Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 116 minuten / 123 minuten (extended version)
Geregisseerd door: Tony Scott
Met onder meer: Denzel Washington, Gene Hackman en Viggo Mortensen
Releasedatum: 3 augustus 1995
Bekijk via Disney+
Plot Crimson Tide
"Danger runs deep."
Er breekt een burgeroorlog uit in de Russische Federatie, en de leider van de rebellen is voorstander van nucleaire interventie. De onderzeeër USS Alabama wordt in opperste paraatheid gebracht. Frank Ramsey, de kapitein van de onderzeeër, krijgt het aan de stok met zijn eerste officier Ron Hunter, als een eerder bevel om tien atoomraketten af te vuren niet kan worden bevestigd door een storing in de verbindingsapparatuur. De kapitein wil ondanks het ontbreken van de bevestiging afvuren, maar de 1e officier vindt dat eerst op nadere orders vanuit Washington moet worden gewacht door zo snel mogelijk de verbindingsapparatuur te repareren.
Hunter
Ood Mahoney
Hunsicker
TSO Billy Linkletter
bartsch
Slechte film. Het is maar beter dat kapiteins in the real world beter kunnen overleggen en zich aan rangordes houden.
wesbrina
Ik vind het op zich wel een goede film , alleen is het einde te Amerikaans.
Al met al toch goed te doen op een vrijdagavond met een zak popcorn.
otherfool
Met deze regisseur en cast zat er misschien meer in, maar toch wel een amusante film. 3*.
LOTR-lover
Leuke film en redelijk spannend. Mortensen heeft opnieuw een goeie rol, ook al is die dan niet zo groot. Denzel Washington speelt, as usual, natuurlijk gewoon weer goed.
JJ_D
Met deze regisseur en cast zat er misschien meer in, ...
Ongetwijfeld, aan Tony Scott's talenten twijfel ik alvast niet meer sinds 'Spy Game', zonder meer de beste spionagefilm van de laatste jaren. Crimson Tide moet véél onderdoen voor dat meesterwerk van enkele jaren later, vooral filmtechnisch maakte Scott in die luttele jaren een grote evolutie door. Niets dan lof is toch wat te hoog gegrepen, met 'Enemy of the State' beging hij tevens een grote miskleun... Deze typisch patriotistische heroïsche marinefilm zweeft tussen beide in, al komt hij als totaalbeeld op geen enkel moment ook maar enigzins in de buurt van 'Spy Game'...
'Crimson Tide' is een Godd-bless-America film die waarschijnlijk dicht in de buurt van Dr. Strangelove wil komen (zie Hackman's personage) maar daar op geen enkel moment in slaagt. Dit verhaaltje heeft niet de nodige suspense om met grotere titels te kunnen concurreren, is voorspelbaar en bovenal slordig, onnauwkeurig gefilmd. (Minder geslaagde) gepijnigde blikken met voortdurend die irritante rode lichtschijnsels erdoorheen, volgens mij een foute keuze. Ook was er wellicht een betere oplossing geweest voor de onduidelijke momenten waarop de duikboot geraakt wordt.
Ondanks dat alles weet de film genoeg te ontspannen om nooit echt te verevelen, géén verdienste van Hackman's flauwe mopjes of Washington's acteerprestaties of een weinig degelijk script, maar van een eeuwenoude formule die nog steeds werkt, die van de oorlogsvoering in een onderzeeër.
Lola3
Het begin is oersaai, en denzel washington die hier wel goed acteert maar niet naar zijn niveau vind ik geen goeie combinatie met Hackman, die veel beter is in enemy of the state. Het verhaal schiet het eerste uur niet op en verveelt, verveelt en verveelt. Na de helft bereikt te hebben, komt er eindelijk wat spanning, euh 'spanning', door de uiting van de rivaliteit van de commandanten. De dialogen vond ik wel een pluspunt in deze film, maar ook geen hoogvlieger. Het einde was behoorlijk tot goed, daarom geef ik nog een puntje bij, maar voor de rest was het niet veel soeps, sorry denzel, maar je kan toch veeeeeeel beter dan dit. En Gene, have a break!!
2,5
Roodkapje
Ik beken dat ik op het puntje van mijn stoel zat wegens de spanning; ook al wist ik perfect hoe de film zou eindigen. Een zoveelste holywood film, vol met dingen die gewoon niet kunnen, vol met amerikaans patriotisme, vol met de dwaaste humor die je je maar kan indenken.
Kijken op een hersenloze avond dus.
..., wat we van andere Tony Scott-films eigenlijk niet gewoon zijn, confer 'Spy Game'of 'True Romance' (denk ik). Uitzondering is die grote miskleun 'Enemy of the State', die koortsachtig probeert brein te hebben en daar helemaal niet in slaagt. Geef mij dan maar het pretentieloze 'Crimson Tide'...
enemy of the state is een erg vermakelijke film, maar wel verstand op 0
JJ_D
Behalve dat de film het antiprivébeleid dat de Amerikaanse overheid (terecht) voert (, we leven nu eenmaal in een wrede wereld vol terreur) probeert aan te kaarten. En dat stoorde me aan die film, maar dat is off-topic.

