• 9.383.742 stemmen

Met onder meer: Danny Trejo, Jessica Alba en Robert De Niro

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 9 september 2010

Plot Machete

"He was given an offer he couldn't refuse..."

Machete (Danny Trejo) is een voormalig lid van de Mexicaanse Federale Politie die tegenwoordig leeggeklopt door de drugsbaas Torrez (Steven Seagal) over de straten van Texas zwerft. Schoorvoetend neemt hij een aanbod aan van spindoctor Benz (Jeff Fahey) om de corrupte senator McLaughlin (Robert De Niro) om te leggen. Bedrogen en met de kansen tegen hem gekeerd vlucht hij. Machete weet contact te leggen met Luz (Michelle Rodriguez), die als het hoofd van 'het Netwerk' veel connecties en wapens heeft. Daarnaast krijgt hij ook hulp van Padre (Cheech Marin), zijn 'heilige' broer. Ondertussen wordt hij achtervolgd door Sartana (Jessica Alba), een sexy ICE-agent die Machete als een kans ziet om hogerop te komen.

Sartana Rivera

Von's Henchman

Michael Booth

avatar van tboezem

tboezem

deze film moet ik gewoon in de bios zien.

Is Steven Seagal hier nou 'slechterik'? Dan is het grappig om te zien hoe de rollen nou eens omgekeerd zijn: Trejo als good-guy en Seagal als drugsdealer.

avatar van The Oceanic Six

Naomi Watts schreef:

Het was leuk je te leren kennen. Beetje Sly afzeiken en dan nog gericht aan Reinbo. Ben je levensmoe ofzo? .

Ik was ook kritisch over Stallone tegenover Reinbo. Ik zit al 2 weken nu in therapie om alles te verwerken

avatar van The Oceanic Six

tboezem schreef:

deze film moet ik gewoon in de bios zien.

Nee, Seagal speelt de dochter van een hoge pief die uiteindelijk ook nog topless gaat!

Dus als je een echte Seagal fan ben ga je dit kijken!

avatar van Reinbo

The Oceanic Six schreef:

Doe couture de groeten.

avatar van thunderball

thunderball

Deze donderdagavond gezien in de Must-See te Breda.

Samen met The Expendables DE film, waar ik dit jaar het meeste naar uit keek.

Machete, gebaseerd op de faketrailer van Grindhouse, waar Rodriquez al bewees dat hij zeer goed het exploitatiegenre weet neer te zetten.

De film geeft precies wat ik er van verwachtte:

coole karakters, gave gestilleerde actiescene's, leuke dialogen en mooie vrouwen.

Trejo is geen geweldige acteur, zelfs met de simpelste oneliner lijkt hij nog moeite te hebben. Dat lijkt Rodriquez zich ook gerealiseerd te hebben en daarom heeft hij hem dan ook zo min mogelijk tekst gegeven, het zijn de andere acteurs die het qua acteren moeten doen. Trejo weet dit vervolgens met zijn ultra coolheid voor het grootste deel te compenseren.

Fahey, in de meest belangrijke andere rol, acteert daar en tegen zeer goed. Ik vind hem een van de meest onderschatte acteurs en het is dan ook zeer terecht dat hij eindelijk met deze rol waardering oogst.

Alba en Rodriquez zijn vooral eyecandy, maar zeker die laatste weet nog zeer veel van haar rol te maken. Wat een moordwijf!

Lohan is feitelijk alleen maar lekker, de eerlijkheid gebied wel te bekennen dat ze ook een zeer kleine, ondankbare rol heeft.

De Niro is vermakelijk, maar voor een acteur van zijn status, niet echt zeer opmerkelijk bezig, maar dat is hij eigenlijk al in geen jaren meer.

Wat het verhaal betreft, had het wat mij betreft wel wat vlotter gekund, zo komt de rol van Don Johnson vrij overbodig over en ook het hele nevenverhaal over het Mexicaanse verzet had van mij niet gehoeven.

Ik had het leuker gevonden als het puur een wraakverhaal was geweest over alleen Machete -samen met evt zijn broer- tegen de schurken en niet al die andere karakters er ook nog bij.

