• 8.705.140 stemmen

Musa (2001)

Drama / Oorlog | 158 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: Musa the Warrior / Musa and the Warriors / The Warrior / The Warriors / Wu Shi / Warrior / 무사 / 武士

Oorsprong: Zuid-Korea / China

Geregisseerd door: Sung-su Kim

Met onder meer: Jung Woo-sung, Ahn Sung-ki en Ju Jin-mo

Gesproken taal: Mandarijn, Tsjechisch en Koreaans

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Musa

Koryo, 1375. China bevindt zich in een overgangsfase na de machtsovername door de Ming-Dynastie. Om vreedzame betrekkingen met de nieuwe bewindvoerders te stimuleren, wordt een delegatie diplomaten en soldaten afgevaardigd. Onderweg loopt men in een hinderlaag van aanhangers van de verdreven Yuan-Dynastie. Onder aanvoering van generaal Choi Jung komen de overlevenden er vervolgens achter dat Ming-Prinses Puyong is ontvoerd.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van gimli f

gimli f

Aardig, grootschalig, episch opgezet historisch avonturendrama, dit Musa-The Warrior.

Op imdb heeft men het continue over (enige) vergelijkingen, zinnig danwel onzinnig, met de groter opgezette avonturenfilms (kruising tussen Seven Samourai en Gladiator, gelijkenissen met Braveheart en dat soort vergelijkingen...).

Feit blijft dat dit een sterk gefilmd epos is wat zich afspeelt in het Korea/ China van de 14e eeuw. Het ziet er allemaal keurig en verzorgd uit: settings, kleding...alles straalt de sfeer uit van die periode in die streek.

Het liefdesverhaaltje kon mij wat minder boeien, en soms vond ik het acteerspel ietwat theatraal overkomen. Wel speelt die Zhiyi Zhang uit Crouching Tiger, hidden dragon er in mee.

Deze film oogt realistischer en minder sprookjesachtig dan het iets mooiere Crouching Tiger...

Desondanks is dit voor de liefhebber van grootschalige avonturenfilms prima vermaak. Een ieder die houdt van dat soort groots opgezette (historische) films en eens een Aziatisch epos wil zien, moest dit dus maar eens uitproberen.

(Tip: de video kost bij FRS 5 Euro.)

En wat vind JayLunar van dit epos?

avatar van JayLunar

JayLunar

Allereerst ben ik het absoluut met je eens met wat je zei over de settings en de kleding, en de film ziet er inderdaad beeldschoon uit (vooral het laatste gedeelte is een lust voor het oog). Toch heb ik een paar aanmerkingen. Zo vind ik de montage en het tempo niet echt passen bij dit type film. Te flitsend wat mij betreft, waardoor denk ik een gedeelte schoonheid en meeslependheid verloren gaat. Maar de zwakste schakel is toch wel het verhaal, dat eigenlijk heel voorspelbaar en simplistisch is. Aan het verhaal wordt eigenlijk onvoldoende aandacht besteedt; het is duidelijk dat de regisseur kiest voor het uiterlijke aspect wat ten koste gaat van de verhaalsbeleving. Een ander gevolg is dat de karakters, ofschoon ze goed worden neergezet door de getalenteerde cast (extra credit gaat toch naar Joo Jin-mo, die erg goed is als jonge leider), eigenlijk niet zo interessant zijn.

Ik ben over het algemeen niet zo'n fan van avonturenfilms, maar Musa is wel erg vakkundig en ziet er mooi uit. Er zijn dus wel enkele zwaarwegende tekortkomingen (gemiste kansen eigenlijk), die ertoe leiden dat deze film naar mijn mening net de 3,5* haalt.

PS. De Nederlandse (of: Internationale) versie is zwaar gecut (zo'n 30 mins.)

avatar van ToNe

ToNe

Over de vorm valt niks te klagen.
Buitengewoon prachtig. Wuxia was hier totaal niet op zijn plaats geweest.
Mooi vond ik ook de verschillen tussen de Koreanen, Chinezen en Mongolen.
De enige andere Mongool die ik eerder gezien had was volgens mij een geschminkte John Wayne.

Alleen inhoudelijk is het wat minder.

Vanaf het punt dat ze gaan kibbelen over wat ze gaan doen met de prinses, valt naar mijn mening de film uit elkaar.
De handelingen in de film worden zo ongeloofwaardig en vooral nutteloos dat je denkt: Waarom doe je dat nu weer? of Wat schiet je daar nou mee op?

