Below (2002)

mijn stem
2,71
528 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Mystery
105 minuten

geregisseerd door David Twohy
met Bruce Greenwood, Holt McCallany en Olivia Williams

De Amerikaanse onderzeeër U.S.S. Tiger Shark is op een routineklus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zal voor de crew, samengepakt in de nauwe gangen van de boot, echter een angstaanjagende ervaring worden wanneer er vreemde dingen beginnen te gebeuren op de boot.

148 BERICHTEN 19 MENINGEN
zoeken in:
avatar van boemboem27
0,5
0
heb 'm na 3 kwartier uitgezet.
boeide geheel niet.
horror ???
het enige wat mooi was is het dts geluid.
verder vond ik het helemaal niets...

avatar van MNV2
1,5
0
Ik verschoot wel toen er in de eindcredits "written by Darren Aranofsky" stond. Niet gedacht dat de regisseur van onder meer Requiem for a Dream en Pi zich bezig hield met horrorfilms als deze. Below is wel een vermakelijk horrofilmpje maar het verloop is weer bijzonder cliché wat wel een beetje jammer is. Audiovisueel is dit ook alweer volledig volgens het boekje. Effecten zijn dan ook redelijk, al zagen de scènes waarin de buitenkant van de duikboot zichtbaar was er nogal nep uit. Schrikmomenten werken ook al voor geen meter en echt eng werd het ook al nergens. Acteerwerk daarentegen was zeker niet slecht..

1.5 sterren

2,0
0
Vond er niet zo veel aan. Te wazig. De film is eigenlijk alleen gebaseerd uit de sfeer.

 
0
Killer-Instinct
geplaatst:
Ik had deze film lang geleden gezien en was hem eigenlijk helemaal vergeten,dus dan is het altijd prettig om een film nog een keer te kijken.
Gister na studio voetbal aangezet,dus lekker laat in het donker,en ik vond het een heerlijke film.

Er staat bij de beschrijving dat het een mystery/horror is maar mystery/thriller vind ik persoonlijk een betere beschrijving.

Ik vond het vooral een originele film,want ik kende nog geen film als dit die zich afspeelt op een onderzeeer en wat een perfecte locatie,waar je nergens heen kan en bent overgeleverd aan wat er met hun in die onderzeeer zit.

Je moet de film wel met een korreltje zout nemen want een geest die een onderzeeer kan omkeren moet je je niet aan storen en dat deed ik niet.
Ik vond het mystery rond de verdronken 'kapitein' goed uitgewerkt,en de acteurs zetten allemaal een goede prestatie neer.
1 Van die gozer deed me denken aan die dikke uit The Hangover,je zal vast wel weten wie ik bedoel als je de film ziet.

De schrik-effecten zijn vaak cliche maar werken voor mij wel en de sfeer is heerlijk.
Het de horror-versie van Das Boot noemen is iets teveel eer,maar je kan het wel de horror-versie van U-571 noemen.

Geen briljante film maar ik heb me meer dan vermaakt en is zeker aan te raden om een keertje te kijken.

avatar van JT Chinaski
2,0
0
Killer-Instinct schreef:

1 Van die gozer deed me denken aan die dikke uit The Hangover,je zal vast wel weten wie ik bedoel als je de film ziet.


Dat is Zach Galifianakis, die speelt inderdaad ook in The Hangover .

 
0
Killer-Instinct
geplaatst:
Oh is het ook echt dezelfde acteur??
Geen wonder dat ik eraan dacht Thanks 4 the info.

avatar van gauke
3,5
0
Knap gemaakte film: superspannend, geheimzinnig, griezelig en een goede rolbezetting. Alleen bij zo'n film had het einde wel wat origineler gekund.

avatar van Rodger
3,5
0
ik vind deze prachtig, erg spannend, en goed in elkaar gezet...
3.5**

avatar van John Lee Hooker
2,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Beetje langdradig.

De sfeer is opzich wel goed. Lekker knus in het bootje, paar lampjes erbij en de muziek is niet te overdreven.

Gelukkig kon de cast er nog enigszins wat spanning in houden.

Jammer van die cliché dingen zoals een gordijn opzij schuiven waar niks achter zit, een hand op iemands schouder leggen, een spiegel die niet klopt, of met een theorie aankomen waar opeens iedereen van gaat twijfelen..

Die rollende ton op het dek vond ik één van de mooiste shots. Verder is het visueel niet erg bijzonder.


Iets te saai.

avatar van Brooklyn
1,0
0
Aranofsky?

avatar van eavymetal
3,0
0
Goed en lekker claustrofobisch.

avatar van Onderhond
2,5
0
Vlotjes.

