Genre: Drama / Actie
Releasedatum: 4 maart 2010
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Book of Eli
"Some will kill to have it. He will kill to protect it."
In de nabije toekomst is Amerika een kaal en gevaarlijk niemandsland geworden. Gewapend met zijn jachtgeweer, zwaard en instinct heeft Eli deze wereld jarenlang afgezworven, zichzelf verdedigend tegen uiterst gewelddadige bendes op zoek naar overlevingsmiddelen. In Californië geeft de zelfverklaarde dictator Carnegie zijn bende opdracht Eli te overmeesteren. Tijdens dit kat en muis spel ontmoet Eli Carnegie's stiefdochter Solara, die hem vertelt over haar stiefvaders wrede en vernietigende plannen om het gebied te veroveren. Samen vervolgen ze Eli's weg naar San Francisco, waar het einddoel ligt van zijn lange reis: het afleveren van belangrijke informatie die de redding van de gehele mensheid kan betekenen.
Carnegie
Martha
Martz
Hoyt
Hassink
Ik vind echt niks aan deze film. Matig geacteerd (ondanks dat Denzel Washington echt wel een goede acteur is), het verhaal trekt op niks en het einde is te absurd voor woorden. Voor de mensen die de film al hebben gezien, de ontknoping zorgt voor veel vragen waardoor we die eens hebben overlopen waaruit blijkt dat de film vól fouten zit.
"The Book" ligt natuurlijk ook veel te voor de hand en de betekenis die hieraan gegeven wordt is ronduit belachelijk. Misschien is dit een soort marketingcampagne voor een organisatie in nood?!
JustOneDude
Weet een van jullie overigens hoe het liedje heet wat wordt afgespeeld in het begin van de film???
Alvast bedankt!
De film vind ik overigens aardig zeker niet de beste van Washington.
AC1
Misschien is dit een soort marketingcampagne voor een organisatie in nood?!
Dat vroeg ik mij ook af tijdens de aftiteling.
russo
leuk om een keer gezien te hebben als je echt niks te doen hebt, maar het verhaal gaat echt nergens over, het is niets meer en niets minder dan een boek wat hij moet wegbrengen
de sfeer van de film, het grauwe en het contrast van de kleuren vond ik veels te overdreven, sommige scenes waren zo zwart dat je amper detail kon zien
mythodea
Wat een blaf film. Ben niet verder gekomen dan neen half uur, toen heb ik hem afgezet.... Nou, eigenlijk ben ik na die half uur eerst eens hier gaan kijken wat anderen er van vonden, en mijn gedachtes "om de film af te zetten", was dus wel terecht.
'k Heb het einde niet gezien, en heb er ook geen behoefte aan.
brightsparkle
Amazing!!! 100% aanrader!!!! Ik heb er geen woorden voor ben er gewoon stil van! Of je nu gelovig bent of niet, dit is een film over doorzettingsvermogen.
Serieus een dikke 5
boozebelly
- 1908 stemmen
Ik kon het eerst niet geloven, maar hij blijkt dus echt blind te zijn op het einde. De film balanceerde voor mij al tussen 2,5* & 3,0*, maar dat is wel de druppel die hem naar een onvoldoende doet zakken hoor. Wat een ongelofelijke dooddoener...
N23
Het laat zien dat God hem overal in zal helpen, en als Hij met je is, wie kan dan tegen je zijn.
Tjah...
boozebelly
- 1908 stemmen
Niet beledigend bedoeld hoor
Fortune
Misschien leuk voor de christelijken onder ons maar dat is nou juist wat de film afgezaagd maakt. Niet dat ik me er erg aan heb gestoord, de visuele pracht maakt veel goed.
Hassink
Of dacht je dat, dat boek, de Bijbel bij toeval gekozen is?
Nee, integendeel
dat element stoort mij juist.
Niet beledigend bedoeld hoor
Maar dat is nou juist de reden dat het voor mij zo belachelijk maakt. Vandaar dat halve sterretje eraf voor mij. Nee dat begrijp ik volledig. Zeker als Atheist (als ik dat zou zijn) zou ik me er ook aan storen, heel erg zelfs. Juist doordat ik wel geloof bevielen de Oneliners uit de Bijbel mij enorm. Ook wat God hem verteld Bijv. in dat huis met die 2 kanibalen gaf voor mij als gelovige een leuke twist.
Als het christendom je niet stoort dan is het geen slechte film, stoort het je wel dan kan je hem beter laten liggen.
Hassink
Het Christendom stoort mij niet (de Rooms-Katholieke invulling daarentegen wel) en ik ben geen atheïst per definitie, toch stoorde deze film mij zeker wel. Vooral omdat het cliché, voorspelbaar, slecht geacteerd is,...
De Star Wars serie vind ik wel heel goed ondanks dat deze films ook gebaseerd zijn op het Christendom en de Bijbel.
N23
Zeker van de Rooms Katholieke Kerk kan ik het me goed indenken. Los gezien van of je deze film goed of slecht vond, denk ik persoonlijk dat wanneer je christelijk bent je deze film erg goed kan waarderen. En hoe minder christelijk hoe minder waardereling.
Daarbij staat voor mij los dat je de film inhoudelijk tegen kan vallen.
Fortune
Daarbij staat voor mij los dat je de film inhoudelijk tegen kan vallen.
Hoe meer gelovig je bent hoe meer je het kan waarderen dat Denzel Washington met een lomp zwaard op mensen aan het inhakken is. Uiteraard toon je zo precies waar het christendom voor staat.
Nomak
Fortune
Is dat zo? Je kan het kort door de bocht noemen maar uiteindelijk vind ik dit geen beeld wat religie eer aandoet.
N23
Lees anders het Oude Testament.
