• 9.373.194 stemmen

Judgment at Nuremberg (1961)

Drama / Oorlog | 186 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: Judgement at Nuremberg / Oordeel te Neurenberg

Geregisseerd door: Stanley Kramer

Met onder meer: Spencer Tracy, Burt Lancaster en Richard Widmark

Gesproken taal: Duits en Engels

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Judgment at Nuremberg

"We have to forgive if we are to go on living."

Neurenberg, Duitsland 1947. Rechter Dan Haywood (Spencer Tracey) arriveert in een vrijwel platgebombardeerde stad om leiding te geven aan een tribunaal om de Duitsers, die tijdens het nazi-regime een vooraanstaande taak hadden, te veroordelen. In een eerder proces waren alle kopstukken van de partij, en militaire gezaghebbers al veroordeeld. De strijd wordt aangegaan tegen 4 rechters die destijds belangwekkende functies hadden. Maar de Duitse advocaat, die zijn collega's gaat verdedigen, probeert het onderste uit de kan te halen.

Dan Haywood

Ernst Janning

Mrs. Bertholt

Irene Hoffman Wallner

Rudolph Petersen

Harrison Byers

Kenneth Norris

NarcissusBladsp.

Wie is de Maatschappijleraar(es) onder de MM-ers?

avatar van Quentin

Quentin

Mug schreef:

Goh, de MovieMeter propaganda machine omtrent deze film begint echt haar vruchten af te werpen.

Ja, hier ligt de dvd ook al klaar

avatar van timbo_

timbo_

Mug schreef:

De chat blijkt een machtig wapen te zijn.

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Hoop dat hij morgen door de brievenbus valt

avatar van Sander2

Sander2

Ongelooflijk indrukwekkende film. Ik heb zelden een film gezien die je zo laat nadenken. Hoe moeten rechters oordelen? Puur en alleen naar de wetten van het land, of moeten ze ook met hun gevoel oordelen? Ben je een lafaard als je ontslag neemt zodra je land geregeerd wordt door politici met wie je het niet eens bent? Deze film laat voor de verandering ook op een ongelooflijk goede manier beide kanten van de oorlog zien. Het waren zeker niet alleen de Duitsers die slecht waren, de gealliëerden hebben immers een hoop onschuldige slachtoffers gemaakt met hun bombardementen (Dresden, Nüremberg, Berlijn). Verder is het acteerwerk van de gehele cast (op Marlene Dietrich na), maar vooral van Montgomery Clift subliem. Verder hadden ze de Duitsers buiten de rechtszaal misschien beter gewoon Duits kunnen laten spreken. Maar ondanks deze 2 kleine minpuntjes 5*!

avatar van mister blonde

mister blonde

De ‘Judgment At Nuremberg’ MM hype is een beetje langs me heen gegaan, maar als zo’n film (met die status) voor een euro of 6 te koop is, staat ie natuurlijk binnen de kortste keren in mijn dvd kast. En gelukkig maar. Eens met alle positieve verhalen. Een zeer krachtige film.

De film is in de eerste plaats erg interessant. Beide kanten worden goed belicht. Steeds als Widmark zijn verhaal klaar heeft, dacht ik ‘tja, kom daar maar eens onderuit kut moffen’ maar als die herr Rolfe (prima rol trouwens door de voor mij onbekende Schell) in de verdediging ging dacht ik ‘tja, dat is dan ook wel weer zo’. Een beetje een simplistische schets, maar ik vond het uitstekend gedaan. Daardoor bleef het spannend (geen idee wie er zou winnen, mijn geschiedenis is dan ook nogal weggezakt) en realistisch.

Ook gaf de film een prachtig kijk op Duitsland tijdens de oorlog en ook vooral na de oorlog. Ook al erg knap gedaan, vooral omdat 90% van de film zich in de rechtbank afspeelt.

Verder gewoonweg erg kundig gemaakt. De taalverschillen worden handig opgelost. De overgang tussen de vertalingen en dat iedereen gewoon Engels spreekt (onvermijdelijk voor de vaart in de film), is knap gedaan en redelijk onopvallend. Als er tijdens de gehele speelduur ook nog eens een masterclass acteren wordt gegeven, is het spektakel (heel ander soort dan het soort spektakel dat we heden ten dage te zien krijgen) helemaal compleet. De een speelt nog beter dan de ander.

Geweldige film, een van de beste in zijn soort. 4,5 sterren.

avatar van ap1947

ap1947

Prima film over het proces van Nuremberg met een uitstekende cast. Maximilian Schell won terecht een oscar als beste acteur, hoewel andere zoals Tracy en Widmark bijna of net zo goed zijn als Schell.

Voor mij 5 sterren.

The One Ring

Ongeloofelijk. Volgens mij heeft een film nog nooit zoveel stemmen gehaald zonder een negatief bericht te krijgen. Ik ga daar weinig aan veranderen. Ik vraag me eigenlijk ook af hoe je iets tegen deze film zou kunnen hebben.

