Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her
Releasedatum: 12 maart 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Gran Torino
"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"
Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...
Walt Kowalski
Steve Kowalski
Barber Martin
Tim Kennedy
HammerHead
41 pagina's recensies en meningen, misschien eens doorlezen? Gemiddeld staat de film nog geen punt hoger dan je eigen score trouwens...
Ben redelijk verbijsterd, want na het zeer goede Million Dollar Baby vond ik dit een ontzettende tegenvaller. Alleen Eastwood weet een geloofwaardig karakter neer te zetten (hoewel ook behoorlijk van clichées aaneengeregen). De rest van de cast echter acteert op z'n best matig, maar grotendeels slechts op amateurtoneelniveau. Ik heb toch zelden in een film met zo'n hoge waardering een dergelijke verzameling aan acterend onvermogen gezien, op het ergerlijke af.
Ik begrijp werkelijk niet hoe iemand dit een briljante film kan noemen.
rayman
Heb deze film vanavond voor de derde maal gezien, blijft een prachtige film..
m1701
Dit blijft echt een mega goeie film!
Gister voor de 2x gekeken en het ontroerde me nog steeds
Geweldig!!!
4,5* meer dan waard
wilofski
Ik vond hem eigenlijk niet zo fantastisch.
Het verhaal was wel goed maar te scènes kwamen veel te geregisseerd over.
En dan bedoel ik niet gewoon acteer werk enzo (alhoewel ik dat ook niet zo spetterend vond) maar de opbouw van de scènes.
Neem nu die scène waarin Sue Walts vriendin wordt, hem spontaan Wally begint te noemen. En hem dan door haar huis begint rond te leiden om te eindigen in de kelder bij de jongeren. Die hele scène lang volgt Walt gewoon aanwijzingen van een regisseur i.p.v. een vriendelijk buurmeisje en zei hij niet wat hij wou zeggen maar wat de regisseur wou dat hij zei(zo kwam dat toch op mij over).
qwertzu
Wilden deze al heel lang een keer zien.
Gisteren gekeken en we waren er helemaal weg van!
Wat een prachtige film!!
Heb me echt een breuk gelachen om al die uitspraken van Eastwood en inderdaad die scenes bij de kapper zijn schitterend.
Mooi om te zien hoe het verhaal zich ontwikkeld en vooral hoe Walt zich ontwikkeld.
Het is een drama en komedie in 1, op een sublieme manier!
De scenes met de priester waren ook heel indringend en lieten goed zien hoe Walt het leven ziet en hoe het komt dat hij het leven zo ziet. Ook zie je hoe hij en zijn zoons van elkaar vervreemd zijn.
Vond het goed dat dat ook van beide kanten belicht werd.
Het eind vond ik even twijfelachtig, maar als het even doordringd dan is het juist heel goed gekozen, ook wel zo realistisch lijkt me!
En de toespraak van de priester bij de uitvaart van Walt is echt helemaal top!!
De film wordt ontzetten goed geacteerd, niet alleen door de oude rotten, maar ook de jonge mensen doen het prima!
Ben blij dat ik deze film nu eindelijk eens gezien heb!
Daan258
WOW WOW WOW, wat een film.
ik had deze film al is eerder gezien en toen vond ik er niks aan, geen idee waarom ik dat vond want ik heb hem gister weer is gekeken en het is echt een fantastische film.
ONWIJS GOED.
ILDIB
Wat heeft die man toch een beregoeie kop..
Geweldige film, helaas is Toad niet de beste acteur... Enige minpuntje eigenlijk..
maxroelofs
Positief verrast.
Van tevoren wist ik niet zo goed wat ik er me bij voor moest stellen, zou het een film worden die meer te zoeken was in de hoek van de arthouse cinema of een typisch Amerikaans filmpje. Wat we uiteindelijk voorgeschoteld kregen hing er een beetje tussen in maar dan wel zodanig gedaan dat de grenzen ietwat verwaterden en je niet echt weet wat je met het resultaat moet. Het is niet alleen een buitengewoon bijzonder verhaal, je krijgt ook nog eens een moralistisch einde mee waar je veel theorieën op los kunt laten.
Het verhaal heeft een bijzondere opbouw. Ook hier kun je weer veel over de verhoudingen na denken. Walt is zelf gewent altijd te leven als een eenling, iemand die alleen vecht in de oorlog en die de rest allemaal wat van zich af houd. Hij zei in de film bijvoorbeeld ook dat hij er in de oorlog op voorbereid was dierbaren te ver hij daarna een zelfde geval tegen komt bij de buren grijpt hij in. De buurjongen zelf ziet hem meer als het vaderfiguur dat hij nooit gehad heeft. Hierdoor ontstaat er een bijzondere band die in de film erg mooi wordt weergegeven.
Eastwood is de perfecte acteur voor deze film. Erg onder de indruk van zijn kwaliteiten. Soms was het iets te erg over de top maar over het algemeen toch zeer sterk. De rest acteerde wel oke, ze deden het niet geweldig maar slecht waren ze ook niet.
Wat het doel was van de ziekte van Walt, je kunt er veel bij bedenken net zoals bij het einde. Een slimme film die nog een tijdje in je hoofd blijft rondspoken.
Enige minpuntje is dat het soms wat te erg werd overdreven, net iets te ongeloofwaardig was maar voor de rest weinig dan lof voor deze film.
hdehoon
Een Amerikaanse oorlogsveteraan die orde op zaken stelt in zijn buurt; dat leek me een recept voor een melodrama. Maar niets was minder waar. Ik vond het een integere en authentieke film, die me werkelijk raakte. Niet alleen Eastwood, maar ook de andere leden van de cast speelden goed en overtuigend, vooral het jonge buurmeisje en haar broer. Het plot was onvoorspelbaar en de teksten zonder valse sentimenten. Soms irriteerde de bedweterige priester mij een beetje, maar dat was dan ook wel het enige minpuntje. Hij paste op zich wel in het verhaal. Zoals door anderen ook al is gezegd, blijft de film in je hoofd rondspoken, met de vraag hoe je zelf zou reageren in deze situatie. Die vraag wordt alleen door een goede film in je opgeroepen.
Angelo2
Wat een tegenvaller deze film. Ben een grote Eastwood fan maar hij speelde hier zeer matig en het acteerwerk van de rest was echt slecht te noemen. Het einde ontroerde me ook totaal niet. Ik kwam maar niet in de film. Te hoge verwachtingen helaas. Geen voldoende.
hdehoon
Correctie: betweterige priester ipv bedweterig... het lijkt een Freudiaanse verspreking.
Benusboy
Het is ongelooflijk dat deze film zo'n hoge notering heeft in de top 250. Het acteerwerk is vaak ronduit tenenkrommend, vooral Bee Vang (Thao) en de Chinese 'gangs' acteren erg slecht. Ik vond Clint Eastwood ook niet best, hij kan helaas niet een film in zijn eentje dragen als acteur. De acteerprestaties worden helaas niet gecompenseerd met een uitmuntend goed verhaal of een originele structuur, het verhaal van deze film is zeer degelijk, maar ook niet meer dan dat.
FunkStarr
- 1922 berichten
Clint Eastwood niet best? Hij acteert altijd als de beste, ook hier waar hij al aardig op leeftijd is. Daarnaast vind ik juist dat ondanks het wat standaard verhaal de uitwerking uitermate goed gedaan is. Je kan veel zeggen en vinden van een film, maar kom niet aan Clint...en ga al helemaal niet zeggen dat Clint slecht acteert. Want dan begrijp je er echt helemaal niets van.
thunderball
Idd...dus Clint kan geen film dragen? Wat een onzinnige opmerking.
Goh, vreemd dat ie dan toch al vijftig jaar zeer succesvol de hoofdrol speelt in ..hoeveel films zullen het er inmiddels zijn?
AGE-411
Hij heeft anders wel genoeg top250-films in z'n eentje gedragen.
Cinema072
Sommige mensen kunnen prachtige acteer werk gewoon niet waarderen of ze snappen er gewoon helemaal niks van
HeatWave
Zo'n knorrige oude strijder, dit is op de huid van Clint Eastwood geschreven.
Wat zet deze acteur z'n rol goed weg.
Het verhaal zelf vind ik ook erg vermakelijk.
Ik zie Clint trouwens zelden de vrolijkert uithangen in films, wat dat betreft konden ze geen betere acteur vinden.
zicht
Pracht film met een heerlijk cynische Clint Eastwood. Deze film had ik mij toch heel anders voorgesteld, maar Eastwood komt hier op een bijzondere manier toch echt tot zijn recht als een cynische en sarcastische good guy. Vooral het einde was wel erg opmerkelijk, iets wat je niet zou verwachten.
Zeker een aanrader, maar een echte hoogvlieger die bij mijn beste films ooit zouden gaan behoren, daar hoort deze dan (nog) niet bij.

Pierre1965
Een jaar geleden voor het eerst gezien.
Afgelopen weekend behoefte om Gran Torino nog eens te bekijken.
Soms valt dat wel eens tegen, een herziening.
Zeker met een film die bijna door een man wordt gedragen.
Maar ik ben nog steeds vol lof over deze sterke film.
Komt binnen in mijn top 10
Gave rol van Eastwood, geweldige kerel is het.
K. V.
Dit was een hele goeie film. Het verhaal is misschien niet zo origineel, maar Clint Eastwood is hier echt wel de ster van de film. Hij is subliem gecast als de norse en grommende (letterlijk ook
) hoofdrolspeler. De film is af en toe ook grappig en verveelde niet ondanks dat de film bijna twee uur duurde. Het einde was wel wat voorspelbaar, maar stoorde niet.
Een aanrader.
maxroelofs
Verhaal niet origineel? Einde voorspelbaar?
Waar heb je dit eerder gezien? Bij het einde dacht ik juist dat hij wraak ging nemen. Niet zichzelf zou laten neerschieten.
Benusboy
Idd...dus Clint kan geen film dragen? Wat een onzinnige opmerking.
Misschien moet ik mijn opmerking wat nuanceren. Als je naar mijn stemmen kijkt, zie je dat dit de enige film is die ik gezien heb van en met Eastwood (dat is allicht een 'faal' te noemen, maar ik ben laat begonnen aan 'actief' en regelmatig films kijken). Ik had moeten zeggen: "Eastwood kan deze film niet in zijn eentje dragen" ipv "Eastwood kan een film niet in zijn eentje dragen".
Waarom vind ik dit? Ik vind zijn lichaamshouding en boze gezichtsuitdrukking erg eentonig: Het blijft de gehele film hetzelfde. Ik kan me ook ergeren aan het feit dat hij zo nu en dan moet 'grommen' om te laten zien dat hij boos is, bovendien is zijn stem ook zeer monotoon. Al met al komt hij niet realistisch op mij over. Wat snap ik volgens jullie precies niet?
Maar ik kan proeven dat jullie (en andere users die hier gepost hebben) sowieso een Clint-fan zijn. Zou het kunnen zijn dat jullie met een soort voorliefde voor hem aan deze film zijn begonnen, en dus niet volledig objectief zijn?
Als laatste moet ik zeggen dat ik hem inderdaad de beste acteur van deze film vond, maar dat zegt enkel wat over de rest van de cast.
JJDijk
'Want dan begrijp je er echt helemaal niets van'? Dat kan je natuurlijk niet zeggen, want het blijft een kwestie van smaak. Daarbij komt, dat de mensen, (waarvan gedacht wordt dat ze verstand hebben) ook wel critici, vinden dat het acteerwerk houterig overkomt. En ik ben het hier wel mee eens. Ook ben ik het eens met 'Benusboy' Het acteren is niet van het hoogste niveau, en Clint Eastwood kan beter. Verder een prima film. 3 sterren.
veron29
Wat een amateuristische pretentieloze prut film. Een B-Film gedragen door 1 A-acteur die het nooit kan winnen van deze chineze prutsers. Het verhaal is naar mijn mening redelijk maar zo matig en over the top uitgevoerd dat het een parodie opzich zelf wordt. Smaken verschillen maar ik kan mij toch niet over het feit heen zetten dat mensen dit vaker dan 1x willen zien om te genieten.
Ferdydurke
Het verhaal was wel goed maar te scènes kwamen veel te geregisseerd over.
Dat vind ik ook. Deze film wil te veel, en wil dat te makkelijk. Dat zie je terug in veel geforceerde scènes, die mank gaan aan echte scherpte en geloofwaardigheid.
Bittere oude stomp en tevens kersverse weduwnaar met weggestopt overzees oorlogstrauma en een slechte verhouding met zijn kinderen, banjert als zo'n beetje de laatste blanke in een mijnenveld van racisme en culturele vooroordelen in een vervallen stedelijk Amerika. Daar kun je een langlopende serie van maken. Eastwood doet het in twee uurtjes, en hecht de boel af met een opoffering die tegelijkertijd een boetedoening is.
Net als in Unforgiven is het de overleden, aanbeden echtgenote die een grote rol op de achtergrond speelt in het wedervaren van het hoofdpersonage. Maar waar Unforgiven een sfeer ademde van ambivalentie en tragiek, lijkt Eastwood hier met elke scène een 'waarheid' te willen verkondigen. Dat de protagonist zijn overleden vrouw hier, in tegenstelling tot in Unforgiven, wél 'trouw' kan blijven en door zijn laatste daad ook nog eens als een held door iedereen vereerd wordt, maakt deze film bepaald niet beter; wel sentimenteel en nogal moralistisch.
Gollem
Geweldige film, begrijp dan ook niks van de negatieve uitlatingen van sommige anderen. Gelukkig vindt 't merendeel deze film wel goed en terecht! Clint Eastwood is 'n fantastisch acteur én regisseur en deze rol is inderdaad op zijn lijf geschreven. Heb zelfs nog even getwijfeld of ik hem 5 sterren moest geven, maar voorlopig houdt ik 't op 'n 4,5! Misschien dat hij in de toekomst, bij 'n herziening, alsnog 5 sterren krijgt.
Clearm
Als je deze film een 0,5 geeft, wat geef je films als bug of police academy 6 dan? Deze film was er eentje van hoogstaand niveau op vrijwel alle fronten, maar misschien dat jij liever winnie de poeh kijkt?
LaNadine
Zeer overgewaardeerde film. Ik had misschien wat hoge verwachtingen door de goede recensies en het hoge punt voor deze film en daardoor is het misschien tegengevallen.
Het acteerwerk was matig en soms zelfs slecht. De clue van de film werd al snel duidelijk en hierdoor kabbelde het maar een beetje voort. Het greep mij niet aan, op het laatste stukje na, waarin Walt zich liet neerschieten.

Geprezen film 'Gran Torino' van Clint Eastwood is nu te streamen op Amazon Prime Video

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999