• 9.374.678 stemmen

Musa (2001)

Drama / Oorlog | 158 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: Musa the Warrior / Musa and the Warriors / The Warrior / The Warriors / Wu Shi / Warrior / 무사 / 武士

Oorsprong: Zuid-Korea / China

Geregisseerd door: Sung-su Kim

Met onder meer: Jung Woo-sung, Ahn Sung-ki en Ju Jin-mo

Gesproken taal: Mandarijn, Tsjechisch en Koreaans

Plot Musa

Koryo, 1375. China bevindt zich in een overgangsfase na de machtsovername door de Ming-Dynastie. Om vreedzame betrekkingen met de nieuwe bewindvoerders te stimuleren, wordt een delegatie diplomaten en soldaten afgevaardigd. Onderweg loopt men in een hinderlaag van aanhangers van de verdreven Yuan-Dynastie. Onder aanvoering van generaal Choi Jung komen de overlevenden er vervolgens achter dat Ming-Prinses Puyong is ontvoerd.

avatar van ToNe

ToNe

Over de vorm valt niks te klagen.
Buitengewoon prachtig. Wuxia was hier totaal niet op zijn plaats geweest.
Mooi vond ik ook de verschillen tussen de Koreanen, Chinezen en Mongolen.
De enige andere Mongool die ik eerder gezien had was volgens mij een geschminkte John Wayne.

Alleen inhoudelijk is het wat minder.

Vanaf het punt dat ze gaan kibbelen over wat ze gaan doen met de prinses, valt naar mijn mening de film uit elkaar.
De handelingen in de film worden zo ongeloofwaardig en vooral nutteloos dat je denkt: Waarom doe je dat nu weer? of Wat schiet je daar nou mee op?

Het is dus voornamelijk de vorm die ik waardeer.
Voor grootschalige epiek ben ik wel vatbaar

avatar van gotti

De film is ten eerste (veel) te lang, bevat veel zinloze en onnodige gevechtscènes, die d'r dan ook nog eens niet mooi uitzien en tevens wordt er nog weer een typisch Hollywood element bij gesleept (de romance) die de film zeker niet ten goede komt...

avatar van Knisper

Knisper

Ik heb hem afgelopen weekend voor de tweede keer gekeken. Ik had een 3,5* staan, maar vorige keer had ik het einde gemist, dat ik nu wel gezien heb. Het blijft een aparte film. Ik vind de setting heel mooi, Aziatische oorlogsfilms uit die tijd spreken me altijd wel aan. Verder vind ik de vechtscenes ook zeer goed; het is toch wel eens een keer wat anders als je daadwerkelijk overal bloed ziet spuiten en dat hoofden en handen daadwerkelijk worden afgehakt.

Conclusie: de 3,5* blijft staan.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Het begon nog goed met een delegatie Koreanen die na een gefaalde missie om de gunsten van de kersverse Ming dynastie te bekomen, terug huiswaarts keren. Onderweg bevrijden ze een Ming prinses uit de handen van de afgezette Mongoolse Yuan dynastie, die de achtervolging inzet. De (vele) verschillende personages krijgen elk hun uitwerking. Het deed me bij momenten veel aan het western genre denken met grootschalige scènes op paard (zou ik Kurosawa durven vermelden?). Je kan gerust stellen dat de paarden ook een hoofdrol in de film hebben.

De gevechten zijn soms wel bruut en er wordt stevig gehakt en gekapt, maar het is wel erg slecht in beeld gebracht. De schokkerige actiebeelden zijn een kwelling en zonder stijl. Ook het einde vond ik twee keer niks. Zo vanzelfsprekend als maar kan. Dat laatste stuk van pakweg drie kwartier in dat verdedigingsfort aan de zee vond ik te langdradig. Dat slotstuk haalt de vaart eruit en de film eindigt in mineur.

avatar van Fisico

Fisico

Mooi Aziatisch epos met vele mythische gevechten in een mooi decor. In China woedt een vete tussen de Yuan en Ming dynastie ergens in de 14e eeuw. Een Koreaanse delegatie bevindt zich middenin dat wespennest van beide vijandige dynastieën en redt terloops een Ming prinses. Hun tocht door de woestijn is echter niet zonder gevaar en meerdere malen dienen er bloedige veldslagen uitgevochten te worden.

Film is misschien net iets te lang en sommige gevechten zijn wat repetitief, maar het werd redelijk in beeld gebracht. Ook het acteerwerk is op niveau. Zhang Ziyi bijvoorbeeld, ook te zien in Crouching Tiger, Hidden Dragon, weet haar rol als Prinses Bu-yong prima neer te zetten. Daarnaast heb je Jung Woo-sung, die zijn personage van krijger Yeo-sol, een bepaalde dynamiek meegeeft.