menu

Dou Niu (2009)

Alternatieve titel: Cow

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

China
Drama
105 minuten

geregisseerd door Hu Guan
met Bo Huang, Zi Hua en Jun Zhao

In de winter van 1940, wordt de boer Niu Er belast met de taak om de speciale Nederlandse melkkoe van zijn dorp te beschermen, die melk voor gewonde militairen levert. Zelfs wanneer alle andere dorpsbewoners door vijandelijke Japanse troepen worden afgeslacht, blijft Niu Er volhouden aan het beschermen van de koe. De loyale Niu Er verschalkt Japanse militairen, verhongerde vluchtelingen die de melkproductie van de koe misbruiken, en gulzige misdadigers die zelfs proberen om de koe voor vlees te slachten! Door hun gezamenlijke strijd en wordt de relatie tussen Niu Er en de koe steeds hechter en ontstaat er veel affectie voor elkaar.

zoeken in:
avatar van Baggerman
4,5
Zo, de eerste hier!

Blind aangekocht bij Yesasia en voor de filatelisten onder ons: je krijgt dan ook nog gratis een Chinese koeienpostzegel als bonus!

Maar een prima film! Opvallend mooie fotografie (al ben ik dat inmiddels van Chinese films al gewend!) en prima acteren van hoofdrolspelers Bo Huang en de koe(ien)!

Knap dat de film tot het einde toe interessant blijft, terwijl het gegeven en plot eigenlijk beide maar dunnetjes zijn! Genoeg plot-twists i.i.g.. Hu Guan blijf ik toch maar in de gaten houden.

Van het einde begreep ik als je dat de naam van de boer omhusselt, je 'koe twee' of in ieder geval iets dat met de koe te maken heb krijgt. Beter te waarderen en te begrijpen door diegenen die de Chinese taal en karakters machtig zijn wellicht.

avatar van Onderhond
4,0
Zeer opmerkelijke film.

Soort van animal/buddy film, maar dan kwalitatief en goed. Blijkbaar is het dan toch mogelijk.

Gekke mix van drama, humor en een streepje oorlog. Een gekke epische reis van een man met z'n koe die enkel naar het einde toe iets te repetitief wordt.

Wel prachtig geschoten, erg sterke soundtrack en best innemend. De koe zelf is ook geniaal. Na de schapen in Black Sheep één van de meest apatische filmpersonages ook. Maar wel erg grappig.

Filmpje dat erg weet te charmeren en zowel komisch als dramatisch erg sterk uit de hoek weet te komen. En dat allemaal met een koe die centraal staat, je moet het maar doen.

Dikke 4.0* en een uitgebreide review

avatar van wibro
3,5
Bijzonder filmpje.

Een Hollandse koe die de hoofdrol vervult in een Chinese film. Toch wel grappig. Af en toe wist ik niet of ik naar een komedie of naar een drama zat te kijken. Die mislukte schietpogingen van Niu Er waren toch best wel komisch. Zo gauw het echter ging om de niet al te zachtaardige Japanners werd het weer echt drama. Ja, die Japanners waren voor de Chinezen in de periode 1937-1945 een ware gesel. Genoeg bekend hierover.
Normaal gesproken houd ik niet zo van dit soort drama's maar het zeer fraaie camerawerk maakte toch heel veel goed. Prachtig die scène trouwens aan het begin toen die koe door de muur kwam.
Wel vreemd dat er maar zo weinig op deze film gestemd is. Een film met een Hollandse koe in de hoofdrol verdient toch echt wel meer dan drie stemmen. Maar ja, ik denk dat de meesten niet bekend zijn met deze film. Trouwens, zonder het napluizen van de stemlijstjes van Onderhond zou deze film voor mij waarschijnlijk altijd onbekend gebleven zijn.

3,5*

3,5
En zo beleefde ook Niu Er zijn oorlog...
Grillig opgebouwde - meerdere ineengestrengelde periodes - film die toch vooral de nadruk legt op het onwezenlijke van de oorlog, al zijn er toch wel heel wat komische momenten, maar toch ook soms geïnspireerd op de onzekerheid, de angst en de drang naar levensbehoud die een mens in dergelijke tijden beheerst.
Dat een reuzekoe een hoofdrol opeist is best origineel. Misschien zit daar symboliek in maar dat moet ik schuldig blijven. Zeker de toenadering mens-dier komt aan bod.
Te bewonderen vooral in deze film : het nette camerawerk.

avatar van Fisico
3,5
Cow is een tip die ik hier ergens op MovieMeter heb opgevangen. Ik had er hiervoor echter nog nooit van gehoord. Wel een fijn plot waarbij een koe centraal staat in de setting van de Japanse invasie in China tijdens de Tweede Wereldoorlog. De koe is alvast een verademing en een fijne verschijning. De entree alleen al met die neerstortende muur.

Hier en daar ook best komisch waarbij de eigengereide koe en de wat onbeholpen boer grappige momenten beleven. Het geeft een leuke afwisseling voor de gruwel die rondom hen gebeurt. De openingsscène alleen al is een binnenkomer met dat massagraf. Visueel verder ook prima: het kapotgeschoten dorp zag er troosteloos knap uit en ook het camerawerk mocht gezien worden met onder meer mooie luchtbeelden.

Charmante en onderhoudende film, jammer genoeg niet zo bekend. Fijn hem ontdekt te hebben! Maar voor de top1000-editie voor mij net niet bij mijn selectie ...

Gast
geplaatst: vandaag om 07:32 uur

geplaatst: vandaag om 07:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.