel, filmen maar!". Het had allemaal wel iets opvallender mogen zijn. Daar moet de regisseur dan ook aan denken.

Voor de rest heeft het af en toe een klein beetje een SyFy gevoel. Het is net wat te simpel. Camerawerk gaat er soms intens aan toe, maar in het algemeen is er te weinig mee gedaan. De acteurs doen het voor de rest redelijk, al had Purefoy net iets te veel een neppe-actieheld charme.

Ook wel wat voorspelbaar hier en daar, en toch net niet episch genoeg in beeld gebracht. Maar voor de rest wel lekker lomp, bloederig en grof gebracht. Het verveelt niet, en hakt soms stevig in. Dit soort films moeten eens een hoger budget hebben.

avatar van Antinous

Antinous

Aardige film maar ik vond het andere deel the battle for blood beter.

avatar van mrklm

mrklm

Het basisverhaal is fascinerend. Onder druk van rebellerende baronnen tekent King John [Paul Giamatti] in 1215 de Magna Carta waarmee hij een groot deel van zijn macht afstaat. Maar de koning laat zich niet zomaar de wet voorschrijven en verzamelt een groep moordenaars om zich heen om alle verantwoordelijke edelheren te liquideren en hun bezittingen op te eisen. De Magna Carta is de bakermat van de Europese democratie, maar Jonathan English heeft geen enkele interesse in de historische aspecten. En dus verzandt Ironclad al snel in een hoop gesneer van machtige mannen, veel bloedvergieten onder oeverloos mannengebrul en wanhopige pogingen om het beperkte budget te verhullen. Een fraaie cast, maar een waardeloze film.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1948 berichten

Vreselijke slechte film. Amateuristisch gepeupel. Slecht camerawerk. Slechte muziek. Zeer slechte vechtscenes.

Goedkope digitale bloedspetters. Ik lees terug dat dit een grove film is? Nou, dan ben je echt nog niks gewend, want het was me toch 'soft'. Hoge score verdient deze film TOTAAL niet.

avatar van Shadowed

Shadowed

cantforgetyou schreef:

Je zou kunnen stellen dat de film te soft is, maar als je het vierendelen van een man en zijn ledematen tegen het gebouw aangooien als “te soft” beschouwd ligt het eerder aan jou dan ons (mij). Lijkt me toch een aardig goed voorbeeld van een “grove” film. En het was nog expliciet te zien ook..

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Maar eens even meegepakt om hier af te kunnen vinken en ondanks de slechte beoordelingen viel het me nog mee. Tja, inhoudelijk bied de film niet veel, maar dat is lijkt mij ook niet wat men voor ogen had.

Het verhaaltje rond de Magna Carta van King John is in dit geval slechts een excuus voor heel veel wapengekletter. Ene baron die op de dodenlijst staat verzamelt een aantal mannen om met hem stand te houden in een kasteel. Waarom eigenlijk dit kasteel want aan de reactie van Derek Jacobi te zien is dit niet het kasteel van Cox, maar dat terzijde. Zoals gezegd, veel wapengeweld en bloedvergieten, een groepje vrijbuiters die het moet zien te vinden met elkaar en een enorme horde aanvallers.

Fraai is op zijn minst toch de soundtrack. Daarnaast is Paul Giamata best goed als doorgeslagen koning en vult Purefoy zijn rol als zwijgzame tempelier ook prima in. Als ik James Purefoy zie vraag ik me altijd af wat voor James Bond hij neergezet zou hebben. Ik las dat hij bieden keren de laatste afvaller was na Brosnan en Craig. Toch zou ik hem graag gezien hebben in de plaats van Brosnan, de uitstraling en charisma heeft ie zeker, veel meer dan die gladde Brosnan. Maar alweer dat terzijde. Veel actie, bloedvergieten, en zo nu en dan redelijk expliciet met losse onderdelen en al. Daarnaast vallen de vele kleine tactieken uit die tijd op met torens, katapulten, wapens, olie en ondermijnen.

Het weinig aan inhoud en verhaal is bekend. De veel te mondige en moderne denkende Kate Mara is leuk maar onrealistisch en het camerawerk tijdens gevechten is om zeeziek van te worden. Desondanks is Ironclad best aardig om een keer te kijken. Een voldoende zit er toch zeker niet in.