Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: F. Gary Gray
Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb
Releasedatum: 10 december 2009
Plot Law Abiding Citizen
"Justice at any cost."
Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…
Nick Rice
Kelly Rice
Denise Rice
Clyde's Wife
falcon30
geweldig mooie film , zit goed in elkaar en je wordt op het verkeerde been gezet!!
robinb
De meevaller van het jaar voor mij. Vooraf had ik weinig verwachtingen van deze film, maar wat een leuke film bleek dit te zijn zeg.
De film startte wel wat aarzelend maar daarna kwam hij lekker op gang. Het is echt zo'n film die je aan het denken zet.
De eerste helft van de film kon ik me volledige vinden in het hoofdpersonage en ik had waarschijnlijk zelf hetzelfde gedaan al dan niet in een iets minder extreme vorm....de tweede helft heb je toch wel het gevoel dat hij net weer wat te ver gaat al bleef ik sympathie voor hem hebben....de kant van Jamie heb ik de gehele film overigens niet gekozen.
Ondanks de kritieken hier vond ik de aanloop naar het einde best verrassend, ik had dat echt niet verwacht, en dat heb ik eigenlijk nooit...het einde zelf is dan wel weer wat gemakkelijk maar ja dat vergeef ik de regisseur wel...
Prima film, heb me er echt goed mee vermaakt... 4 sterren
robinb
Als hij zijn plan goed wou uitvoeren mocht hij geen onnodige risicos nemen. Zijn celgenoot was een grote gozer, hij kon hem mogelijk overmeesteren als hij het verkeerd aanpakte bv. vanaf 2 meter iemand een maal neersteken. Van dichtbij meerdere messteken is een gegarandeerde kill.
Dat had niets met risico's te maken. Hij vermoorde hem omdat hij op die manier naar de isoleercel kon waar zijn geheime gang zat
robinb
Zo zeg je het mooi, in de ogen van Clyde. Is iemand die in de ogen van een getraumatiseerde psychopaat een bad guy is, wel daadwerkelijk slecht? Ik vraag mij af of alle Clyde-sympathisanten hier ook Robert De Niro gelijk geven wanneer hij in Cape Fear Nick Nolte terroriseert.
getraumatiseerde psychopaat is wel weer wat overdreven vind ik, een vrij normale reactie van hem ... de meesten onder ons zouden dit in dezelfde situatie waarschijnlijk ook wel willen doen, al draafde hij naarmate de film vorderde natuurlijk wel een beetje door..
Maar een paar jaar terug was bij ons in de buurt een kind verkracht en de dader kreeg toen maar 2 maanden cel....toen hij vrij kwam, kwam die vader de dader tegen in de albert heijn en stak hem toen uit woede dood...die man is hier gewoon een lokale held geworden al moest hij de eerstvolgende verjaardagen zijn kaarsjes wel vanachter de traliers uitblazen....
Maar ik kan je vertellen dat als ze zoiets met mijn kinderen zouden doen en de dader weer vrij zou rondlopen ik die gast ook zou vermoorden...
AchmedATM
Daar gaat het niet om, we hebben allang geconcludeerd waarom hij het deed. De vraag was waarom hij nog zo een rustig praatje met die man had voordat hij het deed.
patrick17
Law Abiding Citizen.
Een Geniale film die goed in elkaar is gezet. Alleen een paar dingen waren voor mij een beetje vaag. Ten eerste wordt de film in tijdverband gezet (Opeens waren ze 10 jaar verder in 5 seconde tijd). Die gozer die als eerste wordt 'vermoord' door Butler wordt gezet dat hij 2 jaar in de dodencel heeft gezeten maar we zijn 10 jaar verder (Dan duurt het erg lang voordat iemand echt veroordeeld werd).
Sommige uitwerkingen hadden ook beter gekunnen. 'Opeens' weten ze waar Butler verblijft terwijl ze daarvoor hem nog niet hebben kunnen plaatsen bij de moord ''Darby''. Een minuut later zijn ze bij Butler zijn huis. O.a een van de dingen die naar mij mening beter uitgewerkt had kunnen worden.
