• 9.378.523 stemmen

Surrogates (2009)

Sciencefiction / Thriller | 89 minuten

Genre: Sciencefiction / Thriller

Geregisseerd door: Jonathan Mostow

Met onder meer: Bruce Willis, Radha Mitchell en Rosamund Pike

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 15 oktober 2009

Plot Surrogates

"How do you save humanity when the only thing that's real is you?"

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst waar mensen een geïsoleerd bestaan leiden. Interactie tussen mensen vindt plaats middels surrogaat-robotten, een mooiere versie van hun menselijke tegenhanger. FBI-agenten onderzoeken de moord op een student die connecties heeft met het brein dat ooit de high-tech robot ontwierp en realiseerde. Al spoedig stuit men op een heel complot. Dit mysterie levert de nodige hoofdbrekens op aangezien de robotten bijna helemaal identiek zijn aan hun bezitters.

Jennifer Peters

Bobby Saunders

Miles Strickland

avatar van Insignificance

Insignificance

De opgedirkte plastic versie van Willis, nice.

Ok, de virtuele wereld van gephotoshopte schoonheid en weggestopte emoties haalt het niet bij het vleselijke leven, we get it. Surrogates duwt het door je strot, maar speelt tegelijkertijd nog wel aardig met het gegeven van een bewegende etalagepop en zijn/haar onzichtbare operator. In die zin dat de onzin op een of andere manier entertaint. Verhaaltechnisch is het helaas een graatmager beestje. Zodra de verhoudingen duidelijk worden, is het restant wel zo ongeveer uit te tekenen. Mostow heeft tussendoor nog wel een paar interessante actie scenes in petto, alhoewel de action-surrogates iets houterigs hebben. Het slot is ook niet om over naar huis te schrijven. Het verveelt niet echt, maar daarmee is ook alles wel gezegd.

avatar van sandokan-veld

sandokan-veld

Alle mensen blijven thuis en bewegen zich door het leven als op afstand bestuurbare robots. Waarom in godsnaam?, denk je dan. Maar voor wie bereid is logica te laten voor wat het is, en met zichzelf afspreekt zich niet te storen aan clichés in de dramatische structuur, is dit een leuk filmpje met een ouderwets getormenteerde Willis die weer de show mag stelen in een paar prima actiescenes. Alles wordt in een lekker tempo afgewerkt en voordat we kunnen gaan klagen rolt de aftiteling alweer voorbij. We krijgen ze slechter tegenwoordig.

avatar van otherfool

otherfool

Enigszins acceptabele B-film. Over de technische implicaties van de Surrogates moeten we maar niet te lang nadenken, en ook niet waarom Canter niet alleen de surrogates maar ook de mensheid uit wil roeien. Wat overblijft is een aardig toekomstbeeld van aangepaste werkelijkheid, een soort kruising tussen The Matrix, I Robot en Avatar, die gelukkig niet te lang duurt. Ome Bruce lijkt er alleen niet zoveel zin in te hebben en het theatrale einde is niet minder dan potsierlijk.

2*.

avatar van Zeriel

Zeriel

Verrassend goede Sf-film! Ik begrijp al die negatieve reacties niet zo. Maar ik heb hem dan ook gekeken zonder enige voorkennis.

Er is zeker wel wat aan te merken, maar als geheel is de film goed. Goed neergezette sfeer. Mooi gefilmd. Goede scenes. Mooi filmisch tempo (plot-tempo is te snel). Goed acteerwerk, een ingetogen Bruce Willis, die spaarzaam knalt wat de impact vergroot.

Het verhaal, een verfilming v.e. comic-book, had wat meer uitwerking verdiend, vooral een kwestie van te weinig tijd volgens mij.

Het speelt in een soort parallel heden, maar bijna iedereen (in de rijke landen neem ik aan) heeft een surrogate, 1 miljard exemplaren op de hele Aarde (1 op 6 dus), terwijl het supergeavanceerde technologie is, en dus peperduur. Dus hooguit een kleine elite zou zich überhaupt zo'n robot kunnen permiteren.

Het einde maakt een wat afgeraffelde indruk. Als bijna iedereen een surrogate heeft, en die allemaal tegelijk imploderen met een enorme chaos to gevolg, hoe kunnen dan al die media gewoon nieuws brengen? Iedereen zit toch in zijn stoel, ontwend aan de buitenwereld? Zouden de vliegtuigen niet moeten neerstorten bijvoorbeeld?

