Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 116 minuten / 123 minuten (extended version)
Geregisseerd door: Tony Scott
Met onder meer: Denzel Washington, Gene Hackman en Viggo Mortensen
Releasedatum: 3 augustus 1995
Bekijk via Disney+
Plot Crimson Tide
"Danger runs deep."
Er breekt een burgeroorlog uit in de Russische Federatie, en de leider van de rebellen is voorstander van nucleaire interventie. De onderzeeër USS Alabama wordt in opperste paraatheid gebracht. Frank Ramsey, de kapitein van de onderzeeër, krijgt het aan de stok met zijn eerste officier Ron Hunter, als een eerder bevel om tien atoomraketten af te vuren niet kan worden bevestigd door een storing in de verbindingsapparatuur. De kapitein wil ondanks het ontbreken van de bevestiging afvuren, maar de 1e officier vindt dat eerst op nadere orders vanuit Washington moet worden gewacht door zo snel mogelijk de verbindingsapparatuur te repareren.
Hunter
Ood Mahoney
Hunsicker
TSO Billy Linkletter
italian
Zwakjes... De paranoïde sfeer die de meeste bij onderzeeërfilms verwachten, was hier nergens te vinden. In dit geval neem ik het de film niet superkwalijk want me zo'n onnozel verhaal dat bovendien een gigantische afbreuk doet aan alles is zelfs een kleine beetje spanning creëren een moeilijke opdracht : ongeloofwaardig en altijd voorspelbaar tot de laatste minuut !
En wanneer de film eindigt, denk je dan " Was dit alles ? Alleen wat haantjesgekibbel dat moest doorgaan voor psychologische oorlog ?" Als ze zulke morele dilemma's naar voren brengen om toch wat extra dimensies aan een verder saaie film te geven, moeten ze mar eerst beginnen met niet overal een slijmerig spoor van patriottisme, heldenroem en plicht achter te laten...
Dik teleurgesteld ! Zeer kleine 2.5*
chris444
Vind dit een erg goeie film.
Ik heb uiteraard wel vaker van dit soort films gezien , maar tot nu toe niet echt 1 gehad die hieraan kan tippen, net de goeie balans vind ik persoonlijk.
Een 4.5.
Xainic
Ik vind het een goede film. Soms is het aan boord een beetje te lang dradig gelukkig weet Denzel mij geen moment te vervelen ( kwa acteren dan ^^ ) Verder vind ik het ook jammer dat die fake hollywood pro amerika sfeer te proeven is.
Co Jackso
- 21924 berichten
Ditmaal een film van een wat ingetogen Tony Scott. Maar blijkbaar is dat ook geen garantie voor succes. Voornamelijke zwakte is het script, dat van begin tot einde voorspelbaar is. Die voorspelbaarheid wordt nog eens verergerd, door een aantal "acteerprestaties". Een groot aantal acteurs had in deze film namelijk maar één blik, waardoor duidelijk te zien was wie bij wie zou moeten horen. Kijk naar Gandolfini, en je weet wat ik bedoel. Hoofdrolspelers Washington en Hackman spelen verder ook vrij inspiratieloos. Verder miste de film een claustrofobische sfeer, meestal zeer aanwezig in dit soort films.
centurion81
- 2067 berichten
- 1990 stemmen
De film vergelijken met Das Boot is denk ik niet terecht, afgezien van de setting zijn het twee volledig verschillende films. Ik vond de film wel spannend maar niet heel bijzonder. 3*
Leland Palmer
Tegenvaller en een zeer matige film. Opzich doen Washington en Hackman het redelijk, maar daar is het meeste mee gezegd. De film is erg voorspelbaar en bij vlagen behoorlijk saai. Daarnaast is een beklemmende sfeer - zoals bijvoorbeeld in Das Boot - niet te vinden. De score van Zimmer is matig en inspiratieloos en dat is toch iets wat ik niet echt van hem gewend ben. Geen superslechte film, maar wel een behoorlijk tegenvaller.
2(86)
Ik begin me echt af te vragen of je misschien naar een andere film hebt zitten kijken.
