Pandorum (2009)
Geregisseerd door: Christian Alvart
Met onder meer: Dennis Quaid, Ben Foster en Cam Gigandet
Gesproken taal: Engels en Duits
Plot Pandorum
"Don't fear the end of the world. Fear what happens next."
Payton (Dennis Quaid) en Bower (Ben Foster) zijn twee ruimtereizigers die wakker worden op hun schip zonder dat ze nog weten wat hun missie was. Als ze met behulp van wat wazige herinneringen proberen uit te vinden wat hun doel was op deze missie, komen ze erachter dat ze niet alleen zijn, maar dat ''iets'' het op hen heeft gemunt...
Bower
Hunter Leader
Evalon
Insane Officer 'Eden'
joolstein
Goede film!!!! Zeer mooi decors/ setting. Geen erg intellectuele verhaallijn maar er werd wel lekker veel spanning gecreëerd met de achtervolgingen. Alhoewel er toch wel soms ook wat denk werk moest gedaan worden. Zeker met hoe die wezen nu waren ontstaan en of ze ook wel bestonden enz. Kortom ik heb genoten!!
pethunia
...Ja maar joolstein.. dan is 2,5* toch wat magertjes?
Ieder zijn/haar beoordeling hoor, maarre..
Aapje81
Erg geforceerde film die mij geen moment wist te pakken. Quaid blijft een leuke acteur en de decors zijn inderdaad heel aardig maar een interessant verhaal of boeiende personages heeft deze film helaas niet.
Heel matig.
Micheltn
Voor de zoveelste keer weer iemand die een film beoordeelt zonder de film helemaal te bekijken. En dan nog komen zeggen , ik begrijp er weinig van. Sorry , maar dit kunnen we niet serieus nemen , evenmin je score.
Wat een gelul zeg. Als een film het eerste half uur je totaal niet boeit, dan zet je hem toch uit ? En dat zullen dan wellicht nog veel meer mensen doen, wat het een slechte film maakt. Punt.
FillumGek
Science-Fiction is normaal gesproken niet helemaal mijn ding, maar de Alien-reeks vond ik dan wel weer erg goed. Niet geheel verrassend doet Pandorum daar ook regelmatig aan denken.
Het eerste kwartiertje had ik een beetje moeite om in de film te komen ( heeft waarschijnlijk te maken met het genre dus), maar langzaam maar zeker werd ik er meer ingetrokken. Dit kwam vooral door de donkere ruimtes die een erg claustrofobische sfeer creëren. Het ruimteschip is namelijk enorm en blijkt een waar doolhof. Als dan ook nog eens blijkt dat de astronauten door iets worden achtervolgd is de spanning helemaal goed voelbaar.
Het verhaal vind ik best goed gevonden. Het is nogal moeilijk om origineel uit de hoek te komen maar dit was geen slechte poging. Dat de aliens gemuteerde mensen waren had ik niet verwacht en de twist op het einde met Corporal Gallo kwam ook onverwacht. Stukje bij beetje kom je meer te weten over het verhaal, wat de film boeiend houdt. En thank god voor ondertiteling, want het is af en toe nauwelijks te verstaan door het vele gefluister.
Ben Foster vind ik een goed acteur en deed het naar behoren. Quaid heb ik helemaal niks mee en Traue was best sexy al zagen haar moves er wat knullig uit. Het design van de creatures is erg tof, ook omdat ze er allemaal verschillend uitzien. De special effects zijn van een hoog niveau en de sets zijn indrukwekkend. Toch is het jammer dat er iets teveel combat inzit. Zo wekte een Alien veel meer suspense op met het kat-en-muisspel maar zodra je hier de creatures hebt gezien is de spanning grotendeels verdwenen. Mooi einde ook trouwens. Leuk!
Leno
Verrassende film die wat betreft verhaal en setting niet erg origineel is. Dat is bij dergelijke films echter niet zo'n probleem zolang het met de spanning en decors maar goed zit. Gelukkig is dat hier prima voor mekaar; de decors zijn voortreffelijk en ik zat bij tijd en wijle op het puntje van mijn stoel. Het verloop van het verhaal laat zich lekker raden en de climax, waar veel nog duidelijk moet worden, is sterk. Foster speelt een prima rol trouwens, al is de cast ondergeschikt zoals het hoort in dergelijke films.