Ik zeg eigenlijk weinig nieuws als ik zeg dat Judgment at Nuremberg een zeer indrukwekkende film is; zo een die een brok in je keel weet te krijgen.

Het is al helemaal niets nieuws om te zeggen dat het acteerwerk hier van torenhoog niveau is. Naast te verwachten briljante vertolkingen van acteurs als Tracy, Widmark en Schell zijn er ook verrassingen. Van Garland en Clift verwacht ik dit soort rollen niet, maar ze doen het wonderwerl. Zelfs Dietrich overtuigd, ondanks dat haar rol een beetje overbodig aanvoelt. De beste rol kwam voor mij toch voor de altijd goede Lancaster (Mug mag mij trouwens nog uitleggen waarom hij op pagina 1 zei dat hij van Lancaster geen goede rol verwachtte; het is toch een topacteur?). Die lange speech van hem is een van de indrukwekkendste die ik ooit gezien heb.

En het mag ook geen verrassing zijn dat ik zeg dat het onderwerp van deze film zeer relevant is (ook nu nog). Dat het tot nadenken stelt en dat je haast God bedankt dat jij niet rechter Haywood bent. Dat dit uit Hollywood komt is de enige verrassing.

Ook niet nieuw is dat ik hier ga vertellen dat de 3 uur die de film duren zo om zijn.

Kortom: ik heb niks nieuws te vertellen. Waarom dit allemaal herhalen? Omdat het niet vaak genoeg gezegd kan worden!
4,5* dik verdient.

O, toch nog iets wat niet genoemd is: er zit een moment in de film die nog onvermeld is gebleven, maar zeer mooi is. Dit moment zit ergens aan het begin. We zien Tracy door Neuremberg lopen. Hij komt langs een groot monument, een stadion geloof ik. Hoe dit in beeld gebracht werd vond ik overweldigend. Als ik zelf langs een historisch monument loop voel ik daar zelden iets bij. Maar deze film maakte de historische kracht van dat stadion wel voelbaar. Vraag niet hoe en waarom, maar dat moment deed me iets.

avatar van Mug

Mug

The One Ring schreef:

Ik ken Lancaster voornamelijk van vlieg- en stunt- en acrobatiek-films als The Crimson Pirate en The Flame and the Arrow. Spektakelfilms waar hij alleen maar hoefde te stunten en te glimlachen. Pas later is hij gaan "acteren" in andersoortige films (en zeker niet de minste nu ik z'n carriere eventjes heb doorgenomen).

The One Ring

Op die manier. Ik moet toegeven hem aanvankelijk ook alleen te kennen van zijn Hollywood avonturenfilms, maar ik had hem voor deze film al in Bridman of Alcatraz gezien, waar hij minstens zo goed is als in Judgment at Nuremberg. Die film is ook een aanrader.

avatar van FisherKing

FisherKing

En vergeet Novecento niet, en Birdman of Alcatraz. Ik ken hem niet eens van die spektakelfilmpjes

The One Ring

Gek trouwens. Ik zit nou een topic op IMDB door te nemen waar de meeste mensen Lancaster juist miscast vinden. Ze zijn er vrij eensgezind. Onbegrijpelijk.

NarcissusBladsp.

Volgens mij is dat historisch bezoekje van 'Tracy' aan wat The One Ring stadion noemt.....de plaats waar de Nazies hun partijdag vierden...met de bekende massa-manifestaties. Ook bekend van Lenie Riefenstahls "Triumpf des willens"...... dat maakt het bezoekje ook cinematografisch speciaal.....

moviemeter.nl/film/2618[/url] ...over propagandistische spectakelfilm gesproken....

Ik kan me wel voorstellen dat mensen Lancaster miscast vonden. Als je hem een beetje kent uit andere rollen is hij hier toch wat moeilijk te slikken, al vond ik het zelf niet enorm storend

Verder heerlijk acteerwerk, vooral Clift en Schell zijn idd geweldig bezig en Tracy mag ik gewoon altijd graag zien.

Mooi aan de film is verder inderdaad het constant aanvoeren van plausibele argumenten van beide kanten waardoor je zelf telkens gaat twijfelen wat het beste vonnis kan zijn.

kos schreef:

Precies...en daarom is het einde van de film, voor mij, zo indrukwekkend!

avatar van FisherKing

FisherKing

Eens ja !

avatar van boerenpummel

boerenpummel

The One Ring schreef:

Lancaster is voor mij ook een van de beste acteurs van de na-oorlogse periode. Niet alleen subliem in deze film, maar ook in o.a. The Killers, Sweet Smell of Succes, 1900, The Birdman of Alcatraz, Il Gattopardo en The Professionals. Als je hem samen met Richard Widmark, Montgomery Clift en Spencer Tracy in een film met DIT onderwerp neerzet, dan kan er gewoon weinig mislukken.

kos schreef:

Hmmm, dat snap ik niet. Ik zie niet in wat zijn andere rollen afdoen aan deze rol. Wil je zeggen dat Lancaster in andere rollen zo goed is dat deze rol slecht afsteekt? Of bedoel je dat je Lancaster in totaal andere rollen gewend bent en daarom moeite hebt om hem in deze rol voor te stellen? Of iets anders? Ik had in ieder geval geen moeite Lancaster te slikken.

