• 9.378.492 stemmen

Geregisseerd door: Jim Sheridan

Met onder meer: Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal en Natalie Portman

Releasedatum: 10 december 2009

Plot Brothers

"There are two sides to every family."

Als Sam op een missie in Afghanistan vermist wordt en er weinig hoop is dat hij levend terugkeert, probeert Tommy het verlies van zijn broer op te vangen door de verantwoordelijkheid voor Grace en de kinderen op zich te nemen. Tegen de verwachting in groeien Tommy en Grace steeds meer naar elkaar toe. Maar dan komt Sam terug...

avatar van laundromat

laundromat

Mooie film. En gelukkig niet te vergelijken met mijn 1e gedachte Pearl Harbor. In de zin dat dit geen draak is.

Fijn acteerwerk van de hele (schoon-)familie. En wat me opvalt aan Portman is dat ze niet acteert ofzo. Bijna al haar films is ze echt degene die ze speelt.

avatar van missl

missl

heftig verhaal, goed gespeeld door de acteurs. ook goed aan deze film vond ik dat het niet enkel over die soldaat gaat, ook over de relaties binnen het gezin.

het eind is wel een teleurstelling.

Bartt88

Toch wel aparte film, die voor mij pas ver over de helft echt interessant werd. Wat zich daarvoor afspeelde vond ik eigenlijk maar matigjes. Het hele verwerkingsprocess van Grace was niet erg realistisch, die vrienden die de keuken gingen verbouwen had ook beter gekund en de scene tussen Grace en Tommy bij de open haard vond ik bijna tenenkrommend. Het hele gebeuren in Afghanistan had voor m'n gevoel toch ook net iets beter kunnen worden gedaan

Nee, voor mij begon de film pas echt toen Sam uit het vliegtuigje stapte en weer werd herenigd met zijn familie. Hoe iedereen toen weg liep en Tommy even peinzend achterbleef was veelzeggend. De aftakeling van Sam en hoe die iedereen daar in meesleurt, vond ik erg sterk overgebracht. Al was het op het randje van melodramatisch.
Ook erg knap acteerwerk van die dochtertjes.
Al met al 3.5*

avatar van yeyo

yeyo

De plot bracht nare herinneringen op bij mij, herinneringen naar de miskleun van de eeuw Pearl Harbor. Maar laat je niet misleiden, alleen qua verhaal is Brothers enigszins vergelijkbaar.

De film is an sich niet bijzonder of grensverleggend, maar weet zich toch te onderscheiden van genregenoten. Voor een Amerikaanse film met toch wel enkele gevoelige thema's (rouwende kinderen, krankzinnigheid, terroristen) blijft de toon toch eerder subtiel en ingetogen. Christelijke propaganda, bombastische heroïek, overdreven sentiment en andere clichés worden dan weer zorgvuldig gemeden. Ook de dialogen zijn sterk: ze handelen over allesdaagse zaken, niet alles hoort in het teken te staan van het groter geheel. Daardoor wordt het realisme behouden.

Verder is dit in een films die vooral in details erg uitblinkt. Om een voorbeeld te geven: wanneer twee officieren Nathalie Portman komen inlichten over de dood van haar man, begint ze al te huilen van zodra ze hen ziet. Als echtgenote van een militair weet je dan inderdaad meteen hoe laat het is. Maar in film werkt dat blijkbaar meestal anders, want hoeveel gelijkaardige scènes heb ik niet al gezien waar de vrouw met één of ander idyllisch tafereel bezig is en dan totaal uit de lucht komt vallen wanneer ze het slechte nieuws hoort.

Overdreven drama wordt gemeden, wat niet evident is bij dergelijke thematiek. In sommige emotionele scènes dreigt het uit de hand te lopen, maar toch wordt de menselijke/realistische toon behouden. De acteerprestaties dragen daar ook wel toe bij. Maguire toont enorm overtuigend en veelzijdig te kunnen zijn. Gyllenhaal als ex-con klinkt niet bepaald geloofwaardig, maar acteert naar behoren en zet een geloofwaardig personage neer. Ook de kinderen acteren verrassend sterk en zijn niet eens irritant. Het feit dat ze met twee zijn, maakt de interactie trouwens complexer, weer maar iets wat gelijkaardige films uit voorzorg liever mijden. Enkel Portman weet haar rol niet veel kracht bij te zetten en komt zo toch eerder over als the goodie housewife, wat duidelijk niet zo bedoeld was.

avatar van schaap2403

schaap2403

goede drama film.

zeer aangrijpend verhaal.

laat goed zien wat oorlog met een gezin kan doen.

