Genre: Horror / Mystery
Geregisseerd door: David Twohy
Met onder meer: Bruce Greenwood, Holt McCallany en Olivia Williams
Gesproken taal: Engels en Duits
Plot Below
"Six hundred feet beneath the surface terror runs deep"
De Amerikaanse onderzeeër U.S.S. Tiger Shark is op een routineklus tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zal voor de crew, samengepakt in de nauwe gangen van de boot, echter een angstaanjagende ervaring worden wanneer er vreemde dingen beginnen te gebeuren op de boot.
Odell
Stumbo
Kingsley
Hoag
Jordy
Matige mix van de gemiddelde paranormale thriller en onderzeeërfilm. De pijnlijk neppe computerbeelden deden de film ook geen goed.
otherfool
Hmm, ik zie de film niet als ik zoek op 'Below'... Anyway, wat een goede film is dit! Ook ik was verrast dat Aranofsky aan deze had meegeschreven, maar dan in de zin van; 'Die man kan ook alles'
Lekker sfeertje, pittige vaart, prima acteerwerk en de effecten zijn goedkoop maar effectief. Een leuke film dat alleen een strafpuntje krijgt voor het nou niet helemaal perfect uitgewerkte einde.
4*.
Fran
- 1953 berichten
Deze film heb ik gisteren met mijn man gekeken. Ik hou zelf niet zo van deze film. Toch zat ik er helemaal in. Best een spannende film. In het begin zakte het af en toe een beetje in, maar toch tot het einde toe vaak spannend. Ook een paar goeie schrikmomenten. Ja, toch wel een aanrader.
Viel me op dat deze film eigenlijk wel mooi gemaakt is. Qua filmbeelden en effecten moet de film zeker niet onderdoen. Prachtige shots die de film verhogen in kwaliteit. Qua acteerwerk zit je nu eenmaal met een hoop mannen (+ 1 vrouw) in een beperkte ruimte. Je moet dus veel van dialogen en in dit geval spanning hebben. De waardering hier op MM is een eigenlijk lager dan hij verdient. Zeker geen slechte film die voor het nodige filmplezier zorgt.
sinterklaas
Na Event Horizon en Sphere is er nu... Below, die qua plot over angsten die werkelijk worden ook in de buurt komt en het bijna dunnetjes overdoet. Alleen was Below helaas een zeer matig werkje. De beelden en de opbouw van oa de duikboot zijn nep en er word ook niet al te best in geacteerd. Eng is de film ook totaal niet en blijft in een saaie brok hangen. Verder is de film zoals gezegt lelijk gemaakt en straalt de goedkoopheid ervanaf. De grootste gedeelde lijkt wel met de computer te zijn gemaakt.
Nee, niet echt een film om over naar huis te schrijven. Matig werkje.
Ik verwachte dat dit een aardig film zou zijn maar uiteindelijk viel deze film me zwaar tegen. Het verhaal was zeer matig en spannend was het nooit. Vond het persoonlijk weinig te maken hebben met horror.
Matchostomos
Als exponent van de huidige b-film generatie schijnt David Twohy met A Perfect Getaway het genre eindelijk enige eer aan te doen. Eindeiijk, omdat prenten als The Chronicles of Riddick, deze Below en in mindere mate Pitch Black doorgaans identiteit en vooral richting missen. In het geval van Below vertaalt zich dat naar een permanente schaarste aan voelbare paranoia en claustrofobie. Terwijl de intrinsiek vlakke personages op hun beurt weinig bestaansrecht genieten en de visuele kwaliteiten de conventie nooit overstijgen. Het vertrouwen in een goede aflloop voor A Perfect Getaway is bijgevolg miniem.
MNV2
Ik verschoot wel toen er in de eindcredits "written by Darren Aranofsky" stond. Niet gedacht dat de regisseur van onder meer Requiem for a Dream en Pi zich bezig hield met horrorfilms als deze. Below is wel een vermakelijk horrofilmpje maar het verloop is weer bijzonder cliché wat wel een beetje jammer is. Audiovisueel is dit ook alweer volledig volgens het boekje. Effecten zijn dan ook redelijk, al zagen de scènes waarin de buitenkant van de duikboot zichtbaar was er nogal nep uit. Schrikmomenten werken ook al voor geen meter en echt eng werd het ook al nergens. Acteerwerk daarentegen was zeker niet slecht..
1.5 sterren
John Lee Hooker
Beetje langdradig.
De sfeer is opzich wel goed. Lekker knus in het bootje, paar lampjes erbij en de muziek is niet te overdreven.
Gelukkig kon de cast er nog enigszins wat spanning in houden.