Een echte voltreffer is het niet, maar als pretentieloos tussendoortje mag het best gezien worden. Beetje jammer van de wat povere onderwater CG beelden, vooral omdat er verder bij momenten erg mooi camerawerk inzit. Er wordt nogal wat getuimeld en gedraaid, wat soms erg mooie scenes oplevert.

Verder een resem aan bekende gezichten, al horen ze dan vaak niet bij de meest gevleugelde acteurs. Paar verrassingen ook, zoals Zach Galifianakis, wist niet dat die al zolang meedraaide, ook niet iemand die je in een film als deze verwacht.

Het sfeertje in de duikboot is goed waarmee meteen ook de basis voor de gehele film gelegd is. De rest is soms wat vlakjes uitgewerkt, schrikeffectjes zijn soms wat flauw en het bovennatuurlijk tintje had ook beter gekund. Maar het benauwde sfeertje blijft verder wel hangen, waardoor het allemaal erg goed genietbaar is.

Niet geweldig dus, maar best interessant en aardig vlot. En alleen al de moeite door de resem bekende namen (van de tweede rij) die hieraan deelgenomen hebben.

2.5*

avatar van RuudC
2,0
0
geplaatst: bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Met termen als de Tweede Wereldoorlog en duikboten heb je vrij eenvoudig mijn aandacht te pakken. Zo was dat ook met Below, maar dat liep toch flink uit een op teleurstelling. Nu vind ik het niet erg wanneer oude oorlogen met horror gecombineerd worden, maar Below blijkt al snel een behoorlijk lege film te zijn. Sowieso is de film niet claustrofobisch, omdat Amerikaanse onderzeëers blijkbaar behoorlijk ruim waren, en eng of mysterieus vond ik het eerlijk gezegd ook niet echt. De bemanningsleden hallucineren er op los, maar verder dan willekeurige schrikmomenten komt het niet. Niet dat de film direct slecht is, maar het heeft gewoon weinig te bieden. Van de maker van het erg vermakelijke Pitch Black, valt het erg tegen.

avatar van K. V.
2,5
0
Gisteren eens bekeken en had er eigenlijk meer van verwacht. 'k had eerder een thriller/horror verwacht, maar het eerst uur wordt het eigenlijk nooit spannend. Het laatste half uurtje wordt de film wel beter, maar blinkt toch nergens uit. Geen bekende cast ook, maar storen deed dit niet.
Tja echt slecht is hij niet, maar 'k had er toch veel meer van verwacht. Geef toch maar Ghost Ship.

avatar van Perry Meer
3,0
0
zeker geen slechte film, wellicht wat weinig spectakel maar onderhoudend, spannend en vol fraaie beelden, ik heb mij prima vermaakt met deze film

3 sterretjes

avatar van Gang_Star
2,5
0
Een duistere mysterieuze film, met een goede sfeer maar te weinig vermaak. De film is nauwelijks spannend.

avatar van Dennissssss
1,5
0
Vrij matige b-film met toch een paar bekende acteurs erin. Dat was vast een vergissing om hier in mee te spelen!

avatar van Friday the 13 th
1,5
0
De setting , een duikboot, was veel belovend. Een spannende horror/thriller op de zee of op een schip kan werken. Dat is al meermaals bewezen.

Maar Below raakt letterlijk en figuurlijk kant nog wal. Erg rommelig en veel te veel personages. Nergens voel je een echte dreiging er de film is nergens vernieuwend. Wat een over use aan horrorclichés.

Ook alles behalve personages die je interesseren. Niemand draag je hier een warm hart toe en het kan je gewoonweg niet bommen wat met hun gebeurd.

avatar van blue_blood
2,5
0
Een onderzeeër is een uitstekende setting om een lekker claustrofobisch sfeertje op te bouwen. De ''horror'' was echter ver te zoeken in deze film. Below bevat weinig spannende momenten en onnodig veel personages. Wel vond ik het verassend om Zach Galifianakis hierin te zien. Ook "Darren Aranofsky" in de eindcredits deed mijn wenkbrauwen fronzen.

Had hier meer van verwacht.
2,5*

avatar van FILM!BOY!
3,0
0
Horror? Nee, absoluut niet! Er zit maar één moment in de film dat je iets bloederigs ziet. De film heeft spannende momenten, maar is net iets te langdradig. Ik vind deze film net geen 3,0 waard.

avatar van DragQueen
2,5
0
Niet altijd overtuigend deze film. De sfeer is prima gebracht, maar de uitvoering van het verhaal laat te wensen over. Had beter gekund. Het acteerwerk is dan zo slecht nog niet. De setting van de film, biedt verder veel potentie. Maar die wordt nergens ten volle benut. 2,5 Ster.

