• 9.371.495 stemmen

Releasedatum: 30 augustus 2001

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Blow

"Based on a True Story."

George Jung is een zoon van een familie die maar met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen. George neemt zich voor dat hem niet hetzelfde lot zal treffen. Hij verhuist naar Californië, waar hij een handel in drugs begint. Hij heeft hiermee succes, maar hij komt wel in de bak terecht. In de gevangenis heeft hij een celgenoot die hem wegwijs maakt in de cocaïnemarkt. Als hij vrijkomt wordt hij al snel de grootste speler in de handel in cocaïne.

George Jung

Barbara Buckley

Derek Foreal

Diego Delgado

Pablo Escobar

Kevin Dulli

Augusto Oliveras

TragieStar.*

Ja, Cruz heb ik ook nog maar 1 minuut gezien hoor. Maar als ik zo hoor, speelt ze maar een paar minuten mee.

Drama Niet meegekregen, misschien het einde wel? Maar daar ben ik nog niet.

Thorak

Nee die heeft wel een grotere rol dan 1 minuut, maar het is geen hoofdrol nee.

TragieStar.*

Vandaag helemaal gezien en ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet. De eerste helft heb ik moeizaam afgekeken, en ben ook bijna in slaap gevallen. Er gebeurde werkelijk niks. Het verhaal sprak mij ook eerlijk gezegd niet aan, maar ik deed het meer voor de cast. Misschien heeft dat er ook mee te maken, maar ik was dus niet overtuigd. De acteerprestaties waren goed, vooral de combinatie van Johnny Depp en Penelope Cruz, leuk om ze nog een keer samen te zien in een andere film dan Pirates 4. Cruz kwam er eigenlijk maar heel kort in voor, ze had niet zoveel verhaal, maar ze geeft toch belangrijke gebeurtenissen weer. En dat deed ze goed genoeg. En sommige personages vond ik meer dan irritant. Maar dat heeft niks met het acteerwerk te maken.

Het 2de helft begon toen Cruz en Depp elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Toen ging het alleen maar beter. Ik zat beter in het verhaal, en er kwam ook meer diepgang en drama tevoorschijn. En dat is waar ik ook een klein beetje op gewacht hebt. Dus dan kan ik oon een conclusie stellen dat het 2de helft overduidelijk beter was dan het eerste helft. Maarja, nu word het alleen maar moeilijker om de gehele film te beoordelen.

Het einde is dan wel weer zielig, maar je wist eigenlijk al dat het slecht ging aflopen. Eigenlijk had ik het al gelezen hier, maar het ging ook al heel slecht met George Jung dat het niet anders kon. Hij belandde zo in de gevangenis door Cruz, en zijn contact met zijn dochter ging ook veel slechter. Leuk om de kleine Emma Roberts ook nog even te zien. Maar ik heb ook weer niet gehuild. Natuurlijk erg dat hij door zijn eigen vrienden verraden word, maar dat krijg je als je in zo'n wereldje stapt. Vol met risico's. Je eigen verantwoordelijkheid.

Toch nog redelijk vermaakt en daarom geef ik vanwege Cruz en Depp en het laatste helft toch nog een:

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Aardig verteld rise-and-fall verhaal dat eerder leuk is dan realistisch.

Alles klopt aan de film en juist dat doet afbreuk aan het realisme en vooral kracht. Daarnaast wordt de wereld van de (hard)drugs wel erg braaf en rooskleurig weergegeven in tegenstelling tot menig andere film over dit onderwerp (bijv. Scarface). Het is wel de vraag of het werkelijk zo gewelddadig is maar ik gok van wel.

Depp is een prima acteur die in sommige scenes als een charismatische drugdealer overkomt maar een beetje dat meedogenloze mist wat bij zo'n karakter hoort. Cruz was gewoonweg vervelend en wat mij betreft een miscast, zelfs voor een kleine rol als 'liefje van'. Eigenlijk vond ik alle overige rollen goed gespeeld en prettig naar te kijken.