Jammer van die cliché dingen zoals een gordijn opzij schuiven waar niks achter zit, een hand op iemands schouder leggen, een spiegel die niet klopt, of met een theorie aankomen waar opeens iedereen van gaat twijfelen..
Die rollende ton op het dek vond ik één van de mooiste shots. Verder is het visueel niet erg bijzonder.
Iets te saai.
Vlotjes.
Een echte voltreffer is het niet, maar als pretentieloos tussendoortje mag het best gezien worden. Beetje jammer van de wat povere onderwater CG beelden, vooral omdat er verder bij momenten erg mooi camerawerk inzit. Er wordt nogal wat getuimeld en gedraaid, wat soms erg mooie scenes oplevert.
Verder een resem aan bekende gezichten, al horen ze dan vaak niet bij de meest gevleugelde acteurs. Paar verrassingen ook, zoals Zach Galifianakis, wist niet dat die al zolang meedraaide, ook niet iemand die je in een film als deze verwacht.
Het sfeertje in de duikboot is goed waarmee meteen ook de basis voor de gehele film gelegd is. De rest is soms wat vlakjes uitgewerkt, schrikeffectjes zijn soms wat flauw en het bovennatuurlijk tintje had ook beter gekund. Maar het benauwde sfeertje blijft verder wel hangen, waardoor het allemaal erg goed genietbaar is.
Niet geweldig dus, maar best interessant en aardig vlot. En alleen al de moeite door de resem bekende namen (van de tweede rij) die hieraan deelgenomen hebben.
K. V.
Gisteren eens bekeken en had er eigenlijk meer van verwacht. 'k had eerder een thriller/horror verwacht, maar het eerst uur wordt het eigenlijk nooit spannend. Het laatste half uurtje wordt de film wel beter, maar blinkt toch nergens uit. Geen bekende cast ook, maar storen deed dit niet.
Tja echt slecht is hij niet, maar 'k had er toch veel meer van verwacht. Geef toch maar Ghost Ship.
Perry Meer
zeker geen slechte film, wellicht wat weinig spectakel maar onderhoudend, spannend en vol fraaie beelden, ik heb mij prima vermaakt met deze film
3 sterretjes
Dennissssss
Vrij matige b-film met toch een paar bekende acteurs erin. Dat was vast een vergissing om hier in mee te spelen!
DutchTakeshiro
Prima film. Below is spannend, claustrofobisch, soms griezelig en mysterieus. De film heeft dus meer dan genoeg elementen om interessant te zijn. De sfeer is meteen gezet zo gauw de kijker de eerste beelden ziet van de onderzeeër en de bemanning. Een wereld ligt verborgen achter al dat metaal. Er is een duidelijk oog voor detail geweest. De aankleding van zowel de bemanning als de onderzeeër is prima in orde. Below krijgt het voor elkaar om niet eentonig te worden: best wel bijzonder voor een film die zich bijna alleen maar afspeelt in de nauwe ruimtes van het onderwater gevaarte.
Er wordt fijn geacteerd. Er is goed op elkaar ingespeeld en de dialogen zijn van een goed niveau. Niemand valt buiten de boot dus daar kan de kijker zich niet aan ergeren. Jammer genoeg zijn de CGI van de film vrij slecht te noemen. Hierdoor levert de film in aan en stukje kwaliteit. Het voelt alleen wat knullig aan en het verzwakt zeker het horror element van de film. Below is trouwens nauwelijks eng, en verdient eigenlijk niet het label horror, maar daarin kunnen smaken verschillen uiteraard.
Below is een film die niet verveeld ondanks de speelduur van 105 minuten. Op zich is 105 minuten niet zo veel, maar een film als Below moet zeker niet veel langer duren. Daar is de film simpelweg niet goed genoeg voor. De film heeft toch genoeg te bieden en weet de kijker een mysterieus verhaal voor te schotelen. De slechte CGI hebber er bij mij voor gezorgd dat ik de film net niet kan beoordelen met 3,5 sterren. Maar hoeveel films zijn er nou eigenlijk waarin een onderzeeër centraal staat? Niet veel naar mijn mening en deze mag ook zeker gezien worden.
Insignificance
Bovennatuurlijk broddelwerkje op de vierkante zeemeter. Als je met een onderzeeër en een maledictie nog geen benauwend sfeertje kunt creëren, dan houdt het op. Eigenlijk nergens dat Twohy de zenuwen teistert. Buiten de boot ziet het er uit als een video game van erg lang geleden, in de boot heeft het ook al zo'n goedkope, artificiële look die akelig dicht in de buurt komt van iets van Syfy channel.