Ik heb me geen seconde verveeld. : )

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Jonathan Mostow keert 6 jaar na Terminator 3 terug met een stripverfilming Surrogates. Had hem eergisteren gezien en hij viel me toch niet tegen na veel negatieve reacties gelezen te hebben. Zo'n enorme hoogvlieger is het ook weer niet maar toch wel weer een uiterst vermakelijk SF-filmpje met nog een leuke dubbelrol van Bruce Willis( Zowel als Surrogate als een echt persoon), waaraan je wel kan zien dat ie oud en dik word en gas terug neemt. Radha Mitchell mocht er ook wezen. Het term ligt een beetje in het zelfte straatje als I, Robot enz en vind dat ook nog erg amuserend: dat de grootste gedeelte van de bevolking eigenlijk robotten zijn die alles doen terwijl de echte dubbelgangers ze via virtual reality dingen vanuit hun huis besturen. Kwa futurisme is de film wel weer schaars maar de futuristische dingen die aanwezig zijn zijn wel weer een lust voor het oog. Ook had de film wel actiescenes die je onderhielden, maar een echte actie knaller is het niet. Het einde vond ik ook goed gedaan. En de vele reclamespots zijn ook wel om aan te zien (vooral het begint was erg leuk met al die nieuwsberichten en reclame spots) Eigenlijk gewoon een mooi opgezet creatief filmpje.

Heb de stripboek ook thuisliggen waar ik nog in bezig ben. Maar de film was iig wel en zalig tussendoortje.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

In alle opzichten redelijk, maar absoluut niets meer. Het uitgangspunt zorgt ervoor dat werkelijk alle clichés, regeltjes en vaste thema's van het genre netjes achter elkaar worden gezet, er ontbreekt er geen één. Ook de personages zijn (ook zonder hun surrogate) erg gladjes en eendimensionaal, lang zullen ze je in ieder geval niet bijblijven. Gelukkig heeft de film zijn troef en maakt hier ook gretig gebruik van; Bruce Willis. Zelfs op de automatische piloot weet de charismatische acteur nog matige momenten naar een redelijk niveau te trekken. Tel daarbij een paar aardige actiemomenten en je hebt Surrogates. Overigens erg verrassend dat de film na 80 minuten het al voor gezien hield. Normaal worden films als dit toch gerekt toch een vermoeiende 120 minuten en langer. Toch wel een klein pluspuntje.

2,5 sterren.

avatar van Fixi88

Fixi88

Heerlijke vlotte film. Met een goede rol van Bruce Willis. Film geeft stof tot nadenken over wat de technologie ons brengt. Ben zeer enthousiast over de film. Een echte aanrader.

avatar van Minotaures

Minotaures

Haha, nu kunnen al die luie mensen zelf hun rommel opruimen bij 't einde.

Zeker niet de beste sci-fi. Deed me een klein beetje denken aan Gamer en I, Robot. Verhaal was matig. Vond het maar erg raar, dat het Willis bijna altijd meezit. Beelden van de toekomst zijn niet verschillend, behalve die surro's en hun spullen.

Personages waren ook niet erg interessant, de side-kick van Willis vond ik wel leuk. En dan nog bij 't begin; Bruce met haar... het was even wennen voor mij.

Gezien en dit is een film dat ik niet zo gauw zal herzien.

avatar van Aapje81

Aapje81

Film met een boeiend thema maar totaal oninteressante uitwerking. Het acteerwerk, verhaal en actiescenes kwamen erg kleurloos en vooral futloos over. Het is lastig om precies te benoemen waar het pijnpunt lag maar de film werkte gewoon niet en dat is erg jammer want het potentieel was er zeker.

Matig.

avatar van xxc

xxc

Bruce Willis..

Aan Bruce heb ik nooit veel aangevonden.. Zijn ego spat er altijd van af.. Bovendien hoor je vaak dat hij ontzettend naast zijn schoenen loopt. Natuurlijk wilt dat niet zeggen dat hij niet kan acteren.. Integendeel, Willis kan wel degelijk acteren.. Jammer dat het vaak dezelfde soort rollen zijn.

