Anvil: The Story of Anvil (2008)
Genre: Documentaire / Muziek
Canada
Geregisseerd door: Sacha Gervasi
Met onder meer: Robb Reiner, Steve 'Lips' Kudlow en Glenn Gyorffy
Plot Anvil: The Story of Anvil
"At fourteen, they made a pact to rock together forever. They meant it."
Op hun veertiende sluiten vrienden Robb Reiner en Steve 'Lips' Kudlow een pact om tot hun dood te blijven rocken. Ze worden onthaald als de goden van de Canadese metal en beïnvloeden een hele generatie muzikanten waaronder bands als Metallica, Slayer en Anthrax. Desondanks breken ze zelf echter nooit helemaal door. Nu lopen ze in de vijftig en hopen ze met hun dertiende album en een Europese tour alsnog hun jeugddromen te verwezenlijken.
Zichzelf - Lead Guitar
Zichzelf - Drummer
Zichzelf - Manager
Anvil was één van mijn favoriete metalbands begin jaren '80. Daarna ben ik, net als blijkbaar de rest van de wereld, ze uit het oog verloren. Deze geweldige documentaire laat zien hoe de band al die tijd heeft doorgeploeterd. Het is een schrijnend en tegelijkertijd vaak hilarisch document geworden, vol onbetaalbare momenten. De regisseur maakt van zijn onderwerp nooit een karikatuur, mede doordat hij zelf al die jaren van van de band is geweest. Dikke aanrader, niet slechts voor fans.
homerjay
Ik kende Anvil alleen van naam en logo. Nooit meer van ze geweten. Maar je hoeft helemaal niets van Heavy Metal te weten om van deze documentaire te kunnen genieten.
Nui een keer niet de glamour van het leven van een rockband, maar juist het harde ploeteren zonder een cent te makken en waar alles nog eens mis gaat.
Een fan die een Europese tour organiseert waar van alles misgaat (vooral lege zalen en transportproblemen) die je deze oude rockers zeker niet gunt. De emotionele frontman en de stoicijnse drummer zorgen voor een mooi contrast en genoeg conflicten.
Soms lijkt het geluk ze toe te lachen maar dat duurt nooit lang.
Dit is Spinal Tap maar dan in het echt. Ik lag ook helemaal in een deuk toen de versterkers in de studio tot 11 gingen.
Hulde voor het doorzettingsvermogen van de band. Ik zou bijna uit sympathie een CD van ze kopen.
trebremmit
Hun eerste albums waren goed! Deze docu lijkt me zeer de moeite waard, maar eens opzoeken dan.
trebremmit
Wat een passie en wat een tegenslagen, niets dan respect voor deze mannen, geweldige docu over een metalband die ondanks alle ellende al 30 jaar lang bij elkaar is en echte vrienden zijn.
Kronos
Inderdaad schitterende docu. Als verhaal eerder aangrijpend dan grappig. Al heeft de film wel veel ongelofelijk hilarische momenten.
, wat een figuren. Had er nog nooit van gehoord, maar deze docu is echt zeker een aanrader.
Prachtig einde ook.
Askikker
Ik ging dr blind van uit na alles wat ik gelezen had, dat dit een vijf sterren film voor mij zou zijn. Ik vind de film geweldig hoor, maar hij blijft helaas op de vier sterren steken. Spinal tap heeft wel zn vijf sterren, maar die is supergrappig, en misschien is deze film voor mij gewoon wat te pijnlijk.
Ik ken Anvil namelijk wél goed, en koop nog elke keer netjes hun nieuwe albums (op vinyl natuurlijk), en die albums waren nooit slecht, maar ook nooit giga giga; je wist wat je kreeg, en ik had wel veel respect voor de band. Ook als je ze live zag in een half lege zaal, waar ze met 100% inzet werkelijk genoten van hun eigen metal. Iets wat in deze docu ook sterk uitkomt.
De versterker op elf is natuurlijk wel een knipoog naar Spinal tap, maar dat constante gevecht tegen de bierkaai, het geloof in zichzelf, het enthousiasme, de tegenslagen, de bij vlagen negatieve vrouwen, de uitbarstingen, het relatieve succes; het zit allemaal heel mooi in deze docu.