Het laat goed zien dat God niet een zwak Persoon is, en als je met Hem toort zoals ze deden in de film met Denzel, dat Hij ook voor hen opkomt. Want Hij had hen niet verlaten maar zij Hem.
harm1985
Pfft, nadat bij 'Carlito's Way: rise to power' na 9 minuten de reclame al begon en bij 'Man of the House' het jongetje al na 1 minuut me op de zenuwen ging werken heb ik deze toch maar opgezet. Moet zeggen, de post-apocalyptische sfeer is goed neergezet, lekker grauw filter eroverheen, grote uitgestrekte dorre vlaktes en vervallen architectuur zetten gelijk de toon. Tel daarbij een paar erg brute actiescenes op en je zit er gelijk in. Helaas zakt het niveau daarna een beetje in, de film komt in wat rustiger vaarwater en het acteren van Mila Kunis, die toch gene kleine rol heeft in deze film is net niet gevarieerd genoeg om de film naar ene hoger niveau te tillen. Oldman is redelijk op dreef, maar helaas weer eens getypecast als badguy (terwijl hij in The Dark Knight echt excelleerde als Gordon, een goed guy). Ik knapte echter wel zwaar af dat het boek, waar het om ging een Bijbel bleek te zijn, kon ook haast niet anders, maar dat ze dan ook nog even eens moeten vermelden dat men dacht dat religie de oorzaak was van alle oorlog en dus alle Bijbels vernietigd zijn was een beetje teveel van het goede. De rest van de film kabbelt een beetje voort, met de shoot-out bij die bejaarde kannibalen als hoogtepunt van het tweede deel. Het einde was ook weer teveel van het goede dat ie ff heel die Bijbel gaat citeren, dat iemand het overschrijft (deden monniken vroeger ook) en dat het daarna wordt gedrukt met een drukpers (iets waartegen de kerk zich verzette). Er is me echter 1 ding niet helemaal duidelijk kan Eli nou braille lezen, of is hij gewoon blind? Dat gegeven op zich was wel tof gedaan, alleen brengt wel een beetje een probleem met zich mee: braille boeken zijn veel dikker dan normale boeken, omdat die bobbels goed te lezen moeten zijn, en het papier dus dik is; de braille Bijbel is nooit dik genoeg om zo'n dik gedrukt boek te produceren.
N23
Over het Bijbel gedeelte.
Dat hij de Bijbel gaat citeren kan ook anders uitgelegd worden, dat God de woorden uit zijn mond liet komen.
Sowieso kon hij braille lezen, maar zijn ogen kan ook anders uitgelegd worden ipv blindheid, bijv 'super' ogen. Waarom de kerk tegen de drukpers was weet ik ook niet, en ook niet waarom dat relevant zou zijn voor deze film?
Hassink
Over het Bijbel gedeelte.
Bon, het is dus voor gelovigen leuk met al de verwijzingen naar hun kijk op de wereld. Voor een gemiddelde filmfan is er echter niets aan omdat het duidelijk wordt dat het matige verhaal op niets slaagt, slecht geacteerd is. Het is juist wel een beetje tof in beeld gebracht.
JacoBaco
Ik begrijp de gemiddelde atheïst niet. Een film als Hellraiser 1 en 2 vinden de meeste horrorfans goed, maar ze storen zich blijkbaar niet aan Satan en/of demonen. Het satanische aspect is vaak meer pose dan overtuiging. Dat wil ik best toegeven, maar word je nu echt opgedrongen om in God te geloven bij The Book of Eli. Ik vind van niet. En toch storen veel mensen zich hier mateloos aan. Zat laatst met 2 andere Let Me In te kijken en in het begin van de film wordt er even vaak over het God gesproken en meteen kwam de opmerking: ''Als dit weer zo'n gelovige kutfilm is, dan hoef ik hem niet te zien.''
Hassink
Buiten het feit dat deze film geloof nu opdringt of niet, vind ik het gewoon een uitermate slechte film. Het gelovige onderdeel is gewoon allemaal veel te cliché. Ik ben ook helemaal geen atheïst dus mijn mening verandert u mening natuurlijk niet. Het is niet doordat het een film over geloof is dat ik hem slecht vind, zoals eerder vermeld vind ik de Star Wars reeks zeer sterk en er zijn weinig films die meer verwijzingen hebben naar het geloof.
JacoBaco
De ene keer ligt het er heel dik bovenop en de andere keer is het religieuze symboliek. Ik wilde eigenlijk alleen weer even aanhalen dat er veel mensen zijn die er zo over denken. Dat zij zich storen aan het bijbelse, bedoel ik dan. Het was verder niet mn bedoeling op jou hierop aan te vallen. Als jij dit gewoon een klote film vindt, dan is dat uiteraard helemaal prima. En zo niet, dan toch.
harm1985
Ja, zo kun je aan elk klassiek goed/kwaad verhaal wel een Christelijke inslag hangen, deden ze ook al met Narnia. De Bijbel is goede fictie met elementen die nu als klassiek worden beschouwd en in zekere zin profetisch, want hoe je het ook bekijkt, de 10 zonden hebben de mens altijd in verval gebracht.
Dit zie je ook terug in films als Scarface, the Godfather, etc, maar om die nou Christelijk te noemen? Ik vind het feit dat dat boek een Bijbel is een beetje makkelijk gezocht. Zou veel grappiger zijn als het een boek van L. Ron Hubbard was geweest

'Fallout'-serie op Prime Video achter de rug? Ook in deze titels zijn de atoombommen gevallen

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Vijf dystopische films over een verdorven wereld

Man on Fire
Actie / Thriller, 2004