Het camerawerk, de muziek, de locaties en de aankleding, alles ziet er verzorgd uit en dragen bij aan een relaxte jaren '70 sfeer. De filmt kabbelt een beetje voort zo met hier en daar wat drama maar echt spannend of aangrijpend wordt het niet. Ik mis dat de film je in George's zijn wereld meesleurt en daarin alle facetten met hoogte- en dieptepunten laat beleven en voelen. Nu is het nogal oppervlakkig, braaf en richting het eind wat te sentimenteel.

Blow is verre van de geniale film waarop ik op gehoopt heb maar het kijken zeker waard.

SaNDuTjE schreef:

Ik denk dat dat nog wel eens heel erg mee kan vallen. Als je zo gewelddadig te werk gaat, zoals in Scarface, trek je alleen maar onnodige aandacht naar je toe. Daarnaast word je ook op een zelfde wijze terug gepakt en keert het zich vroeg of laat tegen jezelf. Maar ook dat word in Scarface natuurlijk wel duidelijk.

Er word waarschijnlijk wel degelijk geweld gebruikt, maar dat zal niet zo excesief zijn als in Scarface. Het meeste geweld zie je dan ook bij de dealers en de gebruikers en niet zo snel bij de smokkelaars, die blijven juist zoveel mogelijk op de achtergrond anders kúnnen ze helemaal niet smokkelen.

Pablo Escobar was overigens dan weer niet zo'n lieverdje en heeft wel een en ander op z'n geweten.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Het geweld dat in de film gebruikt wordt is erg summier en wat er in aanwezig is komt haast als een verplichting over. Bijvoorbeeld de executie bij de ontmoeting met Escobar zag er zo gemaakt uit dat meer in film lijkt te zitten om de kijker ervan te overtuigen dat hij toch echt wel een gevaarlijke drugsbaron is.

Scarface is dan wel een uiterste maar geeft voor mij gevoel een realistischer beeld van de keiharde (hard)drugswereld. Juist dat meedogenloze en ruige is wat ik een beetje mis in Blow.

avatar van ASman

ASman

SaNDuTjE schreef:

Het gaat in dit geval ook meer om het leven van George Jung. Jung was een smokkelaar dus erg veel kwam hij met het geweld niet in contact. In Scarface wordt Montana afgebeeld als een rasechte kingpin, dé grote baas. Jung was slechts een onderdeel in een groot netwerk. Vrij logisch dat het dus niet zo gewelddadig zou worden als Scarface.

Pablo Escobar is trouwens bijzonder kort te zien in de film. Hij wordt inderdaad afgeschilderd als meedogenloos, maar aan de andere kant ook als vrij sympathiek in de omgang. Dat lijkt me redelijk accuraat, aangezien drugsbaronnen slechts in noodzakelijke gevallen tot geweld overgaan. Voor de rest kunnen het denk ik best wel aangename kerels zijn ( in de omgang natuurlijk ).

Thorak

Of Scarface realistisch is weet ik ook niet, ik ben geen drugsbaron en ik ken er ook geen.

Het is wel een standaard gegeven in de films, maar dat zegt ook helemaal niets over het realisme...

Maar de complete oorlog aan het eind van Scarface lijkt me alles behalve realistisch! Wat dat betreft lijken de executies in bijvoorbeeld The Godfather me eerder realistisch.

avatar van ASman

ASman

Scarface is niet echt realistisch denk ik hoor. Zo verschrikkelijk spectaculair zal het in het echt niet worden. Dat zou dan wel wereldwijd nieuws geweest zijn

Bovendien spelen de Cubanen ( zoals in Scarface ) helemaal geen grote rol in de drugssmokkel. Er zijn andere en veel grotere spelers op de markt, te beginnen met Colombia en Mexico.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

My ambition far exceeded my talent

Mooie film deze biopic van George Jung. Indrukwekkend leven heeft die man gehad. Jammer dat het zo is moeten gaan voor hem en dat hij een deel van zijn leven aan gevangenis heeft vergooid. Hij had moeten quitten toen het nog mogelijk was. De film lijkt van Jung een soort antiheld te willen maken en dat zorgt voor een dubbel gevoel bij mij, en dat zorgt er voor dat je bijna medelijden krijgt voor deze crimineel.

