• 9.377.938 stemmen

Alice in Wonderland (2010)

Avontuur / Fantasy | 108 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Mia Wasikowska, Johnny Depp en Helena Bonham Carter

Releasedatum: 10 maart 2010

Plot Alice in Wonderland

"You're invited to a very important date."

Dit vervolg op het originele verhaal begint op een groot feest, waar Alice, nu een 19-jarig meisje, op het punt staat om uitgehuwelijkt te worden in het bijzijn van honderden saaie, hoge pieten. Hier heeft Alice totaal geen zin in en ze besluit te ontsnappen, waarna ze tot haar schrik en verbazing al snel in contact komt met een pratend, wit konijn. Het konijn geeft aan dat ze hem moet volgen en hij vertelt ook over hun eerdere ontmoeting. Het konijn is er namelijk van overtuigd dat Alice het meisje is dat eerder in het magische 'Wonderland' is geweest en daar samen met hem en de vele andere wezens de spannendste en mooiste avonturen beleefde. Alice weet daar echter helemaal niks meer van. Alle wezens in 'Wonderland' wachten met smart op Alice, want die hebben haar hulp nodig. Maar kan Alice wel helpen? En hoe moet ze weer terugkeren naar huis?

Alice Kingsleigh

Tarrant Hightopp / Mad Hatter

Mirana / White Queen

Iracebeth / Red Queen

Ilosovic Stayne / Knave of Hearts

Tweedledee / Tweedledum

Absolem / Caterpillar (stemrol)

Cheshire Cat (stemrol)

Nivens McTwisp / White Rabbit (stemrol)

Bayard Hamar / Bloodhound (stemrol)

avatar van Miron

Miron

Zit verhaaltechnisch heel redelijk in elkaar hoor; lekker tempo, veel diverse scenes, leuke dialogen. De climax mag dan misschien ietwat onorigineel zijn maar verder is het puur genieten van de fantastische sfeer, beelden en vooral van de waanzinnige karakters die in de film voorkomen.

avatar van kuypedelic

kuypedelic

Prachtig vormgegeven, bij vlagen heerlijk acteerwerk.

Toch mis ik de x-factor van het origineel van Disney uit 1951! Namelijk een voortzetting op de legendarische, dubbelzinnige, moralistische en soms zelfs bijna poëtische quotes en songs, wat natuurlijk altijd een unique selling point is geweest van Disney, maar in Alice in Wonderland in het bijzonder.

Om er een paar te noemen uit het origineel:

Cheshire Cat: Oh, by the way, if you'd really like to know, he went that way.

Alice: Who did?

Cheshire Cat: The White Rabbit.

Alice: He did?

Cheshire Cat: He did what?

Alice: Went that way.

Cheshire Cat: Who did?

Alice: The White Rabbit.

Cheshire Cat: What rabbit?

Alice: But didn't you just say - I mean - Oh, dear.

Cheshire Cat: Can you stand on your head?

Alice: Oh!

Mad Hatter: Would you like a little more tea?

Alice: Well, I haven't had any yet, so I can't very well take more.

March Hare: Ah, you mean you can't very well take less.

Mad Hatter: Yes. You can always take more than nothing.

Alice: If I had a world of my own, everything would be nonsense. Nothing would be what it is because everything would be what it isn't. And contrary-wise; what it is it wouldn't be, and what it wouldn't be, it would. You see?

Ook heeft Burton denk ik behoorlijk wat aan autonomie van zijn kunstenaarschap moeten inleveren, aangezien hij niet betrokken is geweest bij het schrijven van het 'nieuwe' scenario.

Kortom; Disney en Burton zijn in mijn ogen geen succesvol team gebleken, ondanks alle credits die beide partijen toekomen.

avatar van iskra

iskra

Ik hoop nog steeds dat er een keer een grimmige filmversie van Alice in Wonderland wordt gemaakt, in de trant van de videogame 'American McGee's Alice' zoals die jaren terug op de PC is uitgegeven.

avatar van $pecial

$pecial

Gisteren avond was het zover; mijn eerste ervaring met iMax. Allereerst moet ik zeggen dat het een genot was om op deze manier een film te bekijken. De haarscherpe beelden en het prachtige en zuivere geluid

Waar ik zo verrast was op het gebied van iMax, zo teleurgesteld was ik over de film zelf.

Prachtige beelden, leuke typetjes, maar het is allemaal te kinderachtig en te lief.

Het geflipte stijltje wat meer bij Burton hoort is wat meer naar de achtergrond gedrukt en het disney gehalte wat opgekrikt. Heel erg jammer..

Natuurlijk zitten er ook geen verrassingen in het plot, maar veel dingen waren te voorspelbaar. De hele film had ik nog zoiets van het kan nog iets worden, maar het mocht niet meer zo zijn.

Neen, het gevoel dat mij nu nog overheerst is dat het meer geschikt is voor jongere kijkers.. Jammer jammer jammer..

Sowieso een van de mindere van Burton.. hopelijk herpakt hij zich weer met een iets mindere mainstream prent..

2.5 *

avatar van x00

x00

Matige vertoning, maar het meest tegenvallende element van de film vond ik nog wel de 3D-'toevoeging'.