Heb hem net op BBC gezien, maar voorspelbaar? Saai? Inspiratieloos?
Voor mij doet de voorspelbaarheid niet echt ter zake. Aangezien de film een redelijk hoog tempo heeft zit ik niet lang na te denken hoe het verdergaat of af gaat lopen. Als de film saai was geweest dan was dit hoogstwaarschijnlijk wel het geval geweest. En dat de film je minder aanspreekt, oké, maar inspiratieloos?
Leland Palmer
En dat de film je minder aanspreekt, oké, maar inspiratieloos?
Wel goed lezen hé. Hier had ik het alleen over de score van Zimmer.
Stephan
Geweldige soundtrack. Die hymne van zware zeemanstemmen geeft me altijd kippevel.
Vond de film een tikkie té macho, maar het dilemma en de uitkomst is alles behalve voorspelbaar. Gene Hackman was trouwens helemaal fantastisch. 4*
MarkFish
Goed standaard actiewerkje van Tony Scott en producer Jerry Bruckheimer. Alle Amerikaanse marine/legercliches komen naar voren, maar je gelukkig krijgt niet een pro-amerikaans standpunt door je strot geduwd. Ik vond het een spannende film met goede acteerprestaties. Ik vind Viggo Mortensen ook altijd goed. Hij speelt meestal redelijk ingetogen, maar vind altijd de juiste toon/uitstraling voor zijn karakters. Zijn zoon speelt trouwens ook in deze film. Die was hier acht jaar oud. Is een van die kids op het feestje in het begin.
Ook vrijwel alleen maar bekende acteurs. Redelijk bekende acteurs zoals Ryan Philippe en Steve Zahn spelen heel kleine rolletjes, typerend voor Bruckheimer-films. Vooral Philippe, die gast doet niks in de film. Is een paar keer in beeld. Daarvoor hadden ze ook een figurant kunnen gebruiken.
2(86)
Wel goed lezen hé. Hier had ik het alleen over de score van Zimmer.
Oké dat las ik niet goed, maar ook daar ben ik het totaal niet mee eens
Spannend en vermakelijk filmpje. Niets hoogstaands maar wel onderhoudend. Hackman steelt de show en ook Washington is uitstekend op dreef. Het verhaal is misschien niet supersterk, maar het eindresultaat is geslaagd. Goed.
Poppe
En dan op het einde gewoon toch vriendjes worden, het is toch super!
aerts007
En dan op het einde gewoon toch vriendjes worden, het is toch super!
Tegen hun zin weliswaar.
Nomak
Een onderzeebootfilm is meestal wel boeiend om te kijken. En dat was hier ook het geval. We volgen de bemanning van een onderzeeër in een tijd van oorlogsdreiging.
De echte oorlog vindt plaats in de onderzeeër zelf, waar door een conflict tussen Hunter (Denzel Washington) en Ramsey (Gene Hackman) zowat de hele bemanning in twee kampen verdeeld wordt. Als kijker kies je al snel de kant van de sympathieke Denzel Washington. Logisch ook, want het kamp van Gene Hackman bestaat uit de meest onvriendelijk ogende types zoals James Gandolfini die hier werkelijk onuitstaanbaar is met die grijns van hem. Maar goed, beide mannen hun standpunt is begrijpelijk.
Er wordt in elk geval goed geacteerd en dat is belangrijk.
Tussendoor krijgen we ook nog wat andere actie te zien als er een andere onderzeeër aanvalt.
Jammer dat de muziek bepaalde scènes verpest. Dan heb ik het vooral over het moment dat de onderzeeër zinkt naar een grote diepte. Normaal gezien zou het dan stil moeten zijn zodat je onder de grote druk het metaal hoort kraken en plooien. Maar hier bleef de muziek gewoon doorgaan waardoor de beleving niet optimaal is. Voor de rest heb ik op de muziek zelf niets aan te merken, die was gewoon prima in orde.
