Genre: Komedie / Romantiek
Alternatieve titels: Tie Me Up! Tie Me Down! / Bind Me Vast! / ¡Átame!
Spanje
Geregisseerd door: Pedro Almodóvar
Met onder meer: Victoria Abril, Antonio Banderas en Loles León
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 12 december 1990
Bekijk via CineMember
Plot Átame!
"A love story... With strings attached!"
Ricky wordt ontslagen uit een psychiatrische instelling. Een volwassen man, bezeten van de drang een normaal leven te leiden. Hij vindt een vrouw die hem bevalt: Marina, een derderangsactrice. Hij dringt haar huis binnen, sluit haar op en bindt haar vast. Hij doet alles om bij haar in de gunst te komen, behalve haar vrijlaten. Vrienden en familie worden aan het lijntje gehouden. Door haar leugens en emoties, raakt Marina stilaan mede verantwoordelijk voor haar eigen ontvoering.
Marina Osorio
Directora psiquiátrico
Periodista
Decorador
FisherKing
Heerlijke film met Antonio Banderas als Stalker.....
Freud
Nogal vreemde film met eigenlijk een vrij slecht verhaal, zeker geen Almodovar op topniveau... Maar de film is even aanstekelijk en charmant als altijd, zodat ik uiteindelijk toch nog werd meegesleept. En Banderas is inderdaad heerlijk. Waarschijnlijk was het Almodovars bedoeling om een idioot verhaal te vertellen, en uiteindelijk is het wel een echt leuke film. Maar ik blijf er wel een beetje een dubbel gevoel aan overhouden.
Martin Van K
Ik vond het wel een leuke film, die vlotjes verliep. enkele heel leuke scènes, afgewisseld met een paar spannende (en erotische) elementen. Atame is een stuk luchtiger dan veel van Almodovars latere werk. 3,5*
Vrij goed filmpje en stukken beter dan 'Matador' (ook met Banderas).
Het verhaal van de film is leuk en interesant, misschien had het een iets te voorspelbaar einde (dat ik best wel leuk vond) En ik vond de verhaallijn van die regisseur toch niet zo goed uitgewerkt.
Qua camerawerk is de film ook wel vrij goed, geen lelijke shots, allemaal mooi maar ook nooit echt speciaal.
Het laatste shot van de film vond ik trouwens erg goed.
En ik vond de vrijscene wel origineel.
De kleuren van de film waren ook erg mooi.
de acteerprestaties vond ik top, iedereen deed het erg goed.
Ook de muziek was mooi.
3.5 sterren.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Wederom een prima film van Almodovar zoals we van hem gewend zijn. Let op de masturbatiescene! 3,5*
tovenaar
Op het eerste oog een vrij origineel uitgangspunt, maar helaas wordt dit kapotgespeeld door het te opzichtige concept en kinderachtige spel van vooral Banderas. Uiteindelijk resteert een klein gimmickje dat probeert te leunen op zichzelf en omvalt. Almodóvar smaakt nog steeds matig.
stefan dias
ik vind het gewoon verbluffend hoe dit ongeloofwaardige uitgangspunt (en zeur niet over Stockholmsyndroom) wordt neergezet zodat je (ik althans) helemaal mee bent. Super!
Baggerman
Geinig om de piepjonge (en zelfs zingende) Banderas te zien in een rol die hij nu nooit meer zó zal accepteren! (Helaas! En dit bedoel ik slechts acteertechnisch. Dit om misverstanden te voorkomen...
Ik had deze film al heel lang op dvd in huis (eigenlijk om mijn Spaans wat op te krikken!), maar deze bleef altijd maar liggen. Onterecht, want ik vond de film toch heel boeiend! (ja, prachtige woordkeuze, hè!)
Het verhaal kabbelt lekker (lich absurdistisch) voort en blijft toch vermakelijk. Ik vind trouwens de films die ik van Almodóvar heb gezien ook allemaal iets kitscherigs hebben!
Maar overall: leuke film, totaal niet vervelend!
gauke
Een originele, gedurfde film vol drama, romantiek, erotiek, humor, vernuft en verrassingen. Afwijkend van wat Almodóvar gemaakt heeft.
Mescaline
Deze film is bij behoorlijk tegen gevallen.. zeker nadat ik de positieve reacties erover las op MM..
Film begind veel belovend.. en het eerste half uur is nog goed tedoen.. maar als de film eenmaal een uur bezig is wordt het allemaal nogal langdradig.. en als kijker hoopje dan toch nog dat het einde en het laatste half uur de moeite toch nog waard zijn..