Als rise and fall verhaal staat deze film veel dichter bij de werkelijkheid dan geromanceerde films als Scarface. De vraag is nu of ik enige sympathie moet opbrengen voor een man die Amerika aan de drugs zette en onrechtstreeks allerhande problemen importeerde zoals het vele leed dat zijn cocaine waarschijnlijk teweegbracht. maar de waarheid is dat zijn grenzeloze ambitie hem straight to jail heeft geleid ... waar hij thuishoort. Als film over de drugswereld vind ik deze wel één van de betere.

avatar van SonDua

SonDua

Wat ben ik een eikel zeg omdat ik het film net pas bekeken heb. 100% een aanrader!

avatar van Malibu Stacy

Malibu Stacy

Boeiende film en goed geacteerd, maar wel een beetje 13 in een dozijn, maar dat mocht de pret niet drukken, zeker het kijken waard.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Het is vooral de oppervlakkige manier van de uitwerking die er voor zorgt dat het een slappe feelgood-achtige reis is geworden. De voice-over en de nonchalante soundtrack geven je daarnaast het idee dat je het allemaal niet zo sirieus moet nemen en opzich is dat goed omdat ook niet alles even goed is uitgelicht, maar nu lijkt het gewoon op een mislukte komedie die een beetje stoer probeert te doen met wat cocaïne en marihuanaplanten. De belabberde douane op het vliegveld is zomaar een voorbeeld, evenals de drugs die helemaal niet getest werden op hun kwaliteit. Toen George aankwam met zijn vliegtuigje in Mexico zag hij vier jute zakken staan waar iets groens in zat en vervolgens sprook hij direct af om het zaakje te kopen voor 50.000 dollar, zonder het ook maar even te ruiken of te proeven.. Later, als hij besloten heeft om er 75.000 van te maken en dit geld overhandigt aan de dealer, wordt dit flinke bedrag niet geteld maar in plaats daarvan werpt de betreffende persoon enkel een blik in de zak en reageert meteen met een glimlach. Zulke zaken maken gewoon duidelijk dat we te maken hebben met een eenvoudige productie. Johnny Depp heeft me eigenlijk nog nooit echt weten te overtuigen en misschien komt dat wel door de rollen die hij aangeboden krijgt waarin hij steeds weer een halve gare moet spelen. Zo ook hier, als een soort tjappie van de New Kids. Ook de bijrollen blijven erg leeg en niemand wist echt indruk te maken.
Jammer.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Mja, niet helemaal wat ik er van verwacht had...

Nochtans is alles aanwezig om er een (zeer) goede film van te maken, in de eerste plaats een sterk verhaal en een sterke cast. Het probleem van Blow is het feit dat het verhaal maar matig wordt uitgewerkt. Er wordt eigenlijk nergens wat dieper op ingegaan, waardoor je slechts een oppervlakkig beeld krijgt van alle gebeurtenissen. Wat mij betreft mocht er ook wat meer aandacht besteed worden aan de drugshandel zelf: nu leek het echt alsof het kinderspel was (blijkbaar moest je in die tijd gewoon een valse bodem in je valies maken, het vliegtuig nemen en klaar is kees!). Over de cast kan ik niets negatief zeggen: Depp is goed op dreef; en ook Cruz, Liotta en de overige leden van de cast doen het meer dan behoorlijk.

avatar van HoneyRyder

HoneyRyder

johnny depp is toch zooooooo knap!!!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

John Lee Hooker schreef:

Jammer.