Deze film deed me denken aan I, robot. Het verhaal was erg interessant.. Iedereen ziet er zo uit als hij/zij er uit wilt zien, dus is er automatisch meer vrede op aarde. Maar natuurlijk zitten daar ook nadelen aan vast. Zoals dat in deze film mooi uitgebeeld word.

De zogenoemde surrogates zagen er wel degelijk uit, maar die van Bruce willis...?! Nee.. Veel te nep, veel en veel te veel make up. Nee, die zag er wat mij betreft niet uit. Terwijl die van Rosamond Pike er weer stukken beter uit zag..

Ja, leuk verhaal.. Maar ontzettend jammer dat ik bijna in elke film in ongeveer hetzelfde genre het zelfde tegen kom. Het gaat goed, het gaat prima, maar dan gaat er iets mis (een moord bv) en de hoofdrolspeler moet het allemaal zelf oplossen.. Natuurlijk krijgt hij dan nog meer tegenstrijdige dingen op zich af, maar toch komt het allemaal goed.. De uitwerking van de film, en het verhaal, viel me te veel op.. Zo vaak gezien.. Geef mij maar een lekkere horror..

Zoals hieronder ook staat.. Surrogates past perfect bij Gamer en Matrix bijvoorbeeld. Films zoals die spreken me altijd erg aan. Omdat misschien, over een hele lange tijd, die mogelijkheid wel realiteit kan worden..

Geen slecht filmpje, maar toch ook niet echt een topper..

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Hmmm 2,90... Ik vond dit een hele goede film die een dikke 3,5* van mij krijgt. Een goed verhaal en het word ook best spannend. Bruce Willis doet het goed. Hij duurt ook niet te lang dus het verveeld niet.

avatar van killerfreak

killerfreak

matig filmpje, waar Bruce op automatische piloot door zweeft. Film springt nergens echt uit, maar weet toch de aandacht van de kijker vast te houden door de o.a. futurische graphics (of toch wat ervoor moet doorgaan). 3*

avatar van K. V.

K. V.

'k was eigenlijk nog aangenaam verrast door deze film. Een origineel, vlot verhaal, met een overtuigende cast. Misschien mocht er af en toe wat meer diepgang in gezeten hebben, maar voor de rest verveelde de film niet.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Deze film deed mij aan andere films denken waarin de mens virtueel in een andere omgeving verblijft. In deze film verblijft echter je virtuele surrogaat in de dagelijkse realiteit.

Er komt wel wat aardig stunt-, kunst- en vliegwerk voorbij. De uitvoering (beeld en geluid) is verder niet heel bijzonder, gemiddeld dus. Het acteren is overtuigend. Ik vond het verhaal spannend en blijven boeien.

Surrogaten maken niet zo gelukkig als gedacht en dezelfde problemen en andere omstandigheden blijven bestaan in de realiteit, dus wat voegt het gebruik van surrogaten precies toe? Kan het surrogaat ziekte en dood veroorzaken? En wat betekent leven of dood precies in zo’n soort situatie?
De film roept toch wat interessante vragen op.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Goed concept, iets mindere uitwerking. Mijn voornaamste klacht is dat de film eigenlijk te kort is. Het hele idee van surrogaatmensen die er heel anders uit kunnen zien dan ze echt zijn, biedt veel meer mogelijkheden voor complottheorieën en revoluties, en die zijn helaas nauwelijks uitgebuit. Het acteerwerk was wel netjes, de spanning was ook goed, het verhaal was helaas net iets te simpel en ook te snel voorbij. Wat ik wel heel mooi vond was de scène waarin de surrogaten allemaal tegelijkertijd uitvallen, dat levert een haast apocalyptisch beeld op. Mooi gefilmd.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Deed me aan The 6th Day met Arnold Schwarzenegger denken: Surrogates zit qua hyperfleurig-neppe look in diezelfde hoek. Ik kan niet zeggen dat ik een al te grote fan ben van die stijl, maar thematisch is dat natuurlijk een goede keuze geweest van Mostow. Nog een goede keuze: Bruce Willis in de hoofdrol. De man draagt de film in zijn eentje en zet gewoon een ontzettend goede acteerprestatie neer, zowel als plastic mannetje als gebroken man van vlees en bloed. Over de rest van de film ben ik helaas wat minder te spreken: het plot, de actie, de special effects - alles is een beetje onder de maat, eigenlijk. Camerawerk is ook heel matig: ik heb nog nooit zoveel scheve hoeken in één film gezien, tjonge. Het grootste minpunt is dat er met dit - erg leuke - uitgangspunt waarschijnlijk wel wat meer te doen viel. Toch is Surrogates een erg vermakelijk filmpje, maar de voldoende komt voornamelijk van Willis.

