Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her
Releasedatum: 12 maart 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Gran Torino
"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"
Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...
Walt Kowalski
Steve Kowalski
Barber Martin
Tim Kennedy
hefmak
Aan Bee Vang heb ik me niet zo zeer gestoord. Wel vond ik het (try to) "feeling good" gehalte te hoog. Kowalski ging erg snel om gezien zijn oorlogsverleden. Eerlijk is eerlijk, Clint Eastwood kan als geen ander de held spelen.
Sergio Leone
Goed.
Afgaande op de poster dacht ik een soort Harry Brown voorgeschoteld te krijgen, maar eigenlijk is dit een vrij kleffe buddyfilm.
Enige subtiliteit ontbreekt eigenlijk volledig; zowel de "haat"mopjes als de schouderklopjes zijn zo binnen de lijntjes dat het soms zelfs saaiig wordt.
Naar het einde toe komt er wat vuur in de pan en het levert zelfs een ontroerende finale op; hoewel ik zo'n sterfscène misschien liever in een western had gezien.
Clint Eastwood is naast een goed acteur ook een icoon. Lange tijd is hij de coolheid zelve geweest en voor de meesten zal hij dat ook nog zijn, maar in deze film vind ik hem niet helemaal goed. Het brompottige gedoe ligt er wel héél erg dik op waardoor het gevaar voor een karikatuur om de hoek loert.
Over de andere castleden ben ik helemaal niet te spreken: Hmong zullen ze zeker en vast zijn, maar van acteren hebben ze geen kaas gegeten.
Als regisseur voldoet Eastwood wél helemaal. Hoewel cliché, voorspelbaar en bol van de onsubtiele thematiek staat er een verhaal. De speelduur boeit op elk moment en dat is grotendeels zijn verdienste, ook al oogt het geheel wederom grauw en grijzig.
3,5
Prachtige film waarin een oude veteraan een bijzondere vriendschap ontwikkelt met zijn Aziatische buurjongen. Deze vriendschap ontwikkelt zich op een geloofwaardige manier en is mooi om te zien (ook al zijn de personages wat stereotiep). Het laatste gedeelte is zowel sterk als aangrijpend. Clint Eastwood is hier een genot om aan het werk te zien en is ook werkelijk perfect als de grofgebekte, racistische en verbitterde oude man.
TomPSV
Prachtfilm. Wat heb ik hier gisteravond van genoten zeg.
Vanaf de eerste minuut zat ik eigenlijk al helemaal in het verhaal toen ik Clint Eastwood zag staan bij de begravenis van zijn vrouw. Hij moest echt niks meer hebben van andere mensen en werd het liefst gewoon met rust gelaten. Niemand interesseerde zich meer in hem. Zelfs zijn eigen zoon en kleindochter waren alleen maar op geld en spullen uit en zagen Walt het liefst zo snel mogelijk dood gaan.
Gelukkig was het niet alleen droefenis. Door sommige reacties van Eastwood schoot ik enorm in de lach. Die man heeft echt heel veel humor. Tegelijkertijd kon hij mensen ook schrik aanjagen. Die combinatie werkte perfect. Ook mooi om een verandering bij hem te zien. Die enorme haat tegen Aziaten in het begin, tot het moment dat hij ze steeds meer ging waarderen. Een van de mooiste stukken in de film vond ik het moment dat hij die jongens in de ghetto even liet schrikken en Sue meenam in zijn auto. Dat was ook het begin van de band die hij met Sue opbouwt. Goede actrice is dat, hun samenspel was geweldig om te zien.
Het tweede deel van de film draait vooral om de band tussen Walt en Thao en dat was ook schitterend. Ze moesten in het begin niks van elkaar hebben, maar groeien steeds meer naar elkaar toe. Walt leek Thao op een gegeven moment bijna als zijn zoon te gaan zien. Het einde was erg mooi gedaan, maar toch ook wel emotioneel. Deze film heeft bij mij de juiste snaren geraakt en ik kan er nog wel even over doorgaan, maar ik denk dat er de afgelopen pagina's al genoeg over is geschreven. Clint Eastwood was echt fenomenaal en ik heb nog maar zelden een acteur een rol zo goed zien neerzetten.
