• 159.457 films
 • 9.807 series
 • 29.100 seizoenen
 • 608.651 acteurs
 • 355.263 gebruikers
 • 8.898.521 stemmen
Avatar
 
banner banner

Sommarnattens Leende (1955)

Komedie / Romantiek | 108 minuten
3,34 115 stemmen

Genre: Komedie / Romantiek

Speelduur: 108 minuten

Alternatieve titels: Glimlach van een Zomernacht / Smiles of a Summer Night

Oorsprong: Zweden

Geregisseerd door: Ingmar Bergman

Met onder meer: Ulla Jacobsson, Eva Dahlbeck en Harriet Andersson

IMDb beoordeling: 7,7 (14.452)

Gesproken taal: Zweeds

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Sommarnattens Leende

"A Sexy Frolic About the Sport of Love"

Komedie over de zich in één nacht afspelende gebeurtenissen in het landhuis van een courtisane. Haar dochter, een actrice, geeft een feest en nodigt daarvoor haar minnaar uit, de legerkapitein Malcolm van wie ze eigenlijk af wil. Maar ook haar ex-echtgenoot, de advocaat Egerman, diens vrouw en hun opgroeiende zoon behoren tot de gasten. Eenmaal verzameld op het landgoed ontwikkelen zich tussen de hoofdpersonen verschillende amoureuze verhoudingen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Fredrik Egerman

Anne Egerman

Desirée Armfeldt

Countess Charlotte Malcolm

Count Carl Magnus Malcolm

Desirée's Mother

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van hugohei

hugohei

 • 2149 berichten
 • 2347 stemmen

Woody Allan (Bergmanfan) deed dit verhaal ongeveer na in A Midsummer Night's Sex Comedy. En Stephen Sondheim maakte er een musical van : A Little Night Music.

Wordt in Vlaanderen nu gespeeld met Annet Nieuwenhuyzen, Chris Lomme en anderen.

Romantische comedie met veel melancholie.


avatar van Ramon K

Ramon K

 • 13576 berichten
 • 0 stemmen

Een zeer aangename film dit van Bergman, die zijn serieuze films even afwisselde met een wat luchtigere en toegankelijkere film. Sommarnattens Leende is een toneelachtige romantische komedie met enkele dramatische elementen en uitstekende dialogen. Voor echte slapstick is weinig plaats. Zeer goede rollen van Gunnar Bjornstrand en bijna alle aanwezige (beeldschone) vrouwen. Harriet Andersson is erg goed in haar speels en sexy rol. Verder maken de mooie beelden en de zeer aardige verwikkelingen dit tot een uitstekende film. 3,5 sterren


avatar van Freud

Freud

 • 10772 berichten
 • 1153 stemmen

Een nogal verrassende film voor 'een Bergman', érg grappig, en aangenaam om te bekijken. De verwikkelingen tussen de personages zijn vaak nogal déjà vu, maar het wordt met zo'n sérieux gespeeld dat het echt hilarisch wordt. Daar komt nog bij dat het eigenlijk wel leuk is dat je alles van mijlen afstand ziet aankomen. Bovendien is de film op sommige momenten echt poëtisch en zelfs ontroerend, en prachtig geacteerd (en het vrouwelijk schoon is ook zeker het bekijken waard). Een 4 * verdient hij misschien net niet, maar ik zal het voorlopig maar door de vingers zien .


avatar van wibro

wibro

 • 11590 berichten
 • 4098 stemmen

Ik weet niet in wat voor stemming Bergman verkeerde toen hij deze film maakte, maar dat hij in een zwaarmoedige bui was, dat kan ik mij absoluut niet voorstellen. Als romantische komedie vond ik deze film in ieder geval erg geslaagd. Qua sfeer doet deze film mij enigszins denken aan het eerste deel van Fanny & Alexander, dat ook erg luchtig was. Het verhaal was eigenlijk maar flinterdun, maar ja, waarom zou je hier om malen. Het spel van de mooie jonge dames was toch heerlijk om te zien. Ook de russische roulette tussen de edelman en de advokaat was zeer komisch. Film haalt het natuurlijk niet bij zijn latere meesterwerken zoals "Det sjunde inseglet" en "Tystnaden", maar dat waren natuurlijk totaal andere films die toch meer filosofisch en psychologisch waren wat zo kenmerkend is voor het werk van Bergman.
Neen, ik vond deze Bergman een leuke afwisseling tussen zijn doorgaans zwaarmoedige films.

4,0*


avatar van poko

poko

 • 117 berichten
 • 2074 stemmen

wibro schreef:

Ik weet niet in wat voor stemming Bergman verkeerde toen hij deze film maakte, maar dat hij in een zwaarmoedige bui was, dat kan ik mij absoluut niet voorstellen.

Haha. Berman kwam voor de opnames behoorlijk depresief terug van vakantie in Zwitserland (daar moest die een dal delen met de patienten van een sanatorium voor syfilisleiders van adelijke komaf) en had naar eigen zeggen al plannen gesmeed om zich met zijn auto in het ravijn te storten.

