• 9.374.495 stemmen

Crips, Strapped 'n Strong (2009)

Documentaire | 85 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Crips

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Joost van der Valk en Mags Gavan

Met onder meer: Keylow, Main C., Santos

Releasedatum: 16 april 2009

Plot Crips, Strapped 'n Strong

De Haagse gang Crips (Community Revolution In Progress) houdt zich voornamelijk bezig met gewapende overvallen en drugshandel tegen een achtergrond van rapmuziek; ‘Rhyme and crime’. De Main Triad Crips hebben elkaar eeuwige trouw beloofd en de leden benadrukken die loyaliteit met tatoeages als ‘Crips4Life’. Ze bakenen hun territorium af met graffiti en steken zich van top tot teen in het blauw, de kleur van de Crips-gangs uit Los Angeles. Crips laat zien dat er geen verheerlijking is van de bullshit waar de gang zich mee bezig houdt. 'Slippen' en 'snitchen' worden afgestraft en uit de 'gang' stappen is al helemaal geen optie. Toch staan er altijd jonge 'homies' klaar om het 'gangbangen' voort te zetten. Het is het verhaal van Keylow, die de gang bij elkaar houdt, van Main C. die vanwege zijn kinderen uit de set wil stappen en van Santos, die terugkeert naar Suriname om weer ‘iemand’ te zijn.

avatar van Montorsi

Montorsi

Erg interessante documentaire, met af en toe wat 'show'-elementjes. Interessante Q&A ook met (een aantal van) de leden, die hun straatje wel opzichtig willen schoonvegen, maar in ieder geval duidelijk niet dom zijn. Ze hebben een visie over hun bestaan, waar ze duidelijk de makkelijke weg hebben gekozen, maar het is tenminste een visie.

avatar van softi

softi

naar mijn meening echte gangs heb je niet in nederland .. er zijn wel mensen die erge misdaad hebben gepleegt ,, maar niet zo als in america of in mexico of elsavador puertorico ,,, mesnen worden vaak beinvloed door video clips op het inetrnet en denken dat het leuk is en stoer is maar de helft weet niet eens wat het met zich mee brengt en alls je een foute beslissing maakt tijdens je opdracht moet je eens kijken wat de gevolgen er van zijn ...en dat in elkaar slaan is eigelijk ook niet correct om er bij te hooren ,, de oudere gangs die nog steets actief zijn die doen dat met stemmen de hele gang moet er mee eens zijn alls er maar 1 gang member er niet mee eens is dan kan hij niet lid worden zo gaat het bij een zeer grote goed georganiseerde gang .;. de jumping in ook wel bekend alls (30 seconde in elkaar slaan) van een persoon is echt iets van een paar jaar treug maar tog niet door echt grote gang s wordt gebruikt zij doen het op een bettere manier vote das echt 1 van de bettere manier want zo dra er gestemt kan worden zijn alle gang members er bij op dat tijd stip en zo kan er ook snel informatie door worden gespeeld of die persoon wel te vertrouwen is en zo dra hij ingestemt is krijgt hij meteen zijn eerste opdracht met 2 van zijn members over zijn schouder mee kijken of hij wel de juiste persoon is en zijn opdracht wel correct uit voert ,,,zo niet dan kan het zijn leven koste

avatar van yeyo

yeyo

Waar Engeland en Frankrijk nog hun eigen touch geven aan de Amerikaanse gangsta rap cultuur, nemen ze die in Nederland gewoon klakkeloos over. Ik ergerde me kapot aan de zogenaamde crips in deze docu. Die scène waar ze op excursie gaan naar Los Angeles vind ik één van de meest lachwekkende dingen die ik ooit gezien heb.

Voorkomen daar draait het blijkbaar om bij deze "bende". Op de juiste manier gekleed zijn en cool praten is belangrijker dan wat dan ook voor hun dunkt me.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Montorsi schreef:

Erg interessante documentaire, met af en toe wat 'show'-elementjes. ~ Ze hebben een visie over hun bestaan, waar ze duidelijk de makkelijke weg hebben gekozen, maar het is tenminste een visie.

Inderdaad, erg interessant. De visie waar jij het over hebt kon ik alleen niet erg terugvinden in de karakters, had af en toe wel wat moeite met de hypocritie van ze. Ook een aantal zeer opmerkelijke uitspraken die, wanneer ze in een speelfilm gebruikt zouden worden, haast vermakelijk zouden kunnen zijn. Zoals Santos die het erover heeft hoe je een lichaam kan laten verdwijnen: "Een varken eet alles wanneer hij 10 dagen niet heeft gegeten. Als je dan tien varkens neemt, is het binnen een half uur helemaal weg".