Je kunt overigens wel een beetje merken dat het oorspronkelijk twee verhalen/ scripts waren die ze tot 1 hebben gemaakt. Zonder de monsters had de film ook prima kunnen werken. Voor de actie en wellicht de toegankelijkheid is dit wel beter.
Nomak
Pandorum begint sterk en mysterieus. De mannen worden wakker en weten net als de kijker niet wat er aan de hand is. Het is dan ook spannend als ze op verkenning gaan. Vooral dan is de claustrofobische sfeer erg goed voelbaar. Dan is het toch wel wat jammer dat dat niveau niet de hele film behouden blijft. Als ze erachter komen dat er nog mensen en ook een groot aantal gewelddadige creaturen op het schip aanwezig zijn volgen er nog wel een aantal spannende en actievolle momenten. Maar naar het einde van de film toe zitten er een paar flauwe plottwists in die de film geen goed doen, en ook het einde van de film is nogal zwakjes. Ja, een happy Hollywood einde, joepie. Ze liggen ergens op de bodem van een zee op de planeet Tanis, schieten zichzelf naar de oppervlakte en zullen op die planeet waarschijnlijk nog lang en gelukkig leven. Zou toch eens mooi zijn als dit soort films gewoon met de volledige uitroeing van het menselijk ras zouden eindigen.
Maar goed, Pandorum is zeker geen slechte film en ik kan hier wel een mooie voldoende aan kwijt. Ik heb me best wel goed vermaakt met deze sfeervolle film waarvan het eerste gedeelte het sterkst is.
Renzzie
Erg sterke en mooie film. Een film die me zeker verrast heeft! Had eigenlijk niet verwacht dat ik hem zo mooi zou vinden. Een aanrader voor liefhebbers van dit genre.
woopie
Ja hoor, helemaal mee eens!
Shinobi
Op zich wel een oké film. Het begint sterk als ze ontwaken en moeten uitvinden wat er aan de hand is. De sfeer is dan gelijk al gezet en ik zit er goed in, maar zodra ze met die wezens aankomen (die ik er overigens niet al te goed uit vind zien) gaat het bergafwaarts. Er zitten nog wel enkele aardige actiemomenten in en dan die twist dat Gallo en Payton één persoon zijn.
De film deed me overigens enigszins denken aan The Descent en de game Dead Space.
Al met al aardig tussendoortje 3,0 sterren.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Zeker niet slecht. De film had wel beter "Tanis" genoemd mogen worden, want "Pandorum" was slechts een onderdeel van de film.
Ik had tijd nodig om "erin" te komen. Vooral in het begin was het vaak té (en te lang) donker. Zeker een handigheid om spanning te brengen en een bepaald sfeertje te creëren, maar normaal gesproken heb ik een hekel aan te donkere scènes. Het zorgde ervoor dat veel momenten lastig te volgen waren (wat natuurlijk de bedoeling was). Gelukkig ging dat later al een stuk beter.
SF is niet mijn genre, maar ik kan wel genieten van die gore en bloederige scènes en de fraaie decors - in dit geval. De aliens hadden vaak iets weg van stop-motion; zag er soms wat houterig uit, maar meestal waren de scènes met hen de beste momenten van de film. Toch jammer dat je nooit eens een goed gesprek met dergelijke types kunt voeren, kop koffie erbij, dat zou een hoop schelen...
Acteerprestaties waren gevarieerd. Ben Foster deed het behoorlijk, maar was vooral eendimensionaal met zijn coole blik. Ik ben minder te spreken over Dennis Quaid, die me aan een serieuze Will Ferrell deed denken. En dat kan de bedoeling niet geweest zijn.
Ik had graag wat meer van de nieuwe wereld gezien. Zou mooi zijn als ze daar Pandorum 2 voor reserveren.
Het zag er in het begin niet naar uit, maar toch een ruime 3*.
gauke
Overtuigend gespeeld en knap dat, ondanks dat het merendeel van de film zich afspeelt in een ruimteschip, de spanning erin gehouden wordt (realiteit/hallucinatie). Nicolage Rico heeft gelijk met zijn kritiek over de donkere en dus onduidelijke scènes.
jollyjoker
vanaf het begin zat ik lekker in de film, goed verhaal (niet hoogstaand) maar het klopte allemaal goed en alles liep goed in elkaar over. Geen ovendreven SF en dergelijke. Ondanks het feit dat het grotendeels afspeeld op een (space) ship deed het niet aan alsof het vanwege het budget is gedaan. Goed geluid en goede acteurs. Mocht er ooit een deel twee komen dan zou ik deze zeker weer gaan kijken (alhoewel resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst).
mock turtle
Matig acteerwerk, rare setting (spaceship dat er meer uit zag als een industrieel complex dan een futuristische constructie), warrig verhaal, teleurstellend einde, maar over het algemeen toch nog best spannend, dus toch maar 2,5* gegeven i.p.v. de geplande 2...
Waackx
Een soort jaren 00 versie van Alien maar dan met slechter acteerwerk,een minder goede setting en minder spannend.
Verder waren de actiemomenten behoorlijk onoverzichtelijk gefilmd, zeer wazig verhaal en vooral de rol van Quaid viel mij tegen.
erik1677
hmmmm echt enthiousiast ben ik niet moet ik zeggen.
Ik vond het meer een soort van The descent in outher space.
En de spanning werd daarbij ook nog niet geweldig opgebouwd, en best wel weinig gore eigenlijk.
In ieder geval niet duidelijk.
Wat ik wel een ongelofelijk pluspunt vond was het acteerwerk van Dennis Quad en in het bijzonder Ben Foster.
Godsamme wat word dit toch een geweldige acteur.
Pure emotie is van zn kop af te lezen.
Echt super.
Alleen jammer van het verder matige filmpje
The Hidden
Mwa. The Descent spookte ook door mijn hoofd, gezien de monsters, die er slecht uitzagen, vooral de make-up langs de ogen, komop zeg...
Dennis Q. was niet te sterk, en de hoofdrolspeler bakte er ook weinig van, ook hier de vreemde donkere make-up rond de ogen.
Aan Alien moest ik ook regelmatig denken, maar deze versie was een stuk minder, vooral het einde. Erg donker en matig camerawerk ook.
Wel aardig was de verhaallijn met de verschillende elkaar aflossende troepen, de dubbelrol van Dennis, en natuurlijk de "verrassing" dat we al die tijd onder water ipv in outer space waren.
Al met al een redelijk goede film, maar zou 'm nooit weer willen zien.
xxc
Deze film heb ik een jaar geleden ongeveer al eens bekeken, alleen was het toen maar een uur dat ik gezien heb. Waarom ik hem toen afgezet heb kan ik me niet herinneren, maar hij belandde in ieder geval ergens ver in mijn achterhoofd, waardoor ik hem niet meer af heb gekeken. Tot nu. Helemaal.
2 momenten in de film zijn voor mij het sterkst. Het begin... en het einde. De rest van de film is ook absoluut niet slecht, begrijp me niet verkeerd. Maar het begin en het einde vond ik zo goed..
Hoe Bower wakker word.. In een schip terwijl hij er helemaal niks vanaf weet. Vervolgens zie je hem 'vervellen', draden uit zich trekken, heel erg indrukwekkend gefilmd allemaal.
En het einde.. Het moment waar ze erachter komen dat ze zich al die tijd in het water bevonden. Wel op een andere planeet weliswaar, maar toch.. Dat verwacht je niet. Je denkt immers dat het een film is die gaat over 'in de ruimte'.
Het moment waar je te weten komt hoe het echt allemaal zit, waarom die monsters zo zijn, wat er is gebeurd, waar ze zijn, wie het zijn.. Ook fenomenaal natuurlijk.
