• 9.374.560 stemmen

Crimson Tide (1995)

Actie / Thriller | 116 minuten / 123 minuten (extended version)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 116 minuten / 123 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Denzel Washington, Gene Hackman en Viggo Mortensen

Releasedatum: 3 augustus 1995

• Disney+ Bekijk via Disney+
  • meJane Bekijk via meJane

Plot Crimson Tide

"Danger runs deep."

Er breekt een burgeroorlog uit in de Russische Federatie, en de leider van de rebellen is voorstander van nucleaire interventie. De onderzeeër USS Alabama wordt in opperste paraatheid gebracht. Frank Ramsey, de kapitein van de onderzeeër, krijgt het aan de stok met zijn eerste officier Ron Hunter, als een eerder bevel om tien atoomraketten af te vuren niet kan worden bevestigd door een storing in de verbindingsapparatuur. De kapitein wil ondanks het ontbreken van de bevestiging afvuren, maar de 1e officier vindt dat eerst op nadere orders vanuit Washington moet worden gewacht door zo snel mogelijk de verbindingsapparatuur te repareren.

avatar van van duijn

van duijn

Goede film. Mijn favoriete acteur Denzel Washington en nog zo`n ouwe lobbes, Gene Hackman. Acteerwerk was er niet minder om.

Heb me prima vermaakt. Tijdje geleden al weer dat ik hem gezien had. Zal hem binnenkort eens herzien.

avatar van Pipoo!

Pipoo!

Hele goede cast. De spanning zit er meteen vanaf het begin goed in. Vanaf de toespraak wordt er een gevoel gekweekt bij de kijker dat de rest van de film bij blijft. Mede door de muziek ook.

top

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Wat mij betreft is dit zonder meer een onderhoudende, zeer professioneel in elkaar gezette film. Het is wel allemaal wat standaard en voorspelbaar (net zoals die typische Hollywood film muziek) maar er zit voldoende actie en vooral spanning in waardoor Crimson Tide blijft boeien en de bijna twee uur zo voorbij zijn. De rode draad is de groeiende controverse tussen de oude veteraan als commandant en de geniale Harvard afgestudeerde als zijn vervanger. Gene Hackmann en Denzel Washington zetten deze twee van zichzelf overtuigde personages met veel passie neer. Geen film die ik 2 of 3 keer hoef te zien maar die me wel heeft vermaakt, ik vond het absoluut niet saai en soms zelfs behoorlijk spannend en enerverend.

avatar van El Guap0

El Guap0

JDSsmetje schreef:

Ik herinner me nog steeds de chaotische beelden, toch wist ik heel goed waarover het ging. En ik herinner me ook nog een veel van de film, alleen niet zo veel mogelijke argumenten meer ! En het cijfer had ik nog van 1,5 jaar geleden op een document staan.

Dit is de moeder aller domme smoezen.

avatar van El Guap0

El Guap0

Lekkere scene vond ik waarin de Akula het toch nog voor elkaar had gekregen twee torpedos af te schieten op de Sub van Hackman & Denzel.

avatar van skipy05

skipy05

Heel goede film. Met spanning zitten kijken van begin tot het einde. Verhaal is heel goed. Weer een zeer sterke Denzel Washington zoals altijd. De muziek van Hans Zimmer is ook weer schitterend.

avatar van 606

Best aardig en voldoende spanning.

Mooi gemaakt en goed acteerwerk.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Zeer sterke thriller met zeer overtuigend acteerwerk van Denzel Washington! Erg spannend!

avatar van DragQueen

DragQueen

Sterke Thriller, met sfeervol geschoten scenes. Het verhaal is zeer spannend, en de film is over het algemeen erg onderhoudend. De sterke cast is een groot pluspunt voor de film. Vooral Washington en Hackman acteren erg overtuigend. Boeiend en spannend van begin tot eind. 3,5 Ster.

avatar van eavymetal

eavymetal

Dennissssss schreef:

Nou, de rollen van James Gandolfini, Matt Craven en Gene Hackman mogen er anders ook wel zijn hoor.

avatar van Theunissen

Natuurlijk niet de beste duikboot film (dat blijft natuurlijk "Das Boot") maar wel eentje die ook weet te boeien en zelfs spannend is. Verhaal en spanningsopbouw zitten goed in elkaar en de en Denzel Washington en Gene Hackman spelen sterk. De beelden vanuit en van de duikboot zagen er vaak fraai uit. Gewoon een lekkere spannende thriller.

avatar van mnrk

mnrk

I am captain of this boat.....Now shut the fuck up !

