Crips, Strapped 'n Strong (2009)
Genre: Documentaire
Alternatieve titel: Crips
Nederland
Geregisseerd door: Joost van der Valk en Mags Gavan
Met onder meer: Keylow, Main C., Santos
6,6 (97)
Releasedatum: 16 april 2009
Plot Crips, Strapped 'n Strong
De Haagse gang Crips (Community Revolution In Progress) houdt zich voornamelijk bezig met gewapende overvallen en drugshandel tegen een achtergrond van rapmuziek; ‘Rhyme and crime’. De Main Triad Crips hebben elkaar eeuwige trouw beloofd en de leden benadrukken die loyaliteit met tatoeages als ‘Crips4Life’. Ze bakenen hun territorium af met graffiti en steken zich van top tot teen in het blauw, de kleur van de Crips-gangs uit Los Angeles. Crips laat zien dat er geen verheerlijking is van de bullshit waar de gang zich mee bezig houdt. 'Slippen' en 'snitchen' worden afgestraft en uit de 'gang' stappen is al helemaal geen optie. Toch staan er altijd jonge 'homies' klaar om het 'gangbangen' voort te zetten. Het is het verhaal van Keylow, die de gang bij elkaar houdt, van Main C. die vanwege zijn kinderen uit de set wil stappen en van Santos, die terugkeert naar Suriname om weer ‘iemand’ te zijn.
softi
naar mijn meening echte gangs heb je niet in nederland .. er zijn wel mensen die erge misdaad hebben gepleegt ,, maar niet zo als in america of in mexico of elsavador puertorico ,,, mesnen worden vaak beinvloed door video clips op het inetrnet en denken dat het leuk is en stoer is maar de helft weet niet eens wat het met zich mee brengt en alls je een foute beslissing maakt tijdens je opdracht moet je eens kijken wat de gevolgen er van zijn ...en dat in elkaar slaan is eigelijk ook niet correct om er bij te hooren ,, de oudere gangs die nog steets actief zijn die doen dat met stemmen de hele gang moet er mee eens zijn alls er maar 1 gang member er niet mee eens is dan kan hij niet lid worden zo gaat het bij een zeer grote goed georganiseerde gang .;. de jumping in ook wel bekend alls (30 seconde in elkaar slaan) van een persoon is echt iets van een paar jaar treug maar tog niet door echt grote gang s wordt gebruikt zij doen het op een bettere manier vote das echt 1 van de bettere manier want zo dra er gestemt kan worden zijn alle gang members er bij op dat tijd stip en zo kan er ook snel informatie door worden gespeeld of die persoon wel te vertrouwen is en zo dra hij ingestemt is krijgt hij meteen zijn eerste opdracht met 2 van zijn members over zijn schouder mee kijken of hij wel de juiste persoon is en zijn opdracht wel correct uit voert ,,,zo niet dan kan het zijn leven koste
Montorsi
Hebben bovenstaande sprekers de documentaire uberhaupt gezien vraag ik me af? Volgens de leden zelf zijn er toch echt wel gangs in Nederland, wie ben jij dan om te bepalen dat dat geen echte gangs zijn. Sowieso zouden veel mensen er goed aan doen deze documentaire eens op te zoeken, in plaats van vooraf al voor zichzelf te bepalen dat dit alleen maar iets is wat uit Amerika komt en hier niet 'kan' of 'bestaat'.
Apster
Ik vind het net zo goed niet geloofwaardig om van een lid zelf te horen dat het echt is. Misschien verkondigen ze dit wel, omdat ze van dit soort aandachttrekkerij houden. De amerikaanse urbancultuur is iets wat deze jongeren klaarblijkelijk aanspreekt, anders noem je jezelf niet de Crips en praat je niet in die taal. Best sneu ergens, maar het zijn vast jongeren met een identiteitscrisis. Ben wel benieuwd naar deze docu overigens.
