• 9.375.090 stemmen

Crips, Strapped 'n Strong (2009)

Documentaire | 85 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Crips

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Joost van der Valk en Mags Gavan

Met onder meer: Keylow, Main C., Santos

Releasedatum: 16 april 2009

Plot Crips, Strapped 'n Strong

De Haagse gang Crips (Community Revolution In Progress) houdt zich voornamelijk bezig met gewapende overvallen en drugshandel tegen een achtergrond van rapmuziek; ‘Rhyme and crime’. De Main Triad Crips hebben elkaar eeuwige trouw beloofd en de leden benadrukken die loyaliteit met tatoeages als ‘Crips4Life’. Ze bakenen hun territorium af met graffiti en steken zich van top tot teen in het blauw, de kleur van de Crips-gangs uit Los Angeles. Crips laat zien dat er geen verheerlijking is van de bullshit waar de gang zich mee bezig houdt. 'Slippen' en 'snitchen' worden afgestraft en uit de 'gang' stappen is al helemaal geen optie. Toch staan er altijd jonge 'homies' klaar om het 'gangbangen' voort te zetten. Het is het verhaal van Keylow, die de gang bij elkaar houdt, van Main C. die vanwege zijn kinderen uit de set wil stappen en van Santos, die terugkeert naar Suriname om weer ‘iemand’ te zijn.

avatar van Kevin13

Kevin13

Ik raad je aan The Wire eens te bekijken of je toch eens te verdiepen in het waarom deze jongeren dat doen..

avatar van yeyo

yeyo

Die straatarme jongeren in The Wire verschillen wel wat van de bende infantiele fakers in deze documentaire.

avatar van Kevin13

Kevin13

Zijn er bewijzen dat ze faken?

Luister mijn beste Kevin,

Ik heb (zonder zielig en zeker niet als stoer bedoeld) diep in de ellende gezeten maar ik heb nooit (op mijn ouders na) iemand pijn gedaan, dat heb ik altijd verdomd.

Ik wil er niet te diep op ingaan want het is voor mij verleden tijd maar je kunt altijd kiezen voor wat je doet.

Ja maar zij weten niet beter?? daar trap ik niet in.

Oja, jij bent nu de derde die me The Wire aanraad, ik moest dat dan toch maar eens gaan doen.

avatar van yeyo

yeyo

Kevin13 schreef:

Zijn er bewijzen dat ze faken?

Natuurlijk, ze apen gewoon een bende na die al jarenlang bestaat in Amerika. Cool toch? Ze gaan zelfs op een soort excursie naar California om de "echte" Crips te ontmoeten. Als dat geen bewijs genoeg is..

yeyo schreef:

nee, deze is meer op zijn plaats

avatar van Nomak

Nomak

mayhemblik schreef:

En hoe moet een verslaafde aan het geld komen voor de drugs die deze stoere volwassen pubers verkopen???

Juist ja, door het beroven van onze moeders, wat ben jij simpel zeg.

Gozer, waar heb ik het over een verslaafde? Eerst eens begrijpend leren lezen vooraleer je iemand simpel noemt.

Ik heb het over tasjesdieven, zijn dat dan steeds verslaafden? Wat een veralgemening alweer. Als je wat op straat rondhangt leer je genoeg mensen kennen die gewoon voor het plezier een vrouw rippen. Voor het geld hoeven dat soort jongens het echt niet te doen want ze komen niks tekort.

mayhemblik schreef:

Onbegrijpelijk dat je tegen dit soort mensen opkijkt, ik vind ze zeer triest.

Doe ik toch niet.

mayhemblik

Ik bedoel natuurlijk dat criminaliteit criminaliteit in stand houdt.

En de (meestal) jongens die mensen bestelen, heus niet alleen vrouwen kijken meestal wel op tegen zulke hufters en willen maar wat graag net als hen zijn.

Mijn opmerking over ''dat jij tegen ze opkijkt'' had ik inderdaad beter achterwege kunnen laten.

Ik ging daarvan uit vanwege je muziek smaak, belachelijk natuurlijk want ook ik heb bv The Geto boys, NWA en zo in mijn kast staan.

Maar als jij je echt intereseert in gangs als The Crips en The Bloods zou je de autobiografie van Monster Cody Scott eens moeten lezen, ik weet zeker dat je die erg tof gaat vinden.

Dit boek gaat natuurlijk over een echte Crip.

