- Home
Releasedatum: 31 maart 2010
Bekijk via Netflix
Bekijk via SkyShowtime
Plot How to Train Your Dragon
"One adventure will change two worlds"
De jonge viking Hiccup woont op het eiland Berk, waar draken bevechten een manier van leven is. De intelligentie en de eigenwijze humor van de tiener vallen niet in goede aarde bij de stamleden en het stamhoofd... niemand minder dan de vader van Hiccup. Maar wanneer Hiccup samen met andere vikingjongens drakentraining krijgt, ziet hij zijn kans schoon om te bewijzen dat hij uit het goede hout gesneden is om krijger te worden. Wanneer hij echter een gewonde draak ontmoet, wordt zijn wereld ondersteboven gegooid, en wat begon als de enige gelegenheid voor Hiccup om zichzelf te bewijzen, verandert in een kans op een nieuwe toekomst voor de hele stam.
Hiccup Horrendous Haddock III (stemrol)
Stoick the Vast (stemrol)
Gobber the Belch (stemrol)
Astrid Hofferson (stemrol)
Snotlout Jorgenson (stemrol)
Fishlegs Ingerman (stemrol)
Tuffnut Thorston (stemrol)
Ruffnut Thorston (stemrol)
Spitelout (stemrol)
Phlegma the Fierce (stemrol)
wwelover
Hele leuke animatiefilm! Veel beter dan ik had verwacht, ik kan wel zeggen dat Dreamworks weer een zeer geslaagde film heeft afgeleverd. Heb hem in I-Max gezien, in het begin vroeg ik me wel af of het wat toevoegde, maar later in de film werd dat wel beantwoord met een: Ja!
Het verhaal is erg geestig, er gebeurd weliswaar niet veel en het is wel wat voorspelbaar. Maar dat is altijd zo, maar het is gewoon heel leuk neergezet. Het is wel wat zoet, en dus voor kinderen ook heel leuk, maar ook voor volwassenen. Wat me vooral positief opviel was hoe ze die draken hadden gemaakt, ik had af en toe gewoon het gevoel en vooral natuurlijk bij 'Toothless' dat je naar grote hond keek, ze zagen er gewoon af en toe 'lief' uit.
De stemmen zijn ook heel leuk, niet heel veel grote namen. Eigenlijk alleen Jonah Hill en Gerard 'elke maand een nieuwe film in de bios' Butler.
Ruim 4*
WessRocks
Zeer leuke en krachtige animatiefilm! Ik ging er met een dubbel gevoel naartoe.. Langs de ene kant wou ik hem graag zien omdat ik we een fan ben van Dreamworks, langs de andere kant sprak het verhaal me niet echt aan..
Maar ik moet mijn mening herzien!
Zeer leuke film, geen spectaculair verhaal, maar wel goed uitgewerkt..
Ook de draken zijn prachtig, fantasie vol en hun emoties worden geweldig weer gegeven!
Ik was vooral blij dat de draken niet konden praten, had ik eerst gedacht, maar nu is er veel meer kracht in hun uiting van gevoel..
De stemmen passen zeer goed bij de Characters, ook leuke personages..
Alleen jammer dat alles een beetje voorspelbaar is en vrij onoriginele karakters van de personages.. Maar dit is eigenlijk helemaal niet storend..
Persoonlijk vond ik het 3D gebeuren weinig toevoegen aan de film.. Ik kan wel diep zien, maar is dit nodig in dit soort film? Ik weet het niet, voor mij moest dit niet echt..
The One Ring
Schrijf je eigen Dreamworks animatiefilm in 5 stappen:
[noot: ik plaats dit in spoilertags voor mensen die echt niet van te voren willen weten hoe dit verhaal zal verlopen. Mensen die al een sterk vermoeden hebben kunnen de spoilers echter gewoon lezen, want hun vermoedens kloppen onvermijdelijk.]
1. Begin met een loser die graag geaccepteerd wil worden door een bepaalde groep, maar daarvoor een zekere eigenschap mist. Laat hem zich ernstig voor schut zetten aan het begin van de film om dit punt extra duidelijk te maken. Als het even kan, maak de leider van de groep de vader van de held.
2. Verzin een probleem dat de groep niet kan oplossen met hun eigen middelen. Zorg er vervolgens voor dat de held een onconventionele solutie heeft voor het probleem, die hij echter niet meteen kan voorleggen aan de grote groep. Hij houdt de oplossing geheim.
3. Wanneer de oplossing van de held toch aan het daglicht komt gaat er iets vreselijk mis of worden zijn bedoelingen verkeerd begrepen, waardoor hij nog meer een outcast wordt en compleet buiten de groep gesloten wordt.