5*, dat is Gran Torino echt waard.
Raymondhvh
van het beging tot het einde geboeid. geen saaie stukes
toch een goed verhaal. veel actie.
film is beter als ik verwacht had. omdat de gerne niet echt drama is.
het is goed verhaal. met hier en daar humor.
wat ook al genoemd was. het laaste deel van de film is sterk en mooi
john mcclane 2
geweldige film,met een einde,even simpel als effiecient.
dat zo'n clint dit nog weet te maken na een enorme carriere is indrukwekkend.
nu hoop ik wel dat zijn betere werk terecht een indruk maken zoals deze,
en niet die vreselijke lege stoel speech tijdens de US verkiezingen.
want dat zou hem teniet doen.
dikke voldoende 4!
mikey
Schokkend racistische en simplistische film doet denken aan de blaxploitation trash uit de seventies. Plus vigilante... whoah. Film valt in de categorie lekker fout!
_Casper_
Hoewel het een vrij sterke drama film was vind ik hem wel IETS overdreven in sommige recensies, ik zou deze film namelijk nooit 4-5 sterren geven.
Het is op zich een vrij sterke drama film, goed acteerwerk en vermaakt van het begin tot het eind zonder saaie stukjes... En ook het einde is erg sterk...
ALleen tja je blijft wel vragen hebben zoals, waarom die ''chagarijnige man'' dan niet eerder iemand anders hielp.. waarom toen ''plots'' wel ......
Maja op dat na wel interesante drama film, en zker een aanrader om te zien.. tis zekr een beter dan gemiddelde drama film maar ook weer geen TOP TOP TOP film om t zo te zeggen
Gluon
Top film !
Gister gekeken en ik heb weer een nieuwe favoriete film erbij:)
Clint Eastwood speelt ijzersterk en ik heb een aantal keren goed kunnen lachen
xaid
Heb me stem verhoogt naar de 5* en krijgt een plaatsje in mijn top10 . Ik kan wel hele verhalen schrijven waarom.. maar tomPSV heeft het allemaal al netjes verwoord . Alleen had hij tomAJAX kunnen heten
kosmo
Voldoende
Op zich wel opgelucht dat Clint op zijn 80e niet twee uur lang op de vuist gaat met dat schorem. Het personage van Eastwood vond ik eigenlijk best wel leuk. De rest van de personages zijn echter zo verschrikkelijk slecht geschreven, met als dieptepunt de 'bende'. Script staat vol stereotypes en laakt enige subtiliteit. Ik heb mij daarnaast ook geërgerd aan zowat alle acteurs behalve Eastwood. Vooral Bee Vang viel hier te licht uit voor zo'n grote rol. De dialogen kwamen erg houterig over, ik weet niet of dit lag aan de acteurs of het script.
Wel erg genoten van de vormgeving. De Amerikaanse buitenwijksetting vond ik erg mooi. Verder was ook de humor leuk, zowel Walt als de zus kwamen regelmatig leuk uit de hoek. Het helpt ook dat men enigszins lijkt te beseffen dat het verhaal nogal over-the-top is, en de film zich dus niet te serieus neemt. Mooi nummer aan het einde ook.
MaxLeijen
Jaren lang heb ik lopen dubben of ik deze film zou kopen of niet? Uiteindelijk toch gedaan en geen spijt van gehad. Ik vind het een mooie film waarin en mooi beeld wordt weergeven van rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid.
Persoonlijk doet deze film mij een beetje aan ''Falling Down'' denken van Joël Schumacher.
Groetjes,
Gruffalo
Erg sterk. Niets mis mee. Dit is zo'n film die heel veel mensen zouden kunnen waarderen, waaronder ik mijzelf reken. Vakmanschap, echt waar.
