• 9.370.282 stemmen

Releasedatum: 30 augustus 2001

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Blow

"Based on a True Story."

George Jung is een zoon van een familie die maar met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen. George neemt zich voor dat hem niet hetzelfde lot zal treffen. Hij verhuist naar Californië, waar hij een handel in drugs begint. Hij heeft hiermee succes, maar hij komt wel in de bak terecht. In de gevangenis heeft hij een celgenoot die hem wegwijs maakt in de cocaïnemarkt. Als hij vrijkomt wordt hij al snel de grootste speler in de handel in cocaïne.

George Jung

Barbara Buckley

Derek Foreal

Diego Delgado

Pablo Escobar

Kevin Dulli

Augusto Oliveras

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

In een woord : HEERLIJK.

avatar van tattoobob

tattoobob

Daar ga ik graag in mee!!!

avatar van RagnöroK

RagnöroK

Goed verhaal, lekkere sfeer, goeie karakters, top-casting... gewoon een topper!

avatar van woutorrmusic

woutorrmusic

Mooie film; hij amuseert én leert, precies zoals Van Nieuwkerk dat graag ziet.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Doorsnee.

Het eerste halfuur is best goed: de zoveelste arme jongen die zich opwerkt in de drugswereld wordt deze keer buiten het maffiagebeuren gehouden. Geloofwaardig is het niet echt (hoe Jung aan z'n drugs komt, om maar een voorbeeld te geven), maar het feit dat het maar om wiet gaat maakt het gemakkelijker om te slikken.
Maar de film kan hetzelfde niveau niet aanhouden, want na de dood van Jung's eerste vriendin kakt het wat in. Het cocaïnegebeuren gaat gepaard met wat meer karteldreiging en al snel valt het allemaal in herhaling: goed momentje, probleempje, terug goed, eens verraden, terug goed, ...
Het (grootste deel van het) tweede uur is dan ook taaie kost. Zo nu en dan neemt familiedrama de bovenhand en dat werkt wonderwel. Het einde is dan ook mooi, al had het gerust een halfuur vroeger mogen komen.

De cast doet het eveneens doorsnee. De van een erg lelijk kapsel voorziene Johnny Depp is oké, maar blinkt niet uit. Enkel op het laatste heb ik écht van hem kunnen genieten.
Ray Liotta is wellicht de uitblinker, zij het in een beperkt rolletje. Andere bijrollen zijn vaak geen onverdeeld succes. Zo doet iemand als Franka Potente (ook al is het een rolletje van niks) het niet slecht, maar zakt Penélope Cruz bij momenten door de mand.

De periode waarin de film zich afspeelt (eind jaren 60 - begin jaren 80) blijft vrij anoniem. Een echte seventies-vibe ontbreekt, al zal ik uiteraard nooit weten wat een seventies-vibe echt is.
Het hele marihuana - en later cocaïnehandeltje van Jung oogt wel vrij gemakkelijk, alsof iedere persoon met gezond verstand wat drugs gaat verkopen: leveranciers lopen er overal, het levert veel op en enige interne dan wel externe dreiging blijft uit.

avatar van Tessssel

Tessssel

In mijn opzicht is deze film geniaal. Ik kan hem zo 3x per dag kijken en het wordt gewoon niet saai!

Alles wat gebeurd, alle karakters, alle locaties enz. zijn prachtig.

Ja ik kan eigenlijk niet typen wat ik ervan vindt.. emotie, medelijden maar soms toch ook een beetje fun.

Ben hem op dit moment weer aan het kijken, super

avatar van gauke

gauke

Een aan de ene kant effectieve en onderhoudende film die aan de andere kant ongeloofwaardig en wat onevenwichtig overkomt en te oppervlakkig verteld wordt. Daardoor is deze drugsfilm over de opkomst en ondergang van de Amerikaanse drugsdealer niet helemaal geslaagd. Gelukkig is het verhaal niet moraliserend en laat de film de andere kant van de drugsoorlog zien. In het misdaaddrama is een centrale rol weggelegd voor de ouder-kind relatie (in duplo). Vooral Johnny Depp zet een goede rol neer.