Als het tijd wordt om de spanning op te voeren, krijg je een idioot drukke montage voor ogen en een bak lawaai om de oren. Niks aan. Vond alleen de scène met het spiegelbeeld aardig. Het verhaal brengt ook niks teweeg, met een kwijt gespeelde kapitein iets dat via een kibbelende bemanning (en een vrouw..) richting een verplichte onthulling peddelt. Aronofsky toch. En WWII? Weinig van gemerkt.
Kondoro
Helaas is de film na deze herziening toch wat minder boeiend dan dat hij een aantal jaar geleden voor mij was, toen scheet ik bijna in mijn broek van deze film en vond ik hem aardig eng. Dit gevoel is hem langzamerhand wel gevlogen, en ook kan ik merken dat ik deze film erg vaak gekeken heb (destijds vond ik hem best spannend, dus ik denk dat ik deze film wel 8 keer gezien heb sowieso). Toch blijft ‘Below’ een soort jeugdsentiment, samen met de ‘vriendjes’ een horror film kijken klinkt meestal erg spannend, toch is vandaag de dag tijdens het herzien van de film het allemaal niet meer zo bijzonder, en gaat de film erg veel clichés af. Horror mag je het nergens noemen, daar is bijvoorbeeld het Duitse lijk die ze eerder geëxecuteerd hadden of, het gezicht van de soldaat die de hamer op zijn hoofd kreeg (ben zo zijn naam even vergeten) maar, nergens werd het zo goed dat het echt als horror bestempeld mag worden, ik zou deze zelf liever als Thriller zien.
De film beheert een leuke setting, de tweede wereldoorlog met aardig wat leuke scénes, kledingstukken en toch een redelijk verhaal. Het concept is geinig maar, nergens word dat speciaal. Voor de rest, ondanks leuke setting zien we niet veel in de film, we zitten uiteraard midden op zee dus daar kun je niemand mee kwalijk nemen, alleen hik ik persoonlijk daar nog best wel eens tegen aan want ik ben iemand die niet al te lang kan staren naar één en het zelfde stukje. Dus soms word ik wat onrustig tijdens het kijken naar een film die zich voor meer dan negentig procent afspeelt in een onderzeeër omdat daar voor de rest bijna niks te zien is, dit had ik overigens ook een beetje bij de geweldige oorlogsfilm ‘Das Boot’ maar, dat blijft een persoonlijke kwestie en is voor één ieder weer anders, dus hier maak ik verder geen punt van.
De cast was prima te doen, de bemanning vond ik nog aardig spelen, en onder andere Holt McCallany kwam me bekend voor als Lt. Loomis. Bruce Greenwood deed het leuk als ‘Brice’ en Olivia Williams deed het ook prima. Voor de rest hoef ik er niet over te spreken want het werd nergens hoogstaand goed.
Het verhaal was nog wel leuk. We volgen een onderzeeër van de Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog terug naar huis keert omdat de kapitein (volgens mij) overleden was. Tijdens hun vaart komen ze een boot tegen met daar onder andere Claire op, ik meende dat de boot zonk dus ze namen de overlevenden mee, dit stukje is me een beetje vergaan. Ze komen er achter dat ze een Duitser mee heeft, en na het executeren gaat het al snel mis. De onderzeeër blijkt behekst te zijn door de geest van de kapitein die vermoord werd, en de bemanningsleden zijn nu één voor één aan de beurt. Nu moeten ze zien te overleven wat voor velen niet lukt.
Tja, het was allemaal best te doen maar het werd nergens echt héél goed of super interessant, leuk om hem weer eens gezien te hebben maar daar blijft het voor nu bij en ik laat hem nu maar even links liggen voor een hele tijd, ik heb het nou zo langzamerhand wel gezien met deze film ?.
knusse stoel
Prima film die helaas door anderen, dus niet iedereen, laag gewaardeerd wordt. Het is een klein beetje puzzelen om erachter te komen hoe de geschiedenis in elkaar steekt nadat onze opvarenden een 4-tal anderen redden uit een reddingssloep, waarmee ze hun zinkende schip hebben verlaten.
En wat wij ons afvroegen, zou het echt een vloek over de boot brengen als je een vrouw aan boord neemt?
Sommigen van de opvarenden menen van wel, de film toont het of niet?
Wij in elk geval hebben ons er prima mee vermaakt en vinden dat een 8- waard.
Lovelyboy
Film die ik vroeger altijd goed waardeerde, een paar jaar terug minder, maar nu vandaag tot enige vorm van rehabilitatie heeft ontvangen.