Jkayyy9
Prachtige film, erg boeiend karakter dat Clint Eastwood speelt, en die harde opmerkingen tussendoor hebben me erg aan het lachen gemaakt. Enige minpuntje wat ik kan aanmerken is het wat mindere acteerwerk van de Hmong's.
floriaan97
Deze film focust niet eens humor maar ondanks dat heb ik me kapot gelachen om de vele racistische opmerkingen van Clint Eastwood jegens zijn buren.
Gran Torino is een van mijn favoriete films aller tijden!
De cast is totaal onbekend en ook niet erg sterk op Eastwood na.
Maar het stoort me totaal niet, muziek is prachtig en meeslepend.
Verhaal is simpel maar tegelijkertijd ook zeer complex en intrigerend.
JeroenFR08
Genieten. Verwachtte iets anders maar kreeg een heel mooie film. Je wordt er gewoon vrolijk van. Wat is Eastwood goed. Heel de cast is goed. Mooie sfeer. Wat een uniek verhaal, Eastwood kan alles, acteren regiseren. Nu nog Unforgiven zien van hem.
Lekkere film zeg. Mooi.
dirk-dv
Wat een geweldige film echt wat een mooi beeld hoe Eastwood beetje bij beetje een geweldige vriendschap ontwikkeld met zijn buurjongen.
in het begin kon ik wel lachen om de opmerkingen van Clint Eastwood maar aan het eind toen de jongen met de Gran torino weg reed werd ik zelfs emotioneel echt een aanrader wat een juweeltje van een film
Oliveri
Een al behoorlijk op leeftijd ogende en zijnde Eastwood zet een ijzersterk karakter neer in dit meeslepende drama. Aangezien de rest matig acteert (op de buurjongen na) draagt hij de film nagenoeg in zijn eentje, knap staaltje werk dus.
Tommy De Vito
Nummer 79 in top 250? Heel overdreven!! Goeie film, niet meer en niet minder.
sperwer 27
Niet iedereen zal van Clint Eastwood houden, maar wie dat wel doet, zal deze film graag zien.
(Velen zullen hem al wel gezien hebben ...)
Het is een geweldige belichting van het Amerikaan-zijn (de vlag!), de mannelijkheid en de oude traditionele waarden van de VS. Legt accenten op actuele thema's: racisme, geweld, religie,
de littekens van de oorlog, de crisis inde auto-industrie (de film speelt in Detroit).
'Wat een man het meest kwelt, is doen wat hem niet is opgedragen.'
Mr.Bungle
Geweldig goed geschreven verhaal en prachtig uitgewerkt,wat kan ik genieten van ouwe Clint,de rol die hij neerzet is hem op het lijf geschreven,het verhaal komt erg mooi tot bloei,de langzame "ontharding" van Walt tov Thao en zijn familie is mooi om te zien.Het laatste halfuur is beresterk en daar is het vakmanschap van Eastwood goed te zien.
De "bende" is soms wel erg stereotype maar dit is niet vervelend,bij tijd en wijle versterkt het juist het gevoel van de kijker.
Een van de beste van regisseur Eastwood ooit.
Valt net buiten mijn top tien (zo ongeveer op 15
arno74
Erg mooie film over een cynische Amerikaan wiens auto wordt gestolen. Een goed script, geweldig acteer- en camerawerk, en opvallend goede dialogen met droge humor en een heerlijke sfeer. De film kreeg een lading nominaties over zich heen, o.a. voor de Golden Globes, maar won er veel te weinig. Geslaagde film, terecht hoog genoteerd.
rogi1996
het was een mooie film maar toch ook weer een beetje saai.
ik vond dat de jongen toa die van zijn neef die auto moest gestolen hebben van de oude oorlogsveteraan niet speciaal dat gebeurt zo veel in de wereld. MR Kowalsky heeft je jongen gered van die slechte rikken dat was wel lief van hem.
ik dacht dat hij op het einde van de film al die mensen ging dood schieten maar dat was niet zo dat zou het enige spannende zijn van de film. hij wou alleen zijn aansteker pakken voor zijn sigaret en hij word dood geschoten door die slechte rikken dat was wel jammer maar hij deed dag voor die jongen Thoa zijn leven te beschermen die slechte rikken werden opgepakt.