Ik citeer even uit Bergmans autobiografische boek 'Bilder' ( ik heb een Duitse versie en ik heb geen zin om het te vertalen):

Ich war während des ganzen Zeitabschnitts (van de opnames) krank und soll eine teufliche Stimmung gehabt haben. (...) ich sei wie ein Teufel mit Aufnahmeleitung, Labor, Tonabateilung und nicht zuletzt mit der Verwaltung umgesprungen. (...) Am letzten Drehtag wog ich 57 Kilo. Alle, ich selbst eingeschlossen, glaubten, ich hätte Magenkrebs.

zwaarmoedig, hoezo?


avatar van JJ_D

JJ_D

 • 3757 berichten
 • 1295 stemmen

Wat een lichtheid! En wat een diepte koppelt Bergman daar aan! Magistraal, te meer op groot scherm! Thema's die hier worden aangeroerd zijn in mijn ogen van een enorm belang en van een ontroerende poëzie, denk maar aan de zoon van de advocaat die God smeekt om zijn seksuele remmen te verliezen. Even goed echter de citaten van Luther (bv. over de vogels die mogen vliegen, maar zich niet in het haar van het individu mogen nestelen) of de drie soorten "glimlach van een zomernacht". Ontwapenend zuiver, met een flair geacteerd die ongelofelijk charmeert en in een aanstekelijk, spitante stijl. Film is al bij al iets te traag voor mij, maar dat is bijzaak.
Gulle 3,25*


avatar van kos

kos

 • 45930 berichten
 • 8379 stemmen

Romantische komedie in toch wel typische Bergman stijl, dus inclusief de schijnbaar achteloze bespiegelingen over relaties en hoe ze voortvloeien uit persoonlijke emoties.

Prachtige (!!) Jacobsson en Harriet Andersson en een uiterst merkwaardige ontdekking opeens wanneer (kennelijk) het origineel van het Sinterklaasliedje o, kom er eens kijken langs komt . :

YouTube - Freut euch des Lebens ...


avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

 • 14031 berichten
 • 1342 stemmen

Smiles of a Summer Night is een relatief frisse romantische komedie van Bergman. In de vorige zes films die ik van hem zag kon hij me niet overtuigen. Met deze film lukte dat ondanks 3* wel. Reden daarvoor was mijn lage verwachtingspatroon. Het verhaal wordt op een leuke manier gebracht met leuke gesprekken, interessante gebeurtenissen en goed acteerwerk. In deze film vond ik het in vergelijking met de zes eerdere films die ik van Bergman zag, minder afstandelijk. Toch pakte het verhaal me niet. Het geheel is prima maar daar blijft het ook bij. Daarom 3*. De conclusie na het zien van Smiles of a Summer Night is dat ik de moed met betrekking tot Bergman niet opgeef.


avatar van Spetie

Spetie

 • 38582 berichten
 • 5287 stemmen

Dat Ingmar Bergman af en toe wat minder zware films maakt, wist ik wel, maar toch was ik nog wel enigszins verrast met dit uitermate luchtige tussendoortje, dat verre van zwaar is. Maar dat is helemaal niet erg, en ook wel eens lekker om te kunnen constateren.

Het is een leuke film, die ook enigszins doet denken aan Woody Allen zijn Midsummer Night’s Seks Comedy. Niet geheel verwonderlijk, want Allen haalde in die tijd weleens vaker zijn inspiratie voor zijn films bij Bergman vandaan. Terug naar deze film maar weer. Smiles of a Summer Night is een romantische komedie, die het vooral moet hebben van de interactie tussen de acteurs en de dialogen. Hoewel het soms wat toneelachtig oogt, loopt dat overigens allemaal wel vrij lekker. Niet alles is even goed, maar het niveau is goed genoeg om mij af en toe toch een glimlach te bezorgen.

Wel is het typisch zo’n film, die niet echt lang blijft hangen, maar dat is ook niet erg. Het kijkt allemaal gemakkelijk weg, heeft een aantal erg vermakelijke scenes, en is zeker aangenaam tijdverdrijf. Misschien is het wel de meest ideale film om aan te beginnen, als je nog nooit wat van Bergman gezien hebt.

3,0*


avatar van eRCee

eRCee

 • 13263 berichten
 • 1887 stemmen

Snap niet dat velen dit zo luchtig vinden, dan moet je de scherpe dialogen wel volledig buiten beschouwing laten. En ondanks dat alle geliefden elkaar aan het einde krijgen is dit toch geenszins te vergelijken met de gemiddelde Hollywood-komedie uit die tijd, daarvoor is Bergman veel te pessimistisch over de liefde en over zijn personages. Prima film verder, Glimlach van een zomernacht bewijst maar weer eens dat ook de vroege Bergmans het aanzien nog steeds waard zijn.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2923 berichten
 • 7579 stemmen