De make-up van de 'monsters' vond ook ik erg slecht. Het leek inderdaad wel alsof er gewoon oogschaduw of iets dergelijks rondom de ogen was gesmeerd. Dit was niet bij allemaal zo slecht, maar bij de meeste toch wel.
Ik zit ontzettend te twijfelen tussen een 3,5 en een 4. Ik denk toch dat ik voor de 4 ga.
Rmie
Fijne donkere s.f. met een verrassende twist en ontknoping.
Tja de vergelijking met Alien(s) is wel voor de hand.
Wat wel jammer is dat de gevechten met de engerds wel wat veel zijn en ook veel van hetzelfde. En das jammer. Als er iets meer ruimte was geweest voor wat sfeer shots en/of karakters(ontwikkeling) (zoals in Alien), zodat de spanningsopbouw wat beter zou zijn, dan zou dit een dijk van een s.f. geweest zijn.
LeeGer
Redelijke SF film. De bedoelde spanning kwam helaas niet goed over.
bvonk
Vond de spanning juist wel goed overkomen. Vooral in het begin waar je compleet niet weet wat er aan de hand is. Aan het einde ook leuke verassingen. Verhaal zit redelijk in elkaar maar wel heel toevallig dat hij al de mensen tegenkomt die het hebben kunnen overleven. Niet echt geloofwardig maar hoort er een beetje bij.
4.5
Leviwosc
Ik word zo ongelooflijk moe van al die humanoïde buitenaardse wezens. Kennelijk kunnen wij mensen toch niks uit onze fantasie toveren dat niet op enige manier is geantropomorfiseerd.
Aliens zijn in films of humanoïde of insectoïde en dat begint stevig te vervelen.
Deze film is zoals zoveel ruimte horror films chaotisch, veel te donker en de beelden flitsen veel te snel. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen letterlijk hoofdpijn krijgen van het kijken naar dit soort films.
Mij kon de film niet boeien. Ik ga het maar houden bij 2,5 ster.
dammit
Prima film, sommige dingen snap ik nog steeds niet helemaal zoals de aarde bestaat ie nou nog wel of niet meer?
De spanning is wel goed, maar zoals leviwosc zegt hebben aliens wel vaak weg van mensen.
Maar kwam dat ook niet doordat er een virus aan boord was en dat de mense daardoor veranderede?
bvonk
@dammit
Hoe de aarde is verdwenen is onduidelijk gebleven maar na dat het schip het bericht ontving hebben ze een scan gedaan en daar was niets meer te vinden van de aarde. Op een of andere mannier is hij dus vernietigt.door de mensheid.
De Aliens zijn eigenlijk geen Aliens maar gemuteerde mensen. Die mutatie kwam niet door een virus maar door de gevolgen van de medicijnen die iedereen kreeg in de slaapcapsule. Deze medicijnen moesten er voor zorgen dat iedereen zich aanpaste aan het klimaat van de nieuwe planneet. Maar sommige werden door Payton uit hun slaap gehaald en moesten overleven in het schip en paste (muteerde) zich na lang verblijf daarop aan.
@Leviwosc
Je hebt niet echt goed opgelet. Het waren geen "buitenaardse wezens" maar gemuteerde mensen. Niet zo raar dus dat ze veel op mensen lijken en niet op "buitenaardse wezens". Ik vond de duisternis helemaal niet erg en natuurlijk is het chaotisch in een schip waar gestoorde gemuteerde kannibalen leven.
Al DeNiro
Één van de betere science-fiction films die ik gezien heb afgelopen jaren.
Claustrofobische ruimtes & sfeer, veel spanning, enge mutants en een verassende slot waarin blijkt dat de ''luitenant'' van Bower één van de drie ''negers'' is die alles veroorzaakt heeft
Awake78
Oef wat was dit slecht zeg. Inderdaad een beetje à la Dead Space, maar dan heel wat minder vermakelijk. Zonde dat 2 topacteurs zich lenen voor zo'n film met irritante en schreeuwerige personages (en vooral oninteressante). Het begin belooft veel, maar na een goed kwartier verslapt de film en daalt het niveau letterlijk met de minuut. Makkelijke schrikeffecten, slecht script en dialoog, plottwists tja.... Moet ik er van zeggen.