Opmerkelijke bijkomstigheid: de regisseur Ted Demme overleed in 2002 op 37-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan een hartstilstand door cocaïnegebruik.

avatar van leroytje1989

leroytje1989

echt een topfilm dit.

dit zou nou een film zijn die in mijn top 10 zou kunnen staan

avatar van Film Pegasus

Ik hou wel van gangsterfilms, maar het probleem is toch dat je ondertussen al wel een hoop hebt gezien en de prenten niet altijd even origineel zijn. Je moet al sterk uit de hoek komen om nog op te vallen. George Jung was voor mij een onbekende. Ik was wel vertrouwd met de big boss van het kartel: Pablo Escobar. Dat moet zowat de enige maffiabaas zijn die iedereen op den duur wel kende met wat algemene kennis.

Johnny Depp speelt weer eens een andere rol en eigenlijk is dat best verfrissend. Gewoonlijk zijn ze personages onder invloed, hier is hij net de dealer. Niet dat het helemaal origineel is, in Donnie Brasco deed hij dat ook. Daar liep het wel beter, omdat hij perfect paste in de schaduw van Al Pacino. Hier moet hij de film dragen. Het begon wel goed met sterke acteurs als Franka Potente en Ethan Suplee. Gaandeweg krijgen we een zeer voorspelbaar verloop waarin niemand nog echt opvalt. Zelfs de beheerlijke Cruz is niet meer dan een veredelde figurante. Die moeder van George Jung is gewoon creepy op één of andere manier, enkel Ray Liotta doet het verrassend goed als de vader van George.

Blow stond al wat langer op het lijstje. Dit is zeker geen slechte film, ik heb hier wel van genoten. Maar het is toch nogal zoutloos en duurt daardoor ook voelbaar wat te lang. Gangsterfilms zijn er al met hopen en om nog op te kunnen boksen met namen als Godfather, Scarface, American Gangster, Road to Perdition, Donnie Brasco, Miller's Crossing, Snatch, Carlito's way, Cidade de Deus, Infernal Affairs of Goodfellas moet toch origineel uit de hoek komen....

avatar van dirk-dv

dirk-dv

Super film!

avatar van paulo31

paulo31

Het wordt nergens echt spannend.

Dan is het moeilijk om je aandacht erbij te houden.

2 sterren is meer dan genoeg

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1918 berichten

Mooie film, alleen jammer dat ze op sommige momenten niet laten zien wat er aan vooraf is gebeurd, verder prima vermaak. Depp speelt ook goed. 4*

avatar van Akkiej

Akkiej

Fijne film, lekker tempo en een interessant verhaal. Gewoon het kijken waard, het zorgt voor een avondje goed vermaak! Wel zijn sommige onderdelen iets te snel verwerkt, waardoor de film soms onlogisch of ongeloofwaardig wordt.

avatar van Musicman10

Musicman10

Topfilm!

avatar van Alonzo

Alonzo

Wtf ik zag dat ik de film nog niet een recensie heb gegeven. Inmiddels de film 100x gezien, dus nu ook weer. De film is top!! Als je deze film nog niet hebt gezien, wat ik me niet kan voorstellen, dan moet je je diep schamen. Wat een film!!

avatar van tattoobob

tattoobob

De man op wie deze film gëinspireerd is,is vandaag na 20 jaar een vrij man.

avatar van VincentL

VincentL

Blow

De zoveelste film over een drugbaron die zich hoog op weet te werken. Om waarschijnlijk daarna te vallen, anders kennen ze zijn verhaal natuurlijk niet. Een klein beetje bevooroordeeld stap je de film dus al in. Om echt te verrassen moet je een goede regisseur zijn. Na Scarface, American Gangster, Donnie Brasco etc etc nu ook maar Blow...

En zoals verwacht is de film vermakelijk. Zeker niet slecht. Toch valt hij onder de dertiende van het dozijn. Aangezien het eierdoosje na 12 echt vol zit valt deze 13e er een beetje buiten. Ted Demme weet dan ook geen verrassingen er in te brengen. Met bekende koppen als Depp en Cruz weet de boot nog een beetje in de juiste koers te varen. Toch komt de film nooit in een stroomversnelling. Op een gegeven moment komt er zelfs een beetje een sleur in, en heb je het verhaal dan wel weer gezien. Het einde is dan ook alles behalve verrassend en na 2 uur ben je blij dat je klaar bent. Maar let wel op: de film is zeker vermakelijk!