Wie-doet-het-met-wie-komedie waarin het bijeenbrengen van de juiste liefdeskoppels vergeleken wordt met militaire strategie. De mannen denken dat ze de touwtjes in handen hebben, maar eigenlijk zijn het de vrouwen die hen de juiste kant op manipuleren. Bemerk dat het huweijk tussen Fredrik en Anne niet geconsummeerd is. Bijgevolg vormt het geen moreel bezwaar als Anne op haar stiefzoon overschakelt. Dat actrice Desiree haar zoontje Fredrik genoemd heeft, suggereert dat Fedrik Egerman de biologische vader is. Het wulpse dienstmeisje Petra krijgt een volwaardige nevenplot, wat me doet denken aan de komische opera's van Mozart. De graaf is een parodie op de ouderwetse militaire helden die duelleren om een vrouw. Zijn intrede wordt aangekondigd met pompeuze marsmuziek.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5486 berichten
 • 2153 stemmen

Een soort klassieke 19de-eeuwse zedenkomedie waarin minnaars, ex-minnaars en aspirant-minnaars de liefde van alle kanten bekijken en analyseren zonder eigenlijk tot de kern te geraken totdat ze zich er aan overgeven onder de invloed van de wijn die wordt geschonken door de oude mevrouw Armfeldt – en als ze dat eenmaal doen lijken ze bijna te zijn vergeten wat ze ook al weer aan het onderzoeken waren. Onder alle komische verwikkelingen, cynische monologen en wanhopige verzuchtingen liggen kleine inzichtjes die je al dan niet kunt oppikken en/of zelfs navolgen, maar Bergman laat je geheel vrij. Zoals bij hem gebruikelijk subliem geacteerd en prachtig gefotografeerd. Hoogtepunt is voor mij het moment waarop temidden van alle (al dan niet gespeelde) luchthartigheid opeens een masker valt wanneer Anne en Charlotte elkaar de loef proberen af te steken met ontboezemingen over de ontrouw van elkaars echtgenoot – en dan ontsteekt de laatste opeens in een uiterst serieuze en door de intensiteit tamelijk onrustbarende tirade over de walgelijkheid van het andere geslacht.


avatar van Harco

Harco

 • 978 berichten
 • 0 stemmen

Als ik het goed heb is dit Bergmans eerste film die zich niet afspeelt in de tijd waarin deze is gemaakt – flashbacks daargelaten natuurlijk. In plaats daarvan verplaatst de setting zich naar 1901. De beproevingen van de bovenklasse met hun absurde landhuizen en koetsen kunnen me normaal niet zo bekoren maar Bergman weet er wel iets leuks van te smeden, al vinden we de mooiste plaatjes in de scènes die zich richten op het dienende personeel tussen het graan en de molens. Bergman waagde zich na een roerige periode nogmaals aan een luchtigere film met een aantal van zijn vaste acteurs. Dat resulteert in een romantische komedie die bol staat van de melancholiek. Ook zien we hier voor het eerst in Bergmans filmcarrière een man die openlijk aan zijn geloof twijfelt. Met Glimlach van een Zomernacht verdiende Svensk Filmindustri een smak met geld waarna Bergman voortaan kon doen en laten wat wij wilde.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7557 berichten
 • 4382 stemmen

Een ietwat andere Bergman dan wat ik zou associëren met de rest van zijn oeuvre. Eentje die me ook iets minder aansprak, al vond ik het bij momenten zeker charmant. Visueel sowieso sterk zoals altijd met fraaie plaatjes.

Vrije liefde en heen en weer gefladder met een humoristisch laagje. Qua vrije moraal kon het wel tellen in de jaren 50. Luchtig en vermakelijk en niet zo zwaar als vele van zijn andere films. Best wel eens fijn om gezien te hebben.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30279 berichten
 • 5152 stemmen

Een wat atypische film van Ingmar Bergman. Veel luchtiger dan wat je van zijn bekendere titels gewoon bent. Nochtans zat Bergman niet bepaald goed in zijn vel dat moment. Sterk vermagerd en wat depressief. De film zal wat therapeutisch gewerkt hebben. En deels autobiografisch misschien? Gezien zijn stukgelopen relatie met Harriet Andersson en prille liefde voor Bibi Andersson (die beiden in de film te zien zijn).

Het is een zeer toegankelijke film en voor wie het werk van Bergman soms te zwaar vindt, lijkt dit een betere optie. Langs de andere kant mist het daardoor wel de nodige creativiteit en typische stempel van Bergman die hem net een bekend regisseur maakte.


avatar van Drulko Vlaschjan

Drulko Vlaschjan

 • 392 berichten
 • 354 stemmen

Geinig filmpje wel, absurdistisch op zo'n subtiele manier dat ik aanvankelijk even twijfelde: is dit nou grappig of gewoon slecht?

Maar al vrij snel kreeg ik grip op de film en toen was het toch vooral genieten. De scène waarin de ene minnaar de andere betrapte zal me nog lang bij blijven. Prima sfeertje werd daar neergezet.

De slotacte viel me wel een beetje tegen. De schaakstukken waren klaargezet voor een spannende eindstrijd, maar die belofte werd naar mijn smaak niet volledig ingelost.