• 9.373.557 stemmen

Geregisseerd door: Phillip Noyce

Met onder meer: Everlyn Sampi, Tianna Sansbury en Kenneth Branagh

Releasedatum: 22 mei 2003

Plot Rabbit-Proof Fence

"Follow Your Heart, Follow the Fence"

In de jaren 30 is het Australische beleid er op gericht om halfbloed-kinderen van hun Aboriginal moeders weg te halen en hen elders op te voeden. Molly, Daisy en Grace weten al snel te ontsnappen uit het kamp waar ze terecht komen. Ze volgen een duizenden kilometers lang hek in een trektocht door de Australische outback, op zoek naar hun moeder. A.O. Neville, "Chief Protector of Aborigines", doet er alles aan om de meiden te vinden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Molly Craig

A. O. Neville

Nina, Dormitory Boss

avatar van ehuurman

ehuurman

Het heeft even geduurd, maar vandaag dan toch nog gezien. Een waargebeurd drama met mooie beelden van de Australische wildernis, en een (voor mij)relatief onbekende zwarte bladzijde uit de Australische geschiedenis. En dan te bedenken dat deze etnische 'zuivering' tot 1970 heeft bestaan...

avatar van Armin

Armin

Ik sluit mij daar volledig bij aan.

Krachtig en prachtig drama. ****

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Een echte dramafilm die een mens zeker tot nadenken brengt. Trouwens die kinderen acteren goed zeg (Y)

avatar van neo

neo

op zaterdag 19 april is er een speciale voorvertoning van deze film in filmhuis schiedam.

jacom

mooie film, met prachtige beelden van de australische wildernis.

****

avatar van Freud

Freud

Ik geef best toe dat de beelden schitterend waren, en ze hebben duidelijk geprobeerd om een eerlijke film te maken, zonder zwart-wit karakters en zo, maar waarom moet dat dan toch nog op zo'n commerciële manier. Bepaalde scènes zijn zo onorigineel en zo gefixeerd op gemakkelijk succes, dat de hele film daaronder lijdt. En de film mocht best wel wat langer, al is dat dan ook commercieel minder succesvol. Spijtig vind ik het gewoon.

cornelis

Begrijp niets van bovenstaande reactie. Film was eerder langdradig dan kort. Commercieel vind ik het ook niet per se. En dan nog: als je zo'n gegeven onder de aandacht wil brengen, kun je dat beter commercieel doen, hoe meer mensen je bereikt, hoe beter, toch?

De film snijdt een belangrijk en voor zover ik weet vrij onbekend gegeven aan. Maar uiteindelijk zit ik te kijken naar een roadmovie waarin niet echt veel meer gebeurt dan naar huis lopen, en waarin toch niet al te best wordt geacteerd.

avatar van sydney

sydney

Wie weet waar ik deze film in Nederland kan kopen?

[edit]Ik zie nu dat die onlangs in Nederland in premiere is gegaan. Nog mooier, dan kan ik hem gaan zien [/edit]

Jordy

Hij draait volgens mij nog in de bios.

Jordy

't Is vooral het feit dat je op de situatie in Australië destijds gewezen wordt waardoor de films soms indrukwekkend is. Het verhaal zelf is aardig, hier en daar mooi, maar hier en daar (zoals eerder gezegd) ook enkele scenes die op mij erg goedkoop overkwamen.

uitgeput neerstorten in de woestijn, aasgieren cirkelen rond... kom nou

titan

Momenteel draaien er twee aboriginaldrama's in de bioskoop (Whale rider en Rabbit-proof fence) en nu ik ze allebei gezien heb kan ik ze mooi vergelijken.

Welnu: RPF is superieur op alle punten. Waar Whale rider neigt naar een voorspelbaar en sentimenteel Disneywerkje is RPF een fraai en schrijnend drama over rassenzuivering. Nooit geweten dat Australie er (tot aan 1970!) zulke verwerpelijke nazipraktijken op na hield.

4* (en een halfje eraf bij Whale rider)

avatar van j_oz_e

j_oz_e

ik ben pasgeleden in Australië geweest en heb daar veel gelezen en gezien over "the stolen generation"en het leven van de aboriginals... Deze film sprak me dus erg aan en ik vond m prachtig... vind het commentaar, dat er slecht gespeeld wordt enzo, ook niet terecht...

Gewoon een aanrader!(dapper ook om zo'n film te maken; in Australië is er veel ophef over gemaakt..door de politiek..)

Jordy schreef:

uitgeput neerstorten in de woestijn, aasgieren cirkelen rond... kom nou

kweeni, een beetje een belachelijke opmerking niet? probeer jij eens duizend kilometer in de blakende zon en zonder eten en drinken door de woestijn te lopen. ik heb het nog nooit zelf geprobeerd, maar jij laat uitschijnen dat je het op één been kan doen.
respect!!!

jacom schreef:

kweeni, een beetje een belachelijke opmerking niet?