Depp is natuurlijk de grote ster van de film. In 2001 had hij nog niet zo'n last van de typetjes die je later in zijn carrière ziet. Hij speelt dan ook luchtig, open en met de juiste flair van dramatiek. Allicht had het allemaal nog beter gekund, maar het is zeker naar behoren.

Cruz speelt werkelijk de meest vervelende rol van de film. Als dit de bedoeling was: chapeau. Toch blijkt ze die dominante, arrogante houding maar niet van zich af te kunnen schudden.

Jordi Mollà is dan als intrigant een positieve uitspringer. Met zijn Colombiaanse karakter weet hij de juiste charmes neer te zetten. Zijn twist is dan ook een onverwachte, en zeer goed neergezette move.

Voor ik over het visuele aspect begin moet ik mijn leeftijd even vermelden: 18 levensjaren jong. Nu heb ik dus niet de 70's meegemaakt, maar toch voelde ik de vibe niet echt. Mijn muziek en film smaak nijgt toch echt naar die periode, dus om in de vibe te komen weet ik wel wat ik moet hebben. Ik vond Demme meer een krampachtige poging doen om dit te evenaren. Met mooie Californische stranden en Colombiaanse velden lijkt het mooi. Toch stelt het een beetje teleur.

Blow is de dertiende van het dozijn. Dat zegt genoeg. Erg vermakelijk, maar niets vernieuwend.

avatar van Brabants

Brabants

Deze film is een biografische misdaad dramafilm over het leven van George Jung, die vanuit het niets een drugsimperium wist op te bouwen en het evenzo snel wist te verliezen. Het is een indrukwekkend neergezet portret van een man, waarbij je door al zijn naïviteit haast vergeet dat je naar een zware crimineel zit te kijken. Het gaat zelfs zo ver dat je als kijker aan het einde zo met de man meeleeft dat je ervan baalt dat hij beet genomen wordt. Het sterkte script is een mooie uiteenzetting en vindt steun aan een overweldigende setting. Johnny Depp en Penélope Cruz spelen krachtig, maar Ray Liotta is uitzinnig GOED!!

avatar van RuudC

RuudC

Blow Blows. Inkoppertje. Maar een film die zo op de automatische piloot gemaakt is, verdient geen diepgaande recensie mijnerzijds. Ik heb al aardig wat misdaadfilmpjes voorbij zien komen, maar dit is toch wel een van de allerslapsten. Het begint met het hilarische kapsel van Johnny Depp en het eindigde met de eject-knop. Na ongeveer tachtig minuten aan drugskoeriersverheerlijking heb ik het opgegeven. Het begin was gewoon erg slap. Van mijlenver zie je het rise and fall verhaaltje weer opdraven en lijken de makers het spanningselement compleet vergeten te zijn en krijg je op de koop toe een clubje nietszeggende mensen. Waarom ze ook Franka Potente (prachtige vrouw namelijk) zo'n kutkapsel gegeven hebben, is me een raadsel. Het plot is een grote gatenkaas. Van het ene op het andere moment zit Jung in de rechtszaal, terwijl niets daarop gehint heeft. En vervolgens zit meneer weer ergens in Zuid-Amerika. Het klopt van geen kanten.

Halverwege slaat de film een nog ellendigere weg in en maken de nietszeggende flippo's plaats voor een stel malloten die niet misstaan hadden in het boze, stoere gorilladrama genaamd Scarface. Ondertussen wil de moeder van de hoofdpersoon haar smokkelende zoontje niet meer zien en wordt alles zo in beeld gebracht dat het eigenlijk best zielig is voor hem.

Bahbah, wat hebben ze makkelijk willen (en gezien de scores: kunnen) scoren met deze troep. Echt niets nieuws gezien en ik vraag me hard af waarom uitgerekend dit soort figuren verheerlijkt moeten worden. Blijkbaar zijn er hordes onzekere, puisterige tienerjochies die er anders over denken, maar wat mij betreft hadden ze die George Jung wat langer laten wegrotten achter de tralies.

avatar van Insignificance

Insignificance

Misdaad loont dus niet, een film erover maken blijkbaar wel. Demme heeft zo op het oog niet veel soeps op z'n C.V., maar de waardering schiet omhoog als het gaat om een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaaltje over een drugsdealer. Een beetje een halfzachte, naïeve en hippie achtige verschijning waar Depp bitter weinig van weet te maken. Een cocaine cowboy is het in ieder geval niet.