4. De groep probeert het probleem op te lossen met eigen middelen en zijn opweg naar hun ondergang. Intussen zit de teleurgestelde held te mokken. Gelukkig is er een bijrol (een geliefde of anders een komische sidekick die een serieus moment krijgt) die de held moed inspreekt, waardoor de held zijn oplossing van het probleem ten uitvoer kan brengen.
5. De held red de dag. Wellicht lijkt het even alsof hij sterft. De groep accepteerd de held en gaat zelfs zijn levenstijl overnemen. De film leert ons dat als we maar trouw blijven aan onszelf alles vanzelf weer goed komt.
Iedere Dreamworksanimatiefilm die ik tot nu toe zag, met uitzondering van misschien de eerste Shrek voldoet aan dit stramien. Meer films doen dit wellicht (Pixars A Bugs Life en Ratatouille bijvoorbeeld), maar er zijn nog wat extra Dreamworksingrediënten. Zo wil Dreamworks niet dat je serieus iets gaat geven om wat er gebeurt. Hier zorgen ze voor door bijna constant zelfbewuste grappen te maken. Verwijzingen naar andere films doen het dan bijzonder goed, met name naar Star Wars. Ook de hoofdpersonen mogen niet te geloofwaardig worden. Hiervoor gebruik je modern en semi-hip taalgebruik die niet bij de karakters past. Dit is daarnaast een animatiefilm, dus er moet nagedacht worden over de animatiestijl. De voorkeur gaat uit naar een plastic look, met zo min mogelijk identiteit. Stemmen laat je inspreken door bekende acteurs die over het algemeen geen bijzondere stem hebben.
Je kunt nu zelf een Dreamworksfilm maken. Als je het budget hebt tenminste.
Tot nu toe heb ik geen enkele verwijzing gemaakt naar How to Train Your Dragon. Na de grote positieve ontvangst van Dreamworks nieuwste (98% op Rotten Tomatoes, what the hell?) dacht ik mijn slechte ervaringen met Dreamworks te kunnen vergeten. Ze leken eindelijk sinds de eerste Shrek weer eens een film met een hart gemaakt te hebben. Dit bleek niet te kloppen, zoals duidelijk moge zijn. Tegen licht formulewerk heb ik niets, maar iedere actie van ieder personage in een Dreamworksanimatie valt inmiddels van begin tot einde te voorspellen. Ze gebruiken niet alleen steeds dezelfde formule, maar ook gewoon steeds hetzelfde eindresultaat. Toegegeven, de verwijzingen naar andere films zijn hier achterwege gelaten (de zelfbewuste humor is echter verdubbelt) en geheel tegendraads zijn de draken zowaar mooi vormgegeven, maar verder is het meer van hetzelfde. Alweer. Ik ben het er mee eens dat dit de beste Dreamworks is sinds tijden, maar daar koop ik nog altijd niets voor.
En oh ja, kan die 3D-onzin nu stoppen? Ik vermoed van niet. Dit is de eerste keer dat ik geen keus had tussen 2D en 3D. 3D voegde echt geen zak toe. Het enige wat eraan te bewonderen valt is een matige technische prestatie, die nou al bij vier films die ik zag hetzelfde was. Er wordt echt geen zak mee gedaan, behalve dat sommige vluggere scènes onduidelijker worden en er wat van het kleur verloren lijkt te gaan. Ik heb echt het gevoel 4 euro teveel betaald te hebben voor deze nonsens.
Co Jackso
- 21924 berichten
How to Train Your Dragon is helaas een kleine tegenvaller geworden. De potentie is wel degelijk aanwezig. Het idee is goed en ook de beelden zien er af en toe prachtig uit. Maar het blijkt maar weer hoe moeilijk het is om van een goed concept een sterk verhaal te maken met een aantal interessante karakters (zie ook Shutter Island).
De karakters in deze film zijn zeer standaard en voorspelbaar. Daarnaast willen ze ook nooit echt grappig zijn. De grootste moeite heb ik trouwens met de hoofdpersoon. Zowel de voice-acting van Jay Baruchel, als ook zijn poging tot komische opmerkingen zijn zwak en eerder irritant. Heel spijtig wanneer het belangrijkste karakter van de film een dergelijke slechte indruk op mij weet te maken.
Een andere gemiste kans is het einde van de film. Het eerste beeld van de "grote" draak is zeer indrukwekkend en veelbelovend. Helaas is deze draak tijdens het eindgevecht niets meer dan een statische boksbal waarmee de kinderen rustig hun ding kunnen doen.Heel jammer, want de potentie voor een spetterend einde was zeker aanwezig.
Uiteraard weet ik ook wel dat ik niet de exact de doelgroep ben voor een dergelijke film. Ik vind het vooral jammer dat een dergelijke film met potentie nooit volledig geslaagd is en op een aantal punten volledig faalt.
