• 9.378.916 stemmen

Law Abiding Citizen (2009)

Drama / Thriller | 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 109 minuten / 118 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: F. Gary Gray

Met onder meer: Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb

Releasedatum: 10 december 2009

Plot Law Abiding Citizen

"Justice at any cost."

Clyde Shelton is een wrak na de brute inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw en kind in koelen bloede vermoord worden. Al zijn woede en frustratie komen pas echt naar buiten als de dader door een juridische deal met beginnend aanklager Nick Rice niet de straf krijgt, die hij verdient. Tien jaar later neemt Clyde het recht alsnog in eigen hand en belandt in de cel. Tot verbijstering van Nick Rice begint de wraak van Clyde dan pas echt. In hoog tempo worden aanslagen gepleegd op advocaten en rechters, die destijds bij de zaak betrokken waren. En stuk voor stuk worden ze opgeëist door Clyde, die nog steeds opgesloten zit in zijn cel…

Nick Rice

Warden Iger

Kelly Rice

avatar van lisette37

lisette37

Einde viel idd. ietwat tegen.....als je je zo goed hebt voorbereid op een wraakactie en je vergeet een soort 'alarmsysteem' in te bouwen zodat je weet dat er iemand in je werkplaats is geweest vind ik toch wel een van de zwakke punten van de film.......verder superspannende film om te kijken met soms heftige beelden.....zeker een aanrader....

avatar van lennyyy1990

lennyyy1990

Gisteren naar de bioscoop geweest en deze film gezien. Ik had bepaalde aanmerkingen op de film:

- hij komt precies in de isoleercel terecht waar die ook de ''geheime gang'' heeft gemaakt, wel erg toevallig als er 8 isoleercellen zijn.

- De daders op doden de vrouw en het kind van de hoofrolspeler. Erg onlogisch dattie hem laat leven. Het was realistischer geweest als die daders ook de hoofdrolspeler doodgestoken hadden ipv neergestoken.

- En de stof die werd toegediend bij het uitvoeren van de doodstraf kan nooit aankomen. In Amerika is het altijd de gewoonte dat de stoffen nog voor het uitvoeren van de executie gecontroleerd worden door de man die de executie uitvoerd. Deze man doet altijd een stof ( abolium ) in de giftige stoffen die worden gebruikt voor de executie, waarmee je kan checken of de stof wel zuiver is. Maar dit gebeurde niet in de film, erg vaag dus.

avatar van N_SANE

N_SANE

Volgens mij was het zo dat hij gangen had gegraven naar álle isoleercellen, maar dat weet ik nu ook niet zeker meer.

avatar van madbem

madbem

Zeker de beste film van dit jaar.....Topper.

En ja... hij had gangen naar elke cel gegraven.

avatar van ferdie

ferdie

bepaalde opmerkingen hierboven degene die dat schrijft kan beter geen films meer kijken want alles in de film is meestal niet echt want dit is gewoon een super film

avatar van yomusic

yomusic

Schitterende film !!

En ga nu niet kritisch kijken hoe de verkeerde vloeistof in het verkeerde spuitje terecht kan komen of waarom de hoofdrolspeler niet gedood wordt door de daders.

Gewoon lekker kijken. De film heeft mij geboeid tot het einde. Dat einde was inderdaad een beetje zwak.

5 sterrtjes

avatar van predator 2

predator 2

yomusic schreef:

Schitterende film !!

5 sterrtjes

Ik vond het zeker een goeie film en het einde vond ik juist heel sterk.het is allemaal heel erg lullig wat er met zijn vrouw en kind gebeurd maar dan hoef je niet meteen iedereen uit te moorden en hij maakte die beslissing zelf hij wist natuurlijk niet dat die zichzelf zou opblazen maar hij kon tog kiezen tussen leven en dood voor die andere mensen en hij koos voor dood waarmee die zichzelf had.Dus zeker een goeie film en een sterk einde vond ik.

avatar van utput

utput

Vermakelijke film, zat goed in elkaar
Om nog even te reageren op lennyyy1990
Hij had volgens mij ook een gang naar elke cel en een ladder naar zijn cel. Verder lijkt het me sterk dat het eerste waar je aan denkt als je erachter komt hoe hij die vloeistoffen verwisseld hebt de controle methode is. Ik heb me er in ieder geval niet aan gestoord

Vermakelijke film, maar niet meer dan dat.

avatar van ken1976

ken1976

Fantastische film...... goed verhaal, mooie twist en natuurlijk een dijk van een cast... ik heb met spanning naar deze film gekeken...

Ik zou zeggen , zien is geloven.... een topper 4,0 sterren!!

avatar van ken1976

ken1976

Tjaa dus wat moet ik ervan zeggen

Tja, als je zo de films gaat analyseren , dan blijft er bij elke film wat ongeloofwaardigs over... maar goed, dat het een FILM is en je niet over alles moet nadenken!!!

maar hier de antwoorden op jouw vragen:

- hij had tunnels gegraven naar elke isoleercel ( wel opletten) , dus het maakte niet uit in welke isoleercel hij werd opgesloten.

-ze lieten hem voor dood achter, maar hij bleef leven

-daarom zat de hoofdrolspeler bij die speciale eenheid, hij kon je overal vinden en van kant maken

hier heb je je antwoorden op jouw vragen , dus toch wel overnagedacht!!!

avatar van robinml

robinml

geweldige film... 4.5* bij een iets beter (uitgedacht) eind had ie 5* gehad

avatar van Svenster

Svenster

Voor mij is dit de beste film van 2009..... Jammer dat er altijd reacties zijn als, dat kan nooit, of als dit.... dan dat.... Mensen, dat is nou juist het leuke aan films. Er zijn dingen mogelijk die in real life niet kunnen. Probeer daarmee te leven. Je kunt anders ook een boek lezen .

avatar van Dridge

Dridge

Svenster schreef:

.................Je kunt anders ook een boek lezen .

