Pandorum (2009)
Geregisseerd door: Christian Alvart
Met onder meer: Dennis Quaid, Ben Foster en Cam Gigandet
Gesproken taal: Engels en Duits
Plot Pandorum
"Don't fear the end of the world. Fear what happens next."
Payton (Dennis Quaid) en Bower (Ben Foster) zijn twee ruimtereizigers die wakker worden op hun schip zonder dat ze nog weten wat hun missie was. Als ze met behulp van wat wazige herinneringen proberen uit te vinden wat hun doel was op deze missie, komen ze erachter dat ze niet alleen zijn, maar dat ''iets'' het op hen heeft gemunt...
Bower
Shepard
Hunter Leader
Evalon
Insane Officer 'Eden'
Tja, weer zo'n SF-film die bij elkaar gejat is van elementen uit eerdere en vooral betere films. Vooraf had ik er erg zin in, maar al na een paar minuten werd duidelijk dat dit geen meesterwerk ging worden. Vooral het middenstuk is saai en bijzonder langdradig. Tegen het einde een kleine verbetering, maar het blijft behelpen. Redelijk verzorgd in elkaar gezet, maar het fantasieloze script en de eentonige decors zorgen voor een vlak geheel.
3din
Vond het een spannende SF, enigste minpuntje was die ninja indiaan. Deze paste niet echt in de film. Ze zouden meer SF films moeten maken waar mensen andere planeten gaan koloniseren, kan je fantasie te boven gaan.
Deed me denken aan "The Descent", maar die film vond ik beter dan deze. De film is best leuk om te kijken maar is eigenlijk nooit echt spannend of boeiend. Het einde vond ik overigens best goed. Ben bang dat ik deze film snel vergeten ben.
Carlos Olivera
Spannend, beklemmend en donker. En dat maakt deze toch wel tot een goede SF. Alle personages vond ik erin passen en ze deden het goed. De wezens zagen er allemaal best goed uit en het einde was goed.
barcam
Wil hoogstaande sf zijn maar is een samenraapsel van slecht jatwerk.
In het begin wist alles nog te boeien en deed de sfeer wat denken aan Cube, Eden Log en Descent.
Spelbrekers zijn de vele donkere beelden en schokkerige camerabeelden.
De "wezens" hebben mooie (zelfgemaakte?) kledij aan, naakt zou waarschijnlijk niet kunnen voor een Amerikaanse film.
Er zitten massa's gaten in het verhaal (primitieve wapens, eten, routebeschrijving naar reactor,...).
Het einde is wel goed gevonden.
dragonmaster
vlees nog vis. veel science-fiction, weinig horror. spanning was ver te zoeken en het einde was ver gezocht (maar kon je ook wel aan zien komen). na de film heb je echt het gevoel van : waar heb ik nou naar zitten kijken en waar heb ik dit meer (en beter) gezien.
tal1b
leuk filmpje, met spannende momenten toch wel.
Wel 'n flauw einde.
darkcity
Vooraf dacht ik echt: eindelijk weer eens een echte sci-fi horrorfilm. Verwachtingen waren dus hoog. Had idd wel iets meer horror in mogen zitten (een betere spanningsopbouw o.a. Na een kwartier waren de monsters al in beeld) maar over het algemeen absoluut geen standaard sci-fi film. Het verhaal weet een aantal keer zeker te verassen en er zitten een aantal hele coole aktiescenes en verhaalelementen in. De monsters hadden nog wel iets enger gemogen. Dat kind aan het einde was de enige de echt creepy was. Verder een beetje teveel Narnia-achtige beesten (lichtgevende speren, harnassen...) Ook had er wel iets meer vaart in het verhaal mogen zitten en gaan sommigen aktiescenes echt te snel om te zien wie wat doet. Sfeer was verder goed en ook het einde was ontzettend vet gedaan. Over het algemeen zeker een uitblinker in het hedendaagse sci-fi horror genre (wat toch al zo ongeveer op sterven na dood is en bijna alleen maar b-films produceert) en ik kijk zeer zeker uit naar het vervolg! 4 sterren.
misteryland
vond de film leuk wegkijken, al mocht er meer horror inzitten voor mij en de monsters bewogen veel te snel en schokkend in hun actiescenes (ook al zijn ze veel sneller dan de humans)
einde vond ik nogal raar..
zoals hiervoor al werd gezegd: waar heb ik nou naar zitten kijken
mss dat er een 2de deel komt waar het duidelijker word?
morpheus31
Wel een leuke film, maar niet echt verrassend en/of eng. Zo zag je al van mijlenver aankomen dat Payton zelf hallucineerde en dat Bower en de dame het zouden overleven . Aan de andere kant wel een mooie claustrofobische sfeer. De makers hebben duidelijk naar The Descent gekeken, maar deze is niet zo goed, alleen al door het einde.
