Wendy and Lucy (2008)
Geregisseerd door: Kelly Reichardt
Met onder meer: Michelle Williams, Wally Dalton en Will Oldham
Releasedatum: 6 augustus 2009
Plot Wendy and Lucy
"On the long road, friendship is everything."
Wendy is met haar hond Lucy op weg naar Alaska in de hoop daar werk te vinden, als in een stadje in Oregon haar auto stukgaat. Ze is platzak en jat tijdens haar oponthoud hondenvoer voor Lucy. Dan gaat het mis: Wendy wordt gearresteerd en als ze later die dag vrijkomt, is Lucy verdwenen. In haar pogingen om haar hond terug te vinden, is Wendy overgeleverd aan de behulpzaamheid van vreemden.
Wendy
Lucy the Dog
Security Guard (as Walter Dalton)
Icky
Andy
Sadie
KarinV
Wat een trage film zeg. Ik kon echt mijn aandacht er niet op houden.
Waku
Ingetogen en langzaam drama over dakloos meisje die na arrestatie van winkeldiefstal haar hond kwijtraakt.
De film heeft practisch geen soundtrack en komt kil over.
Maar die kilheid past precies bij het karakter en de leefwijze van Wendy, het meisje op doorreis naar Alaska voor werk.
Sombere film maar zeker niet slecht.
Goed acteerwerk vergoedt een hoop.
FRANKY PANKY
Tja, wat mot je hier nu van vinden. Ik vond hem wel aardig, maar ook ik vond hem erg traag en ook nog een soort van onbevredigend. Zeer zeker goed als sociaal drama. een 2,5 van mij.
wibro
Omdat het slecht weer was vanmiddag deze film maar eens bekeken, hoewel ik er eigenlijk helemaal niets van verwachtte. Maar tot mijn aangename verrassing viel dat allemaal reuze mee. In kon mij uitstekend inleven in de hoofdpersoon Wendy, zeer goed geacteerd door Michelle Williams. De film was traag maar dat vond ik absoluut niet hinderlijk. Je moet wel kunnen sympathiseren met Wendy en Woef wil je deze lowbudgetfilm kunnen waarderen. Ik had er in ieder geval geen enkele moeite mee. Ik vond dit een verrassend aardig filmpje.
Redlop
Omdat het slecht weer was...
Wellicht spelen de omstandigheden mee. Ik zag W&L in de sneak en dan hoop je op iets anders dan een low-budget sociaal drama. Bij nader inzien geen slechte film. Een oprechte film over de recessie bezien vanuit de vergrootglas. * erbij.
Simon Smith (crew films)
Waarom zou je bij de sneak hier niet op hopen? Je hoopt toch een goeie film te zien? En dat hoeft toch niks met low-budget te maken te hebben?
Redlop
Dat is waar. Ik bedoelde eigenlijk een film waarin iets meer gebeurt dan een meid die op zoek is naar haar hond.
Knisper
Een oprechte film over de recessie bezien vanuit de vergrootglas. * erbij.
Redlop
Er was nog geen lang geen recessie toen deze film is gemaakt.
De film is gemaakt met de armoede na de orkaan Katrina in het achterhoofd, toen duidelijk werd hoe arm Amerika onder Bush feitelijk geworden was. Dus de term recessiefilm is wel op zijn plaats.
We wrote the outlines to this film in the wake of Katrina. The decline of everything, for the entire length of the Bush administration, the gap between the rich and poor, has been spreading and deregulation has been wild, and everyone knows that everybody's living beyond their means.
Knisper
Ok, dat wist ik dan weer niet. Al is de term 'recessie' economisch gezien niet op zijn plek, maar ik begrijp wat je bedoelt. Ik vind overigens dat de film wel op zichzelf staat, zonder deze problematiek als achtergrond.
brabusRUS
'Hond Lucy won de Palm Dog!'
Is de film een beetje vergelijkbaar met Into the wild?
De film kostte nog geen $200.000
danuz
Is de film een beetje vergelijkbaar met Into the wild?
Om mezelf even te quoten:
Je zou zeggen dat hij er in de verte op lijkt, maar is qua sfeer en verhaal toch heel anders. Sowieso veel mooier
laundromat
Plot klinkt te simpel. Ben ook niet zo van honden. Maar ben wel weer fan van Williams. En een kort filmpje is ook wel es fijn (:
Zie nu pas dat ik al eerder had gereageerd, dit moet hem dus worden...
Movsin
Eenvoudig gegeven en toch boeiend. Goed verhaald en goed geacteerd.
Deed me af en toe denken aan "Not one less", waarin een minstens even grote (ontroerende) hardnekkigheid van het hoofdpersonage.
notorious_kim
oh mijn god, lang geleden dat ik nog zo'n saaie film gezien heb. Echt verschrikkelijk!
Ik hou van een goed drama, maar deze is er echt wel over, heel de film komt ook zo onrealistisch over.
Mijn ster die ik geef gaat integraal naar Michelle Williams die wel een goede acteerprestatie neerzet. Maar voor de rest sprak deze film me absoluut niet aan.
Knisper
heel de film komt ook zo onrealistisch over.
Ondanks de korte duur van deze film, kon hij me niet boeien, en heb ik vanaf de helft ofzo met stukken zitten doorspoelen om te zien of er nog iets beter kwam..
mayhemblik
Ja hoor notorious_kim, ik heb ook nog nooit zo'n onrealistische film gezien
Maar goed de film, ik ben gek op dit soort realistische trieste films al heb ik wel betere gezien.