Toch heeft de film mij ruim anderhalf uur genoeg weten te vermaken en zitten er een aantal zeer goede en originele actiescene's bij, waarvan de ontsnapping uit het ziekenhuis met alternatief voor touw (meer veraden verpest die scene volledig) zonder twijfel de beste is.

Tenslotte dan nog even over de aanwezigheid van Steven Seagal als de grote schurk in deze film. Ik ben geen Seagal fan, maar ik vond hem in deze rol zeer goed bezig en de eindconfrontatie was zowel spannend en fascinerend als hilarisch. Erg cool!

Zeker een aanrader!

Een acht, ofwel vier sterren.

avatar van Montorsi

Montorsi

Naar verwachting.

Dat wil zeggen erg amusant, humoristisch, cool en vlot. Vrijwel alle personages zijn perfect gecast. Trejo doet niks geks maar is wel een brok charisma in zijn rol, ook zijn oneliners zijn bijna zonder uitzondering grappig. De Niro zet zich zelf en conservatief Amerika aardig te kijk met zijn rol. Ook Alba en Rodriguez zijn erg gepast als de hard-ass chicks (zien er erg goed uit), ook Fahey en Seagal hebben een perfecte kop voor hun rol. Ook leuk om de Twins weer teurg te zien ( ) weliswaar wat kort maar dat hoort er ook een beetje bij.

De film is daarnaast gelukkig erg grappig, niet perfect qua humor want soms wel erg flauw. Ook het verhaal is bovenverwachting omdat het vooral erg actueel is, ook in het aanhalen van enkele quotes uit de recente Presidentsverkiezingen in de VS zijn erg leuk.

Helaas ook enkele minpunten. Van de rol van Lohan begrijp ik weinig, voegt in zijn geheel niks toe, buiten dat ze sowieso al gewoon geen uitstraling heeft, en meer weg heeft van een crackhoertje zonder voortanden dan iets wat voor babe moet doorgaan, en dan die stem
Verder vond ik het ietwat storend hoe geforceerd Rodriguez vast wilde houden aan de fake trailer, enkele fragmenten worden er zo opzichtig tussengeplakt om het cirkeltje maar rond te krijgen, neem nou alleen al die mini-gun op de motor. Daarnaast vind ik het toch wel jammer dat hij niet wat meer doet met het genre waar hij naar verwijst. Vond het een stuk minder over-the-top dan Planet Terror, daar zat zeker nog wel ruimte in. Ook visueel vond ik dat Planet Terror op dat vlak gewoon meer uit de kast haalde, het zag er in Machete zelfs wat flets uit en qua choreografie ook niet altijd even denderend.

Al met al allemaal vrij kleine minpunten. Maakt dat het te leuk is voor een 3.5* en te weinig imponerend voor een 4*. Maar als ik hem dan vergelijk met Planet Terror vind ik hem niet per definitie leuker dan die film, en ook die gaf ik 3.5*, dus deze in eerste instantie ook maar.

avatar van Theunissen

Kom net terug van de bioscoop (totaal niet druk) en ik moet zeggen dat ik genoten heb van deze film. De film is super overdreven maar wel op een heerlijke en leuke manier. De film begint geweldig en Danny Trejo hakt er letterlijk in. De toon van de rest van de film is hiermee gelijk gezet.

Het verhaal is simpel maar eigenlijk best wel leuk. Zeer regelmatig zijn er schitterende geweld scenes (soms best grof maar zeker ook zeer hilarisch) te zien en ook valt er zeer regelmatig te lachen. De oneliners in deze film (vooral die van Danny Trejo) zijn geweldig ook en bepaalde dialogen (vooral die met Cheech Marin) vond ik zeer grappig (sommige waren overigens ook saai).