goed acteer werk, met name de kinderen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Erg aardige film, vooral sterk omdat het allemaal wat kleinschalig en niet al te bombastisch wordt gehouden. Een rustig opgebouwde film, die veelal kalmte en realiteit uitstraalt en waarbij de acteerprestaties de film aardig optillen. Gyllenhaal en Portman zijn sterk en de twee jonge meisjes zijn een aangename verrassing. Tobey Maguire begint met een erg houterig en suf optreden, maar na zijn terugkeer blijkt ook hij gelukkig over acteerwerk te beschikken. Zeker tegen het einde komt de Spider-Man best verrassend uit de hoek. Vooral de blikken in zijn ogen geven een aantal scènes net dat beetje meer.

Met dergelijke acteerprestaties, het juiste tempo en nog een paar nummers van U2 lijkt het allemaal kat in het bakkie. Toch had ik qua indeling wat meer tussen Portman en Gyllenhaal gezien en vond ik de momenten in Afghanistan niet overal echt sterk. De impact had wat dat betreft volgens mij een stuk groter gekund als meer dingen ook een mysterie bleven voor de kijker en de kijker meer kon gaan meeleven met de karakters. Voor mijn gevoel ging het op sommige fronten nu allemaal te snel. Te snel om echt alles met de personages mee te beleven en voelen. En juist dát heb je echt nodig in een film als dit.

3,5 sterren.

avatar van murroo

murroo

Hele goede film, goed gespeeld, zeer goed verhaal. Absoluut niet langdradig. Een verhaal met een stevig tintje.

avatar van HASCH

HASCH

Geweldig aangrijpende film. Deze film is een must als je niet weet hoe smerig de Taliban met mensen omgaat en wat dat doet met de jongens die daar naar toe worden gestuurd. De drie hoofdrol spelers zijn buitengewoon goed en geven in deze film het juiste gevoel mee.

avatar van mikeforever

mikeforever

ja lekker filmpje,

kijkt lekker weg...

was ook even bang op een verhaal gebaseerd op een stukje pearl harbor, maar dat liep toch even iets anders...

goed acteer werk ook !

HASCH schreef:

Diezelfde Taliban die vroeger door Amerika gefinancierd en gesteund werden als Moedjahedien zijnde ja. Amerika doet net zulke smerige dingen, zo niet smeriger.

avatar van RudieV

RudieV

Die ijzige oneindige blik die Toby kan geven, ik kreeg er zelf een beetje de rillingen van. Ik vond dat het script toch net iets meer psychologische touch moest krijgen, het akelige moment buiten werd met paar zinnen opgelost.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film overtreft al mijn verwachtingen.

Een bijzonder dramatisch onderwerp gebracht door een ijzersterke cast met als top Toby Maguire die een verbluffende vertolking neerzet.

Maguire toont hier wel zeer goed zijn talent en veegt meteen zijn typcasting als 'Spider-Men' van tafel.

Een topper deze film.

avatar van luuk1988

luuk1988

vond het erg apart dat er een bericht uit gaat met de boodschap, je man is dood. Terwijl er geen lichaam gevonden was.
En als iemand 3 maanden door de taliban is vastgehouden zou die nazorg veel intensiever zijn en was het geheim van de soldaat al lang boven tafel geweest imo

Goede remake van Brodre
ik vond Jake Gyllenhaal en Tobey Maguire al op elkaar lijken, dus dat zijn prima broers.
Het is allemaal wat verzorgder in elkaar gezet dan het origineel, al waren de broers in Brodre wat echter, naar mijn gevoel. Dit blijft toch een Hollywood film.
De gebeurtenis waar het om draait vond ik overtuigender in Brodre, Maar Brothers kon mij beter raken en de eindfase.

Gyllenhaal is prima al wordt hij wel heel plotseling een brave burger, Maguire kon mij eerst niet zo overtuigen,
maar tegen het einde wel.

Het gaat er in tussentijd vrolijk aan toe tussen Tommy Grace en de kinderen. Sam lijkt wel erg snel vergeten, het zijn maar 3 maanden.Dat de kinderen dan liever Tommy willen als vader dan Sam na terugkomst, lijkt mij daarom een beetje te ver gaan. De scene met de ballon, was een goede vondst.

avatar van Elboo

Elboo

luuk1988 schreef:

copy that!

Wat een belachelijke scene met die ballon, dat zon meisje zoiets zegt dat is wel heeeeel ver gezocht. En daardoor wordt meneer nog panischer.