Montorsi
Ze hebben zich Crips genoemd omdat ze zagen dat die groep de meeste overeenkomst hadden met hun eigen groep, niet andersom. Ze geven zelf ook wel aan dat het gedoe met de kleuren, het doorstrepen van de letter B enz allemaal wel een beetje show is hier in Nederland, wil alleen niet zeggen dat deze groep geen criminele groep is. De aannames dat dit iets Amerikaans is, is net iets wat de documentaire mogelijk heeft gemaakt, dat is het nou juist, het is ook iets wat in Nederland voorkomt. Alsof criminaliteit in Nederland niet bestaat, dat zegt toch ook niemand mag ik hopen. Dat ze zich in het blauw hijsen verandert daar niks aan.
Maar ik hoop zeker dat je de tijd neemt deze docu te bekijken, en dat geldt voor iedereen eigenlijk die denkt dat het over 'jongeren' (ze zijn haast allemaal in de 30/40 trouwens) met een identiteitscrisis gaat.
Apster
Ik zal niet ontkennen dat dit soort criminele activiteiten gebeuren in Nederland, het is meer de achterliggende gedachte waarom ze het doen waar ik vraagtekens bij heb. Het lijkt haast een soort excuus. Het feit dat het om dertigers en veertigers gaat wist ik dus niet. Maar goed, ik zal eerst gaan kijken en dan pas echt gaan beoordelen.
dijkieR
Het zijn gewoon een stelletje criminelen.
Ga er ff lekker een docu van maken.
Worden ze natuurlijk zelf ook nog eens fucking geil vam.
Stelletje wannabe gangsters,en maar roven en stelen
Seifer
De Haagse na-apers.
De Crips was eigenlijk opgericht om de buurt te beschermen tegen andere bendes.
styloo
is dit nou wel of niet een goeie doc?? daar gaat et toch ook om of niet dan
Resh
Zeer confronterend, en vooral als je ziet dat ze zelfs connecties hebben met mensen die werken bij de schiphol, ik hoop dat de overheid zo een beetje is wakker geschudt, want aan deze 'grote' criminelen wordt er niks aan gedaan, en steeds maar de ophef over marrokkaantjes die eigenlijk niet eens 0.1% in de buurt komen wat hun hier in Den Haag doen. Ik ben benieuwd of deze mensen opgepakt kunnen worden na deze documentaire.
SelmaDuim
Ik ben benieuwd of deze mensen opgepakt kunnen worden na deze documentaire.
Reken er maar niet op. Deze documentaire laat niet genoeg zien om mensen aan te kunnen houden. De strafbare dingen die ze doen in beeld (het verpakken van cocaïne bijvoorbeeld), werd met een vermomming gedaan en verder zag je alleen maar dat er plannen werden gemaakt, maar niet de uitvoering ervan. De politie moet wel hele concrete aanwijzingen hebben om iemand aan te mogen houden buiten heterdaad.
yeyo
Waar Engeland en Frankrijk nog hun eigen touch geven aan de Amerikaanse gangsta rap cultuur, nemen ze die in Nederland gewoon klakkeloos over. Ik ergerde me kapot aan de zogenaamde crips in deze docu. Die scène waar ze op excursie gaan naar Los Angeles vind ik één van de meest lachwekkende dingen die ik ooit gezien heb.
Voorkomen daar draait het blijkbaar om bij deze "bende". Op de juiste manier gekleed zijn en cool praten is belangrijker dan wat dan ook voor hun dunkt me.
Donkerwoud
Ik heb echt geen flauw idee wat ik nu net heb zitten kijken. Is het een serieus bedoelde poging om ons een kijkje te geven in de Nederlandse tak van de Crips? Is het een overdreven grap om met een zekere ironie te kijken naar gangsters die hun Amerikaanse broeders imiteren? Lachwekkend was het in ieder geval zeker. Als Hagenaar herkende ik mijn eigen stad maar amper terug, want de filmmakers hebben hun stinkende best gedaan om elke blanke uit hun fake-documentaire te weren. Alsof hier dus echt een ghetto zou zijn naar Amerikaans model, waar de kloof tussen de rassen zo groot is dat beide groepen een eigen samenleving hebben. En die cliche-negerts - type 50 cent of The Game - maar reutelen over shotguns, uzi's en andere onzin, terwijl ze tegelijkertijd rondwandelen met tassen van de LIDL en Bart Smit. Misschien is die surrealistische knipoog naar de hip-hop cultuur bewust grappig bedoeld, maar ik kon het er in ieder geval niet uit halen. Sneu gedoe, en dan al helemaal als dit echt tot doel heeft om maatschappijkritiek te leveren!
