• 9.379.018 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn, Pools, Portugees en Spaans

Releasedatum: 31 mei 2000

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Ninth Gate

"Every book has a life of its own."

Dean Corso, een boekendetective, gaat op zoek naar zeldzame boeken. Op een dag krijgt hij van een zekere Boris Balkan de opdracht om de echtheid van het 17e-eeuwse boek "De 9 Poorten" van het Rijk der Schimmen na te gaan. Er zijn over de hele wereld maar drie exemplaren van dit satanische boek overgeleverd, maar slechts één ervan heet authentiek te zijn. Wie het juist hanteert, zou in de mogelijkheid zijn de Duivel in hoogst eigen persoon op te roepen. Om de drie boeken - en in het bijzonder, de negen geheimzinnige gravures - met elkaar te vergelijken, reist Corso van New York naar Toledo, Parijs en Sintra in Portugal. Moord en dood blijken hem daarbij te achtervolgen, net als twee raadselachtige vrouwen. De ene, Mrs. Telfer, maakt ook jacht op het boek. De andere is een zeer vreemde vrouw, die hem steeds lijkt te beschermen.

Dean Corso

avatar van thunderball

thunderball

Nicholas schreef:

Een vraagje aan iedereen die dit leest:

Ik ben al even op zoek naar de dvd van "The Ninth Gate" en kan hem nergens vinden.

Ik heb ook al op boudisque.nl gekeken en daar is ie ook niet meer te krijgen.

Iemand suggesties?

Dank je,

Ik zit met het zelfde probleem, dus..... anyone??

avatar van Nicholas

Nicholas

Ik heb de film inmiddels wel gespot op youtube, volgens mij is ie daar compleet te zien.

Een noodoplossing, hopen dat de dvd weer wordt uitgegeven...

Tardis

De kwaliteit van de beelden op YouTube is te slecht om de film goed te bekijken. Er is namelijk zoveel informatie in de vorm van details en korte flitsen in verwerkt dat de DVD noodzakelijk is om het goed te zien.

Kijk op Ebay of er nog wat te koop wordt aangeboden. Misschien heeft je videotheek nog een exemplaar. Ik ben tegenstander van kopiëren, dat is een vorm van diefstal, maar zolang de DVD niet verkrijgbaar is, is een DVD-R branden zowat de enige mogelijkheid om er aan te komen.

Stuur me een e-mail, misschien kunnen we wat regelen.

avatar van veron35

veron35

Gewoone thriller die gedragen word door Johnny Depp. Dat lukt hem ook wel. Door hem is het toch boven gemiddeld.

avatar van Halcyon

Halcyon

Gewone thriller?

Hmm...

Tardis

Dat The Ninth Gate een thriller is, is een misverstand.

avatar van neo

neo

? Je kan deze film best kijken als een mysterieuze thriller.

Tardis

The Ninth Gate is geen thriller en ook geen horror, deze misinterpretatie is de hoofdreden waarom mensen niet goed weten wat ze er mee aan moeten. Deze film gaat over een onderwerp waar je flink veel voorkennis over moet hebben om de diepere betekenis van het verhaal te begrijpen. Het is een occulte film, maar 'occult' is in de filmwereld geen genre als zodanig.

Occult betekent verborgen of geheime kennis, kennis die alleen voor ingewijden beschikbaar is. Normaal gesproken slaat deze geheime kennis op de esoterische kanten van Jodendom, Christendom, en ook Islam. De namen daarvoor kennen we respectievelijk als Kabbala, Gnosis en Soefisme. Alchemie, om een ander geheimzinnig begrip te gebruiken, vloeit daar uit voort. Van Gnosis ben ik goed op de hoogte en in de gnostiek wordt heel anders tegen de bijbelse god (Jahweh, Oude Testament) aangekeken. The Ninth Gate speelt hiermee, draait betekenissen om of geeft een andere uitleg aan clichees zodat de kijker die hier niet op is voorbereid op het verkeerde been wordt gezet.

Ik heb de diepere laag, de verhaallijn die onder het oppervlak ligt en waar de argeloze kijker geen weet van heeft in twee voorgaande posts uitgebreid beschreven. The Ninth Gate is voor zover ik weet de enige film die twee totaal van elkaar verschillende plotlijnen heeft. Om die tweede plotijn te doorgronden heb je een DVD nodig om de beelden soms stop te zetten en te analyseren wat je ziet. De film is net zo'n puzzel als de puzzel die in de boeken verwerkt is.

Met het genre thriller of horror heeft The Ninth Gate dus eigenlijk niets te maken.

avatar van neo

neo

De film kan met gemak bestempeld worden als een mysterieuze thriller vanwege de vele facetten die tesamen de sfeer van die twee genres uitademen. Je deed dat zelf ook vast bij de eerste kijkbeurt, of niet? Tenminste veel mensen. Dat het teleurstelt als je The Ninth Gate zo gaat zitten kijken, dat hoeft niet eens persee. Dat is eigenlijk het enige waarom ik het er niet helemaal mee eens ben.

avatar van veron35

veron35

Halcyon schreef:

Gewone thriller?

