• 9.384.794 stemmen

Komt een Vrouw bij de Dokter (2009)

Drama / Romantiek | 105 minuten

Met onder meer: Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 26 november 2009

Plot Komt een Vrouw bij de Dokter

"Would you cheat on your partner when they needed you most?"

Stijn houdt van het leven en het leven houdt van hem. Hij heeft een eigen zaak, een prachtige dochter en het lekkerste wijf van het Westelijk Halfrond. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. En bovendien, zijn hart is van Carmen, dus wat maakt het uit. Hij is on top of the World. Hij heeft het gemaakt. Maar dan; borstkanker. Zijn wereld stort in. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Altijd. Hoe vreselijk moeilijk dat ook is. Tussen de chemo’s door doen ze of er niks aan de hand is.

Quido

Er hing niet eens zoveel campagne aan vast (en in vergelijking met de wat grotere buitenlandse films die hier draaien is ze zelfs te verwaarlozen), er ontstond in de media zelf ook een soort van buzz n.a.v. het gesprek in DWDD over Stijns al dan niet immorele gedrag. Buiten dat; als er binnen anderhalve week meer dan 450.000 mensen naartoe gaan, is dat echt niet alleen de verdienste van de marketing, maar is de mond-tot-mond reclame ook gewoon prima (en die is verreweg het belangrijkste).

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

Toch netjes... binnen anderhalve week bijna het hele budget terugverdiend.

Quido

Zo simpel is dat rekensommetje niet hoor, bovendien zitten ze er nog lang niet aan. Hoorde bedragen van rond de 4,5-5 miljoen.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

Totale opbrengst lag nu toch op rond de 3,5 miljoen, volgens NFC? Of was het budget van de film 6,3 miljoen euro, ipv de 3,6 die ik altijd in m'n hoofd had?

Quido

Maar het sommetje obrengst - budget(kosten) gaat niet op, Budget lag - naar ik vernam - tussen de 4,5 en 5 miljoen euro.

Quido

“Ik draai ook graag een lelijk shot, zolang de film er maar beter van wordt.”

Met zijn 31 jaar is cameraman Lennert Hillege nog een relatieve jongeling in het vak, maar door zijn indrukwekkende CV is hij inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse filmwereld. Met de in Berlijn en Cannes gevierde Esther Rots maakte hij onder meer Ik ontspruit (2003) en Kan door Huid heen (2009), met David Lammers de gevierde De laatste Dag van Alfred Maassen (2001) en Langer Licht (2006). De afgelopen maanden draaide hij de film Komt een Vrouw bij de Dokter, het regiedebuut van Reinout Oerlemans. “Als cameraman vrijheid hebben is geen drol aan.”

Interview met cameraman Lennert Hillege

avatar van gotti

Na alle ophef was ook ik uiteraard benieuwd. Vond het boek maar zo zo -geschreven met mensen als Giphart in m'n achterhoofd-, maar wat ik wel sterk vond was het feit dat je niet echt een hekel krijgt aan Stijn.

Gek genoeg had ik dit zeker het eerste uur meer in de film, die hekel, maar na verloop van tijd ga je wel mee in de rollercoaster waar Stijn zelf in zit. Toch was het veel minder dan verwacht. Helaas volgeplempt met muziek, hier en daar wat slordig vertelt en het einde had lang niet de impact die het in het boek wel had.

Carice is wel weer fantastisch overigens...

Quido schreef:

“Ik draai ook graag een lelijk shot, zolang de film er maar beter van wordt.”

Interview met cameraman Lennert Hillege

De vraag is waarom die nog in Nederland werkt

Quido

Daar geeft ie zelf ook antwoord op.

avatar van raymon

raymon

schitterend!

ongelooflijk goed camerawerk wat mij van af de eerste seconde fascineerde. Een top bij elkaar verzamelde cast die elk hun rol voortreffelijk neerzet. Maar in het bijzonder natuurlijk Carice van Houten die een ware metamorfose ondergaat en eindigt als een fragile, klein, zieke vrouw; wat een prestatie!

Oerlemans heeft een overtuigend en emotionele hippe achtbaan gemaakt met behulp van een top cast, muziek, overtuigend spel en dat vervolgens vastgelegd met het oog van de camera.

Beter had het boek niet verfilmd kunnen worden!

4,5****

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Enkele off-topic berichten verwijderd.

avatar van Macmanus

Macmanus

Aardige poging maar een te makkelijk onderwerp.

Kanker makkelijk? Ja, natuurlijk is het zielig helemaal als het gebeurt bij een jonge vrouw met een heel klein kind. Maar daardoor juist ook weer makkelijk om mensen lekker te laten janken, flauw gezegd maar het zo kan ik het ook gehalte was soms wel wat hoog. De film moet het dan ook meer hebben van Stijn, die er mee probeert te handelen. Atsma speelt de rol alsof hij het stiekem zelf is, alleen blijft de film ook hier steken in clichés en kom je nooit dicht bij het karakter. Daar gaat de film vooral te snel voor, de liefde voor Roos komt te snel over, waardoor het niet altijd duidelijk is waarom zij meer is dan gewoon een neukbeurt.

Verder best aardig gefilmd met helaas wel de gebruikelijke tenenkrommende soundtrack, en disco scenes die nog steeds aandoen alsof mensen die films maken nooit naar clubs gaan, jammer toch.

Niet onaardig. Vreselijkste aan het succes is wel dat er nu echt alleen maar huisvrouw boeken gaan worden verfilmd, waarwel enige hoop op eigenzinnige Nederlandse cinema. Ach ja zoveel hoop had ik daar toch niet meer voor.