Jammer genoeg was dit niet het geval.. de film wordt zeker in het laatste half uur zeer onrealistisch.. en het einde vond ik werkelijk nergens op slaan.. als of er niks gebeurd was en ze gewoon vrolijk in de auto zaten.. en dat ze zelfs nog verliefd op hem werd..
Nee geen film die is neergelegt voormij.. maar door het eerste half uur wat redelijk was.. het 2de half uur wat ooknog wel kijkbaar was toch nog wel 2,5 sterren.. maar meer verdiend deze film echt niet..
Baggerman
Wat trekt die Antonio Banderas hard op Arno Frisch hier zeg!
Dit zal wel een Vlaamse uitspraak zijn, want op zijn Hollands klinkt dit behoorlijk dubbelzinnig! Weet je zeker dat je niet 'La Mala Education' hebt gezien????
belchinees
Nope. Ik zal me even vernederlandiseren:
Wat gelijkt die Antonio Banderas hard op Arno Frisch hier zeg!
Misschien een klein voorbeeld, al is het niet zo geslaagd: Foto.
Baggerman
Wat gelijkt die Antonio Banderas hard op Arno Frisch hier zeg!
Nou? Inderdaad!!!
Mads Smikkelsen
Lekkere, leuke film met een hilarisch verhaal. Zijn rol leuk gespeeld. Lekkere droge humor; hij kidnapt een vrouw om een relatie mee te hebben en hij noemt haar egoistisch ha ha, hoe verzin je het.................. Een van de betere combinaties Almodovar/Banderas.
Filmkriebel
Speciaal deze Almodovar. Een vreemde cocktail van geweld, liefde en sex. Bizar hoe dit allemaal met elkaar verbonden wordt en hoe dicht het allemaal bij elkaar kan liggen. Almodovar maakt geen fetisj van kidnappings, maar buit vooral de onzekerheid van Marina uit met betrekking tot haar gevoelens. Het is alles bij elkaar genomen een vrij brave film met wat innuendo, een meer komische dan aanstootgevende sexscène, een schelmachtige en licht gestoorde Banderas en een emotioneel onzekere Victoria Abril. De leukste rol vond ik die van de filmregisseur in de rolstoel.
: een leuk personage. "Atame!" is niet slecht maar psychologisch vaak moeilijk te doorgronden door de absurditeit van de situatie.Werkte bij mij wat desoriënterend.
The One Ring
DIt is een van die zeldzame films waarvan ik echt niet weet wat ik erover moest schrijven, buiten voorspelbare one-liners als 'aardig acteerwerk' en 'typische Almodovarfilm' om. Ik vond het geen onaangename film, het keek lekker weg en dat is het. Het maakte geen enkele emotie bij me los op geen enkele seconde, maar ik heb op het ongeloofwaardige einde na (ik geef deze relatie nog geen maand) er ook niets op aan te merken.
Hoe iemand hier een 'drama' in kan herkennen is me overigens een raadsel. Ik dacht dat het vooral grappig bedoelt was.
1976Ben
Zojuist weer herzien en zeer goed bevallen. Mooie iconische beelden van Victoria Abril.
Malick
De vraag of ik ooit zal genieten van een film van Pedro Almodóvar komt steeds dichterbij. Nog een aantal te gaan ga ik rustig verder...
Als je niet wordt meegevoerd met het verhaal, personages of het camerawerk dan wordt het meestal een lange zit. Victoria Abril is een prachtige dame en is natuurlijk nooit een probleem om daar naar te kijken vooral als ze vrijwel de hele film met schaarse kleding rondloopt. Antonio Banderas heb ik nooit echt problemen mee gehad alleen leek het soms dat hij een tikkeltje over acteert maar dat kan ik ook verkeerd opgevat hebben. Het verhaal is vrij onrealistisch maar Pedro zorgt ervoor dat het met een zwoele zomerse zon wordt verteld waardoor je het eigenlijk niet boeit of het realistische is of onrealistische. Het einde zorgt ervoor dat de inspanningen van Banderas niet voor niets was en zodoende kan je de film in het hokje plaatsen van een echte Spaanse feelgoodmovie.
laundromat
En?
laundromat
Laat ik die en deze nog niet hebben gezien. Die Pedro heeft zoveel gemaakt! Maar deze ga ik opnemen en zien. Heb niet zoveel met Banderas, maar ja Almodovar he....