Justus18
Gezien in IMAX, maar de film zal op DVD overeind blijven, dankzij het kiene verhaal. Zuurpruimen zullen het allemaal wel voorspelbaar vinden, maar laat je door het verhaal meesleuren en je geniet.
Bovendien: de meeste volwassen, ook hele goede, (actie-)films kennen een net zo "voorspelbaar" verloop. En bij kinderfilms is het juist heerlijk om te zien dat het ook zo zal lopen.
Het is verder niet eens zo'n gezellige film. Tijdens de voorstelling vonden een aantal kinderen de film te angstaanjagend en hebben voortijdig de zaal verlaten.
seantogood
Het begint allemaal best droog!
Leuke animatie met een redelijke aardige verhaal. Origineel concept, wel voorspeelbaar soms.
Maar het ging niet diep in op de personages gevoelens. Er zat weinig gevoel in... Natuurlijk wel opvallend gespeeld. Leuk gelaatstrekken erg opvallend. Doet me denken aan Lilo en Stich.
Wel leuke stemmen en vrij apart.
Niet veel mooie scores, de hoofd thema's waren wel mooi en intens. Zoals het affaire stukjes op de draak Maar er zaten echt weinig scores in die mij raakte.
Aardig sound FX. Klinkt echt goed bij de Draken, originele geluiden.
Het camera werk is wel goed in 3D, eenmaal op de draak meevliegen voel je de 3D aardig met je mee. Ze konden wat meer shake gebruiken. Om de Ervaring meer te laten voelen.
Op het eind had ik meer verwacht toen het incident zich voordeed. Meer gevoel en aparte scores, maar het ging allemaal makkelijk door.
Aardige animatie met hier en daar gebrek aan muziek die emoties losmaken.
Het script was wel goed, je kunt merken dat de nieuwe generatie invloed heeft op het script. Er zaten leuke teksten in!
Niet waard om in de BIOS te kijken, gewoon thuis op dvd is voldoende.
Tenzij je de vlieg ervaring wilt meemaken.. Dat is toch even anders in een BIOSCOOP.
3.5
timbo_
Na het lezen van vele positieve recensies toch maar besloten om de 3D film toch nog maar een kans te geven. Het was dan ook een fikse tegenvaller dat de must see bioscopen How to Train Your Dragon niet in 3D vertonen. Extra pijnlijk was het dat ik daar pas achter kwam toen ik al in de bioscoop zat. Maar tot zover het geklaag, want ook zonder diepte blijkt How to Train Your Dragon van DreamWorks een animatiefilm die de concurrentie met Pixar met gemak aankan (wat mij betreft is deze laatste DreamWorks beter dan de laatste Pixar, Up).
Het verhaal over de viking hiccup die net iets anders in elkaar zit dan zijn drakendodende soortgenoten is namelijk ontroerend, grappig en spannend tegelijk. Bovendien zijn de vliegscénes een waar genot om in de bioscoop te bekijken. Kortom, gaat dat zien en doe het als het even kan in 3D. Want ik heb het sterke vermoeden dat, How to Train Your Dragon er zelfs nog een stukkie beter door wordt.
Near_Dark
Deze was ik al zo lang van plan om in de cinema te gaan zien, uiteraard in 3D. Maar het BIFFF-Filmfestival ( http://www.bifff.org ) had daar een stokje voor gestoken, dat kreeg van mij voorrang.
Ik heb hem nu gezien in de normale versie (géén 3D) nadat hij al vier weken in de cinema speelt en moet toegeven dat hij zo goed is als ik er van verwacht had !
In't begin had ik nog even mijn twijfels of het wat ging worden, maar vanaf het moment dat de jonge tiener-viking 'Hiccup' de gewonde 'Night Fury'-Draak uit de nood helpt, neemt het verhaal een positieve wending en is vanaf dan het hek van de dam.
Je leeft écht mee met wat de personages overkomt en grafisch ziet het er schitterend uit met spectaculaire actiescènes in wondermooi vormgegeven locaties. De muziek klinkt aangenaam in de oren en de geluidseffecten zijn AF !
Het viel me op dat een heleboel scènes duidelijk in beeld waren gebracht om een maximaal 3D effect te bekomen. In de gewone versie die ik gezien heb ben je daar niet veel mee, maar echt storen deed het niet. Het zijn enkel muggenzifters die zich daaraan laten vangen
Enig minpuntje...? Toch wel !
De stem van het hoofdpersonage 'Hiccup' vond ik serieus verkeerd gekozen !
Die klonk véél te oud voor zo'n jonge kerel.
Ik vergelijk zulke films graag met een lekker pak friet met een snack er bij. Je weet op voorhand perfect waaraan je je mag verwachten, maar telkens weer geniet je er met volle teugen van. Het smaakte zelfs naar meer !