Helaas geen hele nummers, en flarden van Metal on metal worden wel erg veel gespeeld, en Forged inf fire dan weer helemaal niet.....
Wat ik niet wist is dat Rob zo mooi kan schilderen, en ook nog es in de trant van mn favo Edward Hopper.
Sympathie en ontroering wisselen mekaar af, en zelfs voor mij is dr best ook nog wel veel te lachen, en achteraf vraag ik me af waarom de film tóch niet vijf sterren krijgt. Misschien na de tweede keer kijken? In ieder geval morgen een Anvil plaat opzetten!
trebremmit
Inmiddels is er ook een gelijknamig boek verschenen en zijn ze bezig met hun veertiende album.
Sarasani
- 1924 stemmen
Schitterend om deze band weer eens terug te zien!
Ik had alleen het album Metal On Metal in mijn bezit, maar ben na deze film toch eens wat dieper in hun cd's gedoken en ben zeker niet teleurgesteld
De film zelf vond ik een verademing om te kijken. In tegenstelling tot ''Some Kind Of Monster'' waar million dollar ego's botsen, is hier een echte spirit van muziek te bespeuren. Niet dat ik iets tegen Metalica heb maar je merkt dat deze gasten nog echt leven voor het maken en spelen van muziek.
De film verveelde geen moment en soms zelfs een beetje aandoenlijk om die gasten zo zien vechten voor hun muziek en band.
Friac
Eerst en vooral vermelden dat deze film ei zo na de publieksprijs had weggekaapt op het filmfestival van Gent (uiteindelijk won The Cove).
Deze heerlijke documentaire liet me zeker niet onberoerd. De drummer en - vooral - de zanger van Anvil zijn zo'n dankbare figuren: ze ademen de liefde voor muziek uit en gaan honderd procent voor datgene waar ze in geloven, ook al tracht de buitenwereld hen dat op allerlei manieren te beletten. Hoogtepunt in de film was de ruzie tussen drummer en zanger en hoe deze laatste zich nadien op bijzonder emotionele wijze verontschuldigde. Het einde van de film zorgt ervoort dat je met een glimlach naar huis gaat, overmand door een grote sympathie en liefde voor Anvil. Nét geen 4*, maar een moddervette 3,5*
swivv
Gisteren gekeken.
Ik ben geen kenner van de muziek, maar een goeie vriend van me wel, en hij wilde deze film kijken.
Ik had nog nooit van Anvil gehoord, maar het was wel een meeslepende en goeie documentaire.
Lips en Robbo zijn echt figuren die je aandacht vasthouden.
Interessant dus, zelfs voor iemand die Anvil niet kent.
3 op 5
geweldige docu!!!!
Benzelf al een metalfan van af mn 11e levensjaar, maar ook niet metalfans kunnen naar deze film kijken.
Steve lips en rob reiner zijn hilarisch en ontroerend tegelijk.
Met echt voorop steve lips met zn kinderlijke enthousiasme.
Prachtig is om te horen dat die gasten nu een beetje het succes krijgen wat ze al een hele tijd verdienen.
notsub
Het leven is hard voor muzikanten die in de marge moeten opereren. Dat blijkt wel uit deze release. Er ziijn veel meer bands die dit is overkomen. Ze maken een paar goede CD's, maar weten zich niet verder te ontwikkelen en zien andere bands wel populair worden en miljoenen CD's verkopen. Deze docu is erg treffend en met de nodige humor gemaakt.
shrink
De toer in Europa was een super stuk van de film. Daarnaast vond ik de film ook wel regelmatig traag en bleef men maar in herhaling vallen over hun pech. In deze stukken kon ik weinig humor ontdekken. Dat vond ik wel een beetje jammer. Uiteraad blijft het lekkere muziek en was men erg openhartig.
Nakkie13
GE
NI
AAL
blast toch maar zo mijn top 10 in.
