• 9.378.710 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Edward Norton, Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper

Releasedatum: 10 april 2003

Plot 25th Hour

"Can you change your whole life in one day?"

De film vertelt over de laatste vrije dag van Monty Brogan, voor hij zeven jaar de gevangenis in moet wegens het dealen van drugs. Hij zwerft door de stad tot zonsopgang met twee goede vrienden en een vriendin. Hij overdenkt zijn leven en hoe hij in deze situatie beland is.

Monty Brogan

Agent Allen

Senka Valghobek

waarom niet?

waarom niet?

Ik vind Norton duidelijk geen method-acting acteur zoals De Niro. Toegegeven, in American History X leek het idd een beetje die kant op te gaan, maar voor de rest vind ik hem eigenlijk altijd een beetje hetzelfde. Ik vind Norton een goede acteur hoor, maar vergelijkingen met De Niro gaan veel te ver.

Hobbes

dat norton geen method-acting doet betekend toch niet meteen dat ie nooit zo goed zou kunnen worden?

Morgan Freeman is ook geen method actor...

Hobbes schreef:

Morgan Freeman is ook geen method actor...

Mwa, ik vind dat je je als acteur zo goed mogelijk in een rol moet inleven. Als je dat vervolgens in veel verschillende rollen kan ben je imo een erg goede acteur. Wat Morgan Freeman er mee te maken heeft ontgaat me een beetje..

Hobbes

Morgan Freeman is wellicht op dit moment de beste acteur die er rond loopt.

En mag zeker in het rijtje Pacino, De Niro imho. En dat is geen method actor.

Hobbes schreef:

Morgan Freeman is wellicht op dit moment de beste acteur die er rond loopt.

Verrassende opmerking. Morgan Freeman is nou niet bepaald een kameleon.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ramon K schreef:

En waarom zijn die 11 september elementen voor sommige MM'ers een toegevoegde waarde? Is alleen een tijdsaanduiding........toch niks bijzonders aan?

Ik vind een film die zich specifiek in een bepaalde tijd afspeelt vaak wél bijzonder. Vergelijk het maar met The Graduate, Midnight Cowboy of (in mindere mate, want: mindere film) Blow-up. Stuk voor stuk films die vooral vanwege het tijdsbeeld dat ze schetsen zo interessant zijn. Natuurlijk komt er bij die films -en ook bij deze- wel meer kijken, maar ik vermoed dat over een jaar of 20 deze film zich (onder andere) vanwege de 11-9 thematiek bij dat illustere rijtje kan voegen

avatar van neo

neo

Ik vind bv het gesprek tussen Hoffman en Pepper bij ground zero op een of andere manier toch iets bijzonders hebben. Helemaal door het ''hymn to the fallen'' thema van componist Blanchard.

avatar van sjob

sjob

goed beetje traag

is deze al op DVD uit?

avatar van jassonn

jassonn

is deze al op DVD uit?

Nee,ik weet niet wanneer de release is.Zit er ook een beetje op te wachten.

Mooie film,vooral de muziek doet het h'm.Ook het acteerwerk is goed samen met mooie scenes opgeteld geef ik hem 4 sterren.

avatar van gandalf

gandalf

moest ie nou voor 1 kilo wiet 7 jaar brommen, of heb ik t nou verkeerd begrepen?

avatar van Jordy

Jordy

Nee 't was volgens mij coke, en niet voor eigen gebruik

avatar van T.O.

T.O.

Is dit een uitgevouwde poster?

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Nee, die lijnen horen er in. Zitten zeg maar bij het design van de poster

avatar van Stephan

Stephan

kos schreef:

Mwa, ik vind dat je je als acteur zo goed mogelijk in een rol moet inleven.

Ik raad de mensen aan eerst de term "Method" eens op te zoeken, want daar zijn een hoop misverstanden over...

...zoals hier.

Stephan schreef:

...zoals hier.

Method is "American" Stanislavsky SYSTEM; "from actor to character" (Strastberg). Stanislavsky thought that Actor must disolve himself with the character, but American School: Character must become part of the actor, playing this role.

Ik snap niet wat ik daaraan precies verkeerd interpreteer.

avatar van Cardinoz

Cardinoz

gandalf, ze hadden het erover dat hij vroeger al wiet verkocht op school. Die zeven jaar dat ie moet zitten is omdat ie in coke handelde.

Norton vind ik niet altijd even goed acteren. Het gevaar van de automatische piloot ligt af en toe op de loer.