Ik hoop dat ik met dit berichtje een voorbij rij schietpartij heb voorkomen want ik wil nog niet dood.

avatar van mickgkz

mickgkz

erg interessante docu.

en het hele gedoe van Fake of niet...
kijk, het zal allemaal niet zo groots zijn als de USA ofdergelijk
maar ik geloof dat dit niet de groep is die je op straat naast je wilt zien lopen.
al moet ik zeggen, de beginscene met dat huis vol met bloed...
daar had ik dan ook me twijfels bij.

Nomak schreef:

Wat ze doen is natuurlijk niet goed, maar ik heb er weinig problemen mee.

Oei, dit had ik over het hoofd gezien, ik denk niet dat de ouders van een wijlen kennis van mij niet dit erg kunnen waarderen. (en met hun velen)

De jongen heeft namelijk zelfmoord gepleegd na dat hij in het tank station waar hij werkte geweldadig was overvallen.

Hij kon ondanks slachtoffer hulp niet langer met zijn angst leven, slachtofferhulp moest bij hem thuis komen omdat hij zelf niet meer naar buiten durfde, ook niet met mij samen.

Deze criminelen kan het echt geen donder schelen dat ze iemand voor de rest van zijn/haar leven naar de klote helpen.

Maar owee als je aan hun kinderen komt, dan ga je eraan.

Hoe egoistisch kan een mens zijn.

avatar van roebftb

roebftb

It's the Rawks.

avatar van lars-pixar

lars-pixar

Traliar ziet er erg uit.

Zijn die bilden ook egt gefilmd door Joost van der Valk?

avatar van SanderSander88

SanderSander88

traliar haha

avatar van roebftb

roebftb

Deze lui zijn bawsch. Alleen had zie liever in iets anders zien handelen, bordspellen ofzo. Dat zou wat minder ellende opleveren.

avatar van Nomak

Nomak

roebftb schreef:

It's the Rawks.

roebftb schreef:

Deze lui zijn bawsch.

Kerel, waar heb jij het over?

avatar van Mustard

Mustard

semi-1337sp34k, ouwe. L2Intarwebzlól.

Voor de mensen die de docu willen zien, je kunt het bekijken op de BNN website. Stuur me maar een pm als je het niet kan vinden, want ik neem aan dat links plaatsen niet is toegestaan.

avatar van ILDIB

ILDIB

Beste intrigerende doc. Wat vooral opvalt is dat hoe stoer de mannen ook zijn, ze zijn allemaal diep ongelukkig. Kende wel geld hebben, maar je voora altijd bang en klote voelen, veel plezier ermee...

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Vond het een erg interessante documentaire over een stel mafkezen. Kom op zeg, in Nederland kan je altijd wel legaal aan geld komen. De gebeurtenissen rondom Main-C boeide mij het meest.

avatar van Friac

Friac

Ik heb met plezier naar de documentaire gekeken, omdat ik die cultuur van gangs en stedelijk geweld fascinerend vind.

De switch in stijl (met o.a. die gestilleerde shots van de gangsters in de duisternis) vond ik overbodig, en ik vond het niet bepaald zinnig om bepaalde personen er uit te lichten om er vervolgens niets mee te doen (het ging gewoon over Main, Keylow en Santos; de anderen hadden imo niet eens behoefte aan namen of vermeldingen van strafblad).

Voorts ben je afhankelijk van het onderwerp dat je behandelt, en zoals iemand hier al zei moet je het allicht ook wel met een korreltje zout bekijken (bv. dat verhaal over de varkens e.d.). Ik ben het niet bepaald eens met de keuze van de gangsters, het lijkt er op dat ze zeker en vast de makkelijkste weg gekozen hebben zonder dat ze hier 100% door toe gedwongen zijn. Al speelt hun moeilijke kindertijd allicht wel voor een groot deel mee...

De documentaire blijft interessant tot aan het einde, al krijg je als kijker nogal vaak het gevoel dat deze gangsta's gewoon zomaar wat doen. Een echte rauwe schets van radeloze zielen die niet weten van welk hout pijlen te maken is het niet geworden - dat was allicht ook niet de bedoeling -, maar het is eerder een tragikomische blik op gasten die zomaar voor het makkelijke geld gekozen hebben (een beetje kort door de bocht, maar allicht helt het toch eerder deze kant op).

Wat de film betreft, toch maar een 3,5*.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

”er is geen verheerlijking aan deze bullshit”

Een goede zelfrelativering.

De documentaire leek qua opbouw en montage enigszins op de (US) Gangland series, met regelmatig de vertaling van het gebruikte slang op het beeld geprint.

