• 9.378.235 stemmen

How to Train Your Dragon (2010)

Animatie / Avontuur | 98 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Alternatieve titel: Hoe Tem Je een Draak

Geregisseerd door: Dean DeBlois en Chris Sanders

Met onder meer: Jay Baruchel, Gerard Butler en America Ferrera

Releasedatum: 31 maart 2010

Plot How to Train Your Dragon

"One adventure will change two worlds"

De jonge viking Hiccup woont op het eiland Berk, waar draken bevechten een manier van leven is. De intelligentie en de eigenwijze humor van de tiener vallen niet in goede aarde bij de stamleden en het stamhoofd... niemand minder dan de vader van Hiccup. Maar wanneer Hiccup samen met andere vikingjongens drakentraining krijgt, ziet hij zijn kans schoon om te bewijzen dat hij uit het goede hout gesneden is om krijger te worden. Wanneer hij echter een gewonde draak ontmoet, wordt zijn wereld ondersteboven gegooid, en wat begon als de enige gelegenheid voor Hiccup om zichzelf te bewijzen, verandert in een kans op een nieuwe toekomst voor de hele stam.

Hiccup Horrendous Haddock III (stemrol)

Stoick the Vast (stemrol)

Gobber the Belch (stemrol)

Astrid Hofferson (stemrol)

Snotlout Jorgenson (stemrol)

Fishlegs Ingerman (stemrol)

Tuffnut Thorston (stemrol)

Ruffnut Thorston (stemrol)

Spitelout (stemrol)

Phlegma the Fierce (stemrol)

avatar van amenmalek

amenmalek

Mijn beste animatie film in jaren, qua avontuur, qua hoofdfiguren, qua muziek (wat een soundtrack weer van John Powell), in het Engels is ie het best.

Details die deze film tot niet-standaard maken:
1. de hoofdfiguur raakt permanent gewond aan het eind van de film, lichtelijk clichématig in beeld gebracht, maar erg ontroerend wel.
2. Toothless praat niet, maar is echt een karakter dat zich volledig ontwikkelt gedurende de film. Ik voelde echt met met hem mee en het verlangen om zelf een draak te hebben wordt door dit personage sterk aangewakkerd.
3. De animatie in vooral de vliegtrips is adembenemend op groot scherm in 3D (fijn als je zo'n monitor hebt, een megaplasma of zelfs een beamer).
4. Dubbel humor, wat animaties vaak kenmerkt. Kinderen kunnen deze film waarderen, maar volwassenen ook, elk op hun eigen manier vanwege de gelaagdheid die erin zit, tekstueel en grafisch.
5. Ontwikkeling persoonlijkheid van de karakters: je gaat vanzelf meeleven met de hoofdfiguren (met een glansrol voor toothless). Je leert ze kennen en ik kan me voorstellen dat menigeen zich met een van hen kan identificeren. Het gaat over angsten overwinnen en grenzen doorbreken. Een vrij universeel en al eerder ver uitgediept concept uiteraard, maar in deze film kleurt dat prachtig met bovengenoemde punten.

Mijn eindconclusie: iedereen die deze film niet kan waarderen, prima, dat is jouw mening en die respecteer ik, maar naar MIJN persoonlijke mening heb je dan niet genoeg knuffels gehad van je ouders in je jeugd Gewoon je ogen openen en genieten. Kijk er vooral niet naar met die typische cynische, maatschappijkritische blik, want dan geef je How To Train Your Dragon absoluut geen eerlijke kans.

avatar van arno74

arno74

Dit toppertje op animatiegebied was aan mijn aandacht ontglipt. Ben blij om te zien dat Dreamworks voor wat concurrentie kan zorgen, na Antz had ik ze bijna afgeschreven.

