• 9.383.735 stemmen

Met onder meer: Danny Trejo, Jessica Alba en Robert De Niro

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 9 september 2010

Plot Machete

"He was given an offer he couldn't refuse..."

Machete (Danny Trejo) is een voormalig lid van de Mexicaanse Federale Politie die tegenwoordig leeggeklopt door de drugsbaas Torrez (Steven Seagal) over de straten van Texas zwerft. Schoorvoetend neemt hij een aanbod aan van spindoctor Benz (Jeff Fahey) om de corrupte senator McLaughlin (Robert De Niro) om te leggen. Bedrogen en met de kansen tegen hem gekeerd vlucht hij. Machete weet contact te leggen met Luz (Michelle Rodriguez), die als het hoofd van 'het Netwerk' veel connecties en wapens heeft. Daarnaast krijgt hij ook hulp van Padre (Cheech Marin), zijn 'heilige' broer. Ondertussen wordt hij achtervolgd door Sartana (Jessica Alba), een sexy ICE-agent die Machete als een kans ziet om hogerop te komen.

Sartana Rivera

Von Jackson

Von's Henchman

Michael Booth

wimnoot schreef:

Tarantino en Rodriguez hebben zo'n 24 films op hun naam staan, en niet één daarvan voldoet aan de eisen die klaarblijkelijk aan de echte exploitatiefilm gesteld worden.

Is puur persoonlijk natuurlijk, dat er exploitation liefhebbers zijn die dit prima vinden is prima maar ga niet lopen trollen omdat je iets niet bevalt. Dit is een discussiesite, maar ga die discussie aan of zeg niets. Aan trollgedrag hebben we hier niets. Waar je het vandaan haalt dat ik het over het hele oeuvre van de desbetreffende director hebt slaat ook als een tang op een varken. Aangezien ik veel werk van zowel Tarantino als Rodriguez hoog gewaardeerd heb.

Maar inderdaad heb ik bij die film wel dezelfde kanttekeningen. Dat dat vreemd gevonden wordt mag best, ik ben gelukkig met mijn consistentie. Ook al is het op voorbaat al vast te stellen dat ik iets wat ik verlang van zo'n film niet krijg, betekent bij mij niet dat ik het dan niet ga verwachten. Het moet niet gekker gaan worden, dat ik mijn criteria moet aanpassen op de visie van een regisseur. Een regisseur moet mij voor zich winnen, niet andersom.

Omdat dan nu te verwachten van één van beide regisseurs is gewoon grote onzin. Zoals ze de films nu maken is het voor iedereen leuk, en volgens mij ook een stuk lastiger dan gewoon maar de bioscoop in kwakken wat in iemands zieke geest opkomt.

Overigens neem ik mijn woorden van daarstraks terug, de echte exploition fans hoor ik hier niet mekkeren.

Dit dus. Zieke geest bla bla. Nooit zo'n kortzichtig gebruikertje tegengekomen hier.

Tonypulp schreef:

Het zijn ook echt gecommercialiseerde odes aan de exploitation. Wat heerlijk uitpakt wat mij betreft . Eisen dat het trouw blijft aan die films van toen (Qua ingrediënten), bij al hun zoveelste werkje, is dan best vreemd ja, want dat krijg je gewoon niet van hun. Dat ben ik dus met je eens.

Precies Jeroen! En hier als enige te gaan lopen blaten daarover doet iemand mijns inziens alleen maar om op te vallen. Als je echt van dat genre houdt dan ga je wel bij Cannibal Holocaust of iets dergelijks rondhangen. Rodriguez en Tarantino blijven gewoon mainstream regisseurs! En ik vind dat net als jou heerlijk!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Daar ben ik het dan weer niet mee eens . Naomi is natuurlijk wel 1 van dé liefhebbers voor de exploitation hier op MM, dan hoop je (met al je goede wil ) altijd op iets meer in die exacte richting dan dat andere dat doen, die nemen al sneller genoegen met wat losse elementen.