Ik ga maar weer eens meer metal luisteren
barcam
Fantastische docu over een Heavy Metalgroep die ondanks alle tegenslagen blijft doorploeteren om terug erkenning te krijgen. Verschillende tragikomische momenten en vooral de spanning tussen de drummer en sympathieke zanger zijn zeer goed. Ondanks hun hogere leeftijd en het feit dat ze hun wilde haardos beginnen te verliezen
proberen ze kost wat kost hun droom waar te maken, terug optreden voor duizenden enthousiaste fans.
Nakkie13
Dit is een film die iedereen gezien moet hebben.
Vertelt het door!
nognooit
Goeie documentaire over een oude metalband die in dertig jaar tijd nog steeds niet het succes heeft wat het misschien wel verdiend.
Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de band Anvil gehoord voor deze documentaire. De 80's metal is ook niet persé mijn ding, maar toch heb ik geboeid zitten kijken. De zanger is een enorme sympathieke knul. Zoveel passie en optimisme is eigenlijk wel inspirerend te noemen. Ook is het ontroerend om te zien hoe hij in bijna elke situatie de positieve kant zoekt.
Het zit de band niet mee in deze documentaire. Er was een moment waarop ik me afvroeg of het wel echt was. Namelijk het vertrek van de drummer. Want waarom zou je al die heisa maken in het bij zijn van de cameraman? Dat soort zaken zou ik liever privé afhandelen.
Hectometerpaal
Wow wat een leuke gasten zijn dit zeg. Dat maakt dit denk ik ook een topdocu.
De verhalen van de niet-succesvolle zijn vaak erg interessant.
mayhemblik
Fantastisch, wat een doorzettings vermogen en wat een ongelofelijke lieverd die Lips.
Heb zitten janken, juichen, lachen en ik weet niet in welke volgorde.
Vroeger was ik groot fan maar ik wist niet dat ze nog bestonden, wat de muziek betreft zal ik het nooit kopen maar een stemmetje zegt steeds, als je het koopt dan steun je ze, en ik denk dat ik dat maar ga doen.
Wat een schattebouten die twee!!!!
Kronos
Tja, na het hoogtepunt Forged in Fire is het met de kwaliteit van hun muziek toch wat bergaf gegaan. Als ik hen dan nu zou willen steunen, dan nog het liefst met deze dvd.
erik1677
ja klopt.....lips is hartverwarmend in deze film.
Wat een goedzak.
Vooral de ruzie tussen rob reiner en hem in deze docu is het hoogtepunt van de film.
En vooral hoe lips het dan weer goedmaakt, en hoe erg hij hier mee zit.
Ook het bezoekje aan zn zus vind ik prachtig.
Kronos
Een goedzak, maar ook erg naïef. En het verhaal wordt in de docu ook naïef voorgesteld. Ze stonden begin jaren tachtig inderdaad mee op de podia, samen met enkele bands die later erg groot geworden zijn. Maar daar met een dildo op de gitaar spelen, platte sexistische teksten als Butter-bust Jerky, zullen bij Anvil die kansen niet echt vergroot hebben. Neem daarbij dat ze op een cruciaal moment vier jaar lang geen album meer uitbrachten (tussen '83 en '87), later nog slechts een mindere afspiegeling waren van zichzelf, en het is logisch dat ze de boot gemist hebben, net zoals zovele bands. Nu zwemmen ze dus al een kleine dertig jaar het succes na en met deze film levert het ook nog iets op. Ze krijgen weer wat meer bekendheid, hoe marginaal het ook blijft. Ontroerend is het wel, als iemand er zo hardnekkig voor blijft gaan. Dat vond ik zeker, omdat ik de band al ken van in de beginjaren.
erik1677
Klopt kronos, forged in fire is echt een klasieker van hun.
Latere werk is wel middelmatig.
bawimeko
Fijne film! Ik heb niks met Metal, maar dit is een mooie docu over een paar onverbeterlijke idealisten en vrienden die ergens de boot hebben gemist maar in hun droom blijven geloven.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik heb Anvil live mogen aanschouwen op Graspop. Ik vond het echt een geweldige band en er was trouwens een groot publiek aanwezig. De zanger was echt dolgelukkig.
Ik wil de documentaire ook wel eens zien

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Senna