avatar van In beslag

In beslag

Goed plot,je kunt het als jammer zien dat ie kort duurt,maar toch knap om zo,n degelijk verhaal

Kort samen te vatten zonder dat het stoort.

State of the art special fx.

Een boeiende science fiction,maar net als bij gamer zie ik dit soort toekomst visie te ver gezocht.

Klinkt mischien raar maar als zoiets al zou kunnen,dan word het in mijn ogen een soort I robot.

avatar van FlickyMartin

FlickyMartin

Upload complete.

In Surrogates leven alle mensen geïsoleerd terwijl hun betere versies hun leven leiden.

Gebaseerd op een stripboek en met een slim verhaal is het daarom erg spijtig dat dit geen sterke film is.

Het hele concept is te vergelijken met de Sims spellen.

Iedereen kan een droomversie van zichzelf maken in de vorm van een surrogaat robot en daarmee hun leven leiden.

Sommige scene's waren interessant en dankzij de lengte van de film is het geen pure irritatie, er zijn integendeel zelfs ook goed geacteerde momenten, maar ondanks dat geen film die ik een tweede keer zou willen zien vanwege het gebrek aan een held.

Dit stripboek had een leidend figuur waar je voor kan juichen moeten hebben naar mijn idee, Willis riep geen emoties bij mij op.

Bruce Willis speelt de hoofdrol als FBI agent Greer die opzoek is naar het dooms day device dat andere surrogaten uitschakelt en daarmee ook hun bestuurder vermoord.

Willis was geen onverwachte keuze voor deze film maar vulde zijn carrière weer met een flop.

Matige film.

avatar van MRDammann

MRDammann

Ik vond deze film nog niet eens zo slecht. Ik was positief verwacht. Het verhaal vond ik erg interessant en het was erg spannend. Bruce Willis speelde natuurlijk zoals hij altijd speelt: niet bijzonder. Ik vond het erg realistisch, vooral in het begin. Mensen willen er steeds mooier uitzien en ik denk dat sommige mensen, zonder de bijwerkingen te kennen, zouden kiezen voor een perfecte mens. Het is ieder geval een interessant gegeven en is voer voor een goed gesprek.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het welbekende science-fiction-concept van 'robots in de samenleving' is weer eens onder handen genomen. Niet bijster origineel, maar het levert wel een geinig filmpje op met wat leuke actiescenes. Het is net I Robot, maar dan een wel betere versie.

avatar van blurp194

blurp194

Een wat ongewaardeerde film. Het verhaal is best goed, lekker vlot verteld en met een interessant gegeven als basiselement in het plot. Geloofwaardig is misschien niet het goede woord, maar het is dan ook een science fiction - let ook even op het laatste van die twee woorden. De controverse tussen de 'echte' mensen en de surrogates wordt misschien wat weinig uitgediept, maar is wel zeker aanwezig - en speelt ook een belangrijke rol, achteraf gezien.

Qua beelden is het erg goed plaatjes kijken, wel zijn er wat slordigheidjes in de stunts te zien als je goed oplet. Maar de frisse kleuren en de aanwezigheid van Radha Mitchell en Rosamund Pike maken veel goed. Bruce Willis krijgt erg weinig krediet voor zijn acteerprestaties, maar zet wel weer eens een prettige vlotte actiefilm neer. Niks mis mee. Geen kandidaat voor de film-top-100 misschien, maar wel prettig kijkbaar vakwerk.

Degelijk.

Ik kan wel appreciëren dat Surrogates niet veel meer poogt te zijn dan wat het is: een eenvoudig Hollywood sci-fi filmpje. Er wordt goed leentjebuur gespeeld bij Gamer en Avatar (hoewel wel hetzelfde jaar), I Robot en uiteraard Innocence, vooral het begin kent nogal wat overeenkomsten (zeker het tripje naar het leger).

