Genre: Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Cary Grant, Eva Marie Saint en James Mason
Releasedatum: 18 december 1959
Plot North by Northwest
"It's a deadly game of "tag" and Cary Grant is "it"!"
Roger Thornhill, een zakenman van middelbare leeftijd, wordt ontvoerd door twee mannen die hem als George Kaplan aanspreken en hem naar een verlaten landhuis brengen. Daar wordt hij stomdronken gevoerd en vervolgens in een auto gezet. Hij wordt gearresteerd door de politie, die hem vervolgens verhoort. Als hij dan zijn verhaal doet is er niemand die hem gelooft. Dan vlucht hij, waarna hij zowel door bad guys als door de politie wordt gezocht.
Roger Thornhill
Valerian
Victor Larrabee
kort0235
Gisteren weer herzien.
Vroeger in de bioscoop gezien en maakte heel veel indruk op mij.
Ook nu nog, jaaaaren later blijf ik het een hoogtepunt vinden.
boeiend vanaf het begin tot het einde.
Nasir
Misschien dat ik'm weer moet bekijken, maar ik vond deze Hitchcock minder. M'n verwachtingingen waren zo hoog, maar na de aftiteling voelde ik toch een beetje teleurstelling. De film ziet er absoluut verzorgd uit en de acteurs doen het ook goed maar ik denk dat het verhaal me niet zo kon boeien en op sommige momenten oogt de film oubollig. Nogmaals ik zal hem nog maar eens moeten bekijken want het grootste gedeelte zal wel vinden dat ik onzin uitkraam.
Dial M for murder blijft tot nu toe m'n favoriet
Montorsi
Bijzonder knappe klassieker. Erg sterk verhaal, en ook visueel heeft de film de tand des tijds makkelijk doorstaan. Een erg charmante Eva Marie Sant en een grootse Cary Grant geven nog extra glans.
PaulieWalnuts
Blij deze voor een tweede keer te hebben gezien. Van 2,5* naar 4,5*. In mijn herinnering was de film erg knullig, maar dat bleek helemaal niet het geval. Erg spannend en vooral boeiend verhaal (de tijd vliegt werkelijk om). Prachtige decors en goed gecaste acteurs. Topfilm van Hitchcock.
Voor een film uit 1959 vind ik begin erg stijlvol en modern ogen. Knap gedaan.
Die poster met Hitchcock in Mount Rushmore valt me nu pas op. Wat een grap.
trebremmit
Iedere keer begin ik weer aan een Hitchcock omdat er zo enthousiast en vol lof over gepraat wordt en iedere keer vallen ze tegen. Zo ook deze, de film duurt ten eerste te lang, het verhaal is te voorspelbaar en Grant vind ik maar houterig acteren, positieve punten zijn er ook zoals de scene met het vliegtuigje waar het eindelijk eens spannend wordt. Toch overheerste het gevoel van wanneer gebeurt er nou eens iets. Hitchcock zal nooit mijn favoriete regisseur worden.
Metalfist
I don't like the way Teddy Roosevelt is looking at me.
Nu ik Rear Window, Psycho en North By Northwest heb gezien lijkt het me wel dat ik de 3 bekendste heb gezien en ook North By Northwest scoort echt goed. Sterk en boeiend verhaal, een geweldige Cary Grant en een mooie Eva Marie Saint zorgen voor een topper van formaat. Reken daarbij ook nog eens een aantal geweldige scènes bij, het sproeivliegtuig, Mount Rushmore, ... en je hebt echt een knappe film. Alleen spijtig dat sommige scènes er toch weer zo fake uit zien, echt wel een nadeel bij sommige Hitchcocks (met als tegenstelling het moment waar het sproeivliegtuig tegen de vrachtwagen knalt)
Er zitten ook hilarische scènes in vooral door Cary Grant. Wanneer hij straalbezopen is, wanneer hij uit die veiling probeert te geraken, ... maar spijtig ook sommige irritante karakters. De politie agenten waren precies wat achterlijk maar waar ik me wat aan irriteerde was die moeder. Met die scène in de lift waar ze zegt "Are you guys really trying to kill my son? als dieptepunt.
Rear Window zal toch nog altijd mijn favoriet blijven uit tot nu toe bijna 30 Hitchcocks.
Bob Gray
- 2046 stemmen
Goede film die spanning, actie en romantiek goed weet te combineren. Toch boeide het verhaal me op de helft van de film al ongeveer niet meer, erg jammer. Daardoor werd het nog een lange zit. Toch een uiterst vermakelijke film.
3.5
GinolaEHV
Uitstekende film, en op Rear Window na de beste Hitchcock die ik tot nu toe heb gezien.
Film bevat een uitstekend verhaal. Steekt prima in elkaar, is zelden voorspelbaar en blijft gewoon voortdurend boeien.
Minpuntje is dat in sommige scènes de achtergrond er wel erg nep uitziet (vooral het autorijden in de beginscènes).
Wel een erg opvallende en beetje lachwekkende cameo van Hitchcock trouwens.
4*.