Vind juist dat Johnny Depp bijna altijd weet te overtuigen. Vond deze film overigens de eerste keer ook niet geweldig. Tweede keer was die wel een stuk beter.

avatar van brigittedam

brigittedam

Johnny Depp is natuurlijk weer geweldig, maar ik vond het verhaal niet echt sensationeel. Ik erger mij een beetje aan penelope, maar dat is meer een persoonlijke smaak. Ik vond het verhaal niet overal even sterk uitgewerkt. Misschien heb ik dat gevoel vooral omdat ik een bepaalde sensatie miste ofzo, ik kan de film ook niet echt in een genre zetten. Verder leek de film helemaal niet 2 uur te duren, wat dus een goed teken is in mijn geval. En ik vind het leuk dat je aan het einde wat te weten komt over het persoon waar de film op gebaseerd is. Al met al goede film, bovengemiddeld verhaal en johnny depp perfect gekozen voor de hoofdrol.

avatar van BBarbie

BBarbie

Goede film, maar soms is het wel jammer dat scenarioschrijvers bij verhalen, die waar gebeurd zijn, zich niet wat meer vrijheden veroorloven.

Met een beetje fictie zou dit een heel mooie film zijn geworden, zelfs ondanks Penelopze Cruz.

Jammer ook dat Franka Potente alleen in het eerste half uur op mag draven als de vriendin van George Jung.

Ondanks dit alles, meer dan de moeite waard.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Redelijke film. Mijn verwachtingen voor deze film waren (te) hoog. De nummer 1 in mijn top 10 is Fear & Loathing in Las Vegas, waarin Depp een wereldrol speelt. En ook al wist ik dat beide films niet te vergelijken waren, toch hoopte ik op net zo'n goede rol van Depp in deze film over drugs. Maar zowel de rol van Depp als de gehele film konden geen moment tippen aan Fear & Loathing. Is ook niet erg, want die film is eigenlijk niet te overtreffen voor mij. Dus al met al een aardige film die lekker wegkijkt, maar nooit hoogstaand wordt.

avatar van Bacchero

Bacchero

Ik ben een fan van Depp maar in deze film vind ik hem minder spelen. Het lijkt me toch een biografische film te zijn maar Depp speelt het op te iets "komische" wijze voor dit genre en onderwerp. Anderzijds is de filmj bij wijlen dan te melodramatisch (relatie met zijn dochter)... Cruz vond ik ook niet echt op haar plaats.

... Al bij al wel een goede verfilming van het verhaal van Jung maar het kon zeker beter...

avatar van El ralpho

El ralpho

Scarface light

Aardige misdaad film die helaas net te veel aan de oppervlakte blijft. Dit komt omdat het opbouwen van een gigantisch drugs imperium het hoofdpersonage wel erg gemakkelijk afgaat, waardoor ik het niet zo snel als waarheid aannam terwijl het wel een autobiografie betreft.

De nodige spanning en sensatie ontbraken volledig waardoor smokkel acties en uit de hand lopende ontmoetingen mij weinig wisten te deren. Natuurlijk moeten Hollywoodfilms altijd met een vrachtwagen zout genomen worden, maar toch ging het mij veelal te vluchtig en had het beter gewerkt als er meer tijd in bepaalde scene's gestoken zou zijn. Het lijkt nu over het algemeen meer een feel-good movie te zijn die er in het laatste half uur nog de nodige drama ingooit om te ontroeren. Prima, maar zorg dan wel dat er een binding ontstaat met het hoofdpersonage.

Niet dat er overigens iets mis is met een feel-good movie verder; Johnny Depp bewijst dat hij een dergelijke rol met gemak kan dragen en er met flair mee wegkomt. Het sfeertje in de film voelt lekker en geeft goed weer hoe het leven van Jung er op een bepaald moment uit moet hebben gezien. De film ademt de jaren 70' uit en met al zijn exotische locaties zijn er nog meer dan genoeg leuke plaatjes ook.

