• 9.373.561 stemmen

Gesproken taal: Deens

Releasedatum: 5 november 2009

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Frygtelig Lykkelig

Robert, een politieman uit Kopenhagen, wordt omwille van een professionele fout tijdelijk naar een provinciestadje gestuurd. Terwijl alweer een trage, bewolkte dag ten einde loopt in Zuid-Jutland, bekijken de inwoners de aankomst van de jongeman uit de grote stad met een tevreden en nieuwsgierige blik op hun gesloten gezicht. De politieman, die alles volgens het boekje doet, ontdekt beetje bij beetje de lokale gewoonten en begint aan te voelen dat er verontrustende geheimen verborgen zitten achter de façade van wat een heel gewoon provinciaals leventje schijnt te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Martin Van K

Martin Van K

De film bevat elementen van heel wat genres: horror, western, drama en komedie. Tof verhaal, al had wat mij betreft het zwart komisch gehalte nog iets hoger gemogen. In dat geval zou je het eigenlijk een typische Coen-film kunnen noemen.

maar toch weer een interessant filmproduct uit Denemarken!

avatar van Muggsy

Muggsy

Gekeken op het vorige filmfestival van Gent en hij viel idd reuze mee, ik moet de mening van Martin Van K onderschrijven. Zeer atypische film met heel wat westernelementen. Zo is er een welomlijnde 'bad guy' die naar mijn recollectie toch wel heel dreigend uit de hoek kon komen. Heel broeierig allemaal en een einde dat toch zeer geslaagd kan genoemd worden. Hoop zeker de dvd hiervan eens tegen te komen want wil em al een tijdje herbekijken.

avatar van wibro

wibro

Deze film vanavond in de sneak gezien. Het zou een Deense film worden en ik verwachtte natuurlijk de nieuwe film van Liers van Tier. Ik was lichtelijk teleurgesteld toen ik zag dat het een andere Deense film was, maar die teleurstelling ging al snel over in enthousiasme, want wat ik voorgeschoteld kreeg was een uitstekende drama met onverwachte plotwendingen en een verrassend einde. Goed geacteerd ook en een heerlijk Deens sfeertje met de gebruikelijke sterke drank. Ik zag in deze film niet alleen duidelijke invloeden van de gebroeders Coen maar ook van Van Warmerdam. Het eindshot deed mij erg denken aan zijn film "De Noordelingen". Al met al een uitstekende Deense film. Het zal mij benieuwen of de nieuwste film van Lars van Trier hier boven uit zal stijgen.

avatar van Redlop

Redlop

Moest aan Van Warmerdam, Fargo en Calvaire denken. Een sterk verrassend scenario met bizarre personages en een zompig sfeertje. Mooi langzaam opgebouwd en steeds beklemmender met een perfect einde. 4*

Martijnnn

Is dit nou een remake van Hot Fuzz?

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Dat mochten de makers van Hot Fuzz willen.

Deze topper uit Scandinavie is toch net een tikkie beter dan Hot Fuzz.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Redlop schreef:
Moest aan Van Warmerdam, Fargo en Calvaire denken.

Die eerste twee kan ik inkomen, Calvaire weer wat minder.

Verder een goede film, al vond ik het eerste gedeelte (voor de moord) een stuk interessanter dan het laatste.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Tegenvallertje. Ik had een wat intensere sfeer verwacht, wat deze film gewoon ontbrak. De situatie waarin de hoofdpersoon zich nestelt is spannend op zijn Hitchcockiaans en zorgt voor een paar behoorlijke scènes, maar het geheel en vooral de ontknoping had gewoon veel zwarter gemogen. Op papier was Terribly Happy materiaal voor een meesterwerk in de trant van Calvaire, maar Genz houdt het allemaal een beetje gezapig. Ik heb begrepen dat hier alweer een remake van in de planning staat in Hollywood. Misschien wordt dit wel een van die uitzonderingen waar een remake het origineel overtreft.

Sven Vermant schreef:

Dat mochten de makers van Hot Fuzz willen.