The Last
Klopt. Maar dat is zo'n beetje bij elke film uit die tijd en zelfs de jaren 60. Volgens mij was het destijds het hoogst haalbare, dus zulke dingen zie ik gewoon over het hoofd.
Kuck-x
Voor de achtste of negende keer gezien nu, mijn stem toch maar verhoogd tot de max. Met deze film is gewoon niks mis. Ronduit geniaal om zo'n prachtig verhaal vol complicaties voort te laten komen uit dat ene kleine misverstandje als Thornhill een telegram wil versturen. Prachtige sets en adembenemende decors, al weet je dat de Hitch je voortdurend in de maling neemt en het meeste nep is. Dat maakt het alleen maar boeiender.
Sutherland
Spannende en grappige scenes, goede dialogen en Cary Grant maken North by Northwest tot één van mijn favoriete AH films! Vond dat de spanning goed werd opgebouwd, om uiteindelijk tot de grote finale op de Mt Rushmore te eindigen. Al was dat niet mijn favoriete scene, dat was de scene waarin Grant achtervolgt wordt door dat sproeivliegtuig. De humor vond ik een groot pluspunt van de film, wat is Cary Grant toch lekker droog!
Ik heb geloof ik de beste of beter gezegd misschien, de meest beroemde AH films nu gezien.(Psycho, The Birds, Rear Window) Vertigo staat ook nog op de planning.
4* voor deze uiterst vermakelijke Hitchcock!
JB.
Deze film viel mij tegen. Ik had er meer van verwacht met deze positie in de top 250.
Wat ik wel leuk vond was het tijdsbeeld. Die stijfheid van de mensen in die dagen bijvoorbeeld. Maar ook de zwakke maatschappelijke positie van zwarten in deze tijd, die je overal in de film terug ziet komen. Dit was slechts vijftig jaar geleden. Heel raar, want natuurlijk wist ik wel dat de positie van zwarten in die tijd minder was maar ik vond het echt opvallend. In de trein geen neger als pasagier en geen blanke als bediende. Bij de veiling geen neger als bieder, maar wel als beveiliging. Tja, daarom is men tegenwoordig zo blij met Obama!
Maar terug naar de film. Die vliegtuigscene vond ik eerlijk gezegd maar lachwekkend. Ik bedoel als die gasten Thornhill willen vermoorden hoeven ze dat niet zo ingewikkeld te doen lijkt mij. Wat een omweg om een vliegtuig te nemen! Gewoon ff met een auto langsrijden midden in de woestijn, pief paf en gedaan. Het is allemaal voor het spektakel en de film, dat begrijp ik best. Maar het ging wat ten koste van het realisme vond ik. Want de criminelen die achter Thornhill aan zaten werden toch neergezet als zeer professioneel.
De dialogen vond ik niet overtuigend, als ik Thornhill was zou ik niet zo keurig blijven praten met bijvoorbeeld dat hoofd van de FBI terwijl ze naar het vliegtuig lopen. Mis dan wat emotie bij hem.
De moeder van Thornhill is wel een grappig figuur, wel een beetje te jong om als moeder van Grant te volstaan, maar dat was een detail.
Er zit wel humor in de film en het verhaal is ook best interessant tot het laatste half uur ongeveer.
De lengte van de film vond ik wat te lang. Naar het einde toe weet je ongeveer wel het het zal eindigen, maar dat is dan nog even uitzitten.
hulkio
Film van grootmeester Hitchcock, met in de hoofdrollen Cary Grant en Eva Marie Saint. Net als in bijna al zijn films weer prachtige cinematografie en enkele legendarische scenes. Het plot is prima met een goede combinatie van spanning, humor en romantiek en daarnaast beschikt de film over een prima score. Verder leuk om Martin Landau in een van zijn eerste films te zien.
Brakeburner
Weer een erg goeie Hitchcock! Hij bewijst nog maar eens dat ie echt de meester is in het "op het verkeerde been zetten" van de kijker!
Bovendien ook enkele best geslaagde grappen erin! En één van de meest houterige filmkus-scenes in history
!
Jammer genoeg neemt Hitchcock dit keer net ietsje te lang zijn tijd... waardoor de oh zo belangrijke
SUSPENSE wat verloren gaat.
Film had gerust 20 minuten korter mogen zijn!
Voor de rest zeer goed werk, zoals ik intussen van hem gewoon ben!
Sutherland
Herbekeken, verhoogd naar 4.5 en een mooi plekje in mijn top 10!
movo2
Wat een avontuur! de hoofdpersoon is echt een geniale acteur.
Had er niet zoveel van verwacht maar zat er na het eerste kwartier helemaal in. Ik vond de film trouwens niet te lang duren. er word een verhaal opgebouwd en dat wordt gewoon goed uitgewerkt.
de suspense gaat wat mij betreft niet verloren!
Friac
En toch had ik het gevoel dat ik er me bij North by Northwest meer aan stoorde. Maar misschien ligt het wel aan het feit dat ik al een tijdje geen gelijkaardige films uit deze periode bekeken heb, het zou me sterk lijken mocht Hitchcock dit slecht hebben aangepakt. Maar toch: vaak dacht ik toch wel dat het er iets faker dan normaal uitzag.