Het is dus voornamelijk de vorm die ik waardeer.
Voor grootschalige epiek ben ik wel vatbaar

avatar van IamBernie

IamBernie

JayLunar schreef:

PS. De Nederlandse (of: Internationale) versie is zwaar gecut (zo'n 30 mins.)

Ik geloof dat ik die versie heb gekocht :/ (135 min) Mis ik dan veel cruciaals?

avatar van JayLunar

JayLunar

IamBernie schreef:

Ik geloof dat ik die versie heb gekocht :/ (135 min) Mis ik dan veel cruciaals?

Geen idee, maar ik denk dat het wel meevalt.

avatar van Beejeej

Beejeej

zojuist gezien. erg mooie film, waar het hier en daar inderdaad schort aan het verhaal. ik vond het einde ook niet helemaal bevredigend eigenlijk, maar dat kan ook komen omdat ik het gewoon niet helemaal begreep...

echter, het blijft een zeer overweldigende film.

ik heb overigens wel de 158 min versie gezien. gewoon gehuurd bij de moviemax...

avatar van gotti

De film is ten eerste (veel) te lang, bevat veel zinloze en onnodige gevechtscènes, die d'r dan ook nog eens niet mooi uitzien en tevens wordt er nog weer een typisch Hollywood element bij gesleept (de romance) die de film zeker niet ten goede komt...

avatar van Hemdale

Hemdale

De film was te lang voor het magere plot. De vechtscenes vond ik daarentegen wel erg netjes en door de af en toe redelijk bloederige scenes vrij realistisch. Sommige scenes waren erg mooi maar op den duur werd ik er allemaal een beetje flauw van, doordat de film te langdradig was, het liefdesverhaal vond ik overbodig.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

• 12034 stemmen

Bijzonder degelijke Koreaanse variant op Braveheart en zelfs een beetje Saving Private Ryan. Prachtige vormgeving, interessante personages, bloedige vechtscenes, Zhang Ziyi, en een niet te al te geloofwaardige maar ook zeker niet te sentimentele liefdesplot; kortom, alle ingredienten voor een uitstekende film.

Musa the warrior ****

Prachtig Koreaans epos. Oranje-bruine tinten overheersen in dit prachtig meesterwerk. In het begin is het allemaal wat wennen , zeker de vechtscenes komen wat chaotisch en slecht gemonteerd over. Maar na dit moeilijk verteerbraar begin ontbloeit er een erg avontuurlijke film die handelt over een tocht van moedige krijgers opgejaagd door anderen en door hen eigen problemen ( wat doen ze met de prinses). Die gast die de stille slaaf speelt overtuigt erg en levert enkele prachtige vecht-moves af. Het einde is visueel overdonderend en tragisch , prachtig gewoon ( let ook op de muziek ). Het is een pure warrior-film al is er zoveel meer in te vinden dan wat bloederige gevechten. Ik ben ook erg te spreken over het acteerwerk van de gehele cast. Dit zijn voorbeelden van films die me zin geven om films te blijven kijken ...

avatar van chiquita

chiquita

Ik ben zeer benieuwd naar deze film (met name door bovenstaande beoordelingen) en ga binnenkort maar eens op zoek naar de dvd. Het historische trekt mij altijd en bovendien was mijn voornemen voor 2005: meer Aziatische films kijken!

Ook leuk dat Ziyi Zhang een rol heeft in deze film. Ik vind haar geweldig acteren.

avatar van The_basser

The_basser

Echt een schitterende film. Dik 2 uur vermaak voor maar 7 euro

avatar van De GeuS

De GeuS

Te lang en iets te saai; 2,5*

avatar van DOA

DOA

Dit vond ik niet zo leuk..

duurde veelste lang.. verhaal was voor mij niet echt boeiend..

uuuh een 2 is wel okey denk ik... neeennn het lukt echt niet een 1,5!!!

Een woord:

Geweldig

Helemaal mijn soort film.

Nu alleen nog Seven Swords kijken

avatar van Knisper

Knisper

Ik heb hem afgelopen weekend voor de tweede keer gekeken. Ik had een 3,5* staan, maar vorige keer had ik het einde gemist, dat ik nu wel gezien heb. Het blijft een aparte film. Ik vind de setting heel mooi, Aziatische oorlogsfilms uit die tijd spreken me altijd wel aan. Verder vind ik de vechtscenes ook zeer goed; het is toch wel eens een keer wat anders als je daadwerkelijk overal bloed ziet spuiten en dat hoofden en handen daadwerkelijk worden afgehakt.