Hmm...

Ja, een erg standaard plot.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ben het nochtans nooit eerder tegengekomen, maar goed. Ook de eindeloze symbolische details waar Tardis het al over had tillen The Ninth Gate ver boven de standaard uit.

avatar van The Last

The Last

The Ninth Gate is idd geen standaard thrillertje, maar ik vond het over het algemeen ook niet boeiend.

avatar van papaEd

papaEd

Nicholas schreef:

Een vraagje aan iedereen die dit leest:

Ik heb ook al op boudisque.nl gekeken en daar is ie ook niet meer te krijgen.

Iemand suggesties?

Dank je,

Misschien Bol.Com of op internet.

Ik heb hem in iedergeval op dvd.

avatar van Nicholas

Nicholas

papaEd schreef:

Misschien Bol.Com of op internet.

Ik heb hem in iedergeval op dvd.

Waar heb jij hem dan gekocht?

Ik ben namelijk alle standaard winkels langs geweest (incl. Bol) maar nergens hebben ze de dvd.

avatar van steef275

steef275

op www.surfthechannel.nl kun je hem ook bekijken

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

thunderball schreef:

Ik zit met het zelfde probleem, dus..... anyone??

hij staat nu op FTD.

martinovitch

Ik vond deze film echt fantastisch goed. Het heeft mij geen moment verveeld het bleef spannend tot de laatste minuut echt een super film deze ninth gate. Super goed geacteerd super verhaaltje en heel goed uitgewerkt beter kan het gewoon niet!

Een dikke 5*

avatar van perfection

perfection

Roman Polanski en Johnny Depp samen, wat kan er toch misgaan?? Heleboel dus.

1. de film duurt te lang

2. niet eng genoeg.

3. niet spannend genoeg.

4. als ik deze film vergelijk met de andere films (zoals the tenant, rosemary's baby, death and the maiden) van Polanski merk ik toch wel hoe beter en indrukwekkender de andere films zijn in vergelijking met deze teleurstellende film

5. paar overbodige special effects

6. teleurstellend einde.

Maar ik wil het ook niet helemaal afkraken, want de film heeft ook zijn positieve punten.

1. Camerawerk is goed.

2. Het ziet er heel mooi uit. (het heeft natuurlijk te maken met de feit dat de film in Europa genomen is)

3. sfeervol, helaas mis ik wel de beklemmende sfeer van Polanski, maar iets dan niets.

4. Johnny Depp is bijna altijd goed, alhoewel ik in deze film meer onder de indruk was van Frank Langella.

ps: Martinovitch, niet zeuren weer he.

martinovitch

Blij dat je deze keer ook positieve dingen zegt !

avatar van Max en Joep

Max en Joep

punt 6 begrijp ik niet helemaal Perfection.

Het einde vond ik juist uber-Satanisch

martinovitch

Ja dat is wel het einde is echt super. En totaal niet te verwachten.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

en wat is lena Olin toch een lekkere MILF he! Foei!!!!!

avatar van film master

film master

kon meer enger zijn, einde slaat nergens op.

maar wel een mooie film, natuurlijk europa

avatar van film master

film master

martinovitch schreef:

Ja dat is wel het einde is echt super. En totaal niet te verwachten.

hahahahaha einde is super hahahahahahah

avatar van Abebe69

Abebe69

Prachtige uitleg door Tardis. Echter een vraag. Lucifer word in de bijbel gezien als de duivel. Nadat hij in de film het licht heeft gezien en dus de poort bewandeld is hij dan ook bekeerd? Behoord Lucifer dan tot de goede engelen?

Wat ook mooi in de film is dat Lucifer kwaad is. Corso is in de film een persoon die ook in zijn werk over lijken gaat en mensen oplicht.

Abebe69 schreef:

Lucifer word in de bijbel gezien als de duivel.

Nee, Lucifer wordt in de Christelijke Bijbel (die bedoel je toch?) niet één keer genoemd. Volgens de mythologie is Lucifer een aartsengel, de schitterendste creatie van God. Lucifer wilde niet onder doen voor God, kreeg ruzie en werd de hemel uitgesmeten. In zijn val zou hij 1/3 deel van alle engelen hebben meegetrokken. Lucifer wordt daarom een gevallen engel genoemd. In het bijbelboek Jesaja, 14: 12-14 staat:
Hoe zijt gij uit de hemel gevallen, gij morgenster, zoon des dageraads; hoe zijt gij ter aarde geveld, overweldiger der volken! En gij overlegdet nog wel: Ik zal ten hemel opstijgen, boven de sterren Gods mijn troon oprichten en zetelen op de berg der samenkomst ver in het noorden; ik wil opstijgen boven de hoogten der wolken, mij aan de Allerhoogste gelijkstellen.