8,5/10.
Je moet er even 'in' komen, maar daarna word je beloond met een prachtig Animatie-Avontuur dat je met een goed gevoel achter laat. Een vette aanrader, ook in 2D
Filmsite : http://www.howtotrainyourdr...
Goldenskull
De vader en moeder der clichés komen hier om de hoek kijken. Obvious liefdesgebeuren en verstoorde vader/zoon relatie. De (meeste) draken zijn nog best leuk en die Night Fury is wel stoer, maar om ver geblazen door de animatie werd ik nou ook weer niet. Gewoon degelijk. Verveelt heb ik me niet, maar verder dan een erg sobere redelijk kom ik niet.
Geen opzienbarende animatiefilm, maar wel vlot gemaakt, met veel ironische humor en fraaie aktiescenes. De personages zijn leuk, net als de dialogen. Visueel had het nog wel iets meer detail en originaliteit kunnen gebruiken, sommige draken zien er bijvoorbeeld nogal suf uit, maar het kan er al met al goed mee door. Jammer dat het verhaaltje nogal standaard wordt uitgewerkt, anders had er nog wel iets meer ingezeten.
Jesse xD
Zag al wat posters e.d. bij de bioscopen, maar ik zou zelf nóóit naar deze film gegaan zijn.
Toch werd deze film getoond bij mijn vliegreis, terug naar Nederland.
Ik moet zeggen dat ik ontzettend aangenaam verrast ben. Deze film heeft mij de hele reis geboeid. En op het einde, waar de soundtrack van de eindcredits begon, was ik zeer voldaan. Wat een gave film zeg.
Had dit totaal niet verwacht. 4*
Toch wel een lichtelijk tegenvallende film dit. Dat Dreamworks iedere keer tekort schiet t.o.v. Pixar is wel duidelijk, maar bij deze film had ik toch wel iets hogere verwachtingen, aangezien bijna iedereen hier positief over was. Gisteren heb ik de film samen met mijn oudste dochter gezien en het eerste wat ze zegt is dat de hoofdrolspeler, ingesproken door Jay Baruchel, zo’n rare stem heeft. En daar heeft ze een inderdaad een punt. Hoe meer ik er op lette, hoe minder vond ik de stem passen bij het personage dat hij speelt en bovendien is het geen fijne stem, maar eerder een nogal irritante stem en totaal geen humor vanuit zijn kant.
Het verhaaltje zelf komt op een gegeven moment dan wel op gang en wordt wat leuker bij de eerste kennismaking met Night Fury, die niet alleen mooi geanimeerd is, maar ook leuk overkomt. De draken zijn sowieso het grote pluspunt in deze film, want die zijn bijna allemaal wel origineel en lijk, waarbij die dikke wespdraak voor mij een persoonlijke favoriet is.
Helaas is het verhaaltje wat minder boeiend en enorm voorspelbaar evenals de veelal slappe personages. Afgezien van de draken, vond ik de Vikingen er niet zo mooi uitzien en miste het van die kant ook totaal aan humor. Het einde van de film is ook teleurstellend. Het loopt precies zo af als je van tevoren verwacht en het gevecht met de megadraak is ook veel minder spectaculair, dan ik van tevoren hoopte. Jammer, maar het is helaas niet anders.
Leland Palmer
Aan de ene kant vind ik deze How to Train Your Dragon echt helemaal geweldig, aan de andere kant is het veel te standaard en cliché, om zo geweldig te zijn. Hmm, lastig.
De tijd vloog voorbij, ik heb genoten van de schitterende animaties en 'Night Fury' is fantastisch. Helaas - en ik ben niet de enige - heb ik een klein probleempje met de stem van Baruchel. Niet echt komisch en passend. Die van Butler daarintegen wel.
Sowieso zijn de dialogen (en het taalgebruik) niet altijd even passend bij de karakters. Maar dan staat daar een prachtige opbouw van de relatie tussen Hiccup en 'Night Fury' tegenover, gelukkig. Vanaf het begin tot het einde genieten geblazen; eerst in die open grot (de muziek, de training, die ogen van de draak; geweldig) tot de fantastische vluchten. Mooie beelden, geweldig geschoten en meeslepend gemaakt. Goed werk.
Helaas zakt het in de 2e helft wat in. Dit begint bij de scéne dat 'Night Fury' gevangen genomen wordt door de vader van Hiccup. Toen zat ik toch echt van; dit had beter gekund/gemoeten! Jammer. De voorspelbaarheid neemt toe en het wordt wat cliché allemaal - té om nog echt zo te genieten als daarvoor. Gelukkig is het einde wel weer leuk en werkt ook het ietwat dubbele gevoel (Hiccup die een been mist) best prima.