Zoals iedereen wel weet spelen er veel bekende acteurs in mee en de meesten doen het verrassend leuk. Hoofdrolspeler Danny Trejo (het viel me overigens wel op dat hij in het echt maar zeer klein is) vond ik prima maar ook Robert De Niro, Cheech Marin, Don Johnson, Tom Savini en natuurlijk Steven Seagal vond ik zeer leuk. Tegenvallend vond ik eigenlijk de vrouwelijke acteurs. Zo vond ik Jessica Alba (wel natuurlijk een zeer mooie vrouw) eigenlijk zwaar tegenvallen (haar speech vond ik belachelijk en ik heb me meer aan haar geërgerd dan dat ik van haar genoten heb. Ze mag dan wel een mooie vrouw zijn maar acteren kan ze eigenlijk niet) en vielen me Michelle Rodriguez (die speelde in het begin vrij serieus. Wel grappig was dat ze in de film She heet met natuurlijk een verwijzing naar Che Guevara ) en 1 bit geheugen vrouw Lindsay Lohan tegen. Wel natuurlijk leuk om laatst genoemde topless te zien. De rol van Cheryl Chin sloeg eigenlijk helemaal nergens op en men had haar net zo goed eruit kunnen laten. De vrouwtjes zagen er wel natuurlijk allemaal mooi en sexy (vooral Mayra Leal ) uit maar hun rollen lieten te wensen over. Dat vond ik eigenlijk het enige minpunt van deze film want zodra de genoemde vrouwen begonnen te praten werd de film enigszins flauw en saai.

Maar al met al is het wel gewoon een heerlijke overdreven film die ongeveer hetzelfde niveau heeft als "Planet Terror" maar wel niet kan tippen aan Robert Rodriguez beste film "Desperado".

avatar van Theunissen

Waar sloeg eigenlijk dat gedoe met het ei onder het bed op

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Nergens.

wimnoot

Ik denk dat het een soort voodoo-achtig gebeuren was.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Nergens dus.

Ja!

Naomi Watts

Een Mexicaanse die aan voodoo doet, ik dacht het ook . Dat is een meso-amerikaanse geneeswijze wat Shé uitvoert.

wimnoot

Ja dat zeg ik, een soort voodoo-achtig gebeuren.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ze mag het bij mij ook wel even doen, want ik heb een onwijze kater.

Robert Rodriguez's Machete

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel erg uitkeek naar deze film. Hoewel ik bijna alle films van Rodriguez gezien heb ben ik nauwelijks een fan te noemen. Neemt niet weg dat ik me gisteren avond best vermaakt heb. Ik vind de film een grote meevaller.

We beginnen de film met een introductie van wat Machete toe in staat is. De lekkere bloederige scenes zijn tot komedie verheven, waardoor het niet ranzig is maar erg lollig. De darmenscene is ook een voorbeeld van hoe gore en humor erg goed samen gaan in deze film. Verder dient het verhaallijntje enkel om de coole personages heftige en vette dingen te laten doen. En ik heb me daar geen moment aan gestoord, wat best wel vreemd is, want ik kan me er bij andere films wel aan storen.

We ontmoeten in de film dus een massa aan personages met allemaal een steekje los. Aan de kant van de goeden hebben we de prachtige Michelle Rodriguez, die me in Avatar helemaal niet opgevallen was, maar hier supersexy acteerde. Jessica Alba vond ik zelfs nog ietsje minder mooi dan Rodriguez, en dat vind ik heel wat, want Alba vind ik ook een hele mooie vrouw. Lindsey Lohan naakt samen met haar moeder was hilarisch!

En dan de slechterikken, Jeff fahey en Don Johnson spelen een rol vergelijkbaar met Erik Roberts in Expendables, die oudere mannen krijgen alleen maar een betere kop als ze ouder worden. Dat kan niet gezegd worden van Steven Seagal. Als hij nog dikker wordt kan hij gaan sumo-worstelen in plaats van vechtersbaas spelen. Robert deNiro weet ook niet echt te imponeren net als in zijn laatste 10 rollen ( op de Fockerfilms na). Met al deze mensen bij elkaar is het niet verwonderlijk dat het op een bepaald moment een beetje een warboel wordt, maar dat mocht de pret niet drukken, want bij de laatste grote shootout gaat alles en iedereen aan barrels, en dat is leuk. De veelzijdige, onderschatte Danny Trejo, die we kennen van arthousekrakers als Sherry Baby en maar één soort rol kan spelen, speelt nu ook weer die ene rol.

