Un Condamné à Mort S'est Échappé ou Le Vent Souffle Où Il Veut (1956)
Genre: Drama / Thriller
Alternatieve titel: A Man Escaped
Frankrijk
Geregisseerd door: Robert Bresson
Met onder meer: François Leterrier, Charles Le Clainche en Maurice Beerblock
Gesproken taal: Duits en Frans
Plot Un Condamné à Mort S'est Échappé ou Le Vent Souffle Où Il Veut
"Robert Bresson's Prize Winning Film"
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de Franse verzetsstrijder Fontaine gevangengenomen door de nazi's. Hij bereidt een ontsnappingspoging voor, maar als een andere gevangene bij hem in de cel wordt geplaatst, staat hij voor de moeilijke keuze of hij hem kan vertrouwen of zijn pogingen moet staken.
Fontaine
Le Prisonnier 110
Chief Warden
L'Officier de L'Abwehr
Queto Yurlunyur
Zeer realistisch ogend oorlogsdrama waarin de claustrofobische sfeer van de gevangeniscel en de machteloosheid van de gevangenen sterk tot uiting komt.
Tonyvdb
Is deze film ergens te koop op DVD?
Queto Yurlunyur
Ik heb 'm op vhs gehuurd in Rotterdam (Filmfreak-videotheek Vierambachtsstraat), maar dat is voor jou nogal uit de richting waarschijnlijk.
Freud
Fantastische film, zo eenvoudig en toch zo enorm spannend! Het laatste half uur zat ik echt doodstil in mijn zetel, ik durfde geen geluid te maken uit vrees dat ze zouden worden gehoord
Ook visueel echt een meesterwerk, en bovendien is de spaarzame muziek erg indrukwekkend. Enige minpuntje vond ik die voice-over, daar had ik het niet helemaal voor. Geen 5 sterren, maar 4,5 verdient hij met overtuiging.
Koekebakker
Ben het helemaal met Freud eens. Wat een prachtfilm, zeg. In feite is het een klein waargebeurd heldenverhaal. In andere handen was het allicht een clichematig heldenepos geworden, maar Bresson houdt het drama ingetogen en relativeert, alleen al door de tweede titel. Fontaine had het nooit gered zonder geluk (of is het lotsbestemming?). Maar ook niet zonder lef, vastberadenheid en geduld. Uiteindelijk is het dan ook een hoopvolle film.
Daar komt bij dat Bresson een geweldige stilist is. De beelden zijn erg mooi. Alles is sober en gefocust op Fontaine. Daardoor voel je de gevangenschap. En ook zijn vastberadenheid om daaraan te ontsnappen.
En dat 'gefocuste' maakt het ook nog eens zinderend spannend. Onvoorstelbaar hoe spannend een film kan zijn waarvan je de afloop al weet zodra je de titel kent.
Enige minpuntje vond ik die voice-over, daar had ik het niet helemaal voor.
Dat vond ik ook. Zonder was het wellicht nog indrukwekkender geweeest.
Chr.s
Het weekje van de Franse ontsnappingsfilms voor mij.
Na Le trou is ook dit een fantastische film.
Wat toegankelijker dan de het andere werk van Bresson, de film is spannender dan de meeste films die ik van hem gezien heb, maar zijn stijl blijft duidelijk herkenbaar.
Aan de voice-over stoorde ik me overigens niet, vond die zeer gepast. Ik stoorde me meer aan het soms wat matige gebruik van muziek.
Ramon K
Aan de voice-over stoorde ik me overigens niet, vond die zeer gepast.
Eens. Waarschijnlijk de meest toegankelijke film van Bresson. De film deed me binnen Bresson's oeuvre het meest denken aan Pickpocket, een film waarin Bresson ons ook herhaaldelijk scenes voorschotelt waarin louter handelingen centraal staan. Op een of andere manier krijgt Bresson het voor elkaar om mijn aandacht constant vast te houden; ik heb ademloos zitten kijken. Ik denk niet dat ik ooit een film heb aanschouwd die zo'n simpel plot (het is gewoon de zoveelste ontsnappingsfilm) zo vreselijk effectief weet uit te werken. Vreselijk spannend. De voice-over geeft de film bovendien nog dat extra beetje meer: diepgang, een kijkje in het hoofd van de gevangene, zijn angsten, zijn twijfels, maar de voice-over dient ook als commentaarstem mbt zijn concrete ontsnappingsplannen en methodes. Het acteerwerk (louter amateurs) is bovendien steengoed, zo ook het spaarzame gebruik van klassieke muziek. Het einde van de film was haast als een verlossing, een echte Bresson-touch: zowel fysieke vrijheid als spirituele vrijheid. Een waar meesterwerk en ik kan hier ook echt niet minder dan 5* aan kwijt. Fantastische cinema! En misschien is het een oneerlijke vergelijking, maar ... binnen het "genre" zo superieur ook aan het immer aanbeden The Shawshank Redemption.