Ik hou zelf ook enorm van die 'rotzooi' maar pas m'n kritiek van te voren wel wat aan, want de meuk van nu is niet de meuk van toen, zeker bij grotere films zoals Machete.

Naomi Watts

Bedankt voor het begrip Jeroen .

Tonypulp schreef:

Dat klinkt mij gewoon heel verstandig. Ik wou dat er meer waren zoals jij!

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Planet Terror vind ik een stuk beter.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Drs. DAJA schreef:

Planet Terror, Death Proof en Machete zijn allemaal bezig met inspelen op het genot wat bepaalde specifieke gebreken van de exploitation cinema onder liefhebbers als aantrekkelijk wordt gezien. Daarbij voegen ze op andere fronten (zoals vaak écht goede actie of dramaturgie) weer heel veel toe om een nieuw soort film te creeeren.

Ben ik zeker met je eens.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

Graag een hele diepe buiging voor heren Rodriguez en Maniquis. Ik moest gisteravond in de bioscoop heel erg mijn best doen om niet in juichen uit te barsten.... wát een enorme verademing is Machete. Bijzonder hoe een film aan de ene kant zo bruut kan zijn met gewelddadigheid, maar dat er ook zo veel kleine, subtiele beeldgrapjes in zitten.

Uitstekende montage en camerawerk - niet dat hysterische als wat Michael Bay wel eens doet, en sterke vrouwelijke rollen van Rodriguez en Alba. En wie had ooit gedacht dat we Lindsay Lohan, Robert de Niro en Steven Seagal in één scene samen zouden zien? Enige wat ik erop heb aan te merken is dat het personage van Tom Savini en de moeder van Lindsay uit het niets uit de film verdwenen. Voor de rest: vakmanschap is meesterschap. Hulde.

avatar van Falcon103

Falcon103

is iemand opgevallen dat hij die jas van de film poster nooit aan heeft

jammer

avatar van Theunissen

Ik ga denk ik wel Danny Trejo inhuren om mijn tuin te doen. Hij kan namelijk zeer goed overweg met tuingereedschap

avatar van gerwinmaster

gerwinmaster

Ging met wat twijfels naar de bioscoop, maar viel me alles mee!

Naomi Watts schreef:

Klopt, ik wil wel dat het echt 'exploitation' is, en morele grend overschrijdend moet je dan wel wezen...

Dat vind ik geen realistische eis, die je stelt; als het maar zo ''ziek'' mogelijk is, en dan? En dat ga je ook niet meer meemaken met een film uit Hollywood; dat weet je ook wel.

Wel vreemd dat je 'Faster, Pussycat! Kill! Kill!' dan zo'n goede exploitation vindt; dat is zo'n beetje de braafste film ooit.

HarmJanStegenga schreef:

Ik zeg nergens dat het ziek moet worden, wel expoitatief en dat mis ik vaak in de modern exploitation. In Machete vind ik juist de actie veel te fragmentarisch, terwijl bij de meeste soortgelijke exploitations het een aaneenschakeling is aan geweld. Ik vind het allemaal timide, dat bedoel ik dat er wel meer 'ballen' getoond mogen worden. Zelfde geldt voor het nudity gehalte.

Mijn grootste punt dat de moderne exploitations me niet zo bevallen dat het te gekunsteld is, en laat dat rough around the edges het nou net zo fijn genre maken.

Toch hoop ik er wel op, en als ik zie wat Aja in een theatrical cut stopt, blijf ik hier op hopen.

Ook volledig zien in het tijdsbeeld natuurlijk, en vind Faster Pussycat alles behalve braaf. Nu misschien. Russ Meyer is de koning van deze scene, en bovendien is hij cinematografisch weergaloos. Daar scoort ie ook veel punten mee.

Naomi Watts schreef:

en vind Faster Pussycat alles behalve braaf. Nu misschien.