Ik kan me goed voorstellen dat de ''juiste/echte'' doelgroep hier optimaal van kan genieten. En eerlijk is eerlijk; dat heb ik regelmatig ook gedaan. Dikke voldoende.
Brak.
Vorige week nog maar Chasseurs de Dragons gezien, daar volgt dan ook een logische vergelijking mee. En deze Dreamworks faalt op alle belangrijke punten.
Technisch is deze wellicht beter. Daar koop je niet veel mee, maar het mag wel gezegd worden. Zoals steeds is techniek echter geen garantie voor mooie beelden, ook hier wordt dat pijnlijk duidelijk. Stijlloos geval, lelijk kleurgebruik en énorm saaie designs. Vergeten ze daar iemand aan te nemen voor het gehele art design ofzo?
Soundtrack is al even belabberd. Lijkt wel continue aanwezig te zijn, klinkt nergens naar en knalt alle fun uit de film. Voice actors zijn iets te opvallend en passen niet bepaald bij hun personages. Enkel Butler was wel oké, de rest leek weggelopen uit een Apatow film, komt echt niet over in zo'n kinderanimatie.
Verhaaltje is erg saai, voorspelbaar en cliché. Hoeft geen probleem te zijn als men zich met andere dingen kan bezighouden. Genieten van de visuals of van talloze kleine, leuke details. How To Train Your Dragon biedt geeneen van alles.
Zo wordt het dan nog een best lange zit. Vervelend Amerikaans formulewerk dat naast wat technisch bombast echt geen bal te bieden heeft.
Schrijf je eigen Dreamworks animatiefilm in 5 stappen
Hoewel terechte kritiek kan je van Pixar uiteraard net hetzelfde zeggen. Misschien zelfs in 4 stappen.
Precies wat ik hoopte te zien.
How to train your dragon is leuk en vermakelijk! Ik geef toe, ik heb een zwak voor animatiefilms. Zet er een leuk plotje neer, wat leuke personages en wat humor en je hebt me vaak wel binnen. Zo ook bij deze.
Het Viking thema is origineel (ik ken buiten Wicky de Viking van vroeger geen tekenfilm/animatiefilm met dit thema) en de uitwerking is leuk met al die draken in alle soorten en maten.
Ik snap dat mensen zich kunnen storen aan de voorspelbaarheid van de film, want dat is de film wel heel erg. Je kan inderdaad van te voren wel zeggen hoe de film in stappen zal verlopen. Maar ik vond dat niet erg, in tegendeel. Al was 1 ding op het einde wat jammer en dat was dat de gigantische draak iets te makkelijk werd verslagen. Zeker eerder in de film werd de draak als erg eng en gevaarlijk neergezet. Dan was het jammer dat de draak uiteindelijk toch gemakkelijk werd verslagen.
De personages zijn symphatiek en leuk uitgewerkt en zijn fijn om naar te kijken. Je hoopt ook gewoon dat Hiccup de held wordt. Althans, dat had ik. De film gaf mij tenminste een prettig feel good gevoel toen hij de dag redde en het respect van de groep en eerder al het meisje won. Idem voor de band die Hiccup opbouwde met zijn ''eigen'' draak. Het is wat voorspelbaar, maar de uitwerking is leuk. Zeker ook omdat men de film wel luchtig houdt, met veel kleine, grappige momentjes tussendoor.
Buiten het verhaal is de film visueel ook erg aantrekkelijk om te zien. Zeker de ritten op de rug van de draak zien er erg goed uit. Dit kan je ook zeggen voor de kleurrijke landschappen. Het is geen Finding Nemo niveau, maar het kan er zeker mee door. De makers zijn ieder geval creatief geweest met het bedenken van verschillende soorten draken. Er zaten enkele erg leuke tussen.
Ik twijfel nog om de film 3,5* of 4* te geven, maar het feit dat ik deze film toch bijna de hele tijd met een glimlach heb bekeken zorgt ervoor dat ik hem afrond naar boven.
Thorongil
De recente animatiefilms, zoals Ice Age, Shrek en Madagascar kunnen me totaal niet boeien, met al hun hysterische personages en continue, flauwe humor.
Ik ben dan ook opgegroeid in de jaren '90 met The Lion King, Pocahontas en Toy Story. Films die een degelijk verhaal te vertellen hadden. Vikingen en Draken spreken nog steeds tot mijn verbeelding en ik ben blij dat ik deze film bekeken heb. De beste animatiefilm die ik gezien heb in de afgelopen 10 jaar. Deze film vertelt een mooi verhaal over een jongen die wat een buitenbeentje is in de stoere Viking-wereld, vechten en doden is niet echt aan hem besteed.