Toch 1* voor bepaalde aardige effecten en 0,5* voor Ben Foster die de film draagt en dat knap doet. Verder kan ik er weinig mee en als ik morgenochtend wakker word, waarschijnlijk alweer vergeten ben.
Humphrey
Interessante sci-fi film met prima effecten, goed verhaal en aanvaardbare acteerprestaties. Verrassend einde. 3,5*.
601Werner
Een leuke film, niets bijzonder maar gewoon leuk om te zien. Sfeer was ontzettend goed, effecten en aliens waren meer dan voldoende en de film voelde redelijk subtiel spannend aan, al had er best nog wat meer spanning in gemogen. Qua acteurs werd ik echter niet bepaald omvergeblazen. Het einde en eigenlijk heel het verhaal kon ook beter uitgewerkt worden.
Toch 3* gegeven omdat ik de hele film lang geboeid zat te kijken en het geen moment saai was. Al zat er zeker meer potentie in. Een mooiere/spannendere soundtrack, meer spanning, beter uitgewerkt verhaal en betere acteurs hadden hiervoor kunnen zorgen. Desalniettemin zeker een film die het kijken waard is, maar niet eeuwig in het geheugen gegrift zal blijven.
ExXxtreme
4.5
Hoezo??.. de helft overleeft het toch niet.
Verder is er nog één ding dat mij onduidelijk blijft: bestaan de mutanten echt of zijn die bij iedereen een verbeelding als gevolg van de ruimte ziekte pandorum?
Hier wordt namelijk niet echt uitsluitsel over gegeven:
- Er wordt duidelijk gefilmt dat zowel Payton als Bower op een moment illusies zien
- Ze prater vroeger in de film over een andere ruimtereis waar de gehele bemanning aan pandorum leed als gevolg van de narcose, hun kan juist hetzelfde zijn overkomen.
- Zowel Payton's als Bower's handen trillen al sinds het begin van de film wat één van de symptomen van pandorum was.. vanaf toen konden ze dus eigenlijk al illusies hebben.
- Dat de mutanten er zijn door een stof die hun toegedient werd om zich beter aan te passen is Payton's en Bower's eigen verklaring en is daarom niet noodzakelijk correct, net zoals ze denken dat de aarde verwoest is door een nucleaire explosie maar dit ook niet bevestigt wordt.
- De film noemt pandorum.. als de mutanten het gevolg zijn van een andere stof die mutaties bevorderd waarom de film dan niet naar deze andere stof noemen.. als ze niet het gevolg zijn van pandorum hebben de mutanten toch duidelijk meer een hoofdrol dan het kleine stuk op het einde waarin Payton gek wordt door pandorum.
Conclusie: ik leun meer aan bij het feit dat het allemaal illusies zijn.. maar er wordt volgens mij niet echt uitsluitsel gegeven.
Jawaddedadde
Tja, beetje dubbel gevoel hierbij.
Enerzijds zaten er best goeie en spannende stukken in en was het set design (alhoewel niet origineel) best aardig uitgevoerd. Anderzijds vond ik met name die wetenschapster en die agricultuurjongen volkomen ongeloofwaardig. Ze kunnen allebei geweldig goed vechten en lijken zo uit één of andere jungle weggelopen te zijn. Ik identificeer mij graag met personages en bij deze twee lukte dat helemaal niet. Gek genoeg was de militair (Ben Foster) de enige die voor mij echt geloofwaardig overkwam. En de lieutenant was best okee.
De gemuteerden zagen er okee uit, maar ook hier is originaliteit ver te zoek. Leken gewoon weggelopen uit The Lord of the Rings.
Dan heb je nog het Pandorum-gedoe. Is me niet helemaal duidelijk wat dit nu juist is en wat de rol van deze mentale ziekte juist is. Had een stuk beter uitgewerkt kunnen worden.
Einde is wel enigszins verrassend en redt de film van een lagere score wat mij betreft.

102 Minutes That Changed America
Documentaire / Historisch, 2008