How To Train Your Dragon is geschikt voor jong en oud, en heeft naast goede animaties ook een opvallend goed verhaal. Onder het vrij standaard ogende verhaal gaat er toch een verhaal schuil over o.a. doorzettingsvermogen en het overwinnen van tegenslagen. Het had ook best wat langer mogen duren. Bij het gevecht waarin Hiccup de draak moet doden betrapte ik me erop dat ik helemaal meeleefde, en dat overkomt me heel zelden bij animaties.

4 a 4.5 sterren wat mij betreft, en een plaats in mijn animatie top-3.

avatar van Serpicos

Serpicos

Luchtige animatiefilm die op een moment bijna een gevoelige snaar bij me kon raken maar dan bezweken gaat onder het cliché-verhaal. Is jammer, ook minpunten zijn de soundtrack die niks kon bijbrengen aan de ervaring (integendeel zelfs) en niet te vergeten een paar personages die tevergeefs grappig moesten zijn, wat ik op voorhand al had verwacht.

avatar van Brabants

Brabants

Zeer geslaagde animatiefilm van Dreamworks die voor zowel jong als oud zeer in de smaak valt. Het succesvolle script is mooi vormgegeven en goed uitgevoerd. Het verhaal heeft een meeslepend karakter, wat bij animatie lang niet altijd het geval is. De film heeft een mooie opbouw waarbij veel actie en humor ervoor zorgen dat je geboeid bent vanaf het begin tot het einde.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Aardig filmpje. Inhoudelijk is het allemaal niet zo spannend, maar de film heeft wel een bepaalde liefde en enkele mooie kleine momenten tussen Hiccup en de draak. De film moet het overigens ook echt van die momenten hebben, aangezien het als geheel nergens echt bijzonder wordt (daarvoor worden de platgereden paden net iets te vaak verkend) en zeker het begin gaat wel erg snel. Maar eens de film dan halverwege komt gaat die snelheid juist werken en kom je ook echt in de film.

De animatie is ook prima. Niet van de technische kwaliteit van Pixar, maar in tegen stelling tot datzelfde Pixar vergeet men nu niet dat ook esthetiek ook van belang is. Vaak mooie kleuren, enkele knappe vliegscènes en indrukwekkende wolkenpartijen maken dit wel het kijken waard. De muziek is me niet echt opgevallen, het stemmenwerk wisselt al zijn het vooral de bijrollen die sterk zijn ingevuld en de film verveelt eigenlijk niet. 3,0*.

avatar van ratatouille

ratatouille

Geen speciale animatiefilm, maar wel vermakelijk genoeg. Vooral het laatste gedeelte

avatar van killerfreak

killerfreak

Amusant filmpje met een mooie boodschap, maar niet de geweldige animatiefilm die ik verwacht had. Toch neig ik naar een 3.5* omwille van de sterke visuals en het toch niet slechte verhaal

avatar van Alathir

Alathir

Erg leuk. Had ik al veel eerder moet zien want draken en dan nog vooral Vikingen heb ik altijd al boeiend gevonden. De animatie is zeer sterk, het verhaal best origineel en hoewel er de nodige clichés inzitten, werd het nergens storend. De liefdesrelatie had iets beter uitgewerkt kunnen worden maar verder zie ik niet echt minpunten. Misschien de stem van Hikkert, die klinkt iets te volwassen vond ik.

avatar van IH88

IH88

“All right, I admit it. This is pretty cool. It's... Amazing. He's amazing.”

Animatiefilm zoals ik het graag zie. How to Train Your Dragon ziet er verbluffend mooi uit, maar gelukkig is er ook genoeg aandacht besteedt aan het verhaal. De band tussen Hiccup en Toothless, Astrid, de strijd tussen de Vikingen en de draken etc. Alles is tot in de puntjes verzorgt. En toch, wanneer Hiccup en Toothless door de lucht vliegen en rotsen en andere obstakels moeten ontwijken stijgt How to Train Your Dragon echt tot grote hoogten. Vakwerk van alle betrokkenen. Met genoeg humor en uiteraard een feel good einde, want de makers kennen hun klassiekers.

avatar van Shadowed

Shadowed

Betere DreamWorks.