De relatie tussen Hiccup en Toothless (een zeer schattige draak) is schitterend uitgewerkt. Er is veel variatie tussen de draken die allemaal mooi ogen en hun expressies worden mooi weergegeven. Niet enkel een visuele parel, met groots opgezette eindstrijd, maar ook een film met inhoud. De Vikingen worden ook niet karikaturaal neergezet, waar ik wel wat angst voor had. We krijgen klassieke, goed gedoseerde humor en de film houdt zich serieuzer voor dan de meeste animatiefilms tegenwoordig. De film heeft me ook aardig verrast door het hoofdpersonage een been te laten verliezen, had ik niet verwacht in een kinderfilm, best een gedurfde keuze. Mooie familiefilm die ook voor volwassenen de moeite waard loont.
Een feel good film die me terug kind doet voelen. Laat de sequel en animatieserie maar komen!
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Wederom erg leuke animatiefilm. Grappige elementen (ook voor volwassenen), zoetsappige elementen, lieve beesten en erg mooi 'getekend'. Kortom, alles wat je van een dergelijke film verwacht.
aspers
Ik was al een tijdje enorm grote fan van de muziek uit 'How To Train your Dragon'. Dat album is echt een parel onder de vele soundtracks en scores van de laatste tijd. Dus hoog tijd dan maar om ook eens de film een kans te geven.
Ik kan er heel kort over zijn... de film kan zich makkelijk aansluiten bij de bijbehorende soundtrack. Schitterend animaties, humor, spanning en avontuur. Alles zit er in! Een genot om naar te kijken van het begin tot het eind. En dan te bedenken dat ik normaal alleen maar de Pixar films kon waarderen. Nou, deze staat er netjes naast!
TOPPER! *****
mr.shhh
Pracht film.
Vond het verhaal heel erg origineel, vooral het einde vond ik bijzonder verrassend Een niet-alles-komt-helemaal-goed einde zullen we het maar noemen
Het blijft een kinderfilm maar toch kun je goed zien dat ze ook het volwassen publiek willen bereiken, en door hier en daar een schuin te interpreteren grap te verstoppen moet ik zeggen dat ze dat ook goed lukt. Vlak voor het einde was ik even bang dat ze verhaaltechnisch de verkeerde kant op gingen. Dit doordat ze er een wat vervelend moraal tegenaan gooien maar ook dat pakt goed uit.
De animaties waren van extreem hoge kwaliteit. Ik was enorm onder de indruk van de gelaatsuitdrukkingen en mimiek die de karakters en ook de draak hadden meegekregen. Daar kan menig animator nog veel van leren. DreamWorks zelf overigens ook hoor. Neem bijvoorbeeld de emotieloze gezichten van Megaminds. Verschrikkelijk.
Maar het meest indrukwekkende was zonder twijfel de muzikale ondersteuning. Deze is vrijwel de hele film aanwezig en versterkt alle emoties in vrijwel elke scene. De muziek trekt bij emotionele stukken de tranen uit je ogen en plaatst je bij spannende scenes op het puntje van je stoel.
1 van de dan al niet de beste animatie die DreamWorks ooit heeft gemaakt. En dat hadden ze nodig ook! Deze film gaat de Oscar voor beste animatie mee naar huis nemen!
Nu maar hopen dat ze dit bij DreamWorks niet dusdanig gaan uitmelken als Shrek.
Voorspelbaar vermaak.
Dat Dreamworks naast de eerste Shrek vooral teleursteld is bekend in animatie-land. De kassa's zullen er niet minder door rinkelen en dus blijft men doorgaan met de standaard sprookjes.
Ook deze film is daarop geen uitzondering, ware het niet dat een aantal characters, waaronder het aan 'Stitch' doen denkende draakje, vermakelijk zijn. Het verhaaltje ook, al hangt het van de clichés aan elkaar. Gelukkig zijn de animaties prima en zal ondanks het formulewerk het gemiddelde kind dik tevreden zijn.
Goed.
SaNDuTjE
Wat een verfrissend leuke film is dit tussen al het Pixar geweld, die gelukkig een keer niet vol zit met domme grappen en de clichés tot het minimum probeert te beperken.
De animaties zijn anders dan we van Pixar zijn gewend (aangezien dat haast de standaard is te noemen) maar het ziet er prima uit en bij vlagen (het eind bijvoorbeeld) erg mooi en haast episch. De personages/gezichten vind ik er persoonlijk wat minder mooi uitzien, maar dat wordt met de grote verscheidenheid aan draken meer dan goed gemaakt.
Het verhaal is simpel en luchtig maar heeft toch wel paar volwassen uithalen zoals wanneer vader Stoick zijn zoon Hiccup niet meer als zijn zoon ziet en ook het feit dat hij zijn voet verliest. Dit maakt de film ook voor oudere kinderen interessant.