Ondanks de stevige kritiek in voorgaande alinea's ben ik dus zeker wel over de film te spreken. Het punt is echter dat de opkomst en ondergang van een drugsrijk nu net iets te zwart/wit op mij overkomt waardoor de film aardig is maar nog niet eens in de buurt van een film als Scarface kan komen. het realisme ontbreekt wat bij bij films zoals (met name de eerste twee delen) van de Pusher trilogie juist de speerpunten waren. De film boet absoluut niet in aan vermaak, maar laat verder ook weinig indrukken achter waardoor je de film een dag later ook alweer vergeten bent.

avatar van Perfectly clear

Perfectly clear

Tja, het blijft een film, natuurlijk zullen ze het wat mooier maken dan het het werkleijk was...

De scenes in de gevangenis met zijn dochter waren wel prachtig.

avatar van Annik

Annik

Ik krijg nog steeds iedere keer tranen in mijn ogen als ik die eindscène zie waarin Depp denkt dat zijn dochter hem komt opzoeken, dat noem ik acteren.

Jammer dat Penelope Cruz meedoet, zij is in mijn ogen gewoon echt niet overtuigend.

avatar van LordHawHaw

LordHawHaw

Goede film met een topcast.

Ook een geweldige soundtrack die de film erg sfeervol maakt.

4,0

avatar van Mistaa-g

Mistaa-g

hmmm, 3 sterren geef ik ... Een goed verhaaltje maar we hebben er zo al veel te veel gezien.. Depp speelt wel sterk en de conversaties met Liotta zijn een van de sterkste dat ik al gezien heb maar ik ben zo een verhaaltjes wel wat beu... Het eens verfrissender brengen zou leuk zijn...

avatar van Alonzo

Alonzo

Meesterlijk!! Muziek keuze is geweldig! Deze film heb ik 1000x gezien!

Wie deze film saai vindt ,heeft totaal geen verstand van films!!

TragieStar.*

Oh en dat bepaal jij? Ik kan je vertellen dat deze film oersaai en oninteressant is voor mij. Ik kon er totaal niet inkomen.

Iedereen heeft een andere voorkeur en interesse Alonzo of je het nou wil of niet.

avatar van NYSe

NYSe

Was Ray Liotta maar het enige dat zo aan GoodFellas deed denken. Maar helaas: het onderwerp; de verhaalstructuur; het camerawerk; de toepassing van de soundtrack... zo origineel is het helaas allemaal niet meer sinds 1990.

Maar goed, het zet voor het eerste uur wel een vlotte film neer. Helaas slaagt het er daarna niet meer in om de aandacht heel erg vast te kunnen houden. Daarvoor gaat Demme niet zo diep als hij makkelijk had gekund en valt de film uiteindelijk in herhalingen.

Daar staan dan wel weer een paar topacteurs tegenover. Vooral Ray Liotta en Rachel Griffiths zetten twee fantastische rollen neer als getroebleerde ouders.

avatar van psychopath

psychopath

k snap niet wat een aantal van jullie praten over orginaliteit, de film is gebaseerd om een waargebeurd verhaal, hoe wou je dat niet orgineel vinden?:S

Het verbaasd mij gezien de complete top 250 dat deze er niet in staat.

avatar van NYSe

NYSe

psychopath schreef:

Het verbaasd mij gezien de complete top 250 dat deze er niet in staat.

Hoewel het verhaal op zichzelf origineel is, is de manier waarop het verhaalt wordt dit nauwelijks:

Openen in medias res om daarna in sprongen het rise-and-fall levensverhaal van de hoofdpersoon (een gangster) te vertellen met vlotte montage en een snelle camera, dit alles ondersteund door een popsoundtrack en een voice-over van hetzelfde hoofdpersonage.

Demme doet hier eigenlijk gewoon Scorsese na en imitatie is dan wel de mooiste vorm van vleierij, origineel is het nooit.