Gerard Butler speelt een geniale rol. Ik ben hem steeds meer gaan waarderen naar rollen als 300/P.S I Love You en RockNRolla. Hij is echt gegroeit als acteur. Jamie Foxx speelt ook geen verkeerde rol als was zijn rol wel een hele vieze. Hij heeft hem goed neergezet en dat maakt deze film mede zo sterk. Een goede cast!
Zoals hierboven al een paar keer is vermeld vooral de scene in de rechtbank was opermachtig hoe hij de rechter voor schut zet. Het einde had wel anders gekund maar snap hem daarin tegen ook weer wel. Ik had daarin tegen een andere gehoopt of willen zien. Helaas gebeurde dat niet. Dat was het mindere eraan.
Een Geniale film met een even Geniale Gerard Butler.
4.0 *
yeyo
Ja dat is zeer begrijpelijk als het een impulsieve daad zou zijn. Clyde daarentegen heeft jarenlang een plan zitten beramen en wat hij met die Darby doet is gewoon ziekelijk. Zoiets is niet goed te praten vind ik.
domkey
Dutroux komt vrij, als één van de betrokkene ouders van de kinderen die misbruikt en vermoord zijn, na jaren wraak wil is dat ziekelijk?
Heb jij kinderen yeyo?
Death Wish, even naar uw avatar gekeken, heb je dus ook 0.5 gegeven.Oeps sorry,3.5!
Even (ziekelijk)! verhaaltje volgens mij.
Wat met name komt omdat de film leuk het idee en de mythe van een alleswetende/all-seeing/onverslaanbaar personage weet op te bouwen.
Niet dus, want op het einde wint Foxx natuurlijk. Enorme afknapper was dat. Zeker de flauwe manier waarop.
Eerste half uur was eigenlijk het meest boeiende. Film gaat in een razend tempo en is het moeilijk in te schatten welke richting het allemaal uitgaat. Na een half uurtje kalmeert het wat en komt het hoofdverhaaltje aan bod.
Butler doet het goed, al vind ik hem net iets te braaf voor deze rol. Foxx is een stuk minder, met z'n moeilijke blikken en nogal theatrale houding. Rest van de cast is ook niet echt noemenswaardig. Visueel verder matig maar wel degelijk. Soundtrack typisch wat bombastisch.
Had toch zeker meer ingezeten. Eerste uur was wel fijn om volgen, maar eens alles zo'n beetje vaststaat wordt het een stuk saaier, en het makke einde laat toch een aardig nare nasmaak achter.
Rodger
Weinig van verwacht, maar toch een goeie actie/thriller.. verveelt niet.. voor mij tot nu toe de beste film dit jaar die ik gezien heb...
omnius
aardige film, maar erg voorspelbaar op veel momenten.
eind goed, al goed, dat is dan weer een beetje makkelijk
Opaatje Gait
Volkomen mee eens.
yeyo
Heb je mijn bericht zelfs gelezen? Het is niet de wraak die ziekelijk is, maar de manier waarop het wordt uitgevoerd. Die scène leek weggelopen uit een Saw film.
Even (ziekelijk)! verhaaltje volgens mij.
Zoals ik al eerder heb aangegeven, ben ik een grote fan van vigilante films, vooral dan die met Charles Bronson. Maar zo een films zijn zodanig over the top dat ze niet serieus te nemen zijn. Law Abiding Citizen daarentegen presenteert zich als een oprechte kritiek op het rechtssysteem.
Misschien nog een klein detail, Charles Bronson neemt inderdaad ook altijd het recht in eigen handen, maar hij schiet de bad guys gewoon dood. Ziekelijke martelpraktijken heb ik hem nooit weten uitvoeren.
Blood Duster
Jammer.... de film begint steengoed verhaal ook zeer goed, maar halverwege wordt het allemaal te dik aangepapt waardoor het een inspiraitieloze vertoning wordt.........
HomerBeer
Deze film heeft me positief verrast! Goeie cast! Leuk bedacht. Vooral Butler waardeer ik steeds meer.. Al is hij met zijn gezicht meer een goodguy dan een badguy. Daarom had ik in de film meer sympathie voor Clyde dan voor Nick (Foxx). Ook omdat wat Clyde overkomen is natuurlijk. Al is alles wat erna komt niet goed te praten. Al zijn zijn wraakgevoelens natuurlijk logisch. Foxx vond ik toch wat minder. Zowiezo niet een van mijn favorieten.
En natuurlijk zat er ook wat vrouwelijk schoon in! (mevr Bips, euh Bibb)