Geen horror, ook geen oorlog hoewel het in oorlogstijd is en op een onderzeeër, maar mysterie is de categorie waar Below het best onder valt. De oorlog lijkt bijna bijzaak in een bomvol verhaal met een bemanning waar niet helemaal duidelijk is wie waar staat in de hiërarchie, het eveneens niet helemaal duidelijk is wat er gebeurde rond de laatste aanval op een vijandelijk schip en na het oppikken van enkele gewonden de sfeer definitief omslaat naar nerveus en gespannen. Schaduwen, gemompel in het duister, grammofoonplaten die uit zichzelf beginnen te draaien, vreemde ongelukken en de gebruikelijke pech die je aan boord van een onderzeeër kan vinden. Vul daar omstandigheden aan toe als de afnemende zuurstofvoorraad en de schadelijke stoffen van de batterijen en het is net zo goed de vraag of men ze ziet vliegen of dat er iets mysterieus aan de hand is. Iets dat in de beklemmende sfeer van de onderzeeër en met goed camerawerk best goed wordt uitgespeeld en qua plot subtiel gedaan wordt. Zelfs na afloop blijft de vraag...was het nu niet gewoon pech en hersenschimmen? Bijzonder is het allemaal wel...
Wat verder vooral opvalt vind ik de perfecte sfeer in combinatie met de stemmige muziek. Daarnaast valt de te verwachten soldatenhumor, taal en omgang op aan boord van het schip. Iets waar vooral Nick Chinlund, Andrew Howard, Christopher Fairbank en Jason Flemyng in uitblinken als vuilbekkende en nuchtere bikkels. Tevens op de duikpakken na die niet Amerikaans zijn maar Brits, een bewuste keuze naar het schijnt omdat de standaard Amerikaanse issue veel te zwaar was voor de scene, merk ik weinig raars en verkeerds op. En ik persoonlijk vind de CGI ook best wel te doen.
Below is voor mij dan ook een prima te pruimen psychologische griezel, die meer dan prima de scheidslijn bewandelt tussen 'meer' of toeval en tot op het einde gissen blijft hoe de vork in de steel zit. Geen topper wellicht, maar best te doen voor een keer.
Shadowed
Zeker leuk.
Een aantal verrassende namen in de lijst overigens. Zo ontdekte ik dat Darren Aronofsky dit verhaal heeft geschreven en dat Galifianakis meespeelde. Zijn allebei niet bepaald namen die ik in een film als deze had verwacht. Herkende er ook geen Aronofsky in, maar dat is waarschijnlijk zo omdat dit duidelijk niet door hem is geregisseerd.
Below is een best sfeervol gebeuren die dankzij zijn budget net wat verder naar zijn doel kan rijken in vergelijking met andere horrorfilms. Ondanks dat ik vaak erg kan genieten van horrorfilms die zich onderwater afspelen had ik deze film gemist. Het viel me dan ook zeker niet tegen. Below was niet bepaald de film die ik had verwacht, maar niettemin werd ik getrakteerd op een sfeervolle en competente film met genoeg te beleven.
Sowieso heeft regisseur Twohy zijn sfeer goed onder de controle en zet zijn horror op een vaak ijzingwekkende manier neer. Dankzij de intieme situatie raken de karakters ook bekend, in plaats van dat ze zand voorstellen die elk moment door de wind meegenomen kunnen worden. Dankzij een hoop eigenzinnigheid en genoeg screentime wordt elk personage degelijk uitgewerkt, ondanks de beperkte achtergrond die ze krijgen.
Qua mysterie niet zo bijzonder, de twist kon me eigenlijk niet zo bekoren. Het is eerder de sfeer die de film uitademt die het hem doet. Lekker vlot, maar ook opvallend genoeg best spannend. Knappe cinematografie die uit zijn beperkte concept genoeg moois weet te halen. Daar geeft het budget ook de ruimte tot toe. Net die extra middelen om hun degelijke inrichting te realiseren.
Below veel me in een hoop opzichten mee. Het is zeker niet perfect, maar ik kon de sfeerzetting best waarderen. Acteerwerk is niet al te sterk, maar goed genoeg om de personages wat extra flair mee te geven. Enkele spannende momenten maken het als geheel af. Ik kon het zeker waarderen en heb ten alle tijden met interesse gekeken. Cijfer is dus ook een ruime voldoende.
blurp194
Ik ben niet zo enthousiast over deze film. Sowieso wordt de claustrofobische sfeer van Das Boot in de verte niet gehaald, en dat is toch nogal een gemiste kans met dat voorbeeld voor ogen. Maar erger dan dat, de beelden zijn af en toe gewoon simpelweg lelijk. En wellicht het ergste, het verhaal is dan wel origineel maar de timing van het vertellen klopt niet - de spanning ontbreekt zo'n beetje volledig.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

The Thin Red Line

Runaway Train
Avontuur / Actie, 1985

Frailty
Horror / Thriller, 2001
divingonderzeeërverpleegstertweede wereldoorlogschipbreuksoldaatlijkexplosierescue teamgeestdepth charge