De eerste film van Bresson die ik zie waar zijn stijl ook daadwerkelijk goed voor me werkt.
De sobere registratie zonder opsmuk maakt dit verhaal alleen maar spannender dan allerlei kunstgrepen. Knap gedaan.
Co Jackso
- 21924 berichten
Een prachtig meesterwerk van de hand van Robert Bresson. Best frappant als je na al die jaren gevangenisfilms nog niet eens de beste hebt mogen aanschouwen. Maar gisteren had ik de kans, en die heb ik gegrepen. Net zoals de film mij wist te grijpen.
Opsomming van de grootste pluspunten zijn toch wel de hoofdpersoon die geknipt is voor de rol en de prachtige sfeerbeelden. Maar wat mij het meeste aansprak is het tempo en de rust waarmee deze film gebracht wordt. Het is die rust en stilte wat zorgt voor de meeste spanning in het fantastische laatste half uur. Na de film te hebben gezien rest voor mij alleen maar het zoeken naar een goede uitvoering op DVD van dit pareltje.
boerenpummel
Geweldige film inderdaad, maar ik vind Le Trou persoonlijk nog beter.
Ramon K
Al vaak genoemd zien worden. Tijd dat ik daar achter aan ga.
Dogie Hogan
Waar kan je deze krijgen met ned subs?
Maar geen nederlandse subs, Die is er niet en zal er ook wel niet komen.
Vinokourov
Inderdaad een voorbeeld uit het boekje, waarbij een 'kleine' film toch heel erg indrukwekkend kan zijn.
NarcissusBladsp.
Als er een perfecte film bestaat......dan komt deze aardig in de buurt. Het is niet alleen prachtig geschoten, maar aan het geluid/stiltes is ook veel zorg besteed. Wat een prefectie! Van begin tot het einde superieur.
Het einde is inderdaad ontroerend en niet alleen door de muziek....het realisme waarmee het waargebeurde verhaal voelbaar (hoe geluid mede de spanning opbouwd!) wordt gemaakt, was voor mij zeer indringend....en dan dat laatste beeld!
Min puntje de voice over....eigenlijk zou daar een keuze menu voor gemaakt moeten worden......laat ik maar uit diepe respect voor Bresson mijn idee snel wegpoetsen.....zo storend was dat ook weer niet!
Eenvoud...jezelf beperken...geduld hebben....het beste in een scéne/handeling opzoeken en snijden voor het ultieme moment, Bresson is inderdaad hier in deze film een absolute voorbeeld...en was zijn tijd vooruit.
Eigenlijk moet je je schamen om voor dit soort meesterwerken een cijfer te geven......zo schoolmeesterachtig.......toch geef ik schaamteloos een vette 5!
En Pickpocket.....weer herzien.
Goldenskull
De prachtige poster zorgde ervoor dat deze een tijd geleden op mijn to see lijst kwam te staan.
En.. hij is me niet tegengevallen. De film blijft constant boeien en is spannend. Het gevangenis sfeertje is ongeëvenaard, mede door de kille manier van registreren. Je gaat jezelf opgesloten voelen, erg knap gedaan.
Als echt minpunt moet ik dan toch de té erg aanzwellende muziek noemen. Volgens mij gebeurde dat drie keer, vooral de laatste keer (het einde) vond ik dat totaal ongepast.
Mja. 4.0*
Bart Simpson
Dit is echt een hele mooie film. Deze film is anders dan alle andere in zijn soort, dit is een bijzondere film met een bijzondere sfeer. Je zou de film kunnen vergelijken met ''Escape from Alcatraz'' maar deze film is beter. Ook de manier waarop deze film gefilmd is, maakt deze film iets bijzonderder dan hij al is. Dit is zeker een aanrader, een van de beste films in zijn soort.
Bélon
Ben ik met je eens. Le Trou vind ik net wat spannender en visueel sterker. Toch is dit zeker een topper.
Baggerman
Eenvoud werkt toch vaak het beste. Prima film met een koele sfeer en totaal geen afleidende zijsporen.
Maar het belangrijkste is dat de film enorm spannend blijft tot het einde toe!
Wel irritant is dat de hoofdpersoon zo op die nerd uit 'Road Trip', DJ Qualls lijkt!!!!
Hij is overigens inderdaad wel geknipt voor de rol. Eindelijk eens niet zo glamour-boy....
Baggerman
Hij zit toch in het Artifycial Eye-label?
Gewoon voor ca. 6 - 7 pond te verkrijgen bij Play, BlahDVD etc.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime