• 9.378.932 stemmen

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her

Releasedatum: 12 maart 2009

Plot Gran Torino

"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"

Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...

Walt Kowalski

Steve Kowalski

Tim Kennedy

avatar van ambrosini

ambrosini

Terwijl Clint een van mijn favoriete acteurs is.. vind ik hem in deze film toch wat minder.. het verhaal laat een lange tijd op zich wachten tot dat je door hebt wat er gaat gebeuren..

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Deze film bevat evenveel clichés als de gemiddelde wenskaart: een oude racist die langzaam warmer en menselijker wordt, zijn kinderen die enkel uit zijn op de erfenis, migrantenjongeren die rondcruisen en slaags raken met elkaar, een stille jongen die moet laten zien dat hij een man is... En dat allemaal in een kabbelend en voorspelbaar verhaaltje. Gran Torino had dus even goed een film kunnen zijn om zo snel mogelijk te vergeten, ware het niet dat één man de film overeind houdt: Clint Eastwood. Hij speelt zijn rol zó geweldig, vol overtuiging, met mimiek en lichaamstaal en met veel humor, dat hij eigenhandig de film redt.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Blijft een leuke film maar het grote probleem is dat het slecht geacteerd is. Met name het Aziatische buurmeisje is waardeloos maar Clint Eastwood zelf is ook niet altijd overtuigend. Alleen hij heeft z'n gezicht meezitten natuurlijk.

avatar van John Barry

John Barry

Meningen verschillen natuurlijk. Maar ik vond Clint Eastwood juist geweldig acteren. Zijn geweldige acteerwerk maakt voormij de film voor een groot deel.

avatar van marantz

marantz

vond het een erg mooie film om te zien en inderdaad mr eastwood speelt weer een heerlijke rol knorrige ouwe baas sarcastisch een beetje de dirty harrie trekjes van vroeger zie je in deze film trug.

dit is zeker een van mijn favoriete films van clint eastwood gewoon mooi verhaal zeer goede acteerprestatie en ook de achterliggende gedachten van de film vond ik mooi.

4,5 in mijn ogen dik verdiend!minpuntje erg weinig actie de film is niet spannend te noemen.

avatar van TimZor

TimZor

marantz schreef:

Hier sluit ik me bij aan met een dik verdiende 4 !

avatar van Movsin

Movsin

Dit is één van die vele films waarin een hoofdpersonage zich halsstarrig, fanatiek houdt aan een bepaalde levensopvatting die hij gaandeweg corrigeeret en uiteindelijk bijdraait en zich zelf, zelfs met zijn leven op het spel, inzet om te verdedigen wat hij voorheen hekelde.

Gewoonlijk komt er dan een happy end wat in deze film hier niet het geval is en ongetwijfeld van betere kwalitiet is dan al die andere die uiteindelijk op propaganda voor het Amerikaanse volk uitdraaien.

Clint Esatwood, zeer oud ondertussen, schittert in zijn rol. De vele cynische uitlatingen zijn een belangrijk, eerder grappig, onderdeel van deze film, die boeit, een beetje ontroert en de toeschouwer zeker niet achterlaat met een gevoel van bedot te zijn.

avatar van Sid-the-gekste

Sid-the-gekste

Mooie gevoelige film.. Heb er echt 116 minuten aandachtig naar zitten kijken.. Het acteerwerk is gewoon prima gedaan. Wat Marantz zegt klopt er was weinig actie in te vinden maar toch top film...

4.0 waard

avatar van Svenniboyke

Svenniboyke

Mooi!Ontroerend en sterke acteerprestaties.Ik heb genoten!

avatar van Queno

Queno

Zeer prachtige film omtrent Dirty Harry Clint Eastwood die als bruut (ex-oorlogsmilitair) transformeert naar een zachtvriendelijke persoon en verbroedert met een jong sullig Chineesje. Alles om hem heen is hem ontvallen en Walt Kowalski heeft om nabij zijn gazon nergens meer zin in. Zijn Ford Gran Torino is een verborgen rode draad en Gran Torino varieert bij vlagen met gelaagdheid; heel intiem maar ook weer gemeenschappelijk (binnen de Aziatische etnische buurtminderheid). Er ontstaat een omgekeerd evenredige relatie met de jonge introverte Tao, waarbij hij hem wat leert en over zijn verbitterdheid heen stapt.

Een menselijke film van een stereotiepe actie-acteur. Reuzeknap en de vasthoudende soberheid werkt als een reuzendoder als bij de apotheose de klap met de hamer komt.

avatar van vdschaaf

vdschaaf

Helaas een zwaar overschatte film.

avatar van njirem

njirem

Vond dit een hele, hele goede film. Meerdere maatschappelijke lagen liepen door elkaar heen, en de welliswaar onwaarschijnlijke en onvrijwillige samenwerking uiteindelijk, maakt deze film mede dankzij zijn einde tot een van de betere films die ik sinds '99 heb gezien.

avatar van schumacher

schumacher

Topfilm met een zeer leuke en ijzersterke Clint Eastwood.

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: Gran Torino (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

Eastwood schitterd in zijn rol als acteur en regisseur met Gran Torino, een dramatisch meesterwerk gevuld met zwarte humor. Eastwood speelt een enorm chagrijnige, charmante, hilarische en grofgebekte klootzak. Maar jammer genoeg is Eastwood het enige talent in deze film, niemand is echt memorabel genoeg waardoor sommige emotionelere scenes hun impact verliezen. De relatie tussen Kowalski en de buurjongen is wel leuk uitgewerkt. Films als deze kunnen gemakkelijk langdradig worden, maar de makers weten onze aandacht te houden met snelle en goed geregiseerde scenes en vooral een vlijmscherp script. Ik heb echt genoten van Gran Torino … good job, Eastwood!!

avatar van Black Math

Black Math

Zoals diverse keren opgemerkt, is de hoofdpersoon een soort bejaarde versie van Dirty Harry, maar dan met meer diepgang. Veel racistische opmerkingen komen voorbij, maar lijkt dezelfde uitspraak als over Dirty Harry van toepassing te zijn: hij is geen racist, hij heeft gewoon een hekel aan iedereen. En met name zijn familie. De introscènes tijdens en vlak na de uitvaart van zijn vrouw komen haast karikaturaal over, de onverschilligheid van z'n familie wordt wel erg dik aangezet.

Veel gegrom van Eastwoods personage in het begin, maar ook veel foute en dus komische oneliners. De rest van de acteurs zijn niet geweldig, maar toch weet met name het buurmeisje te charmeren, zo snedig zij het hoofdpersonage van repliek dient. Uiteindelijk komt ook de buurjongen tot leven, en weet het geheel van interacties behoorlijk te vermaken.

Sommige elementen kun je wel uittekenen, zoals de pastoor, waarmee uiteindelijk ook een band gesmeed wordt. Ook het einde is nogal op het randje, al ligt ook dat ergens wel in de lijn van de verwachtingen gezien de ziekte van de hoofdpersoon, die sowieso niet veel hoop op nog een lang leven geeft.

Visueel niet geweldig, maar qua plot genoeg vermaak. Acteerwerk van de meeste acteurs ook niet echt geweldig, maar dat weet eigenlijk maar weinig te storen, Eastwood weet behoorlijk de film te dragen. Het enige wat misschien echt een beetje jammer is, is het verloop dat toch redelijk voorspelbaar is. 3*.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Gran Torino is een film die overal erg geknutseld voelt. Een film vol stereotypes en karikaturen, een voorspelbaar script met veelal geforceerde dialogen en het spel van een aantal hoofdrolspelers is nu niet bepaald hoogstaand. Het personage van Eastwood is even leuk, maar op een gegeven moment begint dat gegrom en gemopper tegen zichzelf ook wel te vervelen. Het eindproduct is uiteindelijk best oké gemaakt en het verhaal blijft gelukkig interessant, maar het voel op veel vlakken veel te dik aangezet. Meer subtiliteit had de film een stuk verder kunnen brengen.

3 sterren.

avatar van des1

des1

De knul die zich probeert te redden, terwijl die in gezelschap is van Kowalski's buurmeisje, door de blacks die 'm bedreigen "bro" te noemen en die Eastwood (Kowalski) een sukkel noemt... is Eastwoods eigen zoon. Aardige film, vooral vanwege de setting en de 'ontknoping' die het verhaal biedt. Niet de klassieker waar film critici 'm bijna voor houden. Clint's mimiek en acteren blijven 2D. Zoveelste film over het oud worden an sich van Eastwood. Tis wat om de revolverheld uit Sergio Leone films foldertjes van retirement parks aangeboden zien worden en een telefoon met overmaatse toetsen (wel humor).

avatar van Futs

Futs

Heb deze film zojuist weer gezien,voor de zoveelste keer. In deze film moet Clint écht acteren en daardoor vind ik deze film persoonlijk een keigoeie film. Alleen kan het er bij mij niet in dat een "racist" wat hij moest voorstellen al die vooroordelen aan de kant kan schuiven en bevriend wordt met de mensen waar hij zo'n hekel aan had. Weinig aktie in deze film,of moet ik zeggen,in elk geval geen noemenswaardige actie? Komt deze film nog een keer op tv,dan kijk ik dan weer...voor de 5e keer.

avatar van Marbles

Marbles

Net gezien en nee ik vond hem te oppervlakkig en slecht geacteerd.

avatar van Snape

Snape

Prima film, waar bij ik ook hard heb moeten lachen, vooral de scene's bij de kapper. Maar ook bijna een traan gelaten. Ik vond het dus een uitstekende film.

avatar van weide

weide

Ik heb 'm gisteravond voor de tweede keer gezien.

En ben het wel met Snape eens. Een lach en een traan.

Het is net Fred Schuit. Kennen we die nog?

Ook zo'n ruwe bolster blanke pit. Grote bek maar klein hart.

Wat dat aangaat neemt deze film vooroordelen weg. Onbekend maakt onbemind. Maar uiteindelijk is dat vreemde eten nog lekkerder dan beef jerky.

Dat is wel de boodschap die deze film meegeeft.

Ook een nummer van John Lennon trouwens, beef jerky. Niet zijn beste overigens. Wel met Wings' Let Me Roll It sample. John was in die tijd geen vriendje meer van Paul. Maar dit geheel terzijde.

avatar van woeler82

woeler82

Al zit in deze film weinig aktie van Clint Easwood , vindt het toch een steengoede film .

Het is de 2de keer dat ik hem zie .

Soms zit er komische stukken erin , zoals die van Schwarzenegger, droge humor wet te verstaan

maar de film heeft ergens nog een boodschap al is me dat soms onduidelijk hoe ik die boodschap moet omschrijven.

avatar van Balotelli

Balotelli

Buiten de cliche-achtige straatbendes was het echt een leuke film. Eastwood draagt de hele film.

Ik heb trouwens ook zo'n buurman.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

De opzet van deze film vond ik op zich niet geweldig en een beetje aan de magere kant, maar het sfeertje en de achterliggende gedachte hierachter doen me veel. Clint Eastwood is natuurlijk de man waar het bij deze film om draait en hij draagt praktisch ook deze film. De rest van de karakters (behalve Tao) zijn nietszeggend. Toch verdient de film een dikke 3,5 ster, mede doordat deze redelijk realistisch terugslaat op de maatschappij van tegenwoordig.

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

Clint Eastwood is zo awesome in dit geniaal drama !

Heb Gran Torino nog toen in de cinema gezien en ik weet nog goed dat ik heel ontroerd uit de zalen liep, en nu herzien voor mischien de 5de keer en ik kan alleen zeggen dat de film zo geweldig als iets blijft, hoe vaker ik de film zie hoe beter die is.

Net als in Million Dollar Baby is Eastwood de bom aan de regie en als acteur.

Zijn personage Walt Kowalski is een taaie oude zak die echt voor niets uit de weg gaat, en niet graag zijn gevoelens bloot geeft voor andere toch slagen zijn buren (vooral Thao en Sue) er in dat ijs te doorbreken. Hij schept een grote band met de klein kinderen van de buren waar hij eerst in zijn gedachten mee zat dat Hmongs de vijanden zijn.

Ook net als in Million Dollar Baby zijn Clint Eastwood zijn reacties zo droog en fantastisch grappig dat ik er helemaal mee werdt ingezogen precies of ik naast de man zelf stond.

Ijzersterke film die geen minuut verveeld en ik kan deze nog keer op keer meer bekijken ik zou deze nooit beu worden.

4,5 sterren zeker verdiend.

Gran Torino heeft ook een prachtige ontroerende soundtrack met het lied Gran Torino van Jammie Colllum en Eastwood zelf dat het ingezongen hebben.

Jaren geleden dat ik deze film gezien heb, maar hij blijft je bij. Ik kan geen acteur bedenken die de rol van oude oorlogsveteraan beter kan vertolken dan Clint Eastwood.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Wat een ongelofelijk goede film blijft dit zeg. Komt na een herziening weer terug in m'n persoonlijke Top 10. Wat is Clint Eastwood toch een geniaal acteur en zeker ook regisseur. Dit soort mensen worden nooit meer geboren. Het klinkt misschien gek maar ik zie Clint als een soort Cruijff van de filmwereld. Al Pacino mag dan van mij Maradona zijn en De Niro Pelé.

avatar van marantz

marantz

super mooie film met een verouderde maar nog steeds geweldig spelende clint eastwood

ik vind het verhaal erg mooi opgezet en werd meteen meegezogen in de film door het knappe acteerwerk van mr dirty harry.

mischien dat er iets meer aktie en een goed aflopend einde ervoor hadden kunnen zorgen dat ik de film nog net iets leuker had gevonden toch een pracht van een film aanrader voor de eastwood fans.

avatar van sowhat

sowhat

Gran Torino

Aangenaam verrast door deze film. Clint Eastwood speelt echt geweldig vind ik.
Gewoon zalig hoe hij een oude knorpot speelt, zo'n humor kan ik wel smaken
Wel 1 vraagje, werd er nu ergens aangegeven welke ziekte hij nu juist had na het bezoek aan de dokter?

Komt zeker in mijn top 10, verveelt geen moment terwijl het niet bepaald een actiefilm is.

5* oververdiend

avatar van helleh

helleh

Kan moeilijk begrijpen waarom deze film in de top 250 staat. Voor mij was dit vooral hard lachen om de ontzettend overdreven manier waarop Eastwood de oude brompot speelt. Het 'drama' - gedeelte kon me eerlijk gezegd vrij weinig boeien en greep me helemaal niet. Het idee van de transformatie van een asociaal naar een vriendelijk, tot inkeer gekomen persoon is al vaak genoeg gedaan, maar dan ook veel beter. Ik denk hierbij aan films als Rain Man en The Game, en er zijn er nog veel meer maar die komen even niet zo snel in mijn hoofd op. Het verschil met die films en deze film is voor mij dat het acteerwerk van de hoofdpersonen gewoonweg veel beter is. Bij Rain Man verloopt de transformatie geleidelijk, door veel tijd te spenderen met personages waarvan de hoofdpersoon eerst niks moet hebben maar later toch een goede persoonlijkheid in iemand ziet en hier waardering voor heeft. Net als bij deze film. Maar in deze film krijg je een niet al te sterke acteur, die bijna altijd stoere rollen heeft gehad, in (prachtige) westerns heeft gespeeld waar goeie one-liners en het pistool het werk deden. Voor mij is Eastwood gewoon niet de man voor deze rol. Hij moet het nou eenmaal hebben van zijn 'swag', die hij overigens nog wel behoudt in deze film. Maar niet van zijn acteerwerk.

Desondanks heb ik me prima vermaakt. De film kijkt lekker weg (waarvoor dank aan het gegrom van Eastwood, de ultieme overdreven stroefheid van zijn personage en de dertien in een dozijn bende straatcriminelen), en verder zit het -voorspelbare- plot op zich prima in elkaar. Lekker simpel, het werkt verder wel. Maar zoals gezegd greep het me niet aan zoals de film kennelijk bedoeld is (gezien de top 250 positie en de commentaren). Het einde kon me daarom ook vrij weinig boeien.

3 sterren voor de film, met een 0,5 ster erbij voor het lachen.