menu

13 (2010)

mijn stem
2,77 (947)
947 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Thriller
91 minuten

geregisseerd door Géla Babluani
met Sam Riley, Jason Statham en Mickey Rourke

De film volgt Vince (Sam Riley), een jonge klusjesman die door een vreemde speling van het lot instructies in handen krijgt die voor iemand anders bedoeld zijn. Vince besluit ze zelf op te volgen, onwetend dat hij gevolgd wordt door de messcherpe rechercheur Larry Mullane (David Zayas). Aan het eind van de aanwijzingen bereikt hij een afgelegen huis waar voor veel geld illegale weddenschappen worden afgesloten. Op mensenlevens. Vince heeft de identiteit van de onbekende man aangenomen en blijkt deelnemer te zijn...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=An3Nv8ts_s0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Decec
3,5
Een goede drama/thriller film...
Prima verhaal..
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Jason Statham en Mickey Rourke ...
Redelijk kwaliteit breedbeeld
(geen HD)...
Prima achtergrond geluid
(Dolby Digital)...

MichaelMovie
- De filmmuziek was slecht: verkeerde keuze en toepassing bij enkele scènes.
- De acteurs kwamen niet overtuigend over.

De film kon mij niet boeien, want ze konden er veel meer van gemaakt hebben.

avatar van Davido
3,5
Bijzondere film.
Gebeurd eigenlijk vrij weinig, maar ik heb mn ogen geen seconden van het beeld gehad.

avatar van popcorn en cola
2,5
Vreemd, onrealistisch verhaal met wederom een zwakke rol voor Statham, ik ga nu echt zijn films overslaan. Niet echt een aanrader.

avatar van nadrin
2,0
Ik vond de originele Franse versie veel intenser

avatar van john mcclane 2
2,5
helaas het origineel niet gezien,had ik beter kunnen doen begrijp ik uit sommige berichten.
dit was redelijk,hoe heftig het roulette gegeven ook is,echt indrukwekkend word het niet.

wat mij wel opviel was de diversiteit van de casting,,,mickey rourke,en opkomende beloftes micheal shannon,en alexander skarsgard.

leuk voor een keertje,,,,einde was ongelukkig.

wessel1961
ik vond hem er onrealistisch en niet boeiend

4,0
Vandaag voor 2de keer gezien van begin aan dacht ik van oh heb ik al gezien maar toch wou ik blijven kijken. wist wel veel dingen ma blijft zo spannend met de lamp dus nog ooit nog eens zien ja de kans zit er in

avatar van TornadoEF5
2,5
Gisteren voor tweede keer gezien. Film is redelijk. Maar ook geen top. Technisch gezien zou ik het 5.5/10 geven, dus rond ik af naar beneden. Jason Statham vind ik een goede actie-acteur, maar hier valt die tegen. Mickey Rourke is ook een stuk beter in Iron Man 2. Zeker geen slechte film, maar te slecht om top genoemd te worden. Het acteerwerk was flauw. En het leek wel alsof de film te lang was ondanks zijn 90 minuten. Het laatste stukje was overbodig, en dan was ik ook niet meer geinteresseerd. Verhaal is geeindigd. Einde is ook vrij flauw. Niet echt meeslepende film.

Hoofdpersonage is niet gekend, en dat is er ook aan te zien.

avatar van TornadoEF5
2,5
Mensen die deze film willen zien. Ik raad: 13 tzameti deze film aan. Deze is bijna exact hetzelfde, en is de originele film. Bij deze film zal je meer sfeer voelen.

Punten opnieuw bijgesteld trouwens naar een 4/10

avatar van tattoobob
2,0
Tjaaa dit is toch wel een van de slechtste met Statham .
Een niet al te best verhaal (wat we al een eerder gezien hebben) gecombineerd met matig acteerwerk en weinig goede actie betekend dat deze film zwaar onder de maat is.

cma
Laatste paar weken een aantal films op tv, Death Race (1, waar ook Statham in meespeelde), Death race 2 en deze film waarin er steeds gewed wordt met inzet mensenlevens. Begint mij nu een beetje de keel uit te hangen, daardoor 2 sterren.

avatar van jippie2010
3,0
Ik heb het origineel niet gezien. Een spannende en soms lugubere film die toch af en toe vrij sfeerloos is. Het oogt soms low-budget, waarin de grote Statham zelfs misplaatst lijkt.
De film is origineel en eenvoudig, ik houd daar wel van. *3,0

avatar van Oliveri
3,0
Inderdaad geen topfilm ondanks de ervaren cast, maar wel de moeite waard om uit te kijken.