In elk geval toch een goede film, een aanrader voor de liefhebbers van het genre.
magick
Crimson Tide is voor mij gewoon ijzersterk, prima verhaal, prachtige muziek, goede acteurs... Maar als liefhebber van dit genre zie ik misschien de mindere punten niet
De onderzeeër is enkel bijzaak want het kon evengoed een vliegdekschip zijn... Het verhaal gaat over de beide bevelhebbers die eigenlijk allebei gelijk hebben waardoor een groot dilemma onstaat ... Het zelfde geval zoals Master and Commander waar het het ook niet gaat over zeeslagen maar over de vriendschap tussen de kapitein en de dokter... De actie in deze beide films staat bewust op de achtergrond maar de gespande relaties tussen de heren zijn sterk verfilmd en dat was ook duidelijk de bedoeling... Volgens mij 4,5 sterren waard.
Sportingerke
Verrassend sterke film die ik vandaag tevoorschijn toverde vanop de harde schijf van de dvd-recorder.
Wist niet wat voor film het was - wegens lang geleden opgenomen - maar moet zeggen dat ik mijn blind-date zeker niet beklaagd heb.
Als "oorlogsfilm" is het een verademing dat het eens niet een bloederige gevechtoorlog, maar wel een vooral woordelijke/ideologische twist betreft.
Het kat-en muisspelletje duurt lustig voort zonder irritant lang te worden en hoewel het einde wel voorspelbaar is, blijft er toch een zekere vorm van spanning.
Vier sterretjes!
Tomson_
Een duikbotenfilm waarbij de duikboot eigenlijk niet centraal staat. Het is in dit geval puur de setting voor de machtsstrijd tussen Hackman en Washington. Op zich is dat jammer omdat de spanning van een echt goede duikbotenfilm daardoor ontbreekt.
Toch kijkt Crimson Tide prima weg en heeft me 2 uur lang weten te boeien, en dus 4 sterren.
JDSsmetje
Nogal chaotische film waardoor de kijker zelf haast stress krijgt. Jammer is 'stress' in negatieve zin bedoeld. Bij momenten wel nog spannend en aardig acteerwerk.
Kr!kke
Wat bedoel je juist met chaotisch? In de zin van niet meer overzichtelijk of...?
JDSsmetje
In de zin van niet meer overzichtelijk bedoelde ik het, maar stel me verder geen vragen want het is misschien wel 3 jaar geleden dat ik dit gezien heb, toch herinner ik nog wat argumenten.
Nomak
Drie jaar geleden? Toen was je elf jaar?
Logisch dat dit soort film dan wat chaotisch kan overkomen. Als je er dan weinig van kan herinneren en eigenlijk weinig van hebt begrepen is het jammer dat je toch stemt.
JDSsmetje
Ik herinner me nog steeds de chaotische beelden, toch wist ik heel goed waarover het ging. En ik herinner me ook nog een veel van de film, alleen niet zo veel mogelijke argumenten meer ! En het cijfer had ik nog van 1,5 jaar geleden op een document staan.
Ik dacht een onderhoudende blockbuster te zien. Tony Scott, Denzel Washington, Gene Hackman, Zimmer, Viggo Mortensen, ... Toch niet de minsten namen. Maar het geheel is zeer mager en inspiratieloos. Over duikboten en nucleaire wapens is al zo veel verteld. Zelfs The spy who loved me met agent 007 is veel leuker om te zien dan. En de beklemmende sfeer van een Das Boot of zelfs een Below is hier niet aanwezig. Nergens spanning of echte actie. Het enige wat onderhouden lijkt, is de vete tussen Washingtonen Hackman, al is dat veel te weinig voor een volledige film.
revengeyo
zeer goede film!
ook ernstig ondergewaardeerd
sofripa
Heerlijke onderwaterboot film. Powerplay tussen Washington en Hackman. Zo, die hebben een gierende hekel aan elkaar. Vet! 4 sterren

Man on Fire

The Hurricane
Biografie / Sport, 1999

Training Day
Misdaad / Drama, 2001
onderzeeërterroristmutinyruslandmissilenuclear missileembassyamerikaanse marinebattle for powertorpedolegermoral dilemmapost cold war aircraft carrierchain of commandlaunch codesonar nuclear submarine