Dat laatste, vooral ook omdat hij geen Duitser is naturlijk.

The One Ring

Clift en Garland zijn toch ook geen Duitsers en spelen zeer overtuigend. Maar goed, meningen kunnen daarover verschillen.

De rol van Lancaster was trouwens aanvankelijk bedoelt voor Laurence Olivier las ik op IMDB. Die heeft natuurlijk al eens overtuigend een Nazi gespeeld (zie Marathon Man).

The One Ring schreef:

Olivier lijkt me idd een stuk overtuigender.

avatar van tsjidde

tsjidde

boerenpummel schreef:

Lancaster is voor mij ook een van de beste acteurs van de na-oorlogse periode.

Dan zul je The Train (1964) ook wel kunnen waarderen.

avatar van starbright boy

Ik heb niet heel veel toe te voegen, maar ik ook even kwijt dat dit een geweldige film is. En een belangrijke bovendien. Met een fenomenaal goed script en een fantastische cast. Intelligent en evenwichtig wordt een zeer pittig onderwerp aangepakt en zelfs de stukjes buiten de rechtszaal zijn van een zeldzaam knap niveau. Ze geven vaak in een paar minuten een deel van de sfeer weer waarin de rechtszaak plaatsvond en dat is niet alleen de druk die van de Amerikaanse zijde, maar vooral ook het Duitsland van dat moment dat zoekt en in verwarring is, probeert het leven weer op te pakken.

Zeer mooi is ook de lichtjes bewegende camera in de rechtszaal en de kijkjes die je dan krijgt bij mensen die zitten te liusteren en hun, vaak subtiele , reacties. Subliem geregisseerd en geacteerd,

Nogmaals: knappe, intelligente, evenwichtige en gevoelige verfilming van een heel belangrijk en moeilijk thema. Geloof de rest en ga dit zien, de DVD kost bijna niets.

avatar van Japie Mol

Japie Mol

• 1995 stemmen

Geweldig indrukwekkende film, met een fenomenale Maximilian Schell. Een zeer terechte 4,5*. Nog 24 mensen die deze film moeten beoordelen, en de film komt met stip de top 250 binnen (er vanuit gaande dat deze mensen de film op waarde weten te schatten natuurlijk).

avatar van NKyou

NKyou

Beste WOII film die ik tot nu toe zag. Magistraal verteld, geacteerd en gefilmd. De duur van de film schrok me een beetje af, maar was precies goed. Dikke 4,5*, de hype is terecht.

avatar van J.S.

J.S.

De plotselinge hype rond Judgment at Nuremberg wekte ook mijn interesse in de film dus toen ik hem zag liggen kocht ik hem onmiddelijk (voor een spotprijs btw) en nu ik hem gezien heb sluit ik me helemaal aan bij al de positieve reacties, ijzersterke film die je weet mee te slepen zoals slechts weinig films dat kunnen en zeer, zeer sterk geacteerd, Burt Lancaster en Maximilian Schell steken nog net boven de rest uit maar eigenlijk is heel de cast fantastisch.

Maar hét pluspunt aan deze film is dat hij absoluut weigert om over goed en kwaad te oordelen, er is geen goed en kwaad alleen personages van vlees en bloed, briljante film 4,5*.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Ik zal deze ook maar maandag eens bestellen. Aangezien rechtbankfilms zoals A Few Good Men en Anatomy of A Murder tot m'n favoriete films behoren, denk ik dat het hier ook absoluut niet mis kan gaan.

J.S. schreef:

... en zeer, zeer sterk geacteerd, Burt Lancaster en Maximilian Schell steken nog net boven de rest uit maar eigenlijk is heel de cast fantastisch.

Ik denk dat ik ook namens Ramon K mag spreken: Montgomery Clift is net iets beter dan de rest.......deze (toch wel vergeten) acteur hoort in een legendarisch rijtje thuis Hoe hij een zwak begaafd personage speelt is fenomenaal!

avatar van J.S.

J.S.

NarcissusBladsp. schreef:

Clift speelt natuurlijk ook heel sterk maar zijn rol is net iets te klein om bij Lancaster en Schell in het rijtje geplaast te worden vind ik.

NarcissusBladsp.

In een kort tijdbestek kan je overtuigender zijn....de manier waarop hij verkrampt in een soort verlegen flits op het publiek reageert......etc!

Maar Lancaster en Schell....maar ook Spencer Tracy.....zijn prachtrollen in een prachtfilm!