Wat ik niet helemaal mee kreeg in het begin van de film, waarom zijn gezin vermoord werd. Was dit willekeurig of had het met zijn werk te maken? Of zat hij toen nog niet bij die organisatie?
willemfilm
Verrassende film.Vooral de scene met de rechter. Sinds tijden weer eens op het puntje van mijn stoel gezeten. Must have seen film.
Raffael77
Leuke film die mij verraste in zijn soort. Ik wist niet precies wat ik er van moest verwachten maar pakte toch goed uit.
Butler zit heel goed in zijn rol en speelt uitstekend irritant. Je zou er maar zo 1 treffen lol.
Foxx zit een stuk minder in zijn rol en valt ook tegen kwa acteer prestaties.
Filmwerk is goed en verhaal is onderhoudend.
VaughnBenjamin
Ik snap de lovende kritieken hier niet hoor. Wat een waardeloze B-film is dit zeg! Begint veelbelovend maar geraakt al snel in een ongeloofwaardige, fantasieloze en niet spannende film. Ik moest oprecht lachen toen er besloten werd om de hele stad te vergrendelen en het openbare leven stil te leggen vanwege 1 persoon die in de isoleercel zit.
Nog zoiets lachwekkends: ze vinden een bomkoffer en dan gaan ze er met z'n allen omheen staan als hij geopend wordt.
Jamie Foxx acteert ondermaats en overtuigt niet als gewetenloze aanklager. Vooral de eindscene is tenenkrommend slecht.
Nee, zonde van m'n tijd geweest.
Dianaa`
Zeer sterk verhaal! Goed uitgedacht en het heeft me zeker verrast.
Sommige scenes vond ik wel erg eng, moet ik zeggen.
Wat Clyde bij Darby deed, vond ik terecht. Bovendien vond ik het ook terecht dat hij zo protesteerde tegen het rechtsysteem!
Volgens mij was het een willekeurige moord op het gezin van Clyde.
Pulse
Ik heb bij andere films al eens geschreven dat je het beste je verstand op 0 kan zetten en dat geldt zéker voor deze film.
Deze film staat dusdanig bol van de onlogische, merkwaardige en onbegrijpelijke "zaken" dat je er echt niet te diep over na moet denken.
Op een andere zeer populaire filmsite wordt daarover al uitgebreid uit de doeken gedaan, dus dat ga ik hier niet allemaal herhalen, maar de filmliefhebber weet het wel te vinden.
Wat ik er nog over zou kunnen zeggen is dat ik Jamie Foxx erg tam vond acteren, daar was véél meer uit te halen.
Was op sommige momenten zelfs onovertuigend.
Had gezien het plotverloop een eind-confrontatie verwacht (en die had er ook moeten zijn) tussen de beide heren hoofdrolspelers, maar in plaats daarvan komen ze met een zéér ongeloofwaardig en abrupt einde (was die bom niet supergevaarlijk? waarom verplaatsen ze hem dan naar de cel en waarom ging de badguy überhaupt terug naar de cel?/spoiler]
joerve
Nog nooit zo'n waardeloze film als dit gezien, begon goed het eerste kwartier, maar werd daarna compleet ongeloofwaardig.
Iemand bedreigd de hele stad vanuit zijn isoleercel, en toch sluiten ze hem ergens achteraf op in een isoleercelletje zonder camerabewaking, waar ie in en uit kan lopen alsof het een hotel is.
gondwana
deftige actiefilm, typische Gray-mix van praten en actie.
volledig overdreven en ongeloofwaardig verhaal maar zeer entertaining.
Thorak
De Meester
Erg sterke film met goede rollen van alle hoofdrolspelers. De film is spannend, zit goed en vernuftig in elkaar, en heeft enkele aardige plotwendingen. Niet alles is even realistisch, maar het overgrote deel is dit wel en dat is voor een film als deze een compliment!
Lau1986
Een film die erg verrassend uitpakt. Erg goed in elkaar gezet en een aantal plotwendingen die ik niet verwacht had.

Thriller 'Law Abiding Citizen' met Jamie Foxx is vanavond te zien op televisie

'Law Abiding Citizen' gaat van Netflix verdwijnen: 'Er worden te weinig van dit soort psychologische thrillers gemaakt'

Thriller 'Law Abiding Citizen' met Jamie Foxx en Gerard Butler vanavond op televisie

Netflix voegt 40+ titels toe aan het aanbod, dit zijn de vijf best beoordeelde

Man on Fire