In tegenstelling tot Avatar had ik bij het einde van de film geen idee waar de bril nou precies voor diende. Het 3D-effect voegde bijzonder weinig toe. 2,5*

avatar van Carolaah

Carolaah

Nou, eindelijk maar toch ook gezien!

En ja, toch stiekem een beetje teleurgesteld,

ondanks dat ik genoten heb van de film.

Het verhaal begon zo enorm traag, dat het slechts de mooie beelden waren die me wakker hielden. Gelukkig vorderde het verhaal naarmate de tijd verstreek en op het einde vond ik het toch wel een lichte climax hebben. Het is vooral vanwege het 3d-effect en de fantastische karakters dat ik deze film écht mooi vond om te zien, maar zoals meerderen zeggen, was het verhaal misschien toch een beetje jammer...

Ik zit een beetje te twijfelen.. een 3,5 krijgt hij van mij sowieso en ik neig naar een 4,0 - maar die is dan te danken aan alles behalve het verhaal.. Of nou ja, goed, het verhaal was ook niet barslecht, maar gewoon zo jammer als je er meer van had verwacht.

avatar van mbase

mbase

Wie spreken eigenlijk de nederlandse versie in (naast Carice van Houten)?

avatar van UrbanDjampa

UrbanDjampa

x00 schreef:

Ik sluit me hierbij aan...

avatar van movieonly

movieonly

Prachtige film , schitterend in beeld gebracht het lichte verhaaltje loopt heel prettig.

Aankleding van personages is fenomenaal.

avatar van beedj

beedj

Leuke film zeg,

Heb ervan genoten, alleen de 3-d voede voor mij ook minder toe dan ik had gehoopt.

3.5

avatar van Jessel

Jessel

beedj schreef:

Heb ik precies hetzelfde.

Maar voor de rest een leuke film

*3.5

avatar van missl

missl

mooie film als je let op de details, overal is veel werk in gestoken echter kreeg het verhaal me niet mee en wist ik de helft van de tijd niet waar ze het over hadden.

trouwens, de ondertiteling is wel heel slecht, alles wat in het engels enigzins grappig is komt in de nederlandse ondertiteling totaal niet over.

avatar van demonski

demonski

Vinden jullie ook niet dat Depp te veel credits krijgt???

vond hem maar op routine spelen??

Vond Carter vele malen beter spelen......

visueel prachtig...... 2,5 *

avatar van movieonly

movieonly

Dat 3d zorgde voor een mooiere weergave , maar ik begrijp dat de meeste een trap willen zien die de zaal inkomt of de staart van de draak.

avatar van film_criticus

film_criticus

Is het nou es een keer klaar met die k*t 3d films? Ik krijg hoofdpijn van die brillen en het voegt er helaas niks aan toe! Ja denken de producers, het brengt meer geld op en mensen gaan minder downloaden om de film in de bios te 'beleven' nou beleven mij ass! Neem je vak serieus en pak de biezen en scheer je weg uit hollywood om je ergens afgelegen diep, diep te schamen!

Kijk de film dan gewoon in 2D.

avatar van Macmanus

Macmanus

Hier in Amsterdam is een 2d versie wel lastig te vinden op dit moment moet eerlijk gezegd. Hoewel ik Imax 3d (als je 3d kijkt moet je eigenlijk hierheen, de meeste schermen in NL zijn te donker helaas) een heerlijke beleving vind, niks mis mee. Film is net als Up niet in your face 3d maar heeft gewoon meer diepte, op 3 momenten met kopjes en het vallen komt er iets op je af.

avatar van Rmie

Rmie

Tja, mijn verwachtingen waren door de trailer niet al te hoog en dat bleek maar goed ook!

Een aardige film; leuk voor de hele familie.

Wat mij betreft had het wel wat donkerder grimmiger gemogen en de dialogen wat scherper, absurder. Maar ja Disney wil de kassa horen rinkelen...

Het is een van de mindere T. Burton en Johnny Depp films. De 3d voegde niet zoveel meerwaarde toe als bij "Avatar".

Vanavond maar eens verder in het spel "American McGee's Alice",

Heerlijk sinister, sfeervol spel. In 2011 komt er een vervolg.

Dit spel is echt een aanrader voor "Alice" liefhebbers. Alleen al die one-liners zijn al de moeite waard!

avatar van Mikemans

Mikemans

Leuk en mooi gemaakt, maar de film kon mijn geen enkel moment boeien . Naar mijn idee kwam het allemaal wat gehaast over.

avatar van Elegy

Elegy

Het verhaal is ronduit saai en inspiratieloos. Het is zo ontzettend standaard.

Ik heb de boeken gelezen en die zijn veel boeiender met vage conversaties en gedichten.

De cast is wel erg leuk uitgekozen, zeker met Matt Lucas en Johnny en Helena.