Die moet je me even uitleggen

avatar van ArmandTenBroeke

ArmandTenBroeke

Tjaa dus wat moet ik ervan zeggen

Om terug te komen op punt 1: als je had opgelet, hadden ze verteld dat hij in die 10 jaar naar elke isoleercel een tunnel had gegraven. Daarom stak die ook die vent neer in z'n eerdere cel met die maaltijd. Zodat die in de isoleer terecht kwam.

Oja, en een tip: je moet niet alles analyseren, wordt de film minder leuk van!

Neemt overigens niet weg dat je wél gelijk hebt qua punt 2 en 3.

avatar van yeyo

yeyo

lennyyy1990 schreef:

Dan was het wel een héél korte film geweest.

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

NIZE!

avatar van lechim

lechim

erg mooie film, een echte thriller!

avatar van Nieksnut

Nieksnut

Waar het veelbelovend begon, stelde de film naarmate hij vorderde steeds meer teleur. Het einde is onthutsend zwak, een aantal scenes zijn veel te ongeloofwaardig en in de hele film is er niet één echt sterke dialoog te horen/zien, terwijl het verhaal zich daar toch echt wel voor leent. Jammer, want zoals ik al zei: de film begon veelbelovend..

avatar van getthecool

getthecool

Het begin van de film zuigt je meteen in het verhaal en het vervolg blijft ook boeien. Maar tegen het eind verliest de film zijn overtuigingskracht toch wel erg. De oplossing van het hele drama dat heel de stad in zijn ban houdt zit hem in een aangekocht stukje grond? Had dat niet eerder onderzocht kunnen worden?. Ook blijft alles wel erg oppervlakkig, behalve wat geschreeuw op het systeem. Een leuke film blijft over, maar het plot verliest zijn kracht. State of Play is voor mij persoonlijk de betere film van 2009 in dit genre.

avatar van 2,20

2,20

Leuke film om naar te kijken die je toch wel constant in een soort van spanning houdt, waardoor de twee uur zo voorbij vliegt. Minpunt vind ik toch dat het veel dingen voorspelbaar waren en het gevoel van 'eerder gezien' momenten.

avatar van magaal

magaal

stoere film, echt nice !

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

Nieksnut schreef:

geen sterke dialoog ?

ik vond die in de rechtzaal tegen de rechter toch redelijk op niveau.

avatar van De GeuS

De GeuS

De film begint erg sterk en onverwacht, maar zakt naarmate de film vordert steeds verder weg in een snelle actiefilm en dat is jammer. Vooral het gegeven dat het weer om een CIA/leger expert gaat die allerlei trucjes achter de hand heeft was te gemakkelijk. Ook het gegeven dat hij even een gat naar zijn isoleercel graaft en gedurende de dag een paar uurtjes weg kan 'sneaken' om ambtenaren af te knallen was iets wat lachwekkend. Ik heb me ondanks deze minpunten toch wel vermaakt; 3*

avatar van BX1

BX1

Ijzersterke rol van Butler in dit geweldige verhaal. Het einde vind ik, vergeleken met de onverwachte gebeurtenissen in het begin/midden van het verhaal, een beetje tegenvallen.

In tegenstelling van wat anderen zeggen vind ik dat er wel degelijk goede dialogen in zitten. Vooral Butler komt een aantal keer zeer intelligent en briljant over.

Een geweldige film waarbij de goodguy/badguy verhoudingen heen en weer lijken te springen tussen Butler en Foxx.

avatar van The Hidden

The Hidden

I'm gonna pull the whole thing down. I'm gonna bring the whole fuckin' diseased, corrupt temple down on your head... It's gonna be biblical.

Na zo'n quote, verwàcht je toch iets. Helaas. Beetje meer richting een Se7en-einde had de film meer goed gedaan. Ik denk dan aan een soort masterplan dat de hele familie Foxx aan z'n eind komt i.c.m. een wijze les geleerd door onze killer.

Vond Foxx ook niet echt passen, dit was een echte Denzel-rol. Dit liet me om de een of andere reden wat aan Ricochet denken.

Dit alles, in combinatie met de perfecte "bad" guy, en de enkele onwaarschijnlijkheden in het verhaal: een fijne 4* als waardering voor deze aangename wegkijker.

avatar van The exper

The exper

Een heerlijke film!!

Fantastisch verhaal.

Complimenten voor Gerard Butler en de regisseur!

avatar van leandra6

leandra6

ik vond het een geweldige film! tuurlijk zitten er hier en daar dingen in die niet kunnen of wat dan ook. maar who cares?? in eht geheel vond ik em mooi om te zien. leuk om te zien hoe 1 man zulke dingen kan bedenken.

maar ben het wel met the hidden eens: dit was meer iets voor denzel geweest.

een echte aanrader!

krijgt 4* van mij

avatar van BUIJS-23

BUIJS-23

gisteren maar 2 keer gekeken wat een geweldige film!

heet opzicht wel een beetje wat weg van The Shawshank redemption.

echt mooie film. 4*

avatar van yeyo

yeyo

BUIJS-23 schreef:

heet opzicht wel een beetje wat weg van The Shawshank redemption.

Buiten dat er een gevangenis in beide films komt, zie ik geen gelijkenissen.