Waar je dan weer een poging tot intelligente scifi kan maken, laat Surrogates dat gewoon links liggen. Want serieus, hoever kan je gaan als Hollywood filmpje, en wat valt er eigenlijk nog over het onderwerp te zeggen dat een andere film al niet eerder en beter gedaan heeft? Mnee, gewoon een simpel actiefilmpje met een mix van bekende elementen. Geen verkeerde keuze.

Wel verkeerde keuze is de snit van Willis' surrogate. Mag dan functioneel zijn, het zag er écht niet uit. Gelukkig laat Willis z'n cyborg al snel voor wat het is en gaat hij gewoon als meatbag verder. De rest van de cast is redelijk matig, gelukkig zit er een goed tempo in de film en ziet het er best verzorgd uit. CG is en toe wel erg simpel, vooral als de cyborgs hun atletisch vermogen aanspreken.

Hoogstaand is het niet, het springt er ook nergens uit, maar als filler is het best amusant en vlotjes. De laatste tijd ook al wat films met Willis gezien en als actieheld toch wel één van de betere uit de 80s generatie. Weinig afwisseling in z'n rollen, maar hij is gewoon geknipt voor wat hij doet.

avatar van baspls

baspls

"Look at yourselves. Unplug from your chairs, get up and look in the mirror. What you see is how God made you. We're not meant to experience the world through a machine."

Briljante film over een een zeer ongelukkige toekomst, al vind ik het soms ook redelijk herkenbaar in bepaalde zin.

Een van Willis betere films vind ik. Hij is hier niet de standaard lompe actieheld en heeft een echt personage dat hij goed en met overtuiging heeft gespeeld. De verdere acteerprestaties zijn ook allemaal goed. James Cromwell vond ik ook erg goed als de uitvinder.

Erg sterk verhaal dat goed doordacht is en wel wat weg heeft van Equilibrium. Ik vind zo'n toekomst beeld altijd vreselijk, en juist daarom vind ik de moraal van dit verhaal ook zo goed.

De film speelt af in een toekomst waar mensen zich totaal hebben geïsoleerd en allemaal gebruik maken van surrogaat-robot's. Een FBI-agent onderzoekt een wel heel erg vreemde dubbele moord waarbij de moordenaar door de surrogaat te vernietigen ook de bestuurder ervan heeft gedood.

Visueel is de film goed. Ik vind op sommige momenten de stunt-effecten niet altijd even goed maar over het algemeen is het zeker niet slecht. De toekomst wereld is erg goed gemaakt, het is dan wel makkelijker omdat het over de nabije toekomst gaat maar toch.

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Heerlijke film over de mogelijke toekomst van onze samenleving. Het onderwerp dat we vanuit huis onze surrogaat robot besturen en dat dat dus ons toekomstige leven is vind ik erg treffend in beeld gebracht. Het boek "Reis naar de toekomst" van Michio Kaku heeft het ook over deze mogelijke ontwikkeling aan het eind van deze eeuw. Boeiend onderwerp om over te filosoferen...

avatar van jippie2010

jippie2010

Zeker een geslaagde film, origineel uitgangspunt met een interessant en uitdagend plot.

De uitwerking had daarentegen veel scherper gekund om storyholes te voorkomen,

dat had de film nog vele male beter gemaakt.

Maar het raamwerk is stevig en degelijk, waardoor ik geboeid ben blijven kijken. *3.5

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vind het geen slechte film. Wat begint als een klassieke intrige met platte actie eindigt iets dieper. Vond met name het einde erg goed, ook door de link met Toms vrouw. De link met Avatar is duidelijk, al krijgt men hier eerder de sociale benadering dan de sprookjesachtige vertelling. Hoewel het onderwerp interessant is vind ik het ook wat ongeloofwaardig en blinkt het script niet uit in genialiteit : waarom zouden mensen zich liever de hele dag door inpluggen op een surrogaat dan zelf hun leven te leiden? Behalve dat men een parallel wil trekken met computer/internetverslaving zie ik ook niet veel andere antwoorden. Niet alles is goed maar er zijn enkele sterke elementen en er is voldoende entertainment die een 3* zeker rechtvaardigen.