Mooie film die in positieve zin anders is dan anders en daarom een aanrader!
3,5
otherfool
Kwam er tijdens de eindcredits (Jonsi!) achter dat dit hooggewaarde animatiewerk DeBlois' nieuwe project na Heima was. Helaas kon het me al met al niet zo betoveren als (vele) anderen. Al val ik ook niet in de doelgroep.
Toch best veel doorzichtige cliché verwikkelingen namelijk in How To Train Your Dragon (titel laat weinig aan de verbeelding over) waardoor de film zelden boven de middelmaat uitstijgt. Alleen het slotstuk (onze held verliest zowaar een been) deed me wel iets. It was too little, too late. Overigens stoorde de stem van Hiccup (te... tja... volwassen?) me ook. Al met al niet slecht, ook niet echt goed.
2,5*.
brabusRUS
While other places have ponies or parrots, we have dragons.
Dit had ik niet verwacht. Vooral omdat dat Viking tijdperk mij niet erg boeit. Ik vond hem erg mooie gemaakt. Denk dan vooral aan de omgeving, maar ook de draken zijn zeer mooi gemaakt, zoals de 'Night Furry'.
Ik kon mij goed vinden in de stemmen van de karakters. Hiccup kwam grappig over en vond Baruchel zeker geen slechte keuze hiervoor.
Het verhaal zelf is allemaal een beetje cliche, maar bij dit soort films vind ik dat niet erg. Het is tenslotte ook voor kinderen gemaakt. De film laat goed zien, wat voor sterke band Hiccup krijgt met Toothless. Hierdoor leef je uiteindelijk ook erg mee met de Furry als die opgesloten wordt door de Vikingen.
Zeer prettige, en af en toe, komische film voor alle leeftijden.
Minotaures
Geweldige avonturenfilm. DreamWorks bakt er nog steeds wat van!
Heb er veel van genoten. Leuk verhaal, schitterende grapjes, grappige personages (zowel Vikingen als drakens) en het concept van de vele verschillende draken waren erg leuk, soms express lomp en tof gemaakt. De vele landschappen en locatie's (Viking dorp, drakengrot en de jungle) waren heel leuk en mooi gemaakt.
Vond het helemaal niet voorspelbaar. Ik had het nooit gezien, dat al die draken voor hun 'grote baas' alle eten mee moesten nemen.
Hikkie's manier om Tandloos te berijden heeft die op een leuke, aparte manier bedacht. Net of je op een motor rijdt, zo met je voet schakelen...
Gelukkig toch nog een gelukkige einde. Leuk om voor eens mensen en drakens in vrede te zien leven.
Ze mogen nog meer van zulke niveau animatiefilms maken.
Aanrader voor jong en oud!
booyo
Visueel is deze animatie van zeer hoog niveau, echt heel mooi gemaakt allemaal. Wat ik echter het belangrijkst vind bij het kijken van animatie films, is de humor. En ik vind die toch wel ontbreken bij How to Train Your Dragon. Zeker, het vermaakt. Maar echt gelachen heb ik niet.. Schattig verhaaltje, en een visueel spektakel, maar voor mij verre van een topper verder.
Lennert
Ik had de film iets te vroeg afgeschreven aan de hand van het creature design: ik had de trailer nog niet gezien, maar was van tevoren door het kinderlijke uiterlijk al niet gemotiveerd om er ook maar iets meer van te gaan zien. Nadat een vriendin van mijn vriendin ons toch echt op het hart had gedrukt dat de film wel degelijk leuk was, hebben we het toch maar geprobeerd. Gelukkig maar.
Toothless lijkt ongelooflijk op mijn kat. Zowel de kleur, als de bewegingen, als de onnozele en bijdehante blikken die het beest werpt lijken compleet identiek aan hoe ons beest zich in het leven begeeft. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker om de film leuker te vinden, omdat het beest gewoon uitzonderlijk aandoenlijk is. De resterende goede draken zijn voor mij nog steeds te kinderlijk in design, maar door het fijne karakter van de humor maakt dit allemaal al een stuk minder uit.
Nog steeds zijn de animaties niet zo gedetailleerd als ze zouden kunnen zijn bij de personages, maar de film bevat enkele prachtige shots. De luchtreizen en de explosie in het eindgevecht zijn prachtig, maar het beste shot bestond toch voornamelijk uit het moment waarop de Vikingen uit de optrekkende rook komen om te zien of Hiccup nog leeft. Hier was de lichtinval, het kleurenfilter en het camera-standpunt gewoonweg prachtig op een manier zoals ik het niet vaak bij Dreamworks zie.