Daarnaast vind ik onze 'warhero' wel heel belachelijk reageren naar zn vrouw toe, begrijp best dat je fucked up bent als je daar zo lang zit maar hij reageert buitenproportioneel.

[/quote]

Ik zou ook flippen op die ballon.
En ik heb geen oorlogstrauma.

avatar van yeyo

yeyo

Elboo schreef:

Het is juist positief dat een film is het begrip 'warhero' in een minder positief daglicht durft te plaatsen. Er zijn al soldaten voor heel wat minder krankzinnig geworden hoor..

avatar van luuk1988

luuk1988

yeyo schreef:

ik vind het krankzinnig dat ze die kerel dood wanen, een uitvaart organiseren maar geen lijk hebben. Wie ligt er dan in de kist?

luuk1988 schreef:

Denk je dat alle lichamen na bijvoorbeeld 9/11 zijn teruggevonden?

avatar van van duijn

van duijn

Wow, wat een goede film.

acteerwerk
Helemaal niets mis mee. Gyllenhaal en vooral Maguire spelen echt de sterren van de Hemel. Portman en Shepard deden het ook goed.

verhaallijn
Toen ik hem ging kijken was het enige dat ik er over wist: de titel.
Maar het laat ook goed zien wat er met je gebeurd in oorlog. Of je bent dood en niet op aarde, of je bent dood en je leeft nog op aarde... Zoals Sam dus. Langzaam zie je Sam steeds meer veranderen in de oude tommy. Maar dan erger. Maar die scene waarin Sam helemaal flipt is gewoon fantastisch.

Ik heb me zeker heel goed vermaakt. Film deed bij mij van binnen ook wat met me. Moest bovendien ook even denken aan Pearl Harbor maar dit is veel beter uitgewerkt. De volle *5

avatar van MissJJ

MissJJ

Na het verhaalliijn gelezen te hebben had ik hoge verwachtingen van deze film. Echter niet waargemaakt. Alle mooie stukjes waren al in de trailer gebruikt, waardoor de film voor mij aantrekkelijk leek. Echter vond ik de personages niet echt eruit komen. Ik had het gevoel dat ik de film niet had hoeven zien omdat de trailer eigenlijk alles wel al vertelde. ook miste ik de diepgang.

avatar van Renskevd

Renskevd

Prachtige film met een angstaanjagend goede Tobey Maguire.

Ik was er stil van....

avatar van 4leafclover

4leafclover

Mooie film, goeie cast en goed geacteerd ook

aanrader

avatar van van duijn

van duijn

4 leaf clover? heb je dat afgeleid uit de missie van Grand Theft Auto IV?

avatar van loreen

loreen

goede cast goede film ik heb ook bij stukjes gehuild

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

vandaar het goede cijfer?

edit: nog beter, je hebt een film die je 0,5 geeft in je top 10. Iets niet helemaal begrepen..?

Zeriel

Misschien is het een vorm van filmsterren-dyslexie.

avatar van NathanMandjes

NathanMandjes

Was wel ondersteboven van deze film. Subtiel en sober acteer- en camerawerk, goede verhaallijn en prachtig, naturel acteerwerk.. een film waarbij de nadruk ligt op de familie, in plaats van de oorlogssituatie.
De onzekerheid en onwetendheid die Natalie Portman uitstraald, de begrijpbare krankzinnigheid van Sam en Tommy die met tegenzin de vaderfiguur moet zijn maar het goed doet.. Een echte aanrader.

avatar van Jozz

Jozz

MissJJ schreef:

Hier kan ik me wel bij aansluiten. Ik had er net iets hogere verwachtingen van.

Sommige delen van de film gaan veel te snel en er had best wat meer tijd genomen kunnen worden voor wat diepgang. Zo is Tommy ineens wel heel zorgzaam en ineens aan het zoenen met Sam's vrouw, terwijl hij kort daarvoor nog een jongen van de straat was.. Deze overgang is nauwelijks uitgewerkt. Dit vind ik jammer, want bij een drama als dit moet de tijd genomen worden voor het verhaal.

Daarentegen wordt er overtuigend en emotioneel geacteerd door de hoofdpersonen die hier een prima prestatie neerzetten. Ik vond het met name cool om Tobey Maguire zo'n rol te zien spelen, andere koek dan het oppervlakkige Spider Man. Bij de scene waarin Sam zijn teamgenoot doodslaat moest ik wel even slikken, maar de film geeft goed weer wat dat met iemand kan doen.

Kortom, degelijk en overtuigend geacteerd verhaal, dat spanning genoeg heeft maar helaas wat uitwerking mist.

avatar van Rodger

Rodger