2,5
Gela Babluani mocht de Amerikaanse remake van zijn Franse '13 Tzameti' zelf draaien maar het serieus wat toegevingen gedaan om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. De scherpe mysterieuze kantjes uit het origineel werden jammer genoeg afgevijld, actiehelden Statham, Winstone en Rourke toegevoegd en Oscar-gewijs een zieke vader opgevoerd als backstory. Toch blijft de film als een Russian Roulette spannend en verrassend, al weet je natuurlijk dat 13 zal overblijven en is het einde belachelijk eenvoudig uitgewerkt ... 2,5*

2,5
In huis van de bieb......Klinkt niet veelbelovend als ik de reacties hier lees....DE 2-en vliegen om je oren. Als ik het verhaal lees, komt het mij wel bizar over......Tja, kijken of niet...thats the question.

2,5
Ja dus gezien.....Emotieloze, niet-boeiend, bizar verhaal. Snel vergeten. Er schijnt een Frans origineel te zijn. Kan mij voorstellen dat ie stukken beter is.

avatar van Film Pegasus
2,0
Film Pegasus (moderator)
Een typische toernooifilm dat niet meer is dan enkele rondes met battles. Denk aan Death race, Bloodsport, The Tournament, ... Aan de cast kan je meestal al deels zien wie er verder gaat naar de volgende ronde. Als filmmaker val je dan op door boeiende gevechten. In 13 proberen ze het te doen met meer sfeer en er een ietwat alternatievere film van te maken. En dat lukt niet echt.

De film pakt uit met Jason Statham maar die heeft weinig actie voor dit genre. Toch wel een stuk valse reclame. 13 heeft z'n momenten, maar is nergens verrassend. Eentje om snel te vergeten.

avatar van FunkStarr
3,5
Onbedoeld hard moeten lachen om deze film. Vertaling was ook heerlijk, draai de trommel, span de haan etc. Heerlijk wegkijkertje met grandioos acteerwerk van met name Sam Riley. (Op 50 Cent na dan, wat een dwarrel is dat) Statham speelt een klootzakje leuk om hem weereens in een ander rolletje te zien.

avatar van Timothyvdmeer
2,0
Saai. Zat niet genoeg spanning in.

avatar van K. V.
3,0
Ook deze was op tv en meer eens meegepikt 'k vond het uitgangspunt wel leuk gevonden, maar de uitwerking vond ik toch iets minder. Niet dat het een slechte film was, maar van het einde had ik wel wat meer verwacht.
De film had nog een redelijk bekende cast, maar er echt iemand uitspringen deed niemand echt.
De film verveelde niet, maar had er nog iets meer van verwacht.

avatar van Daan258
3,0
Leuk en zeer vermakelijk filmpje.

De rating van de film is niet heel laag maar ik heb wel veel negatieven berichten en verhalen gehoord over de film. Dit kan ik dus helemaal niet begrijpen. Het kan misschien ook een klein beetje liggen dat ik het origineel nooit gezien heb maar ik heb me geen moment weten te vervelen.

Het wist me vanaf het begin gelijk te boeien. Misschien is het verhaal zelf niet super maar het idee is aan de andere hand is toch behoorlijk ruw en hard.
De cast was ook erg mooi. Micheal Shannon (wat voor mij een verassing was want voor het bekijken had ik geen idee dat hij hier ook zou in spelen), Mickey Rourke en natuurlijk Jason Statham. Al moet ik wel zeggen ondanks dat ze allemaal best weten te acteren vond ik de personage's zelf toch wel wat saai en niet interessant. Van alle had ik hier meer van willen zien qua achtergrond etc. Dit was wel wat minder uitgewerkt.
Waar ik wel een beetje mee zat is waarom ze 50 Cent hieraan hebben toegevoegd. vond dit wel erg raar, had van mij echt niet gehoeven.
Dan moet ik wel zeggen dat acteur Sam Riley ( die voor mij niet erg bekend is ) zelf qua acteerwerk hier denk het meest bovenuit stak. Hij kwam erg overtuigend over en deed het best goed.

