• 9.373.477 stemmen

Traité de Bave et d'Eternité (1951)

Experimenteel | 120 minuten

Genre: Experimenteel

Alternatieve titel: Venom and Eternity

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Isidore Isou

Met onder meer: Marcel Achard, Isidore Isou en Jean-Louis Barrault

Gesproken taal: Frans

Plot Traité de Bave et d'Eternité

In deze film tracht Isidore Isou een revolutionair nieuwe impuls aan cinema te geven. Dit doet hij door het extreem bewerken van zowel de geluids- en filmtrack en door de deconstructie van het verhaal. Isou speelt zelf de rol van jonge filmestheet die alle voorschriften over het maken van films en de ethiek die daarachter steekt, herschrijft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van starbright boy

Fascinerende film. Een anti-film eigenlijk. Ik had me voorbereid op een lange en moeilijke zit en makkelijk was het niet, maar het viel niet tegen. Ik heb films van Godard gezien waar ik meer moeite mee had om maar eens wat te noemen.

En vooral ook een statement van jewelste. Zoals dat bij dit soort manifesten gaat nogal overtuigd van zijn eigen gelijk. Zo sterk dat de film min of meer dood wordt verklaard zonder dat deze film gemaakt is navolging zou krijgen. Isou trekt regelmatig de vergelijking met andere kunstvormen, bijvoorbeeld met schilderkunst voor en na het kubisme en Picasso.

Film moet van Isou (midden 20 toen hij dit maakte!) tot de grond toe worden afgebroken. Tekst en beeld moeten volkomen los van elkaar komen en het beeld is moedwillig beschadigd. In het meest extreme stuk blijft er gebrabbel (door elkaar geknipte menselijke geluiden) en een leeg beeld met enkel beschadigingen over,

Ook interessant is het om mijn eigen reactie te peilen. Het succes van film is wezen jokken tegen je hersenen. De losse beeldjes worden door je hersenen aan elkaar gekoppeld tot een coherent geheel. Wat je hersenen ook doen is het beeld aan het geluid koppelen. In deze film is dat met nadruk niet zo en toch betrapte ik mezelf er keer op keer op dat als er een figuur in beeld kwam ik deze associeerde met wat er op dat moment vertelt werd. De film daagt je uit om dat soort dingen los te gaan laten.

Fijn dat ik dit gezien heb.