Ik snap voor de rest best wel wat je bedoeld hoor. Voor mij zit er echter wat meer in de exploitatiefilm (zoals deze), dan het alleen maar extremer, naakter, groffer, etc. te willen hebben. Deze 'Machete' is gewoon een aaneenschakeling van fout, over-the-top en hilarisch geweld. Vind ik. Gekunsteld kan ik dit ook niet noemen. Kan best dat het voor jou zo aanvoelt; deze film is met de intentie om een (M)exploitation film te maken gemaakt. Misschien dat je zo'n gevoel dan al snel hebt, al het niet té extreem (slecht, fout, grof) is gemaakt allemaal.

HarmJanStegenga schreef:

]Misschien? Tja, zo gaan wij er niet komen hé. Ook in die tijd was het echt gewoon braaf hoor. Amper geweld, geen naakt, geen scheldwoord te bekennen, etc.

Dat ben ik met je eens. Al vind ik Tura wel één van de cool bloodest bitches die ik ooit in een film heb gezien. Vond haar personage, door het gebrek aan rationaliteit en motief toch wel behoorlijk disturbing.

Ik snap waar je heen wilde, en ik had me dan ook wat ongelukkig uitgedrukt. Het is dan ook niet dat het pas een geslaagde exploitation als je zwaar over de schreef gaat.

Ik moet toegeven dat Rodriguez de grindhouse feel wel goed benadert met Machete maar vond nou net de complete madness een beetje ontbreken. Die was er op momenten wel maar iets te fragmentarisch.

Dat gekunsteldheid kan ook te maken hebben met zijn behoorlijke budget hoor, en dat ben ik natuurlijk niet gewend .

Komt een beetje door Grindhouse denk ik, als je die fake trailer dan zo zag leek het ook echt een aaneenschakeling van exploitation waanzin te zijn, als full feature vallen er toch wel wat gaten dan. Ik had hier ook enorme hoge verwachtingen van, keek hier erg naar uit, daar kan het ook mee te maken hebben.

Ik moet zeggen dat na jouw woorden en die van jeroentjuh jullie wel een bepaalde bewustzijn hebben gecreëerd, misschien leg ik ook wel onreële maatstaven aan een film als deze, en moet ik de films gewoon gaan zien als ode en niet teveel vergelijken met films van toen. Die films die eigenlijk in obscure zaaltjes draaiden, Tarantino en Rodriguez hebben ook wel zijn restricties.

Planet Terror herziening deed wonderen, ik ga Death Proof toch maar weer eens proberen straks. En dan Machete misschien ook nog eens zien.

Naomi Watts schreef:

Die films die eigenlijk in obscure zaaltjes draaiden...

Dat gaan we niet meer meemaken, denk ik.

Death Proof vind ik ook geweldig. Ik ben niet echt een grote kenner op exploitation gebied, maar dat lijkt mij nou net een film die perfect de ''regels'' van de exploitation-cinema hanteert. Alleen jammer dat er zo weinig (geen) naakt in zit, dat is altijd welkom - iets wat deze Machete dan wél weer heeft. Benieuwd hoe herziening van Death Proof je gaat bevallen.

Ik denk dat deze film je na herziening ook beter gaat bevallen. Je weet nu wat je kan verwachten en als exploitation kan je volgens mij niet anders dan dit op dat vlak dan geslaagd te vinden. Oké, het budget is groot geweest, maar dat kan ook niet anders meer (helaas). Dus je verwachtingen een beetje inkrimpen en je maatstaven wat aanpassen; dan moet het helemaal goedkomen.

Leland Palmer schreef:

Alleen jammer dat er zo weinig (geen) naakt in zit

Ik persoonlijk vind bijv de mooie ronde billen van Jungle Julia(helemaal in het begin van Death Proof) of de lapdance van Pam veel mooier en gerafineerder, dan het (meeste) bloot in Machete. Lindsey Lohan en haar "moeder" is gewoon grappig maar niet sexy. Gewoon heel plat bloot en sex laten zien vind ik maar goedkoop. Hoe denk jij daarover?

Goedkoop

Leland Palmer

Die lapdance in Death Proof is geniaal, daar hoef ik geen bloot voor. Zo'n scéne is misschien nog wel leuker dan één waar je alleen wat simpel naakt ziet. Voor de rest is het gewoon altijd welkom uiteraard. Ik heb een hekel aan scénes, waar er bijv. steeds net toevallig een hand, kussen, stuk deken voor zit of alleen de achterkant wordt gefilmd, waardoor je niks ziet. Vooral in films die in de andere opzichten wél op alle manieren over de schreef gaan. Dan mag zoiets niet te ''braaf'' blijven.