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nu pas begrijp dat het om een serieuze documentaire gaat. Het deed me allemaal zo ongeloofwaardig aan: die verbazingwekkende openheid van de karakters, de filmstijl die zo lijkt te zijn gekopieerd uit bekende gangsterfilms en de dialogen vol clichés. Maar ik begrijp nu dat het hier daadwerkelijk om echte bendeleden gaat. Het maakt de documentaire er voor mij iets beter op, in die zin dat het dus kennelijk niet bedoeld is als slechte grap. Maar dan maakt het wel des te wranger dat de documentairemaker niet beter zijn best heeft gedaan om de mensen beter te plaatsen tegen hun echte leven. Hij laat ze volledig vrij om de boel te sturen en geeft ze als het ware het fiat om hun eigen mythe vorm te geven. We zien dus de hele tijd hoe die gasten vooral zichzelf zoveel stoerder proberen te maken op beeld.

avatar van Mug

Mug

"Begrijp je?"

Euhm, nee, lieve Crips. Anderhalf uur leedvermaak met een stel sneue types. Je zou haast geloven dat je naar een mockumentary zit te kijken. Moet ik nu lachen of huilen? Het eerste dan maar, de tranen biggelden over m'n wangen. Keylow in LA die z'n Amerikaanse homies duidelijk maakt dat ze allemaal negers zijn uit Afrika (goh, dat wisten ze nog niet!). Main-C, het sneuste van het stel, die op het rechte pad wil blijven voor z'n kinderen, een voorbeeld wil zijn. Maar daarvoor moet ie wel uit de 'set' (jaja, ik heb wel het een en ander opgestoken)... huilen man. Maar ja, het was te verwachten dat onze homie dat niet lang zou volhouden, wat een loser, en wat een voorbeeld voor z'n kinderen. En anti-held Santos blaast de term 'zwarte piet' nieuw leven in als z'n dochtertje 5 jaar wordt.

Boeiend, maar de documentaire an sich is niet zo goed. De gezichtjes van de kinderen die ondanks 'de blur' ongetwijfeld herkend zullen worden op straat. En natuurlijk het show-gehalte en de vraag die maar door m'n hoofd bleef spoken, is dit nu in scene gezet? Wat dat betreft, vond ik de documentaire juist niet geheel geslaagd.

"Begrijp je?"

avatar van Zinema

Heftig en triest.

Heftig omdat Nederland zo een gang heeft, en ik allesbehalve geloof dat dit nep zou zijn. Had gekund, maar is niet zo.Triest omdat het er niet naar uit ziet dat de jongens hun leven gaan beteren. En dat is jammer, want i.i.g. één van de kopstukken lijkt een serieuze poging te willen ondernemen. Tegelijkertijd zien we dat er al weer twee nieuwe leden zijn gerekruteerd. Tieners van 13 en 14. Dubbel triest dus.

Ook triest omdat de Crips uit de U.S.A. eigenlijk maar een boodschap lijken te brengen: " Deathstyle" i.p.v. lifestyle. Helaas wordt deze boodschap niet ter harte genomen in daad. Niemand lijkt te stoppen, maar ook niemand lijkt hier graag aan te zijn begonnen.

De docu is niet superieur geschoten, nogal eenzijdig en soms ietwat vaag. Echter e.e.a. wordt wel in de juiste duistere en deprimerende sfeer van het criminele leven gebracht. En ook de acties van de gangleden zelf worden ruim belicht. Het is niet lastig om tussen de regels door te lezen. Sommige zaken worden zelfs letterlijk in het TL-licht gezet. Natuurlijk hadden sommige zijplotjes beter kunnen worden toegelicht of uitgesponnen, maar de makers hebben er een redelijk volgbaar en onderhoudend geheel van kunnen maken. Een geheel dat veel verschillende emoties los weekt.

Zeer goed.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

”er is geen verheerlijking aan deze bullshit”

Een goede zelfrelativering.

De documentaire leek qua opbouw en montage enigszins op de (US) Gangland series, met regelmatig de vertaling van het gebruikte slang op het beeld geprint.

We zien interviews met de gangleden, in hun huis en andere omgevingen. Zij vertellen over hun dagelijkse bezigheden, over hun (neergeschoten) homies en over hun familie en thuis. Ook komt af en toe een crip uit het buitenland eens hier in Nederland en reist men eens af naar de VS.

Zelfs een winti ritueel wordt getoond, waarin iemand wordt bezeten door een oude geest uit de slavernijtijd. Een interessant geheel.