Het tweede uur vind ik erg goed, vanaf het moment dat ze de club in gaan. Dan is praktisch alles op het scherpst van de snede. Erg overtuigend.

Weer een meesterlijke Philip Seymour Hoffman! Ik heb weer genoten. Het moment waarop 'ie uit de wc komt en eventjes doorzweeft en een gekke kop trekt, onverbeterlijk!

De politieman die shiiiiiiiiiiiiitttttt zegt vind ik ook erg grappig.

Het hele 9/11 gebeuren vind ik er met de haren bij getrokken. Had wat mij betreft uit de film gehouden mogen (/moeten) worden.

Eerste uur 3 sterren, laatste 4/4,5. Ik kom uit op 3,5*

kappeuter schreef:

Norton vind ik niet altijd even goed acteren in de film. Het gevaar van de automatische piloot ligt af en toe op de loer.

automatische piloot of menselijk realisme? Ik vond het meer het laatste. Of bedoel je wat anders?

Automatische piloot is als Norton een standaad Norton typetje neerzet. Die je vervolgens in elke film van hem kwijt kunt. Inwisselbaar.

Vergelijk het met een muzikant. Als 'ie teveel hetzelfde repertoire speelt gaat dat ook vervelen.

Hobbes

Oh, bedoel je dat. Ik vond dat hier bijna niet aanwezig (ik heb me er in ieder geval niet aan gestoord).

avatar van corbijn

corbijn

deze joint van spike lee is schitterend. ik hoop dat hij met een aantal andere meesters een nieuwe elite gaat vormen. want er is geen elite meer. want die zijn op bergman na allemal dood.85%van alle films is een boek, srtip of roman verfilming. er zijn maar weinig publieksfilms met een visie van dit nivo. fantastisch direct uit de onderbuik gemaakt.

avatar van T.O.

T.O.

Had er meer van verwacht. Ik vond dat er te vaak van het hoofdonderwerp werd afgeweken met subplots en flashbacks die niet terzake doen. Mooi hoor, als er dieper in wordt gegaan op karakters, maar het moet wel relevant zijn...Soms leek het net een opeenstapeling van losse scènes, met die monoloog op het eind als goed voorbeeld.

avatar van SVanduin

SVanduin

heel erg goeie film!!!!

avatar van jassonn

jassonn

Is deze al te koop?

avatar van Dorsflando

Dorsflando

Norton dreigt inderdaad wat hetzelfde typetje neer te zetten, maar toch is deze film een lichtpunt in de "kwark" die meestal op de kijker wordt losgelaten!

avatar van Freud

Freud

Zeer knappe film. De opbouw van deze film is een knappe ode aan The last temptation of Christ van Scorsese (al dan niet bewust) (de lange flash forward natuurlijk en het onduidelijke einde, maar ook het opofferen van het hoofdpersonage, en het in elkaar geslagen worden voor het einde als een nieuwe interpretatie van de Judaskus... Ik vind dat echt niet zo ver gezocht, en zo bekeken is dit een magnifiek verhaal. De 'mystieke elementen' die tegenwoordig in de VS zo hoog aangeslagen worden, namelijk Amerikaanse vlaggen, ground zero als offerplaats van de vrijheid en Osama Bin Laden en alle andere 'fuckers' als duivels van onze tijd krijgen zo een andere betekenis binnen de film. En ik heb het dan niet over spirituele rotzooi als 'een nieuwe vertaling van het christusverhaal' of zo, maar gewoon een visie op onze wereld, en dat met een personage dat heel wat wegheeft van zo'n christus, maar dan een menselijke, die geen boodschap uitdraagt, een zoals die uit the last temptation, een die zijn leven ondergaat maar waar hij voorbijkomt wel het leven van de mensen verandert. (Oke, als het echt de bedoeling was geweest dan zouden er veel meer verwijzingen in zitten, maar het geeft de film toch een duidelijke betekenis, dat wil ik vooral aantonen. )

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Mooie subtiele film van Spike Lee. Erg leuk uitgangspunt die de film continu boeiend houdt. Norton is weer eens ouderwets goed. Sfeervol gefilmd, goede muziek; kortom niks mis mee. 4 sterren.

avatar van Droopy

Droopy

Vooral de beelden van ground zero zijn me bijgebleven. De karakters werden goed neergezet en uitgediept. Het tempo had gedurende de hele film wel wat hoger mogen liggen van mij.