Een erg entertainende film, maar lang niet Hitchcock's beste (voor mij persoonlijk blijven dat voorlopig The Birds en Vertigo). Het verhaal vertoonde enkele flauwtes, zo vond ik bv. het motief waarom Thornhill bij het zaakje betrokken werd een beetje mager (ofwel heb ik niet alles begrepen, had gehoopt dat er op het einde wat meer zou verklaard worden). Sommige grappen waren ook erg belegen en vielen soms op een totaal fout moment.
Maar Carry Grant speelt fantastisch, de film bevat enkele heerlijke shots, de begingeneriek en de overvloeiing naar de echte filmbeelden is knap gedaan en de film verveelt voor geen moment. Toch overtuigde de film me te weinig om hem 4* en meer te geven, ik hou het op een mooie 3,5*.
dennis013
Goede film die de tand des tijds doorstaan heeft, al vond ik het verhaal links en rechts een beetje rammelen.
Mattson
Geweldige film! Vooral hoe Hitchcock de spanning weet op te bouwen(bv.wanneer thornhill op die zandweg staat te wachten en er auto's voorbij komen waarvan je denkt dat het de 'bad guys' zijn maar vervolgens gewoon doorrijdt).
Ook vond ik de crash van het vliegtuig bijzonder knap gedaan voor een film uit '59 dezertijd doen ze niet veel beter.
Voor de rest een leuk verhaal met soms wel leuke wendingen en natuurlijk ook weer goed geacteerd. Een topfilm!
U-96
- 2070 stemmen
Wie deze klassieker in de bioscoop wil bekijken, kan zondag 30 augustus om 19:30 in Het Kijkhuis in Leiden terecht.
Kijkhuis
Vrouwenkerksteeg 10 te Leiden
071-5661585
Ik ga in ieder geval!
Rosicky
North by Northwest viel me een klein beetje tegen. Het zeker een sterke film voor z'n tijd, maar hij is niet zo geweldig als ik had gehoopt. Enkele memorabele scenes zijn natuurlijk met het vliegtuigje en op mt. Rushmore.
AddictedToMovies
Grappige rol van reclamezakenman Cary Grant en een erg charmante Eva Marie Saint. Rest van de cast is van een stuk lager niveau. Weer een mooi Hitchcock-verhaal, die erg goed oogt, lekker vlot is, ook nog een dosis goede humor (niet altijd, bijvoorbeeld die moeder in de lift dan weer niet) met een aantal spectaculaire scenes met als hoogtepunt de klassieke scene met de sproeivliegtuig. Het blijft allemaal erg spannend tot de tegenvallende eindscene.
Simon Smith (crew films)
Ik vind de moeder van Cary Grant ook erg vermakelijk spelen, vind je niet?
Brix
- 19677 berichten
Een van mijn meest favoriete Hitchcock films.
Het verhaal is boeiend, en kent een paar topscènes die net zo in de filmgeschiedenis gebeiteld staan als de stenen presidentenhoofden in Mount Rushmore.
Maar het meest heeft de film toch te danken aan Cary Grant.
Wat een uitstraling en acteertalent had die man toch.
Vooral zijn komische kant is oersterk.
Ik denk dat de film met welke andere acteur dan ook in de hoofdrol zeker niet zo'n topper zou zijn geworden.
Eve Marie Saint ,in de rol van de 'obligatoire' blondine die in zowat iedere Hitchcock film aanwezig is, was ook sterk in haar rol, en de combinatie met Grant wekt prima.
James Mason was ook zo'n acteur met een geweldige présence.
AddictedToMovies
Ik vind de moeder van Cary Grant ook erg vermakelijk spelen, vind je niet?
Ok, op zich wel, maar die scene in de lift vond ik wel heel triest, maar dat ligt niet alleen aan haar natuurlijk. Is zij nou dezelfde actrice die in meerdere Hitchcocks moeder speelt (bijvoorbeeld Strangers on a Train en nog andere die ik vergeten ben)?
Kuck-x
Jessie Royce Landis speelde ook de moeder van Grace Kelly in 'To Catch A Thief', haar enige andere Hitchcock-film (en weer met Cary).
powerman
Fantastische Hitchcock film met twee schitterende vertolkingen, namelijk die van Cary Grant en die van James Mason. De film houdt perfect balans tussen typische Hitchcock humor en spanning. Een genot om te zien zoals de meeste Hitchcock films.

'North by Northwest' straalt in 4K-uitgave voor verzamelaars: 'Cooler dan alle James Bonds bij elkaar'

C'era una Volta il West

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
new york citymoordspionmount rushmore national memorial undercover agentespionagebedrogromantiekverkeerde identiteitop de vluchtvoortvluchtigespionagereclameframedon the roadgovernment agentroadmovieframed for murdertrainscold war eramount rushmore adventureman on the runcouple on the runmoral relativism