Het is wel duidelijk dat er vaak veel woede (=verdriet) aan de daden ten grondslag ligt, naast schijt hebben aan de maatschappij en haar regels natuurlijk. Hoewel een crip af en toe ook een goed punt van kritiek op de maatschappij heeft, vind ik zelf het gedrag niet bijdragen aan een prettig leefbare wereld voor allemaal en daarom niet aanvaardbaar.

avatar van starbright boy

Het is goed om je te realiseren dat deze documentaire voor een aardig deel laat zien wat de Crips willen laten zien. In deze documentaire werkt het wel vind ik. Het laat de verschillende kanten van de medaille zien. Want de Crips zijn for real, maar ook vol van uiterlijk vertoon. Kopieren Amerikaanse voorbeelden, maar zitten zelf ook wel meters diep in serieuze criminaliteit. Net zoals de redenen en oorzaken die vernoemd worden, sommigen snijden best wel wat hout, maar het is ook een ontzettend makkelijk excuus. De documentaire zit vol met aanwijzingen voor criminaliteit maar scheert heel nadrukkelijk langs een randje. Er zullen weinig tot geen gevolgen zijn voor de hoofdpersonen. In die zin absoluut een fascinerende film.

avatar van N811

N811

Nou overduidelijk dat dit gedrag rechtstreek gekopieerd is uit Amerika en dat mensen hier een documentaire over maken moet een droom die uit komt voor de Haagse crips.

Ik word er eigenlijk alleen maar triest van dat die mensen niets anders kunnen dan gangster spelen.

Dat een motoragent langskomt zonder enige gedachte en dat daarna die kerel heel stoer gaat doen past ook helemaal in het nederlandse straatleven. Het past ook echt niet in Nederland. Maar deze mensen zijn zo verdwaalt dat dit hun uitkomst is en dan moeten ze zelf ook voor de gevolgen staan. Erg intressant vind ik het reisje naar Los Angeles waar je ziet hoeveel harder die jongens daar zijn. Terwijl onze Haagse Crips hun best doen om stoer te zijn zien en zoveel mogelijk op de Amerikaanse Crips te lijken zijn de LACrips wel gewoon echt stoer. Maar goed, dat zijn ook voor de Haagse Crips hun voorbeelden en daar wilde ze al op lijken toen ze jong waren en dit zien we ook in de documentaire waarin ze toen al in het blauw liepen en gangstertje speelde alsof ze daadwerkelijk in Los Angeles leefde. Een goede straatrap van Pat Justice en Showtime die daarna zegt dat je niet kan gangbangen zonder je pistool. Dan zien we even Los Angeles vs Den Haag. Het is daar allemaal een stuk heftiger en dat zien we aan alles. En wat zegt onze Haagse Cripleider dat hij niet wilt dat het zo zou zijn in Nederland. Volgens mij zou je juist willen dat het zo zou zijn in Nederland en dat jij zoals die mensen was.Voor de rest vind ik veel van die jongens ook erg dom overkomen. Dommer dan de Amerikaanse gangmembers en eigenlijk wel heel erg wannabe. Het is zo overduidelijk dat ze zo graag daarop willen lijken, maar het nooit zullen kunnen worden. Santos vind ik de zwakste en grootste pratenmaker van allemaal. Waarom ga je in een documentaire over crips zielig doen over je vader die je heeft geslagen? Is dat stoer of hard bedoeld of moeten we medelijden met jouw arme crimineel hebben. Waarschijnlijk zou hij de vrouwelijke positie zou hebben in een gevangenis. Een bitch n*** zoals zijn leider dat zegt. Het zou me ook niks verbazen dat die man homoseksueel is. Voor de rest komt die kerel wel heel erg wanhopig over en als je als nederlands cripboefje gezocht word door de Turkse mafia en Chinese Triade heb je er wel een ontzettend puinhoop van gemaakt. Alles is rechtstreek kopiergedrag uit Amerika, maar zou je deze jongens daar zetten dan is de vraag hoelang ze het volhouden in dat wilde westen. Maar wel fijn om te weten hoe jullie denken over het leven en hoe jullie ongeveer werken. Dan weten wij dat ook weer.

De beste scene wat laat zien hoe heftig het eraan toegaat in Den Haag is de scene met de politieagent. een politiemotoragent rijdt door het woonerf heen en waarna de politie het woonerf heeft verlaten begint de crip gangsta te roepen:" Fuck de popo, we are still crippin". Ik vind dat persoonlijk het hoogste punt van de haagse crips.

Hier alleen in deze trailer kan je al zien hoe Den Haag zo soft is vergeleken met Los Angeles

Los Angeles Crips and Bloods: Made In America - YouTube

Den Haag Crips, Strapped'n'Strong - trailer - YouTube

Voor mijn gevoel zijn onze hagenaren het aan het verheerlijken en in Los Angeles is het eigenlijk gewoon oorlog.