MR Kowalsky deed dat omdat hij toch wist dat hij ging sterven aan kanker.
de mensen die de film willen zijn die zouden dan ook eens moet en nadenken wat ze van de film vonden en of je of zij dat ook zou doen.
John Barry
Gran Torino is een mooie film. Vooral het goede acteerwerk van Clint Eastwood valt op.
Deze film gaat over de knorrige Amerikaan Walt Kowalski, hij is oud militair in de Korea oorlog geweest. Hij heeft een hekel aan Aziaten door die oorlogservaringen. Nu wil het toeval dat er in de buurt waar hij woont vooral veel Aziatische Hmong-immigranten wonen. Van die mensen wil Walt niks te maken hebben. Maar door een incident met de auto van Walt gaan de immigranten en Walt meer naar elkaar toe groeien.
Hierbij kon ik meteen tot een belangrijk minpunt van deze film. De immigranten en Walt groeien te snel naar elkaar toe. Binnen een korte tijd laat Walt zich uitnodigen om bij zijn Aziatische buren te eten. Walt is iemand die aanvankelijk niks met de immigranten te maken wilt hebben. Maar na het auto incident gaat het plots snel, te snel. De filmmakers hadden meer tijd mogen besteden voor het naar elkaar toegroeien van de immigranten en Walt. Nu ging het in deze film te snel.
Deze film focust vooral in de tweede helft specifiek op de relatie tussen Walt en Thao. Voor deze relatie neemt de film goed genoeg de tijd. Eerst loopt Walt maar te schelden op Thao dat het een watje is en hij noemt hem een pinda. Maar geleidelijk aan word Walt een soort vaderfiguur voor Thao. De relatie tussen die twee komt geloofwaardig over in de film.
Clint Eastwood acteert geweldig. Zijn personage Walt is echt een soort knorrepot. Je moet vaak om zijn personage lachen. Mooi weergeven is hoe het personage gedurende de film zich ontwikkelt. Eerst denk je: Wat is dat nu voor rare oude man ? Maar gedurende de film ga je steeds meer het personage Walt begrijpen. Walt maakt in deze film een grote karakterontwikkeling door. Clint Eastwood zet een geweldig personage neer voor deze film, ondanks de hoge leeftijd van Eastwood straalt hij in deze film een soort coolheid uit. Echt knap werk van Eastwood. De rest van de cast acteert naar behoren, maar ze acteren niet hoogstaand. Maar het acteerwerk kan er mee door.
Het einde van de film is toch wel om even stil van te worden. Wat een heldendaad van Walt Kowalski. Een ontroerend einde.
Al met al vind ik Gran Torino een mooie film. Vooral door het geweldige acteerwerk van Clint Eastwood is deze film een aanrader. Die man zet echt een geweldig personage neer in deze film.
4 sterren voor deze film.
VforVictor
Aardige film, vond em de 2e x beter als de eerste x, het verhaal heeft niet veel om het lijf maar Clint zat heerlijk in zijn rol
Larude
Voldoende
Wat is het fijn dat mijn mening al precies verwoord is op dezelfde pagina
. Zonder Eastwood en het knappe einde had het zo maar 1,5 punt minder kunnen zijn en had niemand deze film ooit bekeken. Buiten de zaken die jij al aangeeft was ook de familie van Walt Kowalsky stuitend stereotype en nogal dom. Ik snap niet dat er mensen zijn die hier 4,5 of 5 punten aan toekennen.
mnrk
What you lookin' at old man?....Ever notice how you come across somebody once in a while you shouldn't have fucked with? That's me.
Een heerlijke film van Clint Eastwood...
Het verhaal is in orde en wordt ook zo gebracht dat het allemaal goed overkomt, ook de gehele setting zorgt dat alles klopt bij de sfeer die rond deze film hangt...
Clint Eastwood acteert weer zeer sterk in deze film en zorgt ook dat de film boeiend blijft om naar te kijken (de juiste man voor deze rol)...

Geprezen film 'Gran Torino' van Clint Eastwood is nu te streamen op Amazon Prime Video

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999