Conclusie: de 3,5* blijft staan.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

ik vond hem nogal warrig, zeker het eerste uur. Miscchien komt dit doordat er zoveel scènes gecut waren, maar meer duiding van de verschillende personages en groepen had wat mij betreft wel gemogen. De film wisselt verder een aantal leuke scènes af met saaie en ridicule dialogen. 3*

avatar van megaman

megaman

hele mooie film...maar wie heet er in deze film nou eigenlijk Musa?

avatar van metaledje

metaledje

zo behoren deze films te zijn.. MET GEVOEL en realisme, en geen vaag,idioot gedoe waar de irritatie vanaf druipt, vond de vechtscenes soms wel warrig gefilmt en ik vond de kleuren niet mooi, maar desondanks dat vond ik de rest geweldig!!!! 4*

avatar van J.T.O

J.T.O

Dat kibbelen vind ik juist wel een mooie toevoeging aan deze film. Het laat zien hoe de relaties tussen de verschillende mensen zitten, hoe het zich verder ontwikkeld naar mate je verder in het verhaal bent. Verder is het wel realistisch, heroïsch en met een mooi moraal in beeld gebracht. Soms en dan met een paar clichés, maar nooit dermate dat het begint te irriteren.

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Ik vond de warrige/chaotische vechtscenes niet storend, maar een toevoegende waarde hebben voor de film. Ik vond dat de film daardoor realistischer worden, omdat veldslagen meestal chaotisch verlopen.

4,0

avatar van Feeder

Feeder

Zeker geen slechte film met een wel heel mooie soundtrack.

avatar van Nomak

Nomak

Een prachtige film met een fabelachtig mooie Ziyi Zhang.

Wel jammer dat ik enkel de korte versie heb gezien.

avatar van Westsider13

Westsider13

Wat een sterk begin maar wat een slecht einde zeg...het steeds maar discusseren over wat ze met de prinses gaan doen, dat doet de film echt geen goed aan..Jammer want voor de rest is het een prima film..

avatar van Heritek010

Heritek010

Prachtige film met een ijzersterk einde ....

avatar van film-gek

film-gek

@megaman Musa is die slaaf van de oude meester die in de woestijn sterft en voor hij sterft zegt dat zijn slaaf een vrij man is

avatar van LoTroPan

LoTroPan

Superfilm. Kleren helm wapens zijn echt prachtig, vooral die wapens blijven prachtig om te zien. Verder is er door de hele film goeie bijpassende muziek waardoor deze film echt nooit gaat vervelen - al heel veel gezien !

avatar van DiamondsRealDeal

DiamondsRealDeal

film-gek schreef:
Musa is Koreaans voor Warrior, die slaaf heet Yeo-sol.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Het begon nog goed met een delegatie Koreanen die na een gefaalde missie om de gunsten van de kersverse Ming dynastie te bekomen, terug huiswaarts keren. Onderweg bevrijden ze een Ming prinses uit de handen van de afgezette Mongoolse Yuan dynastie, die de achtervolging inzet. De (vele) verschillende personages krijgen elk hun uitwerking. Het deed me bij momenten veel aan het western genre denken met grootschalige scènes op paard (zou ik Kurosawa durven vermelden?). Je kan gerust stellen dat de paarden ook een hoofdrol in de film hebben.

De gevechten zijn soms wel bruut en er wordt stevig gehakt en gekapt, maar het is wel erg slecht in beeld gebracht. De schokkerige actiebeelden zijn een kwelling en zonder stijl. Ook het einde vond ik twee keer niks. Zo vanzelfsprekend als maar kan. Dat laatste stuk van pakweg drie kwartier in dat verdedigingsfort aan de zee vond ik te langdradig. Dat slotstuk haalt de vaart eruit en de film eindigt in mineur.

avatar van DiamondsRealDeal

DiamondsRealDeal

Onderhond deze film nog niet gezien ?

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Mooi Aziatisch epos met vele mythische gevechten in een mooi decor. In China woedt een vete tussen de Yuan en Ming dynastie ergens in de 14e eeuw. Een Koreaanse delegatie bevindt zich middenin dat wespennest van beide vijandige dynastieën en redt terloops een Ming prinses. Hun tocht door de woestijn is echter niet zonder gevaar en meerdere malen dienen er bloedige veldslagen uitgevochten te worden.

Film is misschien net iets te lang en sommige gevechten zijn wat repetitief, maar het werd redelijk in beeld gebracht. Ook het acteerwerk is op niveau. Zhang Ziyi bijvoorbeeld, ook te zien in Crouching Tiger, Hidden Dragon, weet haar rol als Prinses Bu-yong prima neer te zetten. Daarnaast heb je Jung Woo-sung, die zijn personage van krijger Yeo-sol, een bepaalde dynamiek meegeeft.