Deze topper uit Scandinavie is toch net een tikkie beter dan Hot Fuzz.

Nou het plot lijkt er zo op.

avatar van Prrrauline

Prrrauline

De vlaggen mogen opnieuw uit voor de Scandinaviërs!

Zoals wel vaker in Deense films, gaat het ook hier om een individu dat een kleine gemeenschap betreedt, alwaar vaste gewoonten en gebruiken als ongeschreven wetten gelden. Voor een leefbaar verblijf is aanpassing noodzakelijk. De kwestie is, hoe ver een persoon daarin kan gaan. De ultieme test voor het individuele normbesef. Interessante thematiek, vergelijkbaar met een film als van Triers Dogville.

Van begin tot eind knaagt er iets in het provinciestadje. Het is er nooit helemaal pluis. En terwijl er vreemde dingen gebeuren, blijft de gemeenschap volharden in stilzwijgen. Het is de vraag of de argeloze politieman Robert die stilte kan doorbreken.

De beklemmende sfeer en zwarte humor zijn gouden ingrediënten voor een zinderende film.

avatar van top030

top030

Het is een akelig aanvoelende film. De sfeer is goed weergegeven.

In het echt zijn er ook van die verstikkende plaatsen .... niet zo extreem maar toch. Fijn weg te kijken maar op sommige plekjes zakt de film iets in maar net als je denkt het komt niet verder pak je het weer op.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

een echte Scandinavische film! had alleen wet moeite met de eerste 45 minuten, want die waren moeizaam. maar daarna ging hij lekker! en kon het genieten beginnen!

een donkere licht humoristische met leuk acteerwerk en een grappig verhaal....

3.5

avatar van mikey

mikey

Klinkt als Wicker Man.

Martijnnn

Stond er eerst niet ook komedie bij de beschrijving?

avatar van SaBBeS

SaBBeS

Super! Heerlijke film dit, verdient alle lof. "t zit gewoon allemaal mooi in mekaar, dat je op 't eind echt met een grote grijns op je gezicht zit te kijken

avatar van jipt

jipt

Klinkt als... Hot fuzz

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ik had de film net iets artistieker verwacht na de poster eens te bekijken, maar dat maakt deze film niet minder goed. Dit Scandinavisch pareltje kan zich onderscheiden van elke cliché, die normaal ruimschoots in dit soort mysterieuze films aanwezig zijn.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

JDSsmetje schreef:

Ik had de film net iets artistieker verwacht

Ik iets komischer, hoewel ik eigenlijk niet zoveel wist over deze prent. Grappig is Terribly Happy wat mij betreft niet, maar daarom hoeft het uiteraard geen slechte film te zijn.

En dat is de derde worp van regisseur Henrik Ruben Genz ook niet geworden in mijn ogen. De Deen slaagt erin om de volle speelduur te blijven intrigeren, en ook op visueel vlak scoort hij punten.

Maar echt overtuigend vind ik het allemaal niet. Een probleem dat ik wel vaker heb met Deense, zeg maar Scandinavische cinema: het komt zo weinig naturel over. Die cultuur ligt me waarschijnlijk niet geweldig.

Zeker niet slecht, maar had er toch meer van verwacht. 2,5*

avatar van qwatje

qwatje

Heerlijke film, ik kan me helemaal voorstellen dat mensen aan de Coen Broers denken en dan met nae aan Fargo.

Dat deed ik namelijk zelf ook.

Er wordt in de film een prachtige sfeer neergezet, je voelt de bekrompenheid van het stadje. Voeg daar goed acteerwerk en een portie droge humor aan toe en je hebt de ingredienten voor een fantastische film. Dat is het dan ook zeker geworden. 3,5*

avatar van scumfrog

scumfrog

Ik heb het idee dat de maker geïnspireerd werd door Fargo, deze film blijft hier helaas ver bij achter. Jammer want de Denen kunnen veel beter. Het scenario is misschien niet eens zo slecht, maar op de een of andere manier kwam de film (bij mij) niet over.