Lola3
Heb jij dat dan niet gemist, jouw verstand stond toch op nul?
Als je verstand hebt, moet je het ook niet altijd op nul zetten hé, jij kunt jammergenoeg enkel maar vanuit het 0-standpunt films bekijken.

jerryv
Ik vond het een erg goede film.
Ten eerste is het helemaal geen hersenloze film, en het is opzich nog een klein beetje leerzaam ook, na deze film gezien te hebben ben ik meteen op google wezen zoeken wie nou precies het commande voert over het daadwerkelijk lanceren van die dingen of niet...
De film zit gewoon goed in elkaar, de spanning is zeker aanwezig en beide spelen erg goed, echt heel goed.
Misschien zijn sommige betere acteerprestaties van beide gewend, maar daar is waarschijnlijk ook geen ruimte voor in deze film, de actie is zeker een belangerijk element in deze film, en daar vind ik niks mis mee.
Over dat anti-amerikaanse gedoe heb ik al vaker gezegd dat ik dat juist prachtig vindt. Ik hou wel van dat overdreven amerikaanse gedoe eromheen.
"I relieve you of command!"
Ik ben het er niet altijd mee eens hoor, die amerikanen, maar vind al dat gedoe en eer enz.. wel erg mooi om te zien, in een film dan.
JJ_D
"I relieve you of command!"
Hoezo, anti-Amerikaans? Dat be****** patriotistisch gezever lijkt me eerder een eerbetoon aan de USA ofzo...

Negeren, die opmerking?
Diesel
Volgens mij bedoeld jerryv ''pro-Amerikaans''
Volgens mij bedoeld jerryv ''pro-Amerikaans''
Hopelijk, anders behoren we Jerryv's mening (en sociale vaardigheden, dwz schrijfvaardigheid?) in vraag te stellen...
bartsch
.... Een zoveelste holywood film, vol met dingen die gewoon niet kunnen, vol met amerikaans patriotisme, vol met de dwaaste humor die je je maar kan indenken.
Kijken op een hersenloze avond dus.

Heb jij een blik bestrijdingsmiddelen opgedronken ofzo?
Humor?!?!
Dat er dingen in deze film zitten die niet kunnen doet niet bepaald recht aan een film die wel serieus probeerd over te komen.
Dit is een slecht stukje kitsch...
sinterklaas
Wat een saaie vermoeiende langdradige film.
Echt geen moment spanning aan te beleven. Maar ja dat zijn de meeste duikbootfilmpjes
1* voor de moeite
Movie_fan#
Een van de spannendste onderzee boot films die ik ken...
Mede door het fantastische acteren van hackman en washington.. Het verhaal zit ook goed in elkaar en de actie is goed!
TheRisingSun
Spannende film, al moet ie wel op gang komen! Scott werkt naar de confrontatie tussen Washington en Hackman toe, door in het eerste uur de opinies van beide heren op een rijtje te zetten wat betreft het beleid van oorlog voeren. Beide heren hebben hele andere opvattingen over oorlog en dat is wat Scott het eerste uur wil laten zien om zo de confrontatie tussen beide heren duidelijker te maken.
Want Washington wil nogmaals checken of het flashbericht mededeelde dat ze moesten lanceren of niet. Dit bericht was namelijk onduidelijk geworden na de aanval op de USSS Alabama. Hackman daarintegen gaat er gewoon vanuit dat hij moet lanceren.
Vanaf dit punt zit de spanning er goed in en blijft het tot het einde van de film boeien! Met Washington en Hackman zeker wél in topvorm!
Tun-89
gekeken omdat ik me verveelde, maar vond het niet zo speciaal. sommige momenten waren spannend, verder interesant om te zien hoe de beide mannen hun eigen ding wilde. Zeer goeie Denzel ook. 2.5
Joshhartnettfan.
Goede film. heb erg genoten van deze vertoning. Goed acteerwerk van Denzel en Hackman. Er wordt inderdaad goed naar toegewerkt door de standpunten van de 2 te weergeven.
Filmfreaker
Spannende actiethriller !!! Meer kan ik niet zeggen.
4,5 sterren.
Barrie vd Laan
Hij is wel spannend en goed gespeeld maar hij kon me niet echt raken. Kan niet uitleggen waarom. Wel 3.5 sterren
nightbreed
Onderhoudend en bij vlagen spannend maar niet echt geloofwaardig.
Denzel Washingtone en Gene Hackman doen het goed.
Cijfer: 3
timmem
Hele goede film met mooi acteewerk van Washinton en Hackman, ook Viggo doet het, vind ik, goed. Overigens prachtige muziek in deze film.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

The Hurricane
Biografie / Sport, 1999

Training Day
Misdaad / Drama, 2001
onderzeeërterroristmutinyruslandmissilenuclear missileembassyamerikaanse marinebattle for powertorpedolegermoral dilemmapost cold war aircraft carrierchain of commandlaunch codesonar nuclear submarine