Resh
Plannen of voorbereiding voor een misdaad kun je ook opgepakt worden, maarja na paar weken ben je toch al weer vrij, wanbeleid in Nederland, Nederland heeft het toch echt zelf gecreërd ik blijf het maar zeggen.
SelmaDuim
Het plannen van misdrijven was nog lang niet concreet genoeg. Als ze echt hadden gezegd wat ze gingen doen met wie, waar en wanneer, dan was het anders. Nu heeft de politie niets in handen.
Bovendien is deze groep waarschijnlijk allang in beeld bij politie Haaglanden, maar kunnen ze er maar weinig tegen beginnen.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Erg interessante documentaire, met af en toe wat 'show'-elementjes. ~ Ze hebben een visie over hun bestaan, waar ze duidelijk de makkelijke weg hebben gekozen, maar het is tenminste een visie.
Inderdaad, erg interessant. De visie waar jij het over hebt kon ik alleen niet erg terugvinden in de karakters, had af en toe wel wat moeite met de hypocritie van ze. Ook een aantal zeer opmerkelijke uitspraken die, wanneer ze in een speelfilm gebruikt zouden worden, haast vermakelijk zouden kunnen zijn. Zoals Santos die het erover heeft hoe je een lichaam kan laten verdwijnen: "Een varken eet alles wanneer hij 10 dagen niet heeft gegeten. Als je dan tien varkens neemt, is het binnen een half uur helemaal weg".
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Ik moet je nageven dat er redelijk wat show- en stijl-elementen in de documantaire zaten die weinig met inhoud van doen hadden en dat hiermee het 'gangster' sfeertje ook aangedikt werd. Dit zal ook te maken hebben gehad met de invloed van de hoofdrolspelers, die zich toch redelijk blootgeven en dus ook hun goedkeuring moeten geven. Maar waar je vandaan haalt dat de blanken persé geweert zijn en dat er een ghetto gecreeerd werd door de makers ben ik erg benieuwd naar? We volgen in deze docu nu eenmaal drie (van afkomst) Surinaamse mannen en hun criminele vrienden en familie. Dan vind ik het niet vreemd dat je maar een paar blanken in de gehele film tegenkomt. Daar komt bij dat het grootste gedeelte binnen gefilmd werd, je zag ze hooguit zo nu en dan op straat lopen en met elkaar praten.
Nomak
Ik interesseer me al jaren voor Crips en alles wat ermee te maken heeft. Heeft vooral te maken met de muziek die ik vroeger luisterde, en nu nog steeds luister. Dan pik je nogal eens wat mee over wat daar allemaal rondom hangt.
Maar Crips in Nederland? Daar stond ik toch wel wat sceptisch tegenover. Ik stelde me een soort van 15-jarige mannetjes voor die zich in het blauw kleden, gewoon een stelletje sukkels die de documentaire niet verdienden.
Heb ik me in elk gelukkig sterk vergist, want dit was een interessante documentaire. Het zijn dan ook stuk voor stuk volwassen mannen, en geen kleine jongetjes. Dan kijk je toch al meteen anders aan tegen zo een documentaire. Ik vond het dan ook wel boeiende verhalen die ze vertelden. Wat me ook opviel, maar wat je ook wel mag verwachten was de hechte vriendschapsband tussen de leden. Zoiets kom je niet overal tegen.
Het uitstapje naar Los Angeles vond ik ook interessant. Daar zie je dus de echte Crips, en die hadden er toch een hele andere kijk op.
Ik ben nog nooit in Den Haag geweest, dus ik kan me niet uitspreken over het realisme van deze documentaire. Al denk ik dat men hier toch een realistisch beeld heeft willen scheppen, het komt in elk geval best wel geloofwaardig over.