Een uitstekende film van Tony Scott.....duikboot films hebben altijd iets apart (sfeer,setting en geluid). Dit allemaal komt prima over...

Ook de gehele cast in deze film is dik in orde ( Denzel Washington, Gene Hackman als hoofdrolspelers en dan de rest is ook niet verkeerd, James Gandolfini en Viggo Mortensen).

Ook was het verhaal goed en werd op een prima manier gebracht,dit afgemaakt met een mooie soundtrack van Hans Zimmer.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens geprobeerd en 'k ben eigenlijk aangenaam verrast. De film is redelijk spannend, wist me de twee uurtjes te boeien en ook de cast is top.

Ondanks dat de film zich op een duikboot afspeelt is dit zeker niet de belangrijkste troef, de film fixeert zich veel meer op de strijd tussen Denzel Washington en Gene Hackman.

De muziek viel wel op, maar 'k vond ze niet echt bijster origineel, 'k heb al gelijkaardige muziek gehoord in andere films.

'k had eigenlijk geen verwachtingen bij deze film en zo viel hij goed mee. 'k heb het me niet beklaagd.

avatar van Reinbo

Herzien op DTS laserdisc . Toch wel erg fijne thriller. Voorspelbaar, clicherijk, maar rete degelijk gemaakt en toch volop spannend met een zeer sterke Hackman. Heb genoten. 4*

avatar van Spetie

Redelijke duikbotenfilm, met een paar gevestigde namen in de hoofdrol.

Gene Hackman en Denzel Washington weten op zich wel van wanten, en acteren hier ook zeker niet slecht. Washington speelt de sympathiekere rol, waardoor je als kijker tijdens de strijd die tussen de twee losbarst, haast wel gedwongen wordt, om de kant van Washington te kiezen. De sfeer die op de duikboot hierdoor ontstaat, is soms best grimmig. Toch leidt het er alles niet toe dat het echt spannend of claustrofobisch wordt.

Verder loopt het allemaal precies zoals je zou verwachten. Het is allemaal redelijk onderhoudend, maar echt grootst wordt het nooit. De muzikale ondersteuning van Hans Zimmer is op zich goed, maar soms net wat te nadrukkelijk aanwezig. Scott houdt zich hier trouwens behoorlijk in met zijn visuele uitspattingen. Een vrij strakke en degelijke regie deze keer, maar geen topper.

avatar van Insignificance

Insignificance

Dit moet zelfs binnen het universum van Bruckheimer een nogal domme worp zijn. Zo'n typisch groots opgezet verhaal dat in de kern niks voorstelt. Dreiging van een nucleaire oorlog dat ook nog eens gesitueerd is op een onderzeeër, maar al met al draait het om twee kibbelende kapiteins op het ene schip die om de beurt het commando claimen. Buiten één lullige confrontatie met een Akula had het net zo goed op het droge kunnen afspelen.

Van een claustrofobisch onderwatersfeertje is in ieder geval geen tel sprake. Wat dat betreft helpt die bulderende score van Zimmer ook niet bepaald. Ca, drie kwartier gesleutel aan personages voordat er eindelijk wat gebeurt en nog zit het allemaal veel te gekunsteld in elkaar. Vrij veel acteurs die ik graag zie spelen, maar hier niet serieus te nemen zijn. De support cast is zelfs treurig. Zaken als actie en spanning zijn dan ook te verwaarlozen.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Toffe film.