We zien interviews met de gangleden, in hun huis en andere omgevingen. Zij vertellen over hun dagelijkse bezigheden, over hun (neergeschoten) homies en over hun familie en thuis. Ook komt af en toe een crip uit het buitenland eens hier in Nederland en reist men eens af naar de VS.

Zelfs een winti ritueel wordt getoond, waarin iemand wordt bezeten door een oude geest uit de slavernijtijd. Een interessant geheel.

Het is wel duidelijk dat er vaak veel woede (=verdriet) aan de daden ten grondslag ligt, naast schijt hebben aan de maatschappij en haar regels natuurlijk. Hoewel een crip af en toe ook een goed punt van kritiek op de maatschappij heeft, vind ik zelf het gedrag niet bijdragen aan een prettig leefbare wereld voor allemaal en daarom niet aanvaardbaar.

Ik heb wel de hele tijd het idee dat ze 'Kos' zeggen.. 'Ik ga iemand pijn doen, Kos' , 'ik ben weer helemaal terug, Kos' .

Maar ze bedoelen 'cuz', van 'cousin' of het Engelse equivalent van 'maatje' .

Uzza_Sparta

in het begin dacht ik dat ik naar een nep-documentaire zat te kijken, en ineens besef je dat deze losers echt geloven in hun bullshit. Wat een stelletje sukkels!

Deze jongens hebben duidelijk te veel MTV zitten kijken

Documentaire krijgt dan een 1 uit 5 voor de komische aspect.

Uzza_Sparta schreef:

Deze jongens hebben duidelijk te veel MTV zitten kijken

Hoezo. het is niet nep hoor. Ze zitten daadwerkelijk in allerlei criminele zaken en er wordt nogal wat afgeschoten, dus ik zou het niet echt nep noemen.

kos schreef:

Ik denk dat je me verkeerd begrijpt.

in het begin dacht ik dat het een nep-documentaire was vanwege hun domme praat en gedrag, en dat ze duidelijk te veel MTV en films zoals Snatch en Hannibal Lector (de varkens verhaal) hebben zitten kijken.

Ze zullen vast wel betrokken zijn in allerlei criminele zaken, maar niet zoals hun dat gingen presenteren. Ze waren gewoon een stelletje losers die ruig wilde overkomen.

En ik vond het juist komisch hoe ze zelf zoveel blunders maakten, waarvan sommige ze volgens mij niet eens van bewust zijn?

avatar van Mug

Mug

Aha, je geeft dus een beoordeling op het gedrag van de protagonisten in plaats van 'de documentaire'. Erg 'ruig'...

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Inderdaad, beetje raar. Dan kan ik elke documentaire over de Tweede Wereldoorlog ook wel met 1* beoordelen aangezien ik Adolf geen toffe peer vind.

avatar van starbright boy

Het is goed om je te realiseren dat deze documentaire voor een aardig deel laat zien wat de Crips willen laten zien. In deze documentaire werkt het wel vind ik. Het laat de verschillende kanten van de medaille zien. Want de Crips zijn for real, maar ook vol van uiterlijk vertoon. Kopieren Amerikaanse voorbeelden, maar zitten zelf ook wel meters diep in serieuze criminaliteit. Net zoals de redenen en oorzaken die vernoemd worden, sommigen snijden best wel wat hout, maar het is ook een ontzettend makkelijk excuus. De documentaire zit vol met aanwijzingen voor criminaliteit maar scheert heel nadrukkelijk langs een randje. Er zullen weinig tot geen gevolgen zijn voor de hoofdpersonen. In die zin absoluut een fascinerende film.

Mug schreef:

@Mug en Lefgozer

misschien zie ik dit meer als een eenzijdige reportage over een stel losers dan een 'documentaire'?

En misschien heb ik ook mijn twijfels over de filmmakers? - want in mijn opinie gaan Joost van der Valk en Mags Gavan hier meer voor sensatie dan waarheid.

'een documentaire' zou voor mij veel meer info moeten geven over de beweringen van 'de protagonisten' zoals jij ze noemt, maar ik zie dit als een reportage over een stelletje fake losers die gemaakt is door een stel fakers!

Uzza_Sparta

als aanvulling, ik heb net sommige van mijn twijfels gezet op de pagina van die Mags Gavan, een van de regisseurs van deze zogenaamde documentaire

Dezelfde "twijfels" zijn dus ook voor Joost van der Valk .....

Mags Gavan

avatar van zombie