• 9.373.532 stemmen

Met onder meer: Hilda Péter en Norbert Tankó

Gesproken taal: Hongaars en Roemeense

Releasedatum: 7 januari 2010

Plot Katalin Varga

Als de man van Katalin Varga erachter komt dat hij niet de vader is van haar zoon Orbán, zet hij Katalin en Orbán het huis uit. Omdat Katalin niet wil dat haar zoon opgroeit zonder vader, zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar Orbán's echte vader. Ze gaan op reis naar de Karpaten, het gebied waar Katalin nooit meer naar terug wilde, omdat ze er herinnerd zal worden aan de misdaad waar ze elf jaar geleden het slachtoffer van was.

avatar van voskat78

voskat78

Prachtige film, mooie shot's en mooi uit gewerkt. wat mij betreft een dikke 4 *

avatar van IchigoNL

IchigoNL

Mee eens, prachtige shots en mooi gebruik gemaakt van de muziek.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Waar hebben jullie deze gezien?

wolfmanrene

Gisteravond gekozen tot winnaar European Discovery Award, na eerder al onder andere Zilveren Beer Sound Design in Berlijn en de CPH:PIX Award voor beste nieuwe talent.

Vanaf 7 januari te zien in zes Nederlandse steden en daarna in de rest van het land.

Malick

Wat waren de andere genomineerden, Wolfman?

Malick schreef:

Wat waren de andere genomineerden, Wolfman?

The European Film Academy have nominated five films for the Discovery Award - which recognises a director’s first full length feature film. Previous winners include Bruno Dumot's La vie de Jésus (1997), Laurent Cantet's Human Resources (2000), Andrey Zvyagintsev's The Return (2003) and last year the award went to the very deserving Steve McQueen's Hunger. The favorite among this year's batch would be the just selected Israeli film from Scandar Copti & Yaron Shani. Ajami received a special mention at Cannes. Here are the five noms.:

AJAMI, Germany / Israel

SONBAHAR (Autumn), Turkey / Germany

written & directed Özcan Alper

produced by F. Serkan Acar & Kadir Sözen

Malick

En van dat lijstje is zeker alleen Katalin Varga aangekocht.

wolfmanrene

uh ja, bij mijn weten wel. Al draaide Sois sage vorig jaar in de Tiger Competitie in Rotterdam, was The Other Bank te zien op Film by the Sea en won Autumn vorige maand nog de Matad'Or op het Noordelijk FIlmfestival in Leeuwarden, maar ik heb nog geen aankoopinformatie over een van deze films mogen vernemen.

avatar van ShugAvery

ShugAvery

Welke taal wordt er in deze film gesproken? Weet iemand dat?

avatar van Querelle

Querelle

Volgens mij Hongaars.

Roemeens en Hongaars

avatar van starbright boy

Gemengde gevoelens. In het begin een fascinerend mysterie, maar het leeuwendeel wordt uit de doeken gedaan in het gesprek van Katalin met haar verkrachter. Soms prachtig gebruik van muziek en ook het sound design was me opgevallen, maar de bombastische geluiden bij de reisstukjes van Katalin en haar zoon deden geforceerd aan. De film heeft de subtiliteit van een drilboor. Heeft op de jusite momenten bewegelijk close up camerawerk dat je de film intrekt en een bijzondere scene zoals die bij het kampvuur oplevert. Soms een plaatje, maar soms een beetje irritant zelfs, deze film.

Voorlopig 3.0*, maar als ik dit ooit herzie kan het eigenlijk nòg alle kanten op, net zoals ik het idee heb dat de volgende film van deze regisseur best een film met 1.0* kan worden maar ook een met 4.5*.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Erg indrukwekkende film. De surrealistische en sprookjesachtige sfeer sprak mij erg aan en ook het verhaal is zeer boeiend. Verder een uitstekende rol van Hilda Peter. Muziek/geluid valt op in positieve zin.

Malick

Een herkijk kan wonderen doen in een akelig lege zaal. Altijd leuk om te zien hoeveel mensen er komen opdagen als je zelf mag programmeren. Liever een lege zaal dan een film die niet thuis hoort in een filmhuis zeg ik altijd maar. Maar helaas ben ik één van de weinige die inziet dat filmhuizen al te lang bezig zijn om te vercommercialiseren….

Ik verhoog de film om een aantal redenen. Allereerst omdat de sound design een extra laag geeft aan het geheel. Ten tweede omdat de film op cruciale momenten interpreteerbaar kan zijn. Een aantal zaken zijn voor mij niet eenduidig. Wat betekent bijvoorbeeld het eindshot? Je ziet de camera langzaam inzoomen op Katalin die met haar kind in paard en wagen zit om vervolgens te eindigen met een totaalshot van het rand van het bos. Dit bewust gekozen shot was ook al eerder te zien in de film. De eerste keer zie je het voordat ze contact legt met één van haar verkrachters. Je bent je dus nog nergens van bewust. Geen context. Omdat de regisseur het shot nogmaals terug laat komen heb ik het gevoel dat het een soort van akelig visioen kan voorstellen. Want wat als ze deze weg inslaat zal ze dan de dood vinden? Of zit ik nu helemaal fout en stelt dat laatste shot niet veel voor en zien we gewoon dat beeld als haar laatste gedachte alvorens ze dood wordt geslagen door haar belagers?

Hoe denken de anderen erover?

avatar van neo

neo

Bij mij kwamen er 18 bezoekers op af.

Katalin Varga ie een bijzonder sterke film. Het is vooral de naargeestige sfeer die de kijker helemaal in de film zuigt. Hierbij is het sound design en de muziek een tamelijk briljante pion. De manier waarop de geluiden van dieren die Katalin beschermde na de verkrachting die steeds terugkeren of de atmosferische dreiging als moeder en zoon op de huifkar zitten. Dit in combinatie met de beelden ontstaat een naargeestige, troosteloze sfeer die erg doet denken aan de films van Andrei Zvyagintsev ( Vozvrashcheniye en Izgnanie).

Natuurlijk is Hilda Péter een indrukwekkende debutante. Daar gaan we hopelijk nog veel meer van zien, net als van regisseur Strickland.

Tenslotte is het een film waarin je enkele zaken verschillend kan interpreteren. Want of of dat terugkerende shot nu enig betekenis heeft... Wellicht was het een visioen voor haar dood, of niet.... Dat is voor mij niet echt interessant om dieper over na te gaan denken.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

niet echt een spannende film waar veel in gebeurt.

wel mooie beelden van omgeving en het aparte simpele leven in Roemenie.

vond de beeldkwaliteit ook maar matig.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Plot en karakters zijn maar matig, maar veel wordt goedgemaakt door de prachtige landschapsfotografie gecombineerd met de fascinerende soundtrack (Nurse With Wound!!).

Tweede helft bevat aantal aangrijpende scenes (vooral die in de roeiboot).

Te laat om de film nog tot de echte aanraders te laten behoren, maar in ieder geval interessant, zeker voor de liefhebbers van Oostblok-films en mensen die willen weten of Nurse With Wound werkt als soundtrack (en ik zag dat pas bij de aftiteling).

avatar van Darbie

Darbie

Saai en langdradig.

Ondanks de fraaie fotografie een voor mij niet te verteren film.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Mooie film, de prachtige Sunn (((o))) achtige muziek maakte het allemaal nog mooier.
De scene in de roeiboot deed me op het puntje van de bank zitten, dat zij (met kind) blijft logeren geeft je een ongemakkelijk gevoel en voor de dader helemaal.
Dat had van mij wel langer mogen duren.
Oja, de zwager van de vermoordde dader was volgens mij geen agent maar uit op wraak, niet dat dat veel uitmaakt maar dat denk ik.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Ik zie net hierboven dat de muziek van Nurse with wound is, heb ik vorige week net bestelt en kijk er nu nog meer naar uit.

avatar van stinissen

Irritante film waar je echt open voor moet staan helaas niet aan me besteed.

avatar van pompompom

pompompom

Mooie film, voelde een soort van boosheid van binnen (op sommige van de karakters) toen 'ie was afgelopen.