Groot pluspunt was voor mij bij de scene's wanneer ze het spel begonnen te spelen. Op dat moment de complete stilte, je hoort alleen het geluid van de pistolen die geladen worden, je ziet de spelers de wapens op de andere spelers richten en iedereen naar de lamp ziet kijken. Dit vond ik ijzersterk gedaan. Zelfs spannend vond ik dit te noemen en ook op die momenten zat ik zelfs ook echt met me adem in te kijken.

Over het eind heb ik ook niets om op aan te merken, waar ik ook veel slechte berichten over heb gehoord. Het is niet het beste einde maar waarom vele dit ook zo slecht vinden kan ik niet echt begrijpen. Juist doordat ik hier veel negatieve dingen had over gehoord vond ik het achteraf eerder positief.

Van mij zeker te weten een dikke 3,0*

avatar van Kondoro0614
2,0
Vanmiddag maar even snel besloten om in plaats van een Quentin Tarantino film deze even op te zetten. Ik ben van plan alle films te kijken van de regisseurs die in mijn top 10 staan (welke mogelijk zijn om te kijken). Echter is mijn doel om alle stemmen en meningen gelijk te krijgen is ook nog volop bezig, dus heb ik besloten om ook deze film (met onder andere mijn grote vriend en lieveling acteur Jason Statham) weer eens te herzien want dat was ook nodig.

’13’ wist mij niet te boeien, een vaag concept helpt niet met een leuke filmavond, ik keek vaker weg dan dat de film mij interesseerde. De film had een kaal verhaal, ik kon er niet veel van maken en hij was aardig saai om te volgen. Het enige positieve in mijn ogen is dat Jason Statham nog een enig rolletje heeft en samen met Rourke en dat bepaald voor mij ook de hoogtepunten uit de cast.

Het verhaal stond mij niet aan en het concept ook niet. We volgen Vince (Sam Riley) een jonge klusjesman (elektricien) die de huis van een man op orde probeert te maken. Hij hoort dat de man een lot heeft waarmee hij heel veel geld kan winnen maar komt na een overdosis te overlijden. Vince wacht geen moment en besluit zelf naar het feestje toe te gaan om het gene tegen te komen wat men niet verwacht. Iedereen met een lot moeten in een kring gaan staan en Russisch Roulette spelen en de laatste wint het meeste geld. Vince wint uiteindelijk en word daarna in de trein vermoordt door Statham en Statham denkt vervolgens met het geld er van door te gaan wat later niet blijkt.

Deze film vol met clichés een traag verhaal en een saai concept kon mij niet bekoren en ik heb besloten de film diep te laten zakken in zijn cijfer, helaas.

2.0*

avatar van thismome
4,0
Heel veel wollige negatieve kritieken op deze film. Ik heb 'm gewoon beleefd. Het zijn gewoon goede karakterrollen, die gezet zijn in een flinterdun verhaal, maar desalniettemin in zijn geheel absoluut een zeer boeiende film. En daar gaat het om. Het moet boeiend zijn. En uiteraard moet een boeiend gevoel gecreëerd worden, maar als je sec de film bekijkt en beoordeelt op basis van technisch, maatschappelijk, cultureel verantwoorde elementen of op basis van andere externe elementen, dan ga je feitelijk voorbij aan de basis van films, muziek en andere publieke evenementen. Namelijk dat het niet meer is dan een kortstondig amusement. Als ik een waardering geef (in deze een 4.0), dan geef ik dat voor het amusement. En over de smaak van amusement valt niet te redetwisten. Dus alles blijft subjectief. En dat vind ik prima.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:44 uur

geplaatst: vandaag om 01:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.