Toch heb ik erg genoten en ik vergat door haar ellende helemaal dat ik een bijna terminale kater had, deze film dus maar gauw aanschaffen want ik zal hem vast nog wel eens nodig hebben.
mayhemblik
De film trok vandaag weer aan mijn geest voorbij en wat me aan haar irriteerde was dat ze tegen die moeder roept dat die zoon van haar dit en dat is maar zij was toch fout.
Ze jat een blik hondevoer terwijl ze geld heeft (als ze nou zonder zat zeg ik nog vooruit het het zal wel moeten) het is hetzelfde als iemand die te hard rijd tegen de politie zegt dat ze boeven moeten gaan vangen, pffff hoe dom kan een mens toch zijn.
laundromat
Prima film, vooral (door) het einde goed.
b00ts
Deze had ik al een tijdje liggen. Nu toch maar eens bekeken en dat viel niet tegen. Mooi gefilmd en goed geacteerd. Wel jammer dat je niet wat meer informatie kreeg betreffende haar financiën. Ik bedoel, wie heeft er nou 550 dollar op zak, jat toch een broodje en een blik voer, zoekt dan weer naar blikjes voor statiegeld, heeft weer wel kleingeld in de auto rondslingeren en neemt dan toch vrolijk de taxi. Drie en halve ster, vier vond ik net wat teveel.
takeshi
Prachtige film. Kritieken als te traag of saai te snap ik niet zo, sommige films zijn nu eenmaal niet bedoeld als verhaal met een kop en een staart voor louter entertainmentdoeleinden.
Toegegeven, het is inderdaad geen film waar je vrolijk van wordt, maar aangrijpend is hij zeker. Natuurlijk is al lang en breed bekend dat Amerika niet voor iedereen het paradijs is dat veel mensen denken, maar deze film illustreert dat nog eens op zeer duidelijke wijze. Zo lijkt het op het eerste gezicht vreemd om boodschappen te stelen terwijl je nog 500 dollar hebt, maar hieruit wordt meteen duidelijk hoezeer zij zich vastklampt aan dat geld, het enige dat haar beschermt van een leven op straat als zwerver, iets dat geldt voor alle Amerikanen, als je blut bent sta je er alleen voor. Ook van je familie kun je lang niet altijd op aan, zo blijkt uit het telefoontje naar haar zus. Zo zien we dat Wendy er echt helemaal alleen voor staat in het leven. Een ver van je bed show vergeleken met het sociale paradijs waarin wij leven omringd door vrienden en familie.
Ondanks het genadeloze van de samenleving op macroniveau laat de film zien hoezeer mensen op microniveau een verschil kunnen maken in elkaars leven. Tekenend hiervoor is de behulpzame bewaker. Ondanks het feit dat Wendy vanaf het begin onvriendelijk tegen hem is bespeurt hij haar wanhoop en probeert haar verder te helpen met de beperkte middelen die hij heeft. Illustratief hiervoor is het geld dat hij haar geeft, een bedrag dat nauwelijks de moeite lijkt en niet in verhouding staat tot de manier waarop hij de geste aankondigt, maar tegelijkertijd toont hoe alle kleine beetjes helpen en hoezeer het bij elkaar schrapen geblazen is voor deze mensen.
Qua uitvoering haalt de film ook een dikke voldoende, het grauwe stadje, de korrelige beelden en de opsmukloze productie slagen er perfect in om de sombere wanhoop van Wendy’s leven over te brengen en zogen mij 80 minuten lang haar wereldje in.
Een echte aanrader voor liefhebbers van de betere cinema vérité.
Legan
Net als de voorgaande twee die ik zag van Reichardt (Meek's Cutoff en Old Joy) ook nu weer jammer genoeg erg mainstream.
Wendy and Lucy bevat enkele interessantere stukken en weet je aandacht relatief goed vast te houden, maar er zijn meer dan genoeg scènes (en dan vooral die waarin er interacties zijn met andere mensen) die compleet oninteressant en overbodig zijn.
De acteerprestaties zijn van sommigen maar "mwah" en qua tempo helaas veels te snel in plaats van aangenaam traag. Gelukkig weet de film wel je sympathie op te wekken en daarom een voldoende.
danuz
Vind het ook een opmerkelijke typering voor de cinema van Reichardt. Alleen het kleine verhaal maakt de film al niet mainstream.
Ik Doe Moeilijk
Oeps, ik zei dus dat ik dit niet mainstream zou willen noemen. Aan de andere kant maken het thema en de uitvoering deze film misschien wel toegankelijk.
Legan
Een verhaal mag dan nog zo uitgekauwd en mainstream zijn als wat, de film zelf hoeft dit niet te zijn. Dit is puur afhankelijk van de gekozen wijze van uitwerking. Hetzelfde gaat op voor het tegenovergestelde (een origineel verhaal, maar een erg standaard uitwerking).
Reichardt heeft in al haar films laten zien, en we hebben allebei haar hele oeuvre gezien, dat ook al zijn de verhalen klein en intiem, haar uitwerking ervan altijd mainstream is. Dit blijkt onder andere uit de voorspelbaarheid van scènes, de "stereotypiteit" van de personages, de muziek, de shots, ...

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Bara no Sôretsu
Drama, 1969

Control
Biografie / Drama, 2007
vsoregon, usavriendschapoverlevingscarhondfamiliebroken down car vrouwelijke regisseurreismysterious past