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Vond hem effe beter dan gemiddeld en de moeite waard.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Wat een sfeer, wat een waanzin, wat een beelden, wat een film en wat een geruststelling dat Frankie uit The Pusher één toch nog goed terecht is gekomen.

En voor nu mojn!

avatar van Film Pegasus

Een Deense film die qua verhaal lijkt op Hot Fuzz, al neemt deze film zich iets serieuzer. Qua sfeerzetting zit het wel goed. Dit gaat richting Linkeroever en Zwijgen, al blijft het 'gaat in de richting'. De bedoelingen zijn goed, maar ik denk dat de regisseur nog te weinig ervaring heeft om die sfeer te blijven volhouden. Eens het verhaal vordert verdwijnen de verrassingen en de spanning, zodat het eigenlijk werkt naar een anticlimax. Veelbelovend, maar niet helemaal kunnen waarmaken waar het in 't begin van de film naar toe wil gaan. Al blijft het wel een goeie film die zeker boeit.

avatar van voskat78

voskat78

Verrassend leuk filmpje!!

Wat me op een of andere manier deed denken aan Fargo,waarom weet ik niet . Al is laatst genoemde wel beter. Deze mag er ook best zijn.

Leuk verhaal op een soms grappige manier uitgewerkt.

avatar van james_cameron

Sfeervolle, vakkundig uitgewerkte misdaadfilm met een bizar verhaal en maffe maar gelukkig wel interessante personages. Het strakke camerawerk, het gebruik van locaties en de onderkoelde humor doen sporadisch denken aan het werk van de gebroeders Coen, maar de film bezit genoeg kwaliteiten om op eigen benen te kunnen staan. Laat die denen maar schuiven.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Dat was weer een goe filmpke uit de Noorse landen. Die lijken er een patent op te hebben om uit te pakken met zulke cynisch grappige en tegelijk o zo tragische films over eenzaamheid en vervreemding. Ik kan het hen niet kwalijk nemen, want zeg nu zelf, zou jij helder blijven sporen als je enkele maanden per jaar de zon amper ziet opkomen en het constant donker en grijs weer is...? Ik in alle geval niet !

En zo ook regisseur Henrik niet. Via een uiterst trage opbouw sleurt hij ons mee in een nachtmerrie-achtige trip naar een Godvergeten oord dat bestaat uit eindeloos uitgestrekte moeraslanden die worden plat gedrukt onder een zwaarbewolkte hemel.

Het volk dat zich ophoudt in dit onooglijke dorp, waar Robert tijdelijk politieagent komt spelen, bestaat uit een allegaartje van neuroten, zonderlingen en een mysterieuze vrouw die je door haar zwoele manier van doen gek maakt van verlangen.

Ik beschouw dit als een zuivere 'Film-Noir', met een broeierige sfeer die me bekend voorkwam van 'Blood Simple. (1984)', de debuutfilm van Joel en Ethan Coen.

7,5/10.

Een boeiend Thriller-Drama dat je langs achter besluipt en je bij het nekvel beetneemt, zo wil ik er nog meer te zien krijgen

avatar van Renfield1976

Renfield1976

Goeie film !! Wel is er door de hele film een bijna 'macabere' sfeer te proeven die het mogelijk maakt dat de raarste dingen gebeuren zonder dat je het raar vindt, je wilt gewoon het verhaal volgen en weten hoe het afloopt !! Meer wil ik niet van een film............

avatar van fcdenhaag

fcdenhaag

Interessante film. Deed me licht denken aan U-Turn.

avatar van De GeuS

De GeuS

Een visueel mooie film met een leuk verhaaltje. Ik moet wel bekennen dat ik de ontknoping wel iets spectaculairder had verwacht; 3*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mooie film, goede sfeer en goede karakters.. lijkt wel een beetje een setting in het Amerikaanse middenland of het zuiden, maar Deens dus. Deed qua verhaal ook aan dat soort films denken of iets van de Coen bros.