Nee hoor, dat valt best mee. Ik zeg niet dat het belachelijk is dat de meiden uitgeput neervallen maar wel dat het jammer is dat dat op zo'n goedkope tekenfilm-achtige manier in beeld gebracht wordt... makkelijk scoren.

titan

Wat een rare opmerking, hoe had het dan gemoeten?

Jordy

Ik ben toch geen regisseur? Ik weet alleen dat ik me aan dat shot ergerde, dat het me uit de film haalde. Maar goed, prima film verder hoor, maar dat vond ik persoonlijk een minpuntje.

Jordy schreef:

Ik ben toch geen regisseur?

En daarom hoef je niet uit te leggen in hoeverre je dat makkelijk scoren vindt? Ook een beetje makkelijk hoor

Jordy

Nou ja, makkelijk scoren omdat het een cliché is. Een cliché dat inmiddels zovaak gebruikt en zelfs geparodieerd is dat het voor mij niet meer werkt. Als ik volgende week een woestijn binnen loop en een paar uur later neerstort, en met m'n laatste krachten wat aasgieren rond m'n hoofd zie cirkelen dan moet ik even lachen. "Dit lijkt wel een slechte film" denk ik dan... maar goed het zal wel persoonlijk zijn.

titan

Okee, maar feit is dat er in een woestijn veel aasgieren zijn die op een prooi jagen. Ik zie het niet als een cliche, maar een shot dat heel goed conform de waarheid zou zijn.

Mogen acteurs in een scene in de bittere winterkou dan geen dikke jas dragen omdat dat te cliche is?

Jordy

Ik had het ook slecht gevonden als de meiden op een gegeven moment uit waren gegleden over een bananenschil. Terwijl dat ook heel goed kan in het echt.

Maar goed ik begin nu wel heel erg te mierenneuker over één scene van een paar seconden.

cornelis

In een drama in de woestijn uitglijden over een bananenschil? Da's niet makkelijk scoren, dat is stom.

Jordy

Je begrijpt wel wat ik bedoel

Ja en nee

jacom

sorry jordy, ik had et gewoon verkeerd begrepen, ik snap wel wat je bedoelt.

avatar van suske

suske

Sfeervol en aangrijpend epos over de spirituele en fysieke strijd van een door arrogantie overheerste originele bevolking.

Bijzonder knappe fotografie van Christopher Doyle met uiterst perfect ondersteunende muziek van Peter Gabriel.

Zonder melig te worden en op spektakel belust te zijn wordt hier een verhaal vertelt over de strijd van eenvoudige mensen die door het gebrek aan kapitaal(macht), de juiste huidskleur en een zieke geest, tegen kortzichtigheid, geldhonger en overheersing. Een ongelijke strijd die te lang heeft geduurd.

De geschiedenis blijft zich herhalen.

Goed dat nog eens de moed genomen is om dit zo prachtig in beeld te brengen.

avatar van Peter

Peter

Ik heb dit soort drama's allemaal al wel eens eerder gezien, maar dan vooral beter. Weinig verassingen en een hoog geeuw-gehalte omdat je het einde al van ver ziet aankomen.

Het grootste manko is wel dat ik geen sympathie voel voor de meisjes.

Er zitten in de film ook teveel onwaarschijnlijkheden:
bijvoorbeeld het niet op zoek gaan naar de andere meiden bij het station en het feit dat het de meiden het hek in de woestijn pas zien op het moment dat ze weer bijkomen

Het tegen je wil ondergebracht worden bij zusters is veel beter gedaan in de Magdalene Sisters. Ga deze bekijken.

Wel vind ik het goed dat de misstanden in Australie onder de aandacht gebracht zijn.

Helaas net geen voldoende voor de uitvoering. Voor de rabbit: 2,5 sterren

Mooie, ontroerende film, maar voor mij niet geheel bevredigend. Misschien omdat ie wat kort was en omdat je een verhaal volgt dat vooral vooruitkabbelt ipv dat je er echt je aandacht bij moet houden.

Hoe het anders had gemoeten? geen idee

Aan de andere kant is het een zeer schrijnend drama van een ook voor mij onbekende zwarte bladzijde uit de geschiedenis. De opmerking hierboven dat er slecht geacteerd wordt begrijp ik absoluut niet. Ik vond iedereen en met name de kinderen erg goed overkomen.

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Mooie beelden en mooie achtergrond muziek maar het verhaal (en soms de acteerprestaties) bevielen me iets minder. Ik vond het vooral jammer dat de film bijna 2/3 van zijn tijdsduur gewoon een soort ontsnappings/road movie is. Ik had graag meer aandacht voor die austalische rassen zuivering willen zien. Toch nog 3*.

avatar van Sjan

Sjan

Ik vond de film totaal niet commercieel of makkelijk over komen. Erg krachtig drama. Met kippenvel naar sommige scenes zitten kijken en schitterend geacteerd door de meisjes (trouwens ook door de rest van de cast). De combinatie van beeld en geluid/muziek was al helemaal prachtig. Hoogtepunt daarbij vond ik de scene wanneer de 2 overgebleven meisjes op het eind van hun Latijn toch nog verder willen komen maar op een gegeven moment van uitputting op de grond neervallen . Erg mooie film, 4*