Reinbo schreef:

Goedkoop

Wat bedoel je daar precies mee? Dat je het ook goedkoop vindt, of dat goedkoop juist goed is?

@ HarmJanStegenga: Ik houd meer van suggestief, maar ieder zijn ding verder hoor! Het naakt in Sin City vind ik prachtig! In dat zwart/wit al die rondingen in beeld!

Goedkoop = vaak

Doe mij maar sleaze en pulp. Niet zozeer omdat het goed is, maar omdat het eerlijk is. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Bovendien vond ik het conceptueel juist erg sterk. Machete met de vrouw en dochter..... Een plat shot is voor mij dan precies goed, meer heb je (ik) niet nodig. Meer zou enkel afleiden van de point.

wimnoot

Ja maar dat zeg ik toch ook! Het was grappig omdat het rechtdoorzee geschoten is en het moest die uitwerking hebben voor de vader/man. Maar sexy is wat anders. Maar de andere scenes die ik noemde zijn toch mooier?

avatar van Reinbo

Mooier wel, maar ik hou over het algemeen meer van deze benadering. En als je dan echt een goede lapdance wil moet je bij Showgirls zijn. Want die is ook een stuk sexier en eerlijker.

wimnoot

Paul Verhoeven is een vak apart natuurlijk, maar de labdance waar je het nu over hebt laat alleen naakt zien van de vrouwelijke hoofdrolspeelster, wat dus de suggestie van de mannelijke overlaat en dat is sexier dan gewoon eerlijk alles laten zien.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

Ik wil nog even ingaan op de eerdere discussie tussen Reinbo en Naomi wat betreft de hoeveelheid geweld, al dan niet echt 'grindhouse'. Ik vond Machete ook ontzettend goed vanwege de perfecte balans tussen het extreme geweld en de wat softere scenes. En daarbij werden die laatste ook nooit saai.... de hele tijd voelde je dat broeierige, Mexicaanse sfeertje. Schitterend.

avatar van Magister

Magister

Deze film is genieten. Zo over de top met alles, dat is heerlijk

avatar van ralfsjam

ralfsjam

het zijn wel vaak de zelfde mensen hier op MM die diepgaande gesprekken proberen te voeren bij de meest oppervlakkige films!

vaak goed zoeken naar nieuw geluid hier!

kunnen sommige discussien niet gewoon prive? of spreek prive af ergens in een videotheek.

bij elke nieuwe film..... en ja hoor daar zijn ze weer! je moet echt werkeloos zijn om zoveel te kunnen lullen hier op MM.....

avatar van Reinbo

Misschien vergt het een scherpe blik om te zien dat deze (en Expendables) helemaal niet zo oppervlakkig zijn als men denkt. Misschien wel qua verhaal, maar onder de gepolijste buitenkant stikt het van de verwijzingen, in-jokes en citaten.

Ik kan hier met gemak uren over lullen, maar zal 'm eerst moeten herzien om weer het een en ander te ontdekken.

En is het niet juist een nieuw geluid dat gerenomeerde filmkijkers dit soort films eindelijk op waarde weet te schatten?

Drs. DAJA schreef:

Het verhaal heeft meer om het lijf dan je in eerste instantie zou denken en blijft lekker flot bewegen (ook om alle shots uit de originele trailer er in te kunnen verwerken). Met Machete is Robert Rodriguez een stap dichterbij het maken van kunst uit één van de meest verworpen stromingen uit de cinema.

avatar van loreen

loreen

super film met veel bloed mooie vrouwen goede actie

goede acteurs die speelden mee aanrader om te zien

ralfsjam schreef:

je moet echt werkeloos zijn om zoveel te kunnen lullen hier op MM.....

Als jij bij mij zou werken, was je nu werkeloos! Snotneus!