Waar ik me bij Expendables stoorde aan het gebrek van een eindgevecht en dat gevoel bekroop me weer bij het gevecht tussen Torez en Machete, zij het niet dat de afloop zo verassend en absurd was, dat het wel weer goed in de film paste.

Deze film waardeer ik uiteindelijk net zo hoog als Sin City met 4 punten, en ik zal hem zeker aanschaffen wanneer hij op dvd uit is.

avatar van donkied

donkied

Lekkere stevige film. Heb genoten met volle teugen. Had een stuk minder verwacht van Trejo. Deze komt sowieso in mijn DVD-collectie

avatar van Rascal Ryan

Rascal Ryan

En nu is het wachten op Machete Kills en Machete Kills Again. Zouden ze hier ook eerst een trailer van maken om vervolgens pas aan de film te beginnen ? Ben ook benieuwd hoelang deze films op zich gaan laten wachten. Rodriquez gaf in interviews altijd aan dat het om een trilogie zou gaan dus hij moet zijn beloftes wel waar maken !

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Precies zoals de fake trailer van drie jaar geleden is ook deze film zich bijzonder bewust van het "genre" waarin het zich bevindt en buidt dit tot de limiet van gaafheid uit. Er worden personages in geschreven enkel zodat ze ooit met een wraakmotief en een coole look later in de film kunnen terugkomen, de kijker weet dit, Rodriguez weet dit en speelt er vervolgens heerlijk en zonder schaamte mee. Soms is het wellicht allemaal iets te veel maar een eventuele overaanwezigheid van een personage wordt veelal of door de entree of door een goeie kill verantwoord. Het verhaal heeft meer om het lijf dan je in eerste instantie zou denken en blijft lekker flot bewegen (ook om alle shots uit de originele trailer er in te kunnen verwerken). Met Machete is Robert Rodriguez een stap dichterbij het maken van kunst uit één van de meest verworpen stromingen uit de cinema.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Drs. DAJA schreef:

Snap denk ik wel wat je bedoelt, maar kun je het nog een beetje uitleggen?

avatar van maurice32

maurice32

thunderball schreef:

hehe vond ik ook , bijna geen tekst voor de hoofdrolspeler ... maar toch goed gedaan

avatar van Theunissen

Dus dat gedoe met het ei had te maken met voodoo. Had men misschien beter eruit kunnen laten want ik denk dat de meesten dit niet snappen en het voegde ook niets toe. Als er in de film van te voren gesproken (zoals eerder het geval was met de darm uitleg ) werd over voodoo dan had ik het verband misschien wel gezien maar omdat de hele film totaal niets te maken had met voodoo voegde het niets toe.

Naomi Watts

Geneeskunde, geen voodoo. Toch een flink verschil.

Het voegt heel wat toe, en dat er mensen zijn die amper lezen of zich verdiepen in andere culturen, daar hoeft Rodriguez geen rekening mee te houden. Het voegt wel wat toe want het zegt juist wat over de fysieke gesteldheid van Trejo's personage.

avatar van Theunissen

Geneeskunde met een ei ? Ik zal vanavond ook eens een ei onder mijn bed leggen. Dan heb ik 's morgens als ik opsta meteen een lekker gebakken ei

Naomi Watts

Altijd leuk mensen die iets ridiculiseren waar ze geen weet van hebben. Gewoon een alternatieve geneeswijze.

avatar van Theunissen

Ja die alternatieve geneeswijze zal zeker werken

Naomi Watts schreef:

Wat loop jij weer interresant te doen zeg! Niet normaal meer. Volgens mij kom jij zelf uit een ei!

wimnoot schreef:

Je hebt kennis of je hebt het niet. Ik verwar een Afrikaanse religie tenminste niet met een Meso-Amerikaanse geneeswijze . Je wist toch wel dat het Mexicanen waren in deze film? (en nee Mexico ligt niet in Afrika).

avatar van Reinbo

We noemen je gewoon voortaan: Naom EI Watts.