Lupussy Galore
Jaren geleden, midden jaren '90, heb ik deze film ook al op tv gezien. Helaas moest ik het einde toen opnemen. Iemand anders moest perse tv kijken op een ander net........vond de film toen heel goed. Herkansing dus!!! Ik ga zeker kijken straks. Ben benieuwd!
29 november 2009, 2.46 uur:
Ach, wat was Banderas toch een goeie acteur voor hij een Hollywood hunk werd.
Goeie of leuke film. Ik keek hem zo weg. Verveelde me geen moment. Tja, zoals iemand hier al eerder schreef:een Almodóvar feel-good-movie. Blij dat ik hem nu helemaal heb kunnen zien.
Waar is Victoria Abril toch gebleven? Of heb ik haar gewoon gemist? Leuke vrouw, goeie actrice.
JDSsmetje
Dramatiek, humor, erotische suspense, liefde, psychologie, het zit allemaal in het bizarre maar prachtige concept. Vrij gedurfd om zoiets te maken, ik ben toch blij dat Almodovar hier afkomt met iets origineel en memorabel. Met Antonio Banderas heb ik wel al problemen gehad, na het zien van slecht acteerwerk in zijn Hollywoodfilms maar hier heeft hij verbazend goed gespeeld, het bewijs dat hij het wel gehad heeft.
Metalfist
A love story...with strings attached!
Ergens in november maakte ik dankzij de film Volver voor de eerste keer kennis met Pedro Almodóvar. Die kennismaking beviel me zeer goed en ik was dus eigenlijk ook wel benieuwd naar de rest van Almodóvar. Atame had ik dan ook al geruime tijd liggen maar het kwam er precies maar niet van om die op te zetten, tot gisteravond dan natuurlijk.
De enige reden waarom ik Atame dan ook effectief keek was omdat het van Almodóvar was dus ik had geen enkel idee waarover de film eigenlijk echt ging. Het verhaal verliep dan ook best aangenaam doordat je in het begin van de film overduidelijk voelt dat er iets met Ricky is maar je weet niet juist wat, een effect dat teniet was gedaan mocht ik de plotomschrijving hebben gelezen. Wat daarna volgt is een meeslepend verhaal over het bekende Stockholmsyndroom. Op zich wel interessant maar ik ben minder te spreken over het nogal abrupte einde waarmee Almodóvar zijn eigen film bijna de nek omdraait. Het is precies alsof hij, net als Maximo, geen deftig einde voor zijn film weet. Langs de ene kant is het nog niet veel gedaan, de film eindigt tenslotte met Marina die toch voor haar ontvoerder kiest maar de manier waarop die wordt geaccepteerd door Marina's zus ging mij toch iets te vlot. Misschien had het beter geweest om de film toch nog een 10 minuten langer te maken om dit idee iets verder uit te werken. De film steunt in mijn opzicht ook iets te hard op de gimmick van de relatie tussen ontvoerder en slachtoffer. Wel weet Almodóvar zijn verhaal, net zoals in Volver, weer ontzettend luchtig te vertellen. Sommige scènes zijn vrij humoristisch en ondanks het thema voelt de film nooit aan als echt zware kost. De vrolijke deuntjes doorheen heel de film hebben hier vast en zeker ook wel iets mee te maken, hoewel het niet altijd even vrolijk is want in de scènes met Ricky in het begin zijn ze zelfs vrij angstaanjagend.
De kracht van Volver zat hem vooral in de acteerprestatie van Cruz. Ze zette een prachtprestatie neer en ik twijfelde dan ook of Victoria Abril van hetzelfde niveau kon zijn. Ik kende haar niet maar het is een naam die ik wel in het oog zal houden in de toekomst want hier zet ze een uitstekende rol neer. Maar de prijs voor beste prestatie gaat toch naar Antonio Banderas. Ik had de film opgenomen van televisie een serieuze tijd geleden maar zoals je kunt hebben met opgenomen films is dat je een stukje van het begin mist. Hier was dat dus het geval want toen ik de film gisteravond opzette waren de openingscredits al bezig en had ik de grote namen al gemist. Jammer, want nu heb ik me dus effectief 90 minuten zitten afvragen of dit nu effectief Antonio Banderas was maar hij zag er zo jong uit. Het was dan ook niet bij me opgekomen dat de film wel eens redelijk oud kon zijn, ik dacht echt dat het van dezelfde periode als Volver was. Soit, het is hem dus maar hij steelt tegelijkertijd ook nog eens de show zoals ik van hem niet gewoon ben. Ik ken hem alleen maar van zijn Hollywood periode met films zoals Spy Kids en Once Upon a Time in Mexico maar hier doet hij al die rollen tot stof vergaren. De manier waarop hij Ricky neer zet is bij vlagen humoristisch, ik kwam bijna niet meer bij wanneer hij drugs ging kopen door dat stomme loopje en die valse snor, maar vaak ook best wel beangstigend. Voor mijn part mag dit als zijn beste prestatie tot nu toe worden genoemd. De rest van de cast lijkt bij vlagen overbodig doordat de combinatie Banderas - Abril gewoon uitmuntend is.