Door deze tekst wordt de morgenster geïnterpreteerd als Lucifer. Lucifer is de lichtdrager, de stralende. De planeet Venus is de morgenster die zelf geen licht geeft maar het licht van de Zon weerkaatst. Je moet dus niet de morgenster, maar de Zon hebben als je de ware lichtbron zoekt. Venus werd van oudsher met een pentagram (vijfhoekige ster) aangeduid. De relatie met wicca, satanisme en een pentagram is dan gauw gelegd. Snijd een appel dwars doormidden en je ziet dat de vorm van het klokhuis een pentagram vormt. In de Bijbel is geen sprake van een appel die door Adam en Eva werden gegeten, maar vanwege het pentagram in die appel is het wel begrijpelijk dat veel mensen die de bijbelteksten alleen van horen zeggen kennen denken dat die vrucht een appel was.

Behalve Lucifer wordt ook Jezus de morgenster genoemd. Maar nu niet in de rol van tegenstrever maar als Zoon van God. Volgens de bijbelteksten zegt Jezus ook dat hij het licht is. Toch wordt Jezus door de christenen niet als een duivel of iets dergelijks gezien. (duh) Ik wil er maar mee aantonen dat de Bijbel vol tegenstellingen staat, zodanig dat veel theologen er tijdens hun studie van overtuigd raken dat je de verhalen niet letterlijk moet nemen maar dat het mythe is die je in zijn totale kontekst moet interpreteren. Uiteraard is een sprekende slang een mythologisch dier. Uiteraard is een door het paradijs lopende godheid een mytologisch wezen. Lucifer is een mythologisch figuur, Jezus is een mythologisch figuur.

Dat laat The Ninth Gate in het midden, iedereen kan er de uitleg aan geven die het best in zijn/haar straatje past.

Corso is een man die voor alle 'zwakheden van het vlees' bezwijkt en toegeeft aan zijn verlangen. Dat is heel satanistisch: overgave in plaats van onthouding. Ik zou niet willen beweren dat Corso het vleesgeworden kwaad is. Hij maakt gebruik van de hebzucht van anderen (de kinderen van de gehandicapte man) en doet daar zijn voordeel mee. Hij probeert een moord te voorkomen (Balkan vermoordt Telfer) en verlost Balkan uit zijn lijden als deze levend verbrandt. Verder zuipt Corso als een Tempelier en rookt als een ketter, dus dat past wel in het profiel van iemand die niet met de hoofdstroom van het christendom meebeweegt.

Zoals ik The Ninth Gate interpreteer is het een esoterische benadering van religie met Kabbala en uit Kabbala voortvloeiende aspecten (Tarotkaarten en hun symboliek) als kernpunt. Ook het omdraaien van de betekenis van het verhaal van Adam en Eva, waarin de slang de wijsheid symboliseert, de schepper van de mens eigenlijk de kwade genius is, die niet wil dat de mens zijn ogen geopend worden en ook niet het eeuwige leven verkrijgt, is typerend voor de esoterische leer zoals die aan b.v. de Tempeliers, de Rozekruisers en de Vrijmetselaars wordt onderwezen. Eten van de vrucht van de boom des levens, wat de godheid uit dat verhaal ons verbiedt, dat is wat ze juist wèl doen: het eeuwige leven bereiken door in God op te gaan.

Of zoals de mythologische Jezus zei, ik ben Zoon van God. Vanuit de gnostiek (de esoterische vorm van christendom) gezien is iedereen Zoon c.q. Dochter van God, we zijn ons er alleen niet van bewust totdat onze ogen geopend worden. Niet voor niets wordt door de traditioneel denkende christenen gedacht dat esoterie en de hierboven genoemde groeperingen alles te maken hebben met de duivel. Maar de duivel bestaat niet, die is net zo goed mythe.

avatar van _dangerous_

_dangerous_

johnny depp + roman polanski samen

wat zou je nog meer willen toch?

uhmmm, spannende film misschien...???????? Maar helaas ze laten het afweten.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Heb deze van het weekend eens herkeken, en ik blijf er positief over. Johnny Depp blijft een geweldig acteur, in welke rol dan ook, en zet Dean Corso dan ook perfect neer. Zoals Polanski al in het audiocommentaar zegt: Johnny Depp weet Corso zo neer te zetten dat het in het begin van de film een symphatieke klootzak is, en dat we met hem meeleven, en dit blijven doen, maar dat hij tegen het einde aan eigenlijk een nog veel grote klootzak is geworden. Ook Frank Langella weet te overtuigen in zijn kort maar krachtige rol als de obsessieve verzamelaar van duistere boeken, Boris Balkan. Emmanuelle Seigner hoefde eigenlijk niet veel meer te doen als mysterieus kijken. Ik vond het verhaal interessant en goed in elkaar steken. Ook zit er genoeg onderhuidse spanning in de film, die tot het einde doorsuddert. Mwja, het einde... Toch ietwat teleurstellend. Je krijgt er een beetje het idee bij dat de makers ook niet precies wisten hoe ze het einde moesten verfilmen, en er dus maar een fake special effectje in hebben gegooid. Ik had dan ook graag gezien dat Polanski een alternatief einde had geschoten. Oh ja, een extra vermelding voor de mooie muziek. 4*

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Een van mijn favorieten films ooit. Johnny Depp speelt echt zo goed in deze film en de sfeer is geweldig. Ook het verhaal over satanisme enzo vind ik erg interessant.