Wat ze doen is natuurlijk niet goed, maar ik heb er weinig problemen mee. We hebben allemaal weleens verkeerde dingen gedaan. Ik heb meer problemen met zo een smerige tasjesdief die van je moeder steelt.
In elk geval is Crips een prima documentaire geworden.
Donkerwoud
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nu pas begrijp dat het om een serieuze documentaire gaat. Het deed me allemaal zo ongeloofwaardig aan: die verbazingwekkende openheid van de karakters, de filmstijl die zo lijkt te zijn gekopieerd uit bekende gangsterfilms en de dialogen vol clichés. Maar ik begrijp nu dat het hier daadwerkelijk om echte bendeleden gaat. Het maakt de documentaire er voor mij iets beter op, in die zin dat het dus kennelijk niet bedoeld is als slechte grap. Maar dan maakt het wel des te wranger dat de documentairemaker niet beter zijn best heeft gedaan om de mensen beter te plaatsen tegen hun echte leven. Hij laat ze volledig vrij om de boel te sturen en geeft ze als het ware het fiat om hun eigen mythe vorm te geven. We zien dus de hele tijd hoe die gasten vooral zichzelf zoveel stoerder proberen te maken op beeld.
bullet-tooth
Na bijna duizend films te hebben gezien, zou je toch wel direct moeten kunnen opmerken dat het een "serieuze documentaire" is, lijkt me zo.
yeyo
Die uitspraak lijkt me nageaapt van de film Snatch. Typerend dat deze "gangsters" zich associëren met fictieve personages.
Dat zou je denken.
Het deed me allemaal zo surrealistisch aan dat ik meteen het idee had dat een heleboel in scene was gezet. Misschien wel met bestaande crips hoor. Maar kennelijk is dit echter dan ik tijdens het kijken dacht.
Nomak
Is gewoon realiteit, staat los van Snatch.
SelmaDuim
Ik vond het zo opvallend dat crimineel gedrag bij de Haagse Crips een doel op zich leek te zijn, terwijl hun Amerikaanse 'brothers' juist aangaven dat het gebruik van crimineel gedrag zo uit de hand was gelopen en dat dit niet bij het oorspronkelijke idee van de gang hoorde. Zij vochten juist voor het behoud van hun identiteit en wilden in hun waarde gelaten worden, terwijl de Haagse Crips hun identiteit ontlenen aan de delicten die ze gepleegd hebben.
yeyo
Ik vond hun filosofie bijzonder hypocriet. Ze menen nooit onschuldigen kwaad te doen, maar wie zijn volgens jou de slachtoffers van hun gewapende overvallen? En de mensen die ze vermoorden zijn idd ook criminelen, maar die hebben evengoed als iemand anders een vader en een moeder die nooit gewild hebben voor hun zoon.
Al die "wij kwetsen geen onschuldigen"-praat moet je met een korreltje zout nemen vind ik.
Nomak
Tja, je zegt het zelf. Het zijn criminelen, die kiezen er zelf voor.
Voor hun familie is het altijd jammer, maar daar gaat het niet niet over.
yeyo
Nee das waar, ik snap gewoon niet waarom je dit soort criminelen als the lesser of two evils beschouwt in vergelijking met een tasjesdief.
Nomak
Lijkt me toch vrij duidelijk.
Deze mannen houden zich bezig met drugs, jij beslist zelf of je die drugs wil kopen. Er is vraag, dus zorgen zij voor het aanbod.
Zo een tasjesdief die van een oud vrouwtje of van je moeder steelt is gewoon laag. Zo een vrouw vraagt niet om bestolen te worden.
Donkerwoud
Is gewoon realiteit, staat los van Snatch.
En toch vraag ik me af of die gast de boel niet opklopte. Hij had het ook over boeren die dat zouden doen. Zie jij een varkenshouder geld krijgen van een Antilliaans/Surinaams ganglid om even een lijk weg te werken? Het zou best kunnen, maar echt logisch is het ook niet.
SelmaDuim
Lijkt me toch vrij duidelijk.
Njah, drugs... Een groot deel van die gasten was ook eens veroordeeld geweest voor moord hoor, dat schaal ik toch wat ernstiger in dan een beroving.