Minder als Volver maar zeker niet slecht. Almodóvar is een interessante regisseur en ik wil best nog wel eens wat meer van hem zien. Een box set of iets dergelijks zal er nog wel niet van komen maar misschien in de toekomst. Ik ben in ieder geval benieuwd wat de man nog uit zijn mouw kan schudden.
AddictedToMovies
Beetje een mengelmoes van allerlei stijlen en genres, wat erg goed werkt. De muziek van Morricone kwam een beetje over als een score uit een Hitchcockfilm van Herrmann soms, wat het wat suspense tintjes gaf. Bij vlagen was de film ook zeker grappig, en soms weer mooi, romantisch en dan weer spannend. Het is allemaal aanwezig, maar de film concentreert zich nergens echt op, waardoor het niet echt een tot de wortels uitgediept verhaal werd. Maar dat is op zich niet erg, ik heb me heerlijk vermaakt met deze film. Het zag er weer fijn uit; Bij Volver viel het kleurgebruik al heel erg op, maar hier was dat ook nog wel terug te vinden. Ook leuk om Antonio Banderas een keer in een van z'n eerdere films te zien, wat hij erg goed doet. Een hele aparte rol speelt hij, die de hele tijd toch een vraagteken blijft en ondanks alles toch nog redelijk sympathiek over komt. Fijne film dit!
mister blonde
Leuke film weer, ik kijk de films van Almodovar in omgekeerde volgorde, van meest recent naar zijn oudste films. Veel verschil is er echter niet. Altijd erg de moeite waard, maar echt briljant wordt het ook weer niet. Altijd zelfde soort humor.
Heerlijk die kleurrijke artdirection in combinatie met kleurrijke personages. Homoseksuelen, hoeren of travestieten. Hij kan het niet laten, maar het is eigenlijk wel aardig als alternatief voor de meer conventionele filmpersonages. Humor is prettig, verhaaltje is wel leuk en nogmaals het kijkt gewoon erg lekker weg. 4 sterren kan ook deze film wel weer op rekenen.
Pistons
Heeeerlijke film. Erg fraai geregisseerd, geweldig geschreven en goed geacteerd, vooral door een weergaloze Banderas. De vrijscène is magnifiek.
Heb het met een dikke glimlach bekeken.
maxcomthrilla
De film maakt nogal een gelaten indruk op mij,
Ik mag op zijn tijd best genieten van wat Almodovar hysterie maar deze film deed mij niet zo veel. De plot klinkt gaaf, de uitwerking is nogal saaiig waar ik de film liever wat levendiger had gehad. De zus van Marina is vrij gewoontjes en dat geldt voor meerdere bijpersonages ( al is alles relatief natuurlijk ) waardoor het allemaal niet zo leuk is dat iedereen door Ricky aan het lijntje wordt gehouden. Verder voelde ik ook geen chemie tussen Ricky & Marina, waardoor het hele liefdesverhaal, dat toch een groot deel van de film beslaat, niet werkt. Op visueel vlak vond ik het allemaal ook niet zo interessant. Toch kijkt de film over het algemeen wel aardig weg en betert de film naarmate hij verstrijkt. Een 2,5*
Robi
Wederom een mooie film van Almodovar. Aanvankelijk heb ik er nog niet zo veel mee, als de ontvoering nog maar net begonnen is. Maar gaandeweg de film groei je er gewoon in. Erg knap en mooi opgebouwd.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Charulata
Romantiek / Drama, 1964

Les Amants du Pont-Neuf
Drama / Romantiek, 1991
gevangenismadrid, spanjeex-detaineeontvoeringporn actorinferiority complex krankzinnigheidalmodóvar