Dat dit een voldoende krijgt, zegt ook eigenlijk al een hoop. Normaal kan het het leunen op clichés ook absoluut niet uitstaan, maar dit verhaal is toch wel voldoende pakkend om dat niet voortdurend op te merken. Gelukkig maar.

Wat de film vooral omhoog helpt is de band tussen Hiccup en Toothless. De scenes, vooral in het begin, zijn best interessant en verwarmend op een vreemde manier. Vooral de bewegingen van dat beest zijn best leuk bedacht, en de film kent enkele heerlijke beelden zoals de eerste duikvlucht van het duo door de wolken.

Helaas weet dat dan ook niet de hele film te redden, want soms zijn de clichés ook wel volop aanwezig waarmee dit verhaal, origineel bedacht of niet, opnieuw zeer voorspelbaar is waarbij je het hele plot al kan raden. Ook de karakters zijn elementen die je in elke andere kinderfilm wel terug ziet.

Ook kent de film enkele opvallend vreemde momenten, Hiccup valt in vuur, hoe raakt hij zijn been kwijt? De vader was opeens wel heel snel bekeerd, evenals dat vrouwtje. En dit soort dingen begonnen toch wel behoorlijk op te vallen na enige tijd.

Gelukkig is het allemaal mega vlot, richting het einde bijzonder bombastisch en kent enkele hele mooie geanimeerde beelden. Ik kan al gelijk snappen dat kinderen dit verrukkelijk vinden, volwassenen zullen dit ook wel slikken, maar zullen waarschijnlijk het verhaal al vanaf het begin kunnen raden.

Ook de shot waarbij de de gigant ziet vliegen in de wolken mag genoemd worden, dat soort dingen zie ik ook graag terug.

avatar van Film Pegasus

Dit eerste deel uit de trilogie kan nog rekenen op een charmant verhaal, vooral door het spel tussen de jonge Hiccup en de draak Toothless. De animatie is niet zo bijzonder en de stemmen zijn vrij pover. Maar de humor werkt wel en met het onderhouden verhaal, is dit zeker een aangename film geworden. De film kent genoeg vaart om de aandacht vast te houden, maar wordt gelukkig ook niet al te druk.

avatar van mrklm

mrklm

Hiccup [Jay Baruchel] is de zoon van Stoick [Gerard Butler], de leider van een vikingstam die al generatieslang strijdt tegen draken, die hevig verlangt naar het respect van zijn vader. Maar wanneer hij begint aan zijn opleiding tot dragenjager blijkt dat hij het niet over zijn hart kan verkrijgen om een draak te doden. Aanvankelijk maakt dat hem tot het lachertje van de stam, maar zijn weigering om geweld te gebruiken heeft verrassende gevolgen die zijn eigen leven en dat van de hele stam voorgoed zullen veranderen. Perfecte mix van avontuur, drama en humor met een onderliggende boodschap voor volwassenen maar kinderen zullen genieten van de scherpe karakteriseringen en de goed uitgewerkte vriendschap tussen Hiccup en draak Toothless. Baruchel en Butler zijn geweldig in de hoofdrollen.

avatar van Monique-1974

Monique-1974

4,5 ster van mij. Ik vind het een leuke vermakelijke film voor het gezin! Ik kijk hem net voor de 2e keer en hij blijft nog steeds leuk. Zit goed in elkaar. Mooi gemaakt ook. Ik vind het er mooi uitzien, die "stunts" zeg maar dat de draken vliegen naar het "nest" als je het in 3D zou zien "vlieg' je met ze mee. Je moet gewoon wel van Animatie-Films houden. Dit is net als Disney/Pixar. Alleen dan van Dreamworks. Ik hou ook van Minions/Despicable me bijvoorbeeld of Shrek. Heerlijk even 1.5 uur genieten.