En o ja, ik keem 'm in de eerste instantie vanwege de muziek van Steven Stapleton/NurseWith Wound.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Heel erg verrassende film, kabbelt maar wat langzaam voort maar je weet dat er wat staat te gebeuren, dit met het prachtige landschap 4*

avatar van b00ts

b00ts

Ook ik blijf toch met één vraag zitten...... "Heeft Katalin min of meer bewust naar dit 'einde' toegewerkt. Ik bedoel, ze had, ondanks het mes op haar keel om hulp kunnen roepen, maar deed het niet. Naar ik aanneem omdat het kind nu bij zijn vader is. Was zij tevreden met de situatie zoals die nu was? Enfin, de film in zijn geheel duurde mij te lang, althans aan bepaalde shots leek geen einde te komen. Neemt niet weg dat het een stukje kwaliteit.

avatar van IcU

IcU

Indrukwekkend stukje Roemeense cinema. Er werd goed met suggestie en stiltes gewerkt en door het sterke spel, met name door de mooie Hilda Péter, kwamen de dialogen beeldend over zonder daadwerkelijke uitbeelding. Hoewel er een minimale vaart in zat waardoor de korte speelduur iets wat lang bevonden kan worden, heeft het verhaal veel om het lijf door een diepere laag. Er had echter wel wat meer gegraven mogen worden om de hoofdpersonages wat meer uit de schaduw te halen.

avatar van Phantasm

Phantasm

Redelijke drama met mooie plaatjes, verder moet je hier van houden.

avatar van Stijn B.

Stijn B.

Ijzersterke dramatische wraakfilm gedragen door sublieme soundtrack: zeer ijl en fatalistisch dreigend van toon.

Maar ook qua regie, montage en camerawerk is dit een ijzersterke film. Sterke acteerprestaties

Maar ook de diepgang qua emoties en gevoelens bij de confrontatie van de moeder haar verleden, zijn zelden gezien in dit soort films. Nergens plaats voor melige plotwendingen. Ook de jongen heeft een aantal sterke dialooglijnen.

Een parel van jewelste.

Een heel rijke film aan personages, plotwendingen, dialogen, muziek, beelden, ....

avatar van BBarbie

BBarbie

Heel zwaarmoedige film, redelijk vaak verrassend opgelicht door mooie landschapsbeelden van Transsylvanië. Onthutsend verhaal met een sterke hoofdrol van Hilda Péter.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

De eerste Roemeense film die ik heb gezien, en die gelijk ook erg goed, rustig en subtiel was. Het verhaal is zowieso al erg makkelijk samen te vatten, we krijgen te maken met een zigeuner moeder en zoon(Ordan en Katalin) die het huis uitgekegeld worden bij een man waarvan Ordan en Katalin al die tijd dachten dat dat hun echte man/vader was. Katalin neemt Ordan mee door Roemenië heen om op zoek te gaan naar de echte vader. Klinkt allemaal heel cliche, maar niks is toch eigenlijk zoals het hoort te zijn.

In het begin vermoed je natuurlijk al dat het niet pluis is wat er in het verleden met Katalin is gebeurd en uiteindelijk is datgene waar je je al een beetje een voorgevoel bij hebt bijna waar: Katalin neemt zijn nietsvermoedende zoontje mee naar de plaats waar de echte pa woont en gaat daarnaast ook langs bij mensen uit het verleden. Niet voor een weerzien, maar gewoon voor wraak. Want Ordan is een zoontje die door verkrachting is gemaakt. Deed me sterk denken aan Sarajevo My Love

Verder zijn de kale landschappen van de Karpaten in Roemenie adembenemend. Het sfeertje wil vaak erg akelig en donker zijn en dit is zeker geen jeugdfilm, al lijk het verhaal er soms wel op. Het einde hakt er wel in.

Wat mij betreft een schitterende, subtiele film uit het Oostblok en die natuurlijk ook een beetje gebasseerd is op de werkelijkheid. Maarja, welke art-house film is dat niet?

avatar van james_cameron

Sfeervol maar erg traag en sporadisch nogal saai artyfarty drama. Het wraak-motief is aanvankelijk best intrigerend, maar wanneer al snel blijkt dat het verhaal erg weinig om het lijf heeft en er van spanning amper sprake is, gaat de film uit als een nachtkaars. Visueel zit de film mooi in elkaar en de combinatie van fraaie landschapsbeelden en een onheilspellende soundtrack zorgt voor een aantal effectief creepy momenten, maar het is niet genoeg om de film boeiend te houden.