menu

Arizona Dream (1992)

mijn stem
3,38 (243)
243 stemmen

Verenigde Staten / Frankrijk
Drama / Komedie
142 minuten

geregisseerd door Emir Kusturica
met Johnny Depp, Jerry Lewis en Faye Dunaway

De 23-jarige Axel Blackman brak met zijn verleden nadat zijn ouders bij een auto-ongeluk om het leven kwamen. Hij vertrok naar New York waar hij nu, drie jaar later, werkt voor het departement van de jacht en de visvangst. Tot zijn oom Leo hem terugroept naar zijn geboortestad in Arizona. Hij verlangt dat Axel zijn getuige is tijdens zijn huwelijk. En dat hij bij hem blijft werken. Hij ontmoet Elaine Stalker, een eigenaardige vrouw die weduwe werd nadat ze haar man heeft neergeschoten. Ze leeft met haar stiefdochter Grace. Daar Axel geen persoonlijke ambities koestert, wordt hij heen en weer geslingerd tussen de tegenstrijdige verlangens van Leo, Elaine en Grace.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=5xgHBIHUqfc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,0
Visueel sterk werk, bizarre en wellicht niet voor éénieder toegankelijk en genietbaar.
Verwacht geen verhaaltje van A tot Z maar eerder een daverende aaneenschakeling van kloeke, fantasierijke en nogal absurde scènes, verrassende wendingen in het plot, spitante dialogen, symboliek, overweldigende en de kijker meevoerende muziek en een handvol overtuigende acteurs.

avatar van JoeCabot
3,0
Begint guitig. Ik had niet het gevoel dat Kusturica zelf wist welke richting hij met Arizona Dream uit wilde, en dat is misschien wel de sterkte van de film. Hij rijgt een een aantal interessante ideetjes - noem ze gerust sketches - aaneen, met als rode draad de relatie tussen Depp, de weduwe en haar maffe dochter.

Dat ook de regisseur - net als zijn personages - niet helemaal in touch is met de realiteit, blijkt overigens al snel. Enkele leuke vondsten: de schildpad die de tafelgasten vergezelt, zelfverklaard topacteur Paul (Vincent Gallo) met z'n potsierlijke ode aan North by Northwest ...

Wat mij betreft is het trouwens Gallo die in deze film de show steelt, en dus voor de verandering eens niet Depp. Al komt dat vooral door de geweldige maniertjes van zijn personage Paul.

Ergens halverwege besloot Kusturica dat het tijd was voor wat meer ernst. Dat deed de film toch enigszins de das om. Wat volgde was een occasionele huilbui en een meer 'duistere' sfeer. Het zoog de fun toch grotendeels uit de film.

Voorts vallen er ook wat special effects te bespeuren. Al kan die vliegende vis toch niet meteen opboksen tegen de dino's uit die andere film uit 1993. Nogal gedateerd.

Maar al met al zeker een sympathiek filmpje. 3*

avatar van ghostman
a howling wind is whistling in the night
my dog is growling in the dark
something's pulling me outside
to ride around in circles
I know you have got the time
'cause anything I want, you do
you'll take a ride to the strangers
who don't understand how to feel

in the deathcar, we're alive
in the deathcar... we are alive

I'll let some air come in the window
it kind of wakes me up a little
i don't turn on the radio
'cause they play shit like.. you know
when your hand was down on my dick
it felt quite amazing
and now that that is all over
all we've got is the silence

in the deathcar, we're alive
in the deathcar... we're alive

come on mandolins, play
when I touched you I felt that
you still had your baby fat
and a little taste of baby's breath
makes me forget about death
at your age you're still joking
it ain't time yet for the choking
so now we can own the movie
and know each other truly.


Iggy Pop - in the death car - YouTube

avatar van 93.9
3,5
kos schreef:
Volgens mij is dit de film van Tom Petty's videoclip 'into the great wide open' of niet?


Toen Kusturica een 'nervous breakdown' kreeg, hebben ze een kleine 20 minuten geschoten met de cast van Arizona Dream. Ook Sfeer en camera settings komen dus terug in de clip. Grappig want de acteurs hebben allemaal een andere rol.

avatar van scorsese
3,0
Redelijke film over een jongeman die getuige is bij het huwelijk van zijn oom in Arizona. De licht absurdistische toon van de film maakte de personages wat afstandelijk. Bovendien wist het verhaal me ook niet echt te boeien. Daartegenover staan wel een aantal originele en leuke scenes, een goeie cast en mooi camerawerk.

avatar van CINEMATEKbe
Deze bijzondere film spelen we op 16.06 om 21:00 CINEMATEK - Programma - Arizona Dream

avatar van Filmkriebel
3,0
Blijft voor mij een moeilijk bereikbare film, die Kusturicaanse mengelmoes van magisch-realisme, gekheid en tragiek. Je moet er van houden of van leren houden. Want Arizona Dream heeft onder de soms lollige oppervlakte een harde en erg sombere ondertoon. Het leek me een erg persoonlijk werk over mensen met dromen die nooit lijken uit te komen omdat het lot de vreemde neiging heeft om er altijd een stokje voor te steken. Gelukkig maar dat Kusturica nog wat kleur en vrolijkheid brengt, anders zaten we op Lars Von Trier niveau vrees ik. Axel als onvolwassen loser knoopt een relatie aan met een veel oudere maar mentaal getikte vrouw die zowat zijn moeder zou kunnen zijn. Daarnaast heb je nog een suïcidale schoondochter en de cinefiele buddy van Axel. Voor mij was het vooral Vincent Gallo die de show stal met zijn eigen North by Northwest beleving en zijn one man show met Raging Bull op de achtergrond. Hou wel van dit soort dingen. Ook een fijne rol van Lily Taylor die ik graag zie spelen. Het koppel Depp-Dunaway daarentegen vond ik niet echt leuk uit de verf komen. Ze leken niet echt goed op elkaar afgestemd. Best oké dus maar soms een beetje teveel van het goede.

avatar van Fisico
2,5
Fisico (moderator)
Ik had het moeten weten met de regisseur van Crna Macka, Beli Macor (1998) dat dit niet zomaar een reguliere speelfilm zou zijn. Ik had geen voorkennis vooraf en heb me toch wat mispakt aan deze Arizona dream. Geen doordeweeks drama, eerder komisch tot zelfs absurd van aard zonder kolderiek over te komen.

Geen enkel personage kon me bekoren. Niet de gekke Axel die fladderend binnen als buiten loopt, niet de suïcidale dochter en al evenmin de gekke moeder. Weinig chemie ook tussen de personages voor mij. Ook het plot was maar bizar om van de vliegende vissen nog maar te zwijgen. Bij de openingsscène bij de eskimo’s heb ik na een paar minuten trouwens de DVD uit de speler gehaald om te controleren of het werkelijk de juiste disc was.

Een film over fantasie, over dromen en werkelijkheid met een eigen touch van Kusturica met verknipte karakters en absurde situaties. Kan werken, maar niet met mij deze keer.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:25 uur

geplaatst: vandaag om 19:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.