Het verhaal is verder niet heel bijzonder, maar het kijkt allemaal erg makkelijk weg. De Vikingen zijn leuke personages en de voice-acting is over het algemeen erg goed. Vooral Butler steelt de show als Hiccup's stoere Viking-vader, een rol die hem op het lijf geschreven is. Ook fijn was het feit dat de film in de vorm van de grote kwade draak op het einde toch nog iets angstaanjagends naar boven bracht, ik was al bang dat het allemaal net te zoetsappig zou worden.
Alles bij elkaar een erg leuke film, zeker een van de betere animatiefilms die ik van Dreamworks gezien heb, al hoop ik toch dat men in de toekomst iets meer aandacht aan de animatie van mensen gaat besteden.
How to Train Your Dragon begint behoorlijk tenenkrommend, werkelijkwaar alle kinderfilm clichés worden uit de kast getrokken en ik was bang dat ik naar een zwaar overhypte film zat te kijken. De stem van Baruchel vind ik ook een zware miscast, hij klinkt veel te oud voor zijn rol. Ook de humor slaat niet echt aan en valt lichtjes tegen over de gehele linie.
Gelukkig wordt de film een stuk beter wanneer we kennismaken met Toothless, de superschattige draak die tegelijkertijd ook stoer is. Het is moeilijk om niet door de prachtig weergegeven draak/draken ontroerd te raken en dat gebeurd dus ook.
Ondanks alle voorspelbaarheid weet de film je toch mee te slepen in het leuke avontuur en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.
Niet de topper dat de gemiddeldes wilt doen geloven, maar nog wel prima te behappen dankzij de leuke draken.
Vinokourov
Erg mooi geanimeerd en pluspunt is dat het verhaal ook niet teveel stoort ondanks wat corny gedoe op het eind. De setting in een Vikingenwereld vol met draken is tof, vooral als de held van het verhaal, Hiccup, op zijn draak Toothless springt en halsbrekende toeren uithaalt
Angrod_Pallanén
Leuke film.
Eindelijk weer zo'n film waar je het idee hebt dat Dreamworks haar best heeft gedaan. De personages zijn leuk, afwisselend en vooral, tijdloos. Er zit gevoel in het verhaal, vol vriendschap en more lessen à la Disney. Aanvankelijk dacht ik dat het weer een uitgekauwd filmpje was, maar 'How To Train Your Dragon' is het kijken waard.
Hiccup is een leuke anti-held die lekker doormoddert terwijl de andere kinderen in het dorp precies weten waar ze mee bezig zijn, tijdens de drakentraining. Intussen ontwikkeld er zich een vriendschap tussen hem en de draak die hij eerder had neergeschoten. Omdat die vriendschap niet meteen vormt en Hiccup wel degelijk morele problemen heeft, blijf je continue geïnvesteerd in de ontwikkelingen van het verhaal. Dat wil niet zeggen dat de nodige cliché wendingen zich voordoen, maar je accepteert ze omdat ze, nou ja, onvermijdelijk zijn. Daartegenover staan wel mooie scènes, grappige personages, leuke montages en een sterk einde.
Een geslaagde Dreamworks.
3,5
Peter13
De film How to train your Dragon is een animatiefilm die hoog binnenkomt in mijn lijstje van beste animatiefilms.
De film zit vol leuke personages. Vooral de groep 'jonge' drakenvechters vormen samen een leuk geheel die samen zorgen voor veel grappige momenten.
Daarnaast vond ik de uitwerking van de draken ook mooi gemaakt. Ze waren orgineel en voldeden niet aan het stereotype draak wat je vaak op tekeningen ziet. Ik moet overigens zeggen dat alle animaties er goed uitzagen.
Het verhaal begint goed de hele aanloop met de eerste aanval van de draken en de gang van zaken zitten mooi in elkaar. Daarnaast is de manier waarop Hiccup vriendschap sluit met de draak op een goede manier uitgewerkt. Vervolgens word je in een soort stroomversnelling meegenomen en zie je schitterende beelden tijdens de vluchten van Hiccup en Night Fury en grappige trainingsstukken in het dorp. Vanaf het moment dat Hiccup de draak moet vermoorden ten overstaan van het gehele dorp kakt de film een beetje in. De voorspelbaarheid neemt toe vanaf dat moment en hierdoor kakt de film wel een beetje in. Echter, door de mooie animaties en goed uitgewekte scenes blijft de film wel boeien en leuk om te volgen!
Kortom: Een echte aanrader!

How to Train Your Dragon: The Hidden World
2019

How to Train Your Dragon 2
2014

Netflix komt binnenkort met de succesvolle animatiereeks 'How to Train Your Dragon'

Gigantisch succes 'The Wild Robot' (294 miljoen euro) nu direct te streamen

Dreamworks kondigt live-action versie van 'How to Train Your Dragon' aan