De humor en de special effects kon ik ook zeker waarderen. Vandaar dat deze film toch nog 3 sterren heeft.

avatar van elnouk

elnouk

ik kan de film zelf niet echt beoordelen, het was mijn eerste 3D film en nou dat is niet echt wat voor mij. Ik weet niet of elke film zo is, maar ik kreeg hoofdpijn.. ik wist niet waar ik naar moest kijken en een deel was vaag.. nee voor mij niet nog een keer... De film, zover ik mij heb kunnen concenteren was erg mooi, maar (al ben ik mega Burton fan) had er meer in kunnen zitten. De karakters waren super en de specials ook.. alleen miste ik een beetje het verhaal..

avatar van tyler-durden

tyler-durden

echt een miskleun van jewelste...geen eens zin om woorden vuil te maken aan dit wangedrocht...

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Wangedrocht?

Nou ja zeg, ik heb de film dan nog niet gezien, maar volgens mij is het wel wat beter dan een wangedrocht?

Volgens mij ben jij hier gewoon de wangedrocht!

Het is een fantasy film, daarin is alles mogelijk, en ja het is misschien anders dan andere films, dus ik wil graag weten waarom je hem dan zo slecht vind?

Als je kan zeggen dat het een wangedrocht is, wil ik ook graag je mening.

avatar van jorisr

jorisr

Prachtig!!! Weer een fenomenale film van Tim Burton.

Ik keek hier al maanden naar uit en alles wat ik ervan verwachtte zag ik dan ook terug. Het verhaal kwam goed op gang en je kon je goed voorbereiden op de ontmoeting van Alice met The Mad Hatter, een prachtige vertolking van Johnny Depp. de March Hare was trouwens ook geniaal. Het 3d effect vond ik erg mooi gedaan (vooral de Chesire Cat en Asolem als vlinder op eind).

toch snap ik wel waarom mensen het 3d effect niet veel vonden toevoegen, de figuren schoten niet echt de zaal in, maar toch vond ik dat het effect er goed uit kwam.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

film_criticus schreef:

Heb je de film nu enkel op het 3D aspect afgerekend?

avatar van Filmkonyn

Filmkonyn

planet_of_death schreef:

Heb je de film nu enkel op het 3D aspect afgerekend?

Daar lijkt het idd wel op... Rare manier van stemmen

On: De film is een visueel spektakel... Heb hem niet in 3-d gezien, maar de aankleding ziet er geniaal uit. Alles tot in de puntjes verzorgd. Verhaal is leuk, personages zijn goed. Af en toe ongeloofwaardig, maar het is dan ook een fantasie film.

avatar van Nancy1980

Nancy1980

Ik heb genoten van deze film ( niet in 3d ) het is visueel gewoon erg mooi neergezet, en ongelooflijk hoe ze sommige dingen voor elkaar kunnen krijgen.

Maar voor een Tim Burton film, vondt ik hem ietswat tegenvallen.

Ook Alice vondt ik niet goed gecast, daarintegen Johnny Depp en Helena Bonham Carter waren geweldig.

avatar van Freud

Freud

Burton doet het weer - zoals ik geen poppenfilm kan zien zonder aan zijn heerlijke creaties te denken en ermee te vergelijken, zal ik vanaf nu iedere 3D animatiefilm met deze vergelijken - en het zal niet gemakkelijk worden om dezelfde sfeer en een even fascinerende wereld te creëren als hij hier doet! HEt verhaal is misschien een beetje een rommeltje, maar dat heb ik met die 3D beelden ook steeds: je bent er niet aan gewend dus je kijkt vaak naar de foute hoeken - op een of andere manier paste dat gewoon mooie samen

Muziek is Elfman op zijn best (vanaf de eerste noot herkenbaar, maar het blijft werken), de personages zijn heerlijk (hulde aan de roman hier natuurlijk) en de hele wereld is een absoluut genot. Pandora wordt hierbij gereduceerd tot een saai bos - Neverland overklast het met gemak: donkere wouden en dorre woestijnen, schitterende speelgoedkastelen en dito interieurs, en een adembenemende finale! Ook character design is 100 % af, zowel de kostuums van de acteurs als de digitale wezens. Dikke chapeau

Dat de film het hoogste niveau niet haalt ligt een beetje aan het scenario: ik kende Alice in Wonderland niet, nooit gelezen of gezien, maar ik bleef een beetje over met een gevoel van 'is dat het nu?' als het op het verhaal aankomt. Meer waanzin, meer absurditeiten, meer chaos en een minder rechtlijnig op finale afstormend scenario zouden de film helemaal een meesterwerk hebben gemaakt. Ik vermoed dat het boek zo is - dat Disney terughoudender is begrijp ik, maar betreur ik dus ook. Maar hey, wat een zalige speeltuin heeft Burton weeral gecreëerd!!

Overigens: ik blijf 3D geweldig vinden, het maakt filmkijken terug die magische gebeurtenis die het vroeger was toen ik als kind ging kijken. Uiteraard zijn er kinderziektes en het is vrij vermoeiend kijken soms, maar bepaalde scenes hier zijn toch adembenemend: de val in de put, achtervolgingen door het bos, die vliegende kat, en zoveel kleine mooie vondsten die ik niet meer kan opsommen...

avatar van clockwork72

clockwork72

Wat een hoog gemiddelde!!

avatar van Kevin13

Kevin13

Is 3.42* een hoog gemiddelde?