En best conventionele cinema naar de normen van Tony Scott. Maar daarom zeker niet minder. Film heeft een lekker tempo, de verwikkelingen volgen elkaar snel op en zowel de interne als externe spanning neemt toe.

Voeg daarbij een uitstekende cast, met op kop Denzel Washington en oudgediende Gene Hackman (maar ook Mortensen en Gandolfini doen het prima), en je krijgt waar voor je geld.

Goed.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Momenteel te koop bij Amazon in Blu-Ray: actie 3 BRs voor 22 EUR, verzending inbegrepen.

Met Nederlandse ondertitels.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

"Crimson Tide" is een spannende prent over wat zich afspeelt in een nucleaire duikboot. Ondanks de lengte gaat het tempo zo snel voorbij, dat je nooit naar je uurwerk kijkt.

Een paar jaar na de val van de Soviet-Unie proberen een radicale leider en zijn volgelingen het bewind in Rusland in handen te nemen en dreigen ze kernraketten te lanceren. De USA stuurt een onderzeeër met nucleaire raketten naar de Stille Oceaan voor het geval dat Russische raketten worden gelanceerd. Maar de twee bevelhebbers botsen over de vraag of de raketten moet worden afgevuurd omdat ze debatteren of Rusland nu wel zal aanvallen of niet. Gene Hackman is de harde militair en Denzel Washington wil ten koste van alles een nucleaire holocaust voorkomen. Het feit dat een order niet volledig binnenkomt en de radio uitvalt laat hen in het ongewisse. Wie heeft gelijk?

Beide acteurs spelen hun rol met veel overgave en stelen zo de show. De dialogen zijn pittig. De fotografie is beklemmend en ook de muziekscore van Hans Zimmer valt zeker mee. De regisseur bouwt de spanning zorgvuldig op tot een climax. Alles is mooi in beeld gebracht en verveelt geen minuut. Alleen het einde kon me niet helemaal bekoren. "Crimson Tide" is een uitstekende thriller waarin het niet aan actie ontbreekt.

Een film die op de kwalitatief hoogstaande UK Blu-Ray zeker tot zijn recht komt. Beeld en vooral het geluid zijn indrukwekkend. Heel genietbaar.

avatar van jipt

jipt

Heerlijke film met je surround op 100. 4*

avatar van frolunda

frolunda

Goede en spannende duikboot film die het meer moet hebben van de uitstekende cast dan van een origineel scenario.Wel prima geluid en muziek.Meer dan de moeite waard.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Erg goede en spannende film van de hand van Scott. De film bevat twee topacteurs die beiden een perfecte acteerprestatie neerzetten.

Washington speelt de wat sympathiekere rol en Hackman de wat onsympathiekere, maar dat doet niks af van de prestaties.

Misschien was laatstgenoemde zelfs wel beter.

Het verhaal is zeker cliché en er zitten zeker wat haken en ogen aan. Ook is het claustrofobische niet zo aanwezig als bijvoorbeeld in de klassieker 'Das Boot'.

Maar boeien doet het zeker. Niet alleen dreigt een nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland, maar ook woedt er oorlog tussen twee officieren. Dat laatste heeft de overhand in de film en geeft Hackman en Washington alle ruimte om te laten zien wat ze kunnen.

Prima en boeiende film! Ruim voldoende.

avatar van De wind

De wind

Opnieuw verbaasd over al deze lovende reacties. Ik vond Crimson Tide, ondanks Denzel Washington, 2 uur pure tijdverspilling.

avatar van gauke

gauke

Een bij tijden spannende en meeslepende fictieve koude oorlog onderzeeactiethriller, met een man tegen man conflict tussen de kapitein en zijn rechterhand, over de controle van de onderzeeboot, die gevolgen had voor de loyaliteit van de onderofficieren. Verschillende personages kregen diepgang en door de cast werd zonder meer goed gespeeld.