Al met al toch een voldoende.
zjandannybob
Beetje vaagheid over de film. Maar na even op IMDB wat gelezen te hebben erover valt het allemaal op zijn plaats. Verder wel oke filmpje. Jammer dat het wat donker is allemaal. Mannetjes zien er verder wel tof uit, vooral de kleine.
TriplaR
Zojuist gezien, moet zeggen dat ik de negatieve reacties hier niet echt begrijp..
Naar mijn mening is dit weer eens een van de betere science fiction films van de laatste tijden. De film blijft boeien, spanning en actie zit er goed in, het verhaal wordt langzaam maar zeker duidelijk en op het eind volgt een sterke climax (eentje die je zoals gezegd wel verwacht, maar je kan niet voorspellen hoe, wanneer en wie!).
Acteurs doen hun werk goed, niks op aan te merken. Alleen die vietnamees.. hij was grappig maar of ie echt nodig was..?
Al met al een film die serieus gemaakt is en die goeie kwaliteit op het scherm brengt, met garantie voor een bevredigende avond.
SITH_LORD
Vond het een goede sf / horror, heb mij dus ook kostelijk vermaakt.
Acteurs deden het absoluut niet slecht, verhaal stak goed in elkaar en naar mate de film vorderde viel alles ook wel op z'n plaats, einde was leuk bedacht. En natuurlijk zaten er dingen in waarvan ik dacht "waar heb ik dit eerder gezien" maar dat mocht de pret niet drukken.
swivv
Sfeer zat goed. Donkere ruimtes en vreemde sets. De monsters zagen er super uit (werk van Stan Winston). Ze zagen er wild en beestachtig uit en bewegen zich dan ook zo.
De actiescènes vond ik soms een beetje moeilijk om volgen, er lijkt serieus in geknipt en gemonteerd.
Ik begrijp ook dat in zulke films tijdens gevechten met monsters/gemuteerden veel gemonteerd wordt om de geloofwaardigheid van die creaturen te behouden, maar in dit geval was dat niet nodig. Het zijn toch tenslotte gewone acteurs met schitterende make-up en geen cgi? Of zie ik dat verkeerd?
Ik heb de film gisteren met 2 vrienden gezien en nadien hadden we allemaal zoiets van: waar ging dit nou eigenlijk over? Niemand van ons drie kon zeggen waarover het ging.
Dus dat is een minpunt. Een hoop moeilijke woorden maakt geen duidelijk verhaal...
Qua acteurs viel het wel mee, alhoewel Dennis Quaid zwaar op automatische piloot stond te acteren en het lijkt alsof het hem allemaal geen zak kan schelen wat er rondom hem gebeurt.
We hadden gisteren een filmavondje, met om te beginnen 'Carriers', die zwaar tegenviel en om af te sluiten deze 'Pandorum' waar we eveneens veel van verwachtten. Ook hier bleven we een beetje op onze honger zitten...
2 op 5
komakie
Ik vond het een aardige film die naar het einde steeds minder werd, maar het laatste kwartier toch weer wat leuke dingetjes had.
In het begin vond ik de sfeer goed neer gezet. Ik kreeg er echt een beklemmend gevoel van. Maar een half uurtje verder viel die sfeer voor mij eigenlijk een beetje weg.
Het verhaal dat de wereld echt vergaan is, is natuurlijk wel aardig. Op die manier is er geen weg terug meer en dat moet aan de beklemmende sfeer meehelpen. Werkt eventjes, daarna niet meer.
Het onverwachtte einde was wel weer aardig bedacht.
Je blijft wel met heel veel vraagtekens zitten en er zitten nogal wat erg makkelijke toevalligheden in.
Johan V
Een gemiddelde SF/Horror m.i.
Er gebeurde veel, ik miste veel, het verhaal werd niet echt mooi vorm gegeven. Had volgens mij veel beter gekund.
Verder waren de spec.eff. wel in orde, ik deel de mening dat enkele shots wat rommelig waren.
Mijn SF/horror topper blijft toch Event Horizon, ondanks ik hoge verwachtingen had, zeker na het zien van de eerste 10-20 min.
EveroN
Hoe is het mogelijk dat deze prent zo hoog scoort op IMDB naar 8700 stemmen. In tegenstelling tot M.M. begint de score hier die in het begin ver boven het gemiddelde uitkwam toch langzamerhand af te brokkelen. En terecht !!!!! De vooral chaotische scenes ( die telkens naar een niets zeggende climax werden gestuwd ) volgen elkaar in een hoog tempo op, met als resultaat ; dat ik niet werd mee gesleurd in de goed ogende grillige sfeer. Bij dit soort prenten hangt naar mijn mening alles af van de opbouw, de boog moet constant gespannen zijn en op het juiste moment worden los gelaten. De ingredienten waren er wel maar het werd je allemaal als een kant en klare maaltijd voor geschoteld. Old school voorbeelden zijn toch wel de eerste 2 delen van Alien en het sfeer volle Event Horizon
Daarbij komt ook nog eens dat ze Quaid weer eens hoofdrol voor zijn rekening laten nemen. Deze houte Klaas heb ik zelden of nooit een film naar grote hoogte zien tillen. De prent moet al beter zijn als hem wil die boven het gros uitkomen.Gelukkig gebeurd dat zo nu en dan.
Ben Foster kunnen we nog wel vergeven, maar ook zijn vertolking was ver beneden peil, onbewust deed hij me denken aan een of ander thunderbird.
Al met al blijft die steken onder het gemiddelde 2.5 *
Leo Van Steen
Niet slecht. Niet erg goed. Inderdaad een beetje een samenraapsel van verschillende vroegere en originelere scripten.
Traag saai begin. Naar het einde toe beter. Goed bedacht einde, vind ik wel.
Nou, goed dan...............toch een 3.
RickZ
SF-horrorthriller over overlevenden op ruimteschip belaagd door klonen. Niet zo spannend, wel onderhoudend genoeg voor een voldoende.
noknoke
Kon hem moeilijk volgen was weer eens een Cam.V.
Maar in deze film zaten echt meer - punten dan normaal.
Gemuteerde mensen, ?
Dat schip hadden ze in beeld moeten brengen.
Geen voedsel voorraad, Kannibalen.?
Die vent weet nog niet eens de weg op zijn eigen schip.?
Oh ja geheugenverlies handig, als je lichtjaren van huis bent en je woord ineens wakker lekker zeg....
En etc....
Deze nog waar waren die wapens, bij elke missie moet je toch wel bewapend zijn.?
andijvie
Deze film is beetje in de stijl van "Alien". Helaas kon het "Alien" niveau qua acteerwerk en spanning niet gehaald worden. Voor de SF-fan zeker het kijken waard.
noknoke
Deze film vergelijken met "alien" omdat het verhaal op een
ruimteschip....echt niet.
Flex-74
Heel onderhoudende SF Thriller met een goed acterende Ben Foster en leuke duitse nieuwkomer Antje Traue die ook nog eens aangenaam om naar te kijken is. Dennis Quaid had duidelijk geld nodig dus hij deed alles op de automatische piloot. De claustrofobische sfeer, de mooie duistere industriele settings van het schip en de verrassende plotwendingen maken deze film prima verteerbaar!
_Moonwalker
Ik heb een hekel aan films die in het donker worden gefilmd. Toch vond ik deze film erg leuk en spannend. Een soort Alien, alleen met een heel ander verhaal eigenlijk.
Ik vraag me alleen af waarom we in 2113 of zo nog rondlopen met zaklantaarns. Hebben we dan in de toekomst niets bedacht om de zaklantaarn te vervangen?
Voor de rest prima vermakelijke film met een leuke einde.
Leland Palmer
Heerlijke film. Prachtige setting op dat ruimteschip, wat een erg claustrofobisch sfeertje met zich mee brengt. Het is érg donker gefilmd allemaal, wat goed uitpakt. Veel spanning, een paar leuke schrikmomenten en een interessant verhaal. Volgens mij erg origineel met die creepy wezens, op zo'n ruimteschip, naar een andere planeet 'verhuizen' en de hele tijd al onder water liggen, terwijl ze denken onderweg te zijn. Leuk gevonden, ook een prima twist nog tussen het karakter van Gigandet en Quaid die één en dezelfde blijken te zijn. Ja, érg vermakelijk deze film. Eerste uur erg sterk, daarna zakt het even in, maar naar het einde toe herpakt de film zich weer. Hele dikke voldoende.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

102 Minutes That Changed America
Documentaire / Historisch, 2008