4,0
0
steengoede en spannende thriller.

goed uitgedachte verhaallijn en boeit tot het eind.

avatar van Left4Dead
3,5
0
Weer eens gekeken en blijft een heerlijke film.

Leuk verhaal, prima regie en script. Beeld, geluid en soundtrack ook prima. Leuke casting die het verrassend goed doet. Eigenlijk snap ik de lage waardering hier niet maar het is niet aan mij om een oordeel te vellen.

Heerlijk verhaal om een regenachtige dag om te krijgen.

avatar van DutchTakeshiro
3,0
0
Prima film. Below is spannend, claustrofobisch, soms griezelig en mysterieus. De film heeft dus meer dan genoeg elementen om interessant te zijn. De sfeer is meteen gezet zo gauw de kijker de eerste beelden ziet van de onderzeeër en de bemanning. Een wereld ligt verborgen achter al dat metaal. Er is een duidelijk oog voor detail geweest. De aankleding van zowel de bemanning als de onderzeeër is prima in orde. Below krijgt het voor elkaar om niet eentonig te worden: best wel bijzonder voor een film die zich bijna alleen maar afspeelt in de nauwe ruimtes van het onderwater gevaarte.

Er wordt fijn geacteerd. Er is goed op elkaar ingespeeld en de dialogen zijn van een goed niveau. Niemand valt buiten de boot dus daar kan de kijker zich niet aan ergeren. Jammer genoeg zijn de CGI van de film vrij slecht te noemen. Hierdoor levert de film in aan en stukje kwaliteit. Het voelt alleen wat knullig aan en het verzwakt zeker het horror element van de film. Below is trouwens nauwelijks eng, en verdient eigenlijk niet het label horror, maar daarin kunnen smaken verschillen uiteraard.

Below is een film die niet verveeld ondanks de speelduur van 105 minuten. Op zich is 105 minuten niet zo veel, maar een film als Below moet zeker niet veel langer duren. Daar is de film simpelweg niet goed genoeg voor. De film heeft toch genoeg te bieden en weet de kijker een mysterieus verhaal voor te schotelen. De slechte CGI hebber er bij mij voor gezorgd dat ik de film net niet kan beoordelen met 3,5 sterren. Maar hoeveel films zijn er nou eigenlijk waarin een onderzeeër centraal staat? Niet veel naar mijn mening en deze mag ook zeker gezien worden.

3*

avatar van Insignificance
1,0
0
Bovennatuurlijk broddelwerkje op de vierkante zeemeter. Als je met een onderzeeër en een maledictie nog geen benauwend sfeertje kunt creëren, dan houdt het op. Eigenlijk nergens dat Twohy de zenuwen teistert. Buiten de boot ziet het er uit als een video game van erg lang geleden, in de boot heeft het ook al zo'n goedkope, artificiële look die akelig dicht in de buurt komt van iets van Syfy channel.

Als het tijd wordt om de spanning op te voeren, krijg je een idioot drukke montage voor ogen en een bak lawaai om de oren. Niks aan. Vond alleen de scène met het spiegelbeeld aardig. Het verhaal brengt ook niks teweeg, met een kwijt gespeelde kapitein iets dat via een kibbelende bemanning (en een vrouw..) richting een verplichte onthulling peddelt. Aronofsky toch. En WWII? Weinig van gemerkt.

avatar van Insignificance
1,0
0
DutchTakeshiro schreef:
Maar hoeveel films zijn er nou eigenlijk waarin een onderzeeër centraal staat? Niet veel

Ook niet echt weinig, al zal niet elke film op dat lijstje zich voornamelijk in een bootje afspelen.

En Das Tub niet te vergeten. Gott im Himmel!

avatar van DutchTakeshiro
3,0
0
Insignificance schreef:
(quote)

Ook niet echt weinig, al zal niet elke film op dat lijstje zich voornamelijk in een bootje afspelen.

En Das Tub niet te vergeten. Gott im Himmel!


Verrek, nu ik er over nadenk heb je helemaal gelijk! Mooiste voorbeeld is Das Boot inderdaad. Ohja en die komedie met Kelsey Grammar was ook wel grappig. Periscope Down toch?

avatar van Insignificance
1,0
0
Down Periscope, ja. Ik kan me niet herinneren die gezien te hebben. Wel The Hunt for Red October, U-571 en Crimson Tide. Met wisselend succes, maar toch behoorlijk bekende titels. Een recent werkje is Black Sea (2014).

Das Boot blijft natuurlijk de allerbeste. Met afstand. Van wat ik gezien heb althans.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.