avatar van des1

des1

Denzel Washington's reactie op Gene Hackman's vraag over oorlog doet een beetje denken aan Roosevelt's "the only thing we have to fear is fear itself". Washington, atoomonderzeeër kapitein, zegt nl. dat de grootste vijand van de mensheid "war itself" is. Zoveel abstractie en modern denken valt overduidelijk slecht bij ijzervreter, admiraal Hackman. Het dedain van de laatste als hij Washington aankijkt is priceless en erg Hackman-iaans. Een fractie meer, en je denkt met een regelrechte racist te maken te hebben. Hoe onwaarschijnlijk the sequence of events ook is (met name protocolair), de gebeurtenissen zetten je toch ook aan het denken. Kunnen gebeurtenissen en de manier waarop we (volgens protocol) op een crisis plegen te reageren een ramp veroorzaken? Als zodanig vergelijkbaar met War Games (1984).

avatar van schram101

schram101

Tony Scott werd pas echt goed in zijn latere films welke vrijwel allen visuele pareltjes zijn. Dat is van Crimson Tide helaas niet te zeggen. Weinig verassend kleurgebruik en montage.

Het plot is wat aan de trage en voorspelbare kant. Wat dat betreft is de film een typische 90ies flick. Er wordt prima binnen de lijntjes gekleurd, degelijk geacteerd door een cast met een aantal grote namen en Hans Zimmer verzorgt een aardige ietwat dik aangezette score.

Degelijk, maar niet meer dan dat.

avatar van Movsin

Movsin

Films over twistende officieren in een duikboot zijn zeker niet nieuw (cfr bijvoorbeeld "Run silent, run deep" uit 1958 met Clark Gable en Burt Lancaster), en zoals meestal is een en ander toch eerder voorspelbaar.

Niettemin heeft deze "Crimson Tide" voldoende kracht in het scenario en in het spel van de acteurs en zijn de technologische mogelijkheden en filmische kennis er sterk op vooruit gegaan, zodat we hier toch een degelijke, boeiende en avontuurlijke film te zien krijgen.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Heerlijke claustrofobische film die beschikt over een prima cast, acceptabel acteerwerk &

genoeg spannende momenten waardoor een aangename filmavond toch weer een feit is

geworden.

3 sterren van mijn kant voor Crimson Tide (1995).

avatar van Noir

Noir

Goede duikbootfilm. Voor mij al sinds tijden de nummer 2 tussen het onovertroffen Das Boot en The Hunt for Red October. Het in de film aangehaalde Run Silent, Run Deep heb ik helaas nog niet gezien.
Opvallend goed geacteerd door de hoofdrolspelers, de oplopende spanning tussen Hackman en Washington is goed voelbaar.
Scenario een ruime voldoende met misschien een tikkeltje teveel effectbejag. Er wordt naar mijn smaak net iets te vaak in de laatste seconden een kleinere of grotere ramp voorkomen.
Alles bij elkaar een solide 3.5*-film voor mij.

avatar van IH88

IH88

“We're here to preserve democracy, not practice it.”

Films met onderzeeërs erin zijn altijd de moeite waard. Het is een garantie op ijzingwekkende spanning en het claustrofobische gevoel dat de mensen aan boord moeten hebben, voel je ook als kijker. Das Boot is hier het beste voorbeeld van.

Crimson Tide haalt dat niveau niet maar is wel een sterke film waarbij de spanning steeds meer wordt opgevoerd. Het psychologische steekspel tussen Hackman en Washington is fascinerend om te zien en iedereen acteert of zijn leven er vanaf hangt. De onderzeer is wat groter dan die in Das Boot maar regisseur Tony Scott weet op bepaalde momenten die ondraaglijke spanning toch op te wekken. Vooral een aanval van een Russische onderzeer zorgt voor zweethandjes. Maar Crimson Tide richt zich meer op de psychologische oorlogsvoering tussen de bemanning onderling, dan de strijdt met andere onderzeeërs en dat is een goede keuze. Puike film met waanzinnig goede acteurs die verbaal en fysiek met elkaar de strijd aan gaan.