3 sterren.

Quido

Het eventuele succes van deze film staat echt los van de 'eigenzinnige' Nederlandse film (ik neem aan dat je doelt op films van David Lammers, Eugenie Jansen en Esther Rots om maar wat te noemen?), hoor. Ben maar niet bang.

avatar van Macmanus

Macmanus

Doelde niet echt daarop, bedoelde vooral eigenzinnige genre films.

Eigenzinnige troosteloosheid cinema blijft vast nog wel komen, hoewel ook veel lastiger die moeten toch ook altijd jaren geld bij elkaar zien te sprokkelen, wanneer de boekverfilming met Terug naar de Kust, Oorlogswinter en Komt een vrouw bij de dokter en met het vrijwel zekere succes van De Gelukkige Huisvrouw, makkelijk geld krijgen. Is het overigens begrijpelijk daar niet van, je geeft uiteraard sneller geld aan gegarandeerde succes films, maar stiekem hoopte ik ook nog eens op een Calvaire of Ex Drummer van Nederlandse bodem maar dat zal nog wel even duren. De digitalisering in de bioscopen en de steeds beter wordende goedkopere apparatuur zullen in het in de toekomst wel makkelijker maken voor jonge filmmakers met talent, maar moet nog even geduld hebben.

raymon schreef:

schitterend!

Beter had het boek niet verfilmd kunnen worden!

4,5****

De cameraman doet gewoon zijn werk goed maar daarvoor wordt die ook goed betaald dus mag je ook wat verwachten.

Verder standaard filmwerk met af en toe wel leuke

beelden maar niet echt schokkend.

Carice van Houten speelde wat je van haar mag verwachten de rest was ver onder de maat.

De muziek was meer een stoorzender en heeft

bijna niets bijgedragen aan deze film.

Rodehaan schreef:

Hahaha

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Nadat de film enorm gehyped is kon je niet anders verwachten dat Nederland massaal naar de bioscoop toe zou gaan. En zo ik ook, gisterenavond, om precies te zijn. Oerlemans heeft naar mijn mening een zeer gedegen film gemaakt, die niet slecht is, zeker voor een debuut, maar de film is ook geen topper van wereldklasse. Vooral het camerawerk heeft me gestoord. Het is, wat mij betreft, te schokkerig, te druk in teveel momenten. Daarnaast was er weer onnodig veel naakt in deze productie te zien, iets wat voor het verhaal niet ten goede komt. Acteerwerk is zeer dik in orde, van Houten laat zien waar ze goed in is, Atsma loopt een beetje in haar schaduw rond. Drijver heeft een bijna nietszeggende rol, maar haalt eruit wat eruit te halen valt. Bokma mag bijna niet genoemd worden op de titelrol, zo klein is zijn rol. Wel goed neergezet, hoor, daar niet van. Al met al een film die zo zijn negatieve kanten heeft, maar zeker ook zijn positieve kanten. Het verhaal pakt je wel, alhoewel ik het boek al had gelezen, maar de film vertelt het verhaal in een goed tempo. Nadat de film was afgelopen was ik toch enthousiast, daarom: 3,5 *. Oerlemans heeft zijn succes dik verdiend.

avatar van phone home

phone home

Waarom nou steeds die opmerkingen over onnodig veel naakt? In de echte wereld zijn mensen veel vaker naakt. Dat is hetzelfde als dat je zegt dat e mensen onnnodig veel spijkerbroeken aan hebben. Deze film gaat ook over passie en overspel. En dat doeje niret met kleren aan. Nederlandse film zijn veel veel preutser juist dan Spaanse, Deense, Franse, Zuid Amerikaanse of Koreaanse films. Denk dat ze alleen in de derde wereld en in Amerika preutsere films maken. De groeiende angst voor het menselijk lichaam is voor mensen die de jaren zeventig en tachtig hebben mee gemaakt een beetje eng... Hoe zou dat toch komen.

Er zijn zelfs zichzelf nota bene links noemende mensen die zich aan een hoofddoek minder storen dan aan blote mensen. Worden we langzaam gebrainwashed?

phone home schreef:

Het gaat niet om het naakt op zich maar hoe

je het in beeld brengt en dat is weer zo oer hollands, lekker plat

Stephan

Omschrijf "Plat". En geef eens in deze context aan wat NIET plat is...

Stephan schreef:

Omschrijf "Plat". En geef eens in deze context aan wat NIET plat is...

Dat ze alles aan hen moet verantwoorden en beargumenteren, terwijl zij naar hun eigen mening reeds hebben geuit.

Rodehaan schreef:

Gééf ik je een opening om een keer serieus over te komen.

Enfin, Nuff said...

avatar van rose

rose

Ik denk dat Rodehaan liever seks onder de dekens heeft. Jee, saai!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Liever seks onder de dekens, dan seks onder de verf, op een schildersdoek. Niet omdat dat leuker is of zo, maar kunst die op een dergelijke wijze wordt gemaakt irriteert me altijd een beetje

Stephan

Wel je witte tennissokken uitdoen dan hè!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Stoorde je je daar de vorige keer dan aan, lieverd?

rose schreef:

Ik denk dat Rodehaan liever seks onder de dekens heeft. Jee, saai!

klopt en dan met de kleren aan

Karl van H. schreef:

Stoorde je je daar de vorige keer dan aan, lieverd?

avatar van rose

rose

Karl van H. schreef:

Vond dat wel wat hebben. Weer eens wat anders!