Als hij eens een keer aanzet, zoals in de rechtbank, slaat het meteen nergens op. Moeilijk te geloven dat dit figuur zich jaren staande heeft gehouden in het Colombiaanse geweld. Ondertussen speelt Demme in alles op safe. Hij probeert z'n hoofdrol sympathiek af te schilderen, gebruikt een saaie voice over om het aan elkaar te babbelen en maakt er een wel heel eenvoudig behapbare hap van.

Met Jungs jeugdjaren als eerste indicatie. Daarna gaat het nog even met een onbezorgde, zonnige sfeer, maar zodra de problemen beginnen voor Boston George, geldt dat ook voor de film. Weg animo en het zeurt maar door met Cruz en de ouders. Via het dochtertje ramt Demme dan ook nog eens een enorme brok sentiment door je strot. Dit soort glibberige rotzooi is duidelijk niet aan mij besteed.

avatar van LPereboom

LPereboom

Heel goed deze Blow, heeft een goed tempo tot de laatste minuut! de film heeft alles wat het moet hebben! Depp speelt sterk en overtuigend als George Jung! interresant verhaal en verveelt niet! leuke op 1 volgende scènes!

avatar van Joey-V

Joey-V

topfilm! johnny depp op zijn best!

avatar van Majestics

Majestics

"El weed"

Haha, heerlijke film is dit. Natuurlijk overgeromantiseerd maar niet daarom minder vermakelijk.

avatar van pop

pop

Geinige film.

avatar van Krusty

Krusty

Het verhaal is goed. In het kort: (halve spoiler) de geschiedenis herhaalt zichzelf.
De eerste drie kwartier is even doorbijten maar dan begint het toch een behoorlijk leuke film te worden. Alleen het is het allemaal nét niet. Redelijk goed geacteerd. Komt ook wat geweld in voor maar het is allemaal niet echt indrukwekkend of gewelddadig zoals dat in ware gangsterklassiekers wel is.
Conclusie: Leuk, maar niet indrukwekkend. 3*

avatar van yesplease

yesplease

Niet slecht, niet opzienbarend. Probleem is dat we dit al zo vaak gezien hebben.

avatar van Mr_Mephisto

Mr_Mephisto

Blow maakt de verwachtingen niet waar.

Want de film omvat een standaard rise-and-fall-verhaaltje, inclusief een onsympathiek hoofdpersonage (met belachelijke haardos) en oninteressante nevenpersonages. Bovendien is het filmisch een ramp. Scènes gaan zonder enige logica in elkaar over, wat erg verwarrend werkt. Veel fraais valt er overigens niet te zien. Dat 124 minuten lang aanvoelen, is evenmin een goed teken. Pluspunt is de hysterische Cruz, hoewel de overacting altijd om het hoekje loert.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Afgezien van een paar leuke momenten is de film nergens geweldig en spannend. Het acteerwerk daarentegen is dan wel weer goed.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Ik had er meer van verwacht maar het verhaal, hoewel het gebaseerd is op waargebeurde feiten, deed me niet zoveel. Waarschijnlijk komt het door de manier waarop de film in elkaar zit, het iets te fragmentarisch waardoor ik geen goede binding kreeg met de personages. Ik vind ook Depp, die wel gewoon z'n best doet, niet goed gecast. Die gekke pakjes en die slechte pruik staan hem dan ook voor geen meter, het komt de geloofwaardigheid in elk geval niet ten goede. Ook Penelope Cruz vond ik geen pretje om naar te kijken, wat een bloedirritant personage zet zij neer zeg! Het woord overacting heb ik hier dan ook al (terecht) horen vallen. Het verhaal zelf is op zich wel interessant maar ik vond de uitvoering ervan niet best. Geen voldoende.

avatar van sowhat

sowhat

Best een goede film, vooral het einde was best wel ontroerend. Penelope Cruz is wel echt heel slecht in deze film vind ik, gewoon irritant. Gelukkig speelt ze